Hoe autostoelbekleding te reinigen en vlekken te verwijderen

Als je je schaamt om mensen in je auto op te halen vanwege je rommelige, bevlekte stoelen, ben je niet de enige. Morsen, vuil, modder en andere ongelukken kunnen ervoor zorgen dat uw voertuig er snel onhygiënisch uitziet en aanvoelt.

Het inhuren van een bedrijf om uw auto schoon te maken kan echter duur zijn. Gelukkig kunt u de autostoelen helemaal zelf grondig reinigen met behulp van onze doe-het-zelfmethoden.

Blijf lezen om te leren hoe je autostoelen schoonmaakt, shampoo geeft en hardnekkige vlekken verwijdert. Bovendien laten we je achter met een fantastische methode om ze te beschermen tegen verdere rotzooi.

Inhoudsopgave
 • Hoe stoffen autostoelen te reinigen
 • Hoe lederen autostoelen te reinigen
 • Hoe autostoelen te reinigen met huishoudelijke producten
 • Hoe autostoelen te beschermen
 • Tips voor het schoonhouden van autostoelen
 • Veelgestelde vragen
 • Schoon genoeg voor carpoolen

Hoe stoffen autostoelen te reinigen

De meesten van ons hebben stoffen autostoelen, dus we beginnen met het schoonmaken ervan. Deze methode omvat stofzuigen en het verwijderen van vlekken met behulp van een commerciële reiniger in plaats van huishoudelijke producten. Als je in plaats daarvan op zoek bent naar zelfgemaakte schoonmaakrecepten, lees dan verder voor onze favoriete hacks.

 • Tijd: 1 uur
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt

 • Commerciële autoreiniger of shampoo (we raden Chemical Guys Fabric Clean aan)
 • Spuitfles
 • Water
 • Stijve reinigingsborstel
 • Handstofzuiger
 • Microvezel handdoek

1. Stofzuig de stoelen

Het is van vitaal belang om te beginnen met stofzuigen. Dit verwijdert vuil van de stof, zodat u het niet verder in de vezels werkt wanneer u de stoelen grondig reinigt.

Gebruik je handstofzuiger, bij voorkeur met een platte bekleding. Je gewone stofzuiger heeft dit misschien al – dus je kunt dat zeker gebruiken voor deze taak.

Als je een spleetgereedschap hebt, gebruik dat dan om in de hoeken en gaten te komen.

Reinigen zonder stofzuiger

Als u geen handstofzuigerhulpstuk hebt, kunt u vuil verwijderen door uw stoelen af te vegen met een stijve reinigingsborstel gevolgd door een microvezeldoek.

2. Vlekken aanpakken

Veel commerciële autostoelreinigers pakken vlekken aan terwijl je bezig bent. U hoeft dit dus niet als een afzonderlijke stap te doen.

Als de door u gekozen stoffenreiniger echter niet zegt dat het vlekken aanpakt, moet u deze stap toevoegen. De Chemical Guys-reiniger vereist bijvoorbeeld een andere verdunningsverhouding voor vlekken. U moet een 8: 1-verhouding van water en reiniger maken voor bevlekte delen van de stoelen.

Spuit vervolgens uw autostoelreiniger of shampoo op het bevlekte gebied en schrob het goed in met uw stijve reinigingsborstel. Laat het 15 minuten staan (of wat uw verpakkingsinstructies ook suggereren) voordat u snel naar de volgende stap gaat.

3. Bereid uw reiniger voor

Als uw reiniger geconcentreerd wordt geleverd, moet u deze verdunnen voordat u deze gebruikt. Met Chemical Guys moet je een verhouding van 20: 1 water en reiniger verdunnen. Je kunt dit in een emmer doen en vervolgens een doek gebruiken om de reiniger aan te brengen. We raden aan om het in een spuitfles te verdunnen om het gemakkelijker te maken.

4. Breng de Cleaner aan op de stoelen

Voordat u onze methode leest, moet u eerst uw productinstructies controleren, omdat deze enigszins kunnen verschillen.

Over het algemeen spuit je de reiniger gewoon over de stoffen stoelen, wat zorgt voor een egale coating.

