Hoe batterijcorrosie te reinigen (4 eenvoudige stappen)

Niets is erger dan het openen van de batterijbehuizing van het favoriete speelgoed van je kind om te ontdekken dat de AA-batterij erin is ontploft. De behuizing zit vol met accuzuur en corrosie. Voordat u het favoriete speelgoed van uw kind in de prullenbak gooit, kunt u als volgt de batterijcorrosie verwijderen, zodat uw kind met zijn favoriete speelgoed kan blijven spelen.

Inhoudsopgave
 • Oorzaken van batterijcorrosie
 • Is een gecorrodeerde batterij gevaarlijk?
 • Hoe batterijcorrosie in elektronica te reinigen
 • Hoe batterijcorrosie in auto’s te reinigen
 • Hoe batterijcorrosie met cola te reinigen
 • Tips voor het voorkomen van corrosie
 • Hoe batterijen op de juiste manier weg te gooien
 • Veelgestelde vragen
 • Hoe reinigt u batterijcorrosie van een camera?

Oorzaken van batterijcorrosie

Batterijcorrosie treedt op wanneer hydrogen gas komt vrij uit de batterij. Het mengt zich met de lucht en veroorzaakt oxidatie. Deze oxidatie is de witachtige en korstige corrosie die u op de batterij of de polen kunt zien.

Als de corrosie wordt blootgesteld aan vocht, kan het lijken alsof het blauw is of een groenachtige tint heeft.

Corrosie wordt versneld wanneer de batterij wordt blootgesteld aan vocht of warmte.

Is een gecorrodeerde batterij gevaarlijk?

Ja, een gecorrodeerde batterij is gevaarlijk. Het kaliumhydroxide dat in veel huishoudelijke batterijen wordt gebruikt, kan ernstige schade aan de ogen veroorzaken, samen met irritatie van de luchtwegen en de huid. Het is belangrijk om handschoenen en oogbescherming te dragen tijdens het schoonmaken van een gecorrodeerde batterij of batterijterminal.

De corrosie kan zich ook verspreiden naar elektronica. Omdat de corrosie bijtend is, is het in staat om je een chemische brandwond te geven. Het is het beste om de corrosie te reinigen voordat u het elektronische apparaat gebruikt.

Hoe batterijcorrosie in elektronica te reinigen

Afgedankte batterijen

Hier leest u hoe u het batterijzuur in speelgoed of in een afstandsbediening kunt reinigen. De eerste stap is om het zuur te neutraliseren voordat de behuizing wordt schoongemaakt.

 • Tijd: 10 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Beschermende handschoenen
 • Veiligheidsbril
 • Wattenstaafjes
 • Witte azijn of citroensap
 • Isopropylalcohol of ontsmettingsalcohol
 • Potlood gum
 • Microvezeldoek
 • Plastic zak
 • Tandenstoker

1. Voorbereiden

Trek beschermende handschoenen en brillen aan om te voorkomen dat u wordt blootgesteld aan bijtende chemicaliën. Misschien wilt u kleding met lange mouwen dragen om uw armen ook te beschermen.

Verwijder eventuele lekkende of gecorrodeerde batterijen uit de batterijbehuizing en gooi ze weg. Leg alle andere batterijen opzij.

2. Acid aanbrengen

Huishoudelijke batterijen bevatten een alkalische chemische stof, dus u moet een zuur aanbrengen om het residu in uw batterijbehuizing te neutraliseren. Dompel een wattenstaafje in het zuur van keuze en laat het een paar druppels zuur op het residu op de corrosie druppelen. Je zult zien dat het begint te bruisen en te bubbelen.

Wacht tot het bruisen en borrelen gestopt zijn.

3. Maak de batterijbehuizing schoon

Dompel je wattenstaafje in de ontsmettingsalcohol of isopropylalcohol en veeg vervolgens het residu in de behuizing schoon. Gebruik een tandenstoker om hard vuil te verwijderen en rond de veren schoon te maken.

4. Droog de case

Zodra de behuizing schoon is, veegt u deze af met een microvezeldoek. Een potloodgum kan worden gebruikt om de contacten te polijsten.

Wacht tot de case is opgedroogd voordat u nieuwe batterijen in het apparaat plaatst.

Hoe batterijcorrosie in auto’s te reinigen

Corrosie opbouw op accupolen van auto's

Wanneer u batterijcorrosie in auto’s schoonmaakt, moet u voorzichtig zijn en voorzorgsmaatregelen nemen om uzelf te beschermen. De corrosie kan chemische brandwonden veroorzaken.

 • Tijd: 1 uur
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt

 • Zuiveringszout
 • Vaseline zoals vaseline
 • Draadborstel
 • Gedestilleerd water
 • Kleine kom
 • Lepel
 • Oud botermes
 • Vod of oude tandenborstel
 • Rubberen handschoenen
 • Veiligheidsbril
 • Oude handdoeken

1. Lift hood & Inspecteer

Zet je auto uit en til de motorkap op. U inspecteert de batterij en kabels.

Als de batterij gezwollen of gebarsten is, moet deze worden vervangen. Controleer ook elke kabel om er zeker van te zijn dat deze niet beschadigd of gerafeld is. Als dat zo is, moet het ook worden vervangen.

2. Batterijkabels loskoppelen

Koppel nu de batterijkabels los. Begin altijd met de negatieve kabel om te voorkomen dat er een elektrische kortsluiting ontstaat. De negatieve kabel is meestal zwart en gemarkeerd met een (-).

Nadat u de negatieve kabel hebt verwijderd, verwijdert u de positieve kabel. Het is meestal rood en gemarkeerd met (+).

Zodra de bouten zijn losgemaakt, moet u de connectoren mogelijk losdraaien, omdat er soms veel corrosie is. Hierdoor zijn de connectoren moeilijk te verwijderen.

Snelle tip

Als u een tang gebruikt om de connectoren te verwijderen, zorg er dan voor dat u het autoframe en de batterij niet tegelijkertijd met de tang aanraakt. Dit kan ertoe leiden dat uw batterij te kort komt.

3. Maak een reinigingspasta

Maak een reinigingspasta met zuiveringszout en gedestilleerd water. Het zuiveringszout is alkalisch wat de corrosie van het accuzuur neutraliseert..

Meng 2-3 eetlepels van het zuiveringszout met 1 eetlepel gedestilleerd water in een kleine kom. Roer vervolgens het mengsel tot je een dikke pasta hebt.

4. Verwijder de corrosie

Dompel je draadborstel in de pasta om deze op de corrosie te wrijven. Zorg ervoor dat u de pasta niet per ongeluk op andere delen van uw auto aanbrengt terwijl u werkt.

De pasta kan bubbelen en schuimen. Dit is een teken dat de pasta werkt en reageert op de corrosie. Laat het 5-10 minuten zitten voordat je begint met schrobben.

Nadat de 5-10 minuten zijn verstreken, schrobt u de corrosie op de polen en batterijkabels weg met behulp van de draadborstel. Het kan nodig zijn om zware afzettingen weg te hakken met een oud botermes. Blijf werken totdat alle corrosie is verwijderd.

5. Spoel de batterij af

Nadat de contacten schoon zijn, giet je er gedestilleerd water overheen. Dit spoelt eventuele resten van de reinigingspasta en corrosie weg.

Snelle tip

Spoel geen van de zuiveringszoutpasta in de ventilatieopeningen van de batterij. Het kan het batterijzuur neutraliseren en de levensduur van de batterij verkorten.

6. Droog de batterij

Gebruik een schone droge doek om de contacten schoon te vegen en de batterij te drogen. Zorg ervoor dat de batterij volledig droog