Hoe gouden sieraden schoon te maken (algemene maandelijkse reiniging)

Ze zeggen: Niets goud kan blijven. Je zou hetzelfde kunnen denken als je geliefde goudstukken er saai en vies uitzien.

We zijn hier echter om je ongelijk te bewijzen. Goud kunnen blijf — met de juiste schoonmaaktips.

We laten je zien hoe je gouden sieraden thuis kunt schoonmaken. Dit omvat bezoedeld goud, goud dat zwart is geworden en meer. Klaar voor een aantal onvergetelijke schoonmaakhacks? Lees dan verder.

Inhoudsopgave
 • Hoe vaak goud schoon te maken?
 • Hoe gouden sieraden schoon te maken
 • Hoe gouden ringen met stenen te reinigen
 • Andere manieren om goud schoon te maken
 • Wat te vermijden bij het reinigen van goud
 • Hoe vergulde sieraden schoon te maken
 • Hoe gouden sieraden te polijsten
 • Veelgestelde vragen
 • Ga voor Goud

Hoe vaak goud schoon te maken?

Een goede vuistregel is om uw echte gouden sieraden maandelijks schoon te maken als u deze regelmatig draagt. Maak bij twijfel je goud schoon als het er dof en vies uitziet.

Wat betreft professionele reiniging, raden we aan om het 1-2 keer per jaar naar een juwelier te brengen.

Hoe gouden sieraden schoon te maken

Hoewel er veel manieren zijn om gouden sieraden schoon te maken, is dit onze belangrijkste methode. Het gaat om afwasmiddel en ammoniak.

Het werkt voor echte gouden sieraden (zonder stenen) en is geschikt voor een maandelijkse reiniging – voor degenen die hun gouden sieraden vaak dragen. Dit werkt voor oorbellen, ringen, armbanden, kettingen, kettingen en meer.

Als u echter merkt dat de ammoniak het oppervlak van uw goud begint af te doven, stop dan onmiddellijk met deze methode en probeer een andere methode, een zonder ammoniak.

 • Tijd: 10 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Afwasmiddel
 • Ammoniak
 • Zachte sieraden doek
 • Borstel met zachte borstel
 • Microvezeldoek
 • Water
 • Kom
 • Lepel
 • Handschoenen

1. Maak oplossing

Meng in een kom 1/4 kopje warm water, twee theelepels afwasmiddel en een theelepel ammoniak. Zorg ervoor dat je het goed mengt met je lepel.

2. Week goud

Dompel de gouden sieraden ongeveer een minuut onder in het mengsel. Als je het te lang laat zitten, kan de ammoniak de sieraden aantasten, dus wees voorzichtig! Verwijder na een minuut de sieraden. Draag handschoenen om je handen te beschermen tegen de ammoniak.

3. Vegen en borstelen

Terwijl het goud nog vochtig is, veeg je het af met een zachte doek. Gebruik een borstel met zachte borstel om op moeilijk bereikbare plekken en hoekjes te komen. Reinig het heel voorzichtig om aanslag te verwijderen en de glans te herstellen. Schrob niet te hard voor het geval je eraan krabt.

4. Spoelen en drogen

Spoel de sieraden af onder lauw water. Dep het droog met een zachte doek.

Hoe gouden ringen met stenen te reinigen

Als uw gouden sieraden edelstenen, diamanten of andere edelstenen bevatten, moet u uw schoonmaakroutine enigszins veranderen. Breng het bij twijfel naar een professional om schade te voorkomen.

 • Tijd: 25 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Afwasmiddel
 • Water
 • Kom
 • Lepel
 • Borstel met zachte borstel
 • Pluisvrije doek

1. Maak uw oplossing

Voor deze reinigingsroutine hoeft u alleen maar warm water en een druppel afwasmiddel te mengen.

2. Soak Sieraden

Doe je gouden sieraden in de kom en laat het 15 minuten weken.

3. Borstel schoon

Gebruik je borstel met zachte borstel en schrob de sieraden voorzichtig om ze schoon te maken. Zorg ervoor dat je in de hoekjes, gaatjes, langs de sluiting, in schakels komt en vergeet de ketting niet. Ga door totdat de sieraden er zichtbaar schoon uitzien. Goed afspoelen.

4. Droge sieraden

Dep droog met een pluisvrije doek en leg het stuk plat om grondig aan de lucht te drogen.

Andere manieren om goud schoon te maken

Hoewel de bovenstaande methoden enkele van de beste manieren zijn om gouden sieraden te reinigen, vraag je je waarschijnlijk af hoe je anders gouden sieraden thuis kunt reinigen. Hier zijn zes huismiddeltjes die je kunt proberen.