5. Schrobben

Gebruik je borstel met stijve borstel om de reiniger voorzichtig in de stoelen te schrobben. Met Chemical Guys – en vele andere reinigingsmiddelen – zul je merken dat de formule schuimt of suddert. Dit is een goede indicatie dat het werkt om vlekken af te breken, zodat u ze gemakkelijk kunt verwijderen in de volgende stap.

Ga door met schrobben totdat de formule op al je stoelen is opgeschuimd.

6. Blot Up Reiniger

Veeg met uw microvezeldoek de resten van de reinigingsoplossing op. Je kunt de doek iets vochtig maken om deze stap wat makkelijker te maken. Het opvegen van de reiniger zal ook opgetilde en afgebroken vlekken verwijderen, waardoor uw autostoelen schoner worden dan ze in een tijdje zijn geweest!

Als u merkt dat de autostoelen er nog steeds vies uitzien, herhaal dan deze keer de methode met een minder verdund reinigingsmengsel.

Probeer dit

Als je een tapijtafzuigmachine of warmwaterdetailafzuiging hebt, kun je die hier gebruiken in plaats van een microvezeldoek.

7. Droog de stoelen

Gebruik een aparte droge microvezeldoek om overtollig water van de stoelen te vegen. Laat de autodeuren of ramen open om het interieur volledig aan de lucht te laten drogen voordat u het voertuig opnieuw betreedt.

Hoe lederen autostoelen te reinigen

Bij het leren reinigen van autobekleding variëren de methoden voor lederen stoelen. U moet lederen stoelen met hun eigen bijzondere zorg behandelen. Hier is onze favoriete methode voor het schoonmaken van dit soort stoelen.

 • Tijd: 1 uur
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt

 • Commerciële auto lederreiniger (we raden Armor All Leather Care aan)
 • Microvezel handdoeken
 • Emmer water
 • Handstofzuiger
 • Lederen reinigingsborstel
 • Ontsmettingsalcohol
 • Watje
 • Afwasmiddel

1. Stofzuig de stoelen

Gebruik uw handstofzuiger (bij voorkeur met de bekledingsbevestiging) om vuil van de stoelen te stofzuigen. Gebruik de spleettool om in alle hoeken en gaten te komen.

2. Cleaner aanbrengen

Meestal komen lederen reinigers al in een spuitfles, dus spuit het gelijkmatig over je stoelen. Als je reiniger niet in een spuitfles komt, kun je de reiniger eerst op een microvezeldoek aanbrengen en vervolgens via de doek op je stoel aanbrengen.

3. Scrub Stoelen

Dompel je microvezeldoek in een emmer water en wring hem extreem goed uit.

Gebruik de microvezel handdoek om de reiniger in de stoelen te schrobben. Werk op bevlekte plekken de reiniger in met je lederen reinigingsborstel. We raden een specifieke lederen reinigingsborstel aan, omdat deze zacht genoeg is om het leer te beschermen, maar stevig genoeg om vlekken te helpen verwijderen.

Ga door met deze stap totdat de stoelen schoon zijn. Herhaal indien nodig.

4. Vlekken aanpakken

Als het gebruik van een lederen reinigingsborstel vlekken niet volledig heeft verwijderd, is er iets anders dat u kunt proberen. Giet een klein beetje ontsmettingsalcohol op een watje en dep het bevlekte gebied. Ga hiermee door totdat de vlek is verwijderd. Wees geduldig, want het kan even duren.

Zodra de vlek is verdwenen, veegt u het gebied af met een microvezeldoek gedompeld in een sopje. Zorg ervoor dat je het uitwringt voordat je de stoelen dempt!

5. Droge stoelen

Je wilt nooit te lang vocht op leer laten zitten, omdat het een zekere manier is om schade aan te richten. Droog de stoelen dus goed af met een aparte microvezel handdoek.

Hoe autostoelen te reinigen met huishoudelijke producten

Hoewel professionele autodetailers dol zijn op de bovenstaande methoden omdat de commerciële schoonmakers een punch bevatten, wil niet iedereen die producten gebruiken.

Als u op zoek bent naar een doe-het-zelfmethode met meer natuurlijke of milieuvriendelijke producten, kunt u huishoudelijke producten gebruiken die u al in huis hebt liggen.

Deze zes reinigers zijn geweldig voor het reinigen van autostoelen. We zullen ze allemaal doorlopen, hoe ze te gebruiken en voor welk type stoelen ze veilig zijn.

Met Club Soda

Als je je afvraagt hoe je stoffen autostoelen kunt reinigen met club frisdrank, hebben we een methode die je kunt proberen.

Giet club frisdrank in een spuitfles. Spritz het bevlekte gebied en schrob vervolgens goed met een borstel met stijve borstel. Zodra de vlek is opgeheven, veegt u het gebied af met een bevochtigde microvezeldoek.

We raden dit niet aan voor uw hele autostoeltje – richt u in plaats daarvan op bevlekte gebieden. Anders zal uw auto naar club soda stinken en zal het moeilijk zijn om de geur te verwijderen.

Gebruik deze methode niet op lederen autostoelen.

Met Baking Soda

Wil je leren hoe je autostoelen thuis kunt wassen wigeen dure schoonmakers? Baking soda is een handig alternatief voor stoffen autostoelen.

U kunt onze bovenstaande methode volgen voor het reinigen van stoffen autostoelen, maar in plaats van een commercieel product te gebruiken, gebruikt u zuiveringszout. Je eerste gedachte was misschien om dit met wasmiddel te doen, maar zuiveringszout is beter beheersbaar en neutraliseert geuren.

U kunt de stoelen met water besproeien voordat u zuiveringszout over de stoelen sprenkelt. Schrob het zuiveringszout in met een stijve borstel en laat het vervolgens een paar uur op de stoelen liggen voordat je het afveegt en stofzuigt.

De andere optie is om een baking soda pasta te maken met een 1:1 baking soda en water oplossing. Voeg afwasmiddel toe voor extra reinigingskracht. Breng dit direct aan op bevlekte gebieden, schrob goed in en laat het vervolgens 30 minuten staan voordat je het wegveegt met een vochtige doek.

Met Azijn

Gedistilleerde witte azijn is een licht zure en effectieve niet-toxische reiniger. Het goede nieuws over deze is dat het veilig is voor zowel stoffen als lederen autostoelen.

Meng in een spuitfles twee kopjes warm water, een kopje azijn en een spuitje afwasmiddel. Verwissel het voor de commerciële reiniger in de bovenstaande stappen. Om blijvende schade te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat u de stoelen extreem goed droogt, vooral voor leer.

Deze methode is geweldig voor het reinigen van zweetvlekken van uw stoelen.

Met tandpasta

Als je hier al een tijdje bent, weet je dat we je graag af en toe verrassen met een tandpasta hack! Deze is geschikt voor het verwijderen van kleine vlekken op zowel stoffen als lederen autostoelen.

Zorg ervoor dat je een witte, niet-gel tandpasta gebruikt. Dep een beetje op de pasta en schrob voorzichtig met een oude of ongebruikte tandenborstel. Zodra de vlek is opgeheven, veegt u de tandpastaresten weg met een bevochtigde doek voordat u de stoelen goed droogt.

Met citroensap

Weet jij hoe je autobekleding moet reinigen met citroensap? We staan op het punt om het je te laten zien.

Wanneer het leven je citroenen geeft, maak dan je auto schoon! Voeg voor het beste resultaat crème van tandsteen toe aan het mengsel, maar indien nodig kunt u het zonder doen.

Meng citroensap en crème van tandsteen in een kom om een pasta te maken. Als je zonder de crème van tandsteen gaat, knijp je het citroensap gewoon in een kom. Breng de reinigingsoplossing aan op de vlek en laat deze 30 minuten staan voordat u deze afveegt met een vochtige microvezeldoek.

Deskundig advies

Gebruik deze techniek alleen op lichtgekleurde stoelen, omdat de citroen een licht blekend effect kan hebben. Voordat u deze techniek gebruikt, test altijd op een onopvallende plek om er zeker van te zijn dat het uw autostoelen niet beschadigt.

Met Nagellak Remover

Net als ontsmettingsalcohol bevat nagellakremover alcohol die handig is voor het verwijderen van vlekken op lederen stoelen. Dit werkt echter ook voor stoffen stoelen.