Met zout en zuiveringszout

Dit is een goede methode als uw gouden sieraden zijn aangetast, omdat het combineren van zout en zuiveringszout deze vlekken kan elimineren.

Meng gelijke delen zout en zuiveringszout. Voeg het toe aan een kom met heet water. Laat je sieraden 10 minuten weken. Schrob met een borstel met zachte borstel om schoon te maken. Goed afspoelen. Dep droog met een pluisvrije doek en laat het stuk vervolgens volledig aan de lucht drogen.

Top Tip

Als u extra reinigingskracht wilt, kunt u een druppel afwasmiddel toevoegen aan uw reinigingsoplossing.

Met bruisend water

Als je bruisend water in de koelkast hebt, kun je het goed gebruiken om je goud schoon te maken! De koolstofdioxide kan vuil afbreken en aantasten. Vul een kom met bruisend water en laat het goud 10 minuten weken. Schrob voorzichtig met een borstel met zachte borstel, spoel af en droog af.

Met Gold Cleaner

Misschien zijn doe-het-zelfreinigers niet jouw ding. Dat is niet erg! In plaats daarvan kunt u een gouden sieradenreiniger gebruiken. U kunt professionele goudreinigers online of in algemene winkels vinden. Een populaire optie is bijvoorbeeld Connoisseurs Fine Jewelry Cleaner. Welk product u ook gebruikt, zorg ervoor dat u de instructies voor de beste reinigingsmethode leest.

Over het algemeen dompelt u de sieraden meestal in de reinigingsoplossing, reinigt u met een borstel met zachte borstel, spoelt u goed af en droogt u deze af.

Met Azijn

Als u gedistilleerde witte azijn koopt in bulk, zoals wij doen, dan ben je altijd op zoek naar nieuwe manieren om het te gebruiken. Nou, je kunt azijn gebruiken om je goud schoon te maken. De zure kwaliteit van de azijn kan helpen om aanslag te elimineren en je goud weer sprankelend te krijgen.

Vul een kleine kom of pot met azijn en week het goud gedurende 10 minuten, af en toe roerend. Verwijder de sieraden en schrob deze voorzichtig met een borstel met zachte borstel. Spoel de sieraden af en dep ze vervolgens droog. Droog volledig aan de lucht.

Met kokend water

Kokend water is een geweldige manier om goud schoon te maken en te ontsmetten. Maar pas op: gebruik deze methode niet als uw gouden sieraden andere edelstenen dan diamanten bevatten. Dit kan schade veroorzaken.

Om deze methode te gebruiken, doe je je sieraden in een kom. Giet er kokend water overheen totdat het is ondergedompeld. Laat het daar zitten totdat het water is afgekoeld. Verwijder het goud en schrob met een borstel met zachte borstel om losgekomen vuil te verwijderen. Spoel de sieraden af, dep ze af en laat het vervolgens aan de lucht drogen.

Met kurkuma

Hier is onze wild card. Vraagt u zich af hoe u gouden sieraden kunt reinigen met kurkuma? Het is een beetje een feesttruc, maar het werkt.

Doe je gouden sieraden in een kom. Meng 1/2 kopje warm water en een eetlepel kurkuma. Voeg een druppel afwasmiddel toe als je extra schoonmaakkracht wilt. Week de sieraden 30 minuten in de oplossing. Schrob schoon met een borstel met zachte borstel. Goed afspoelen. Dep droog en laat het vervolgens volledig aan de lucht drogen.

Wat te vermijden bij het reinigen van goud

We hebben je laten zien hoe je aangetast goud kunt reinigen – maar wat moet je zeker vermijden? Niemand wil zijn prachtige goud beschadigen, dus hier zijn enkele dingen die je in gedachten moet houden.

 • Geen agressieve chemicaliën: Reinig je goud niet met chloor, zuren of zwavelverbindingsreinigers. Gebruik ook geen make-up removers of crèmes om schoon te maken.
 • Onderdompelen van behandelde edelstenen: Als u edelstenen op uw goud hebt behandeld, vooral met een niet-permanente coating, dompel de sieraden dan niet onder in een reinigingsoplossing. Bevochtig in plaats daarvan een doek en dep deze schoon.
 • Vermijd schuurmiddelen: Gebruik geen schurende doeken en scrubbers. Gebruik altijd een borstel met zachte borstel of een zachte doek. Dit zal u helpen om krassen op uw goud te voorkomen.
 • Reinigen van meerdere stukken: Week niet meerdere sieraden tegelijk. Ze kunnen tegen elkaar aan wrijven en gekrabd raken. Reinig stuk voor stuk.
 • Niet hard schrobben: Wees altijd voorzichtig bij het schoonmaken van je goud. Gebruik geen elleboogvet of kracht. Je wilt geen krassen veroorzaken.
 • Geen tandpasta: Tandpasta is in bepaalde situaties een handige reiniger, maar gebruik het niet voor het schoonmaken van je goud. Schoonmaken met tandpasta kan je goud beschadigen, en meegeleverde edelstenen.