Giet nagellakremover op een watje en dep de vlek totdat deze is verwijderd. Vergeet niet dat dit lang kan duren! Zodra je de vlek hebt uitgeroeid, veeg je het gebied af met een microvezeldoek bevochtigd met warm zeepsop. Droog de stoelen goed af.

Hoe autostoelen te beschermen

Wanneer u leert hoe u autobekleding diep kunt reinigen, is een van de slimste dingen die u kunt doen, de stoelen beschermen tegen verdere schade. Morsen is onvermijdelijk in het interieur van uw auto en vaak kunnen we ze niet meteen opruimen. Niet schoonmaken en rijden, alstublieft!

Het is dus belangrijk om het initiatief te nemen om uw autostoelen te beschermen. We delen de beste methode voor zowel stoffen als lederen stoelen.

Bescherm stoffen stoelen

Voor stoffen stoelen is een van de beste manieren om vlekken te voorkomen het installeren van stoelbeschermers. Deze stoelhoezen zijn eenvoudig te installeren en te verwijderen. Wanneer u thuiskomt en vlekken opmerkt, verwijdert u eenvoudig de stoelhoezen, gooit u ze in de was en droogt u ze af voordat u ze terugbrengt naar uw auto. Het is veel sneller en gemakkelijker dan het grondig reinigen van uw autostoelen wanneer u een puinhoop opmerkt.

U kunt stoelhoezen vinden in verschillende stijlen en kleuren. Bovendien kunt u deze ook gebruiken voor het beschermen van lederen stoelen.

Bescherm lederen stoelen

U kunt zeker ook stoelbeschermers op uw lederen stoelen installeren. Maar als je van de luxe look en feel van je lederen stoelen houdt, wil je ze niet bedekken.

Koop in plaats daarvan een lederen beschermoplossing zoals het Chemical Guys Leather Protectant Serum. Dit biedt het hele jaar door bescherming tegen scheuren, vervaging, vlekken en verkleuring. Je kunt het in je auto gebruiken, maar goed nieuws! Het werkt ook voor uw meubels, schoenen, handtassen en meer.

Tips voor het schoonhouden van autostoelen

Als je merkt dat je autostoelen vies worden, wat je ook doet, hebben we enkele tips waar je misschien nog niet aan hebt gedacht. Probeer deze hacks om uw auto schoon te houden tussen diepe reinigingg sessies.

 • Wees slim met eten en drinken: We gaan niet zeggen: niet eten of drinken in de auto. Dit is niet altijd mogelijk, vooral niet op lange ritten. Maar je kunt er slim mee omgaan. Neem je eten en drinken in flessen, gesloten bekers of maaltijdbakken om rommel te voorkomen.
 • Bewaar doekjes in de auto: U kunt uw stofzuiger, schoonmaakoplossing en microvezelhanddoeken niet meenemen op de weg. Maar je kunt doekjes in de auto bewaren om onderweg snel rommel op te ruimen. Vergeet niet om eerst over te stappen!
 • Maak autoreistassen: Het is verleidelijk om alles op de passagiersstoel te gooien als je aan het rijden bent. Maar als er iets morst, gaat het vlekken maken. Maak een autoreistas met items terwijl u rijdt.
 • Vermijd wagenziekte: Als u weet dat iemand in uw auto gevoelig is voor wagenziekte, kunt u autoziektetabletten, medicijnen of draagbare apparaten uitgeven om wagenziekte te voorkomen. Neem regelmatig pauzes. Misschien moet je nee zeggen tegen je kinderen die boeken lezen of onderweg films kijken. Overweeg indien mogelijk andere manieren van reizen.
 • Water in plaats van sap: Als je in de auto wilt drinken, neem dan water in plaats van sap, koffie of thee. Het is minder waarschijnlijk om te vlekken.
 • Auto vuilniszak: Rust uw auto altijd uit met een vuilniszak of mini-vuilnisbak voordat u op reis gaat. Op deze manier weet iedereen waar hij afval moet gooien en zal het zich niet opstapelen op de vloer of stoelen.
 • Zorg voor handdoeken of oude t-shirts in de auto: Wanneer iemand op de autostoelen morst en je kunt niet snel stoppen, heb dan handdoeken of oude t-shirts in de auto om de rommel op te vangen in plaats van doekjes of papieren handdoeken. Het is meer absorberend en voorkomt slechte vlekken.
 • Leg een handdoek neer: Wanneer je in de auto springt na een zweterige sportschoolsessie of sportevenement, leg dan een handdoek neer om zweetvlekken te voorkomen.

Waarschuwing

Wanneer u uw autostoelen wilt desinfecteren, kunt u denken aan het gebruik van bleekmiddel, ammoniak of reiniging met waterstofperoxide. Maar we raden deze af omdat ze uw auto kunnen beschadigen. Gebruik in plaats daarvan een stoomreiniger of afwasmiddel om delen van de auto te desinfecteren.

Veelgestelde vragen

Wat gebruiken autodetailers om stoelen schoon te maken?

We hebben professionele methoden onderzocht om u onze stapsgewijze handleiding te bieden. Professionele autogegevens gebruiken de methode die we hebben gedeeld, evenals de producten die we hebben voorgesteld.

Veel professionele detailers zullen echter verder gaan en machines gebruiken in plaats van doeken en borstels.

Sommigen kunnen een stoomreiniger gebruiken om uw autostoelen te ontsmetten.

Anderen kunnen een ozongenerator gebruiken om slechte geuren te verwijderen.

Detailleringsborstels zijn een andere noodzaak voor het grondig reinigen van autostoelen, evenals luchtpistolen.

Last but not least zullen autodetails waarschijnlijk een tapijtreinigingsmachine of warmwaterdetailextractor gebruiken om de autostoelen te wassen. Dit is grondiger dan een borstel en doek. U kunt deze zowel op tapijten als op auto- en meubelstoffering gebruiken. Daarom zijn ze ook een uitstekende investering voor huishoudelijk gebruik!

Reinigt Scheerschuim autostoelen?

Scheerschuim werkt bij het reinigen en verwijderen van vlekken omdat het zeepachtig en schuimig is. Dus ja, je kunt het gebruiken voor het schoonmaken van autostoelen. Ruil het gewoon in voor de commerciële reiniger in onze sectie “hoe stoffen autostoelen te reinigen”.

Gebruik geen scheerschuim op lederen stoelen, omdat dit gemakkelijk schade kan veroorzaken.

Hoe droog ik mijn autostoelen na het wassen?

Veeg ze af met een droge microvezeldoek. Wissel voor een nieuwe handdoek als die te vochtig wordt. Laat uw auto op een luchtige plek staan met de deuren of ramen open.

Maak uw auto niet schoon op een vochtige of regenachtige dag. Anders kan het veel te lang duren voordat de stoelen drogen, wat leidt tot vocht en mogelijk schimmel.

Hoe krijg ik een slechte geur uit mijn auto?

Het grondig reinigen van uw auto met behulp van onze methode moet slechte geuren aanpakken, vooral als ze in uw stoelen zijn ingebed.

Een ander ding dat je kunt proberen, is het plaatsen van kommen zuiveringszout in je auto om de geur te absorberen.

Als dat niet werkt, zoek dan waar de geur vandaan komt en verwijder deze uit de bron. Misschien heb je professionele hulp nodig als je er zelf niet uitkomt.

Pak niet alleen de buurtest luchtverfrisser om in de auto te hangen voordat de geur wordt verwijderd. Pak eerst de geur aan, daarna kun je je favoriete luchtverfrisser ophangen.


Schoon genoeg voor carpoolen

Carpoolen bespaart geld, maar het kan ook voor verlegenheid zorgen als je stoelen niet schoon zijn. Nu heb je echter geen excuus meer dan elke week vlekkeloze stoelen te hebben!

Onze methode van een uur is snel genoeg om in het weekend te doen en eenvoudig genoeg om zonder een professional te doen.

Vergeet niet om uw stoelen altijd schoon te maken op basis van stoftype. Er zijn verschillende methoden voor stoffen en lederen stoelen. Mix en match deze niet!

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Hoe witte kleding te wassen