Hoe vergulde sieraden schoon te maken

Als uw sieraden verguld of lager karaat zijn, zoals 14k, is de beste manier om het schoon te maken door onze “How to Clean Gold Rings With Stones” -methode te gebruiken.

Om samen te vatten, je mengt gewoon een reinigingsoplossing van warm water en een druppel afwasmiddel. Laat het goud 15 minuten weken voordat je het voorzichtig schoonmaakt met een borstel met zachte borstel.

Om nog zachter te zijn, kunt u een wattenstaafje gebruiken. Spoel het goud goed af en droog het vervolgens af.

Hoe gouden sieraden te polijsten

Natuurlijk wilt u dat uw gouden sieraden er op hun best uitzien. Dat betekent lekker glanzend. U zult blij zijn te weten dat onze bovenstaande reinigingsmethoden geweldig zijn voor het oppoetsen van goud terwijl u ze tegelijkertijd schoonmaakt.

Als je denkt dat je goud extra polijsten kan gebruiken, probeer het dan schoon te maken met zuiveringszout en zout! De lichte textuur van het zuiveringszout kan aanslag verwijderen.

Maak de klus ten slotte af met een juweliersdoek dat is gemaakt voor het polijsten van goud.

Als je je afvraagt hoe je resultaten op professioneel niveau kunt krijgen, dan is het het beste om het naar een professional te brengen. Daar zullen ze uw sieraden reinigen met een ultrasone sieradenreiniger die hardnekkig vuil verwijdert.

Vervolgens polijsten ze het goud met een snel spinnewiel dat krassen en schaafwonden verwijdert.

Ten slotte maken ze de sieraden met stoom schoon om achtergebleven vuil en vuil te verwijderen. U krijgt onberispelijke resultaten van een professional versus het schoonmaken van uw goud thuis. Daarom raden we aan om je sieraden 1-2 keer per jaar naar een professional te brengen.

Veelgestelde vragen

Hoe reinig je Puur Goud?

Je kunt de ammoniak- en afwasmiddel hack gebruiken voor puur goud. Als het pure goud wordt geleverd met diamanten, verwijder dan de ammoniak en gebruik de afwasmiddel en water hack. Zorg ervoor dat het water niet te heet is. Lauwwarm zal het prima doen.

Hoe reinig je gouden sieraden die zwart zijn geworden?

U kunt onze ammoniak hack of de gewone afwasmiddel en water hack gebruiken. De reinigingsoplossing maakt de zwarte aanslag los en vervolgens kunt u deze voorzichtig afschrobben met uw borstel met zachte borstel. Misschien moet je wat langer bezig zijn met het schoonmaken van zwart goud, maar uiteindelijk moet het schoon worden. Zo niet, breng het dan naar een professional.

Reinigt Coke Goud?

Ja! Schoonmaken met Cola werkt vanwege de bijtende kwaliteit van de Coke. Kook wat cola in een pan. Als het warm is, plaats je de gouden sieraden ongeveer vijf minuten in de pan. Verwijder en schrob goed met een borstel met zachte borstel. Afspoelen en drogen.

Reinigt Wodka goud?

Wodka kan goud reinigen door het vuil en vuil af te breken, maar we raden het niet aan. Advies hierover is niet super geruststellend en we zien niet dat professionals het aanbevelen. Dus we zeggen – vermijd het als je kunt.

Kun je goud reinigen met waterstofperoxide?

Ja. Waterstofperoxide kan vuil verwijderen en uw gouden sieraden desinfecteren.

Doe wat waterstofperoxide op een wattenschijfje en schrob het goud voorzichtig schoon. Een andere optie is om een kom te vullen met een beetje waterstofperoxide en het goud een paar minuten te weken. Schrob zachtjes met een borstel met zachte borstel. Spoel een minuut goed af en dep het vervolgens droog.


Ga voor Goud

Je gouden sieraden zijn kostbaar voor je, maar het kan ontmoedigend zijn om te dragen wanneer het begint te doven. U hoeft uw goud niet elke keer naar een professional te brengen als het er saai of bezoedeld uitziet. Je kunt het thuis schoonmaken met behulp van onze favoriete methoden.

Gebruik onze ammoniak- en afwasmiddelmethode voor puur goud zonder extra edelstenen. Als uw goud edelstenen heeft of verguld is, sla dan de ammoniak over en gebruik gewoon onze afwasmiddel en watermethode.

U kunt deze methoden elke maand gebruiken, maar breng het 1-2 keer per jaar naar een professional als u een diepere reiniging nodig heeft.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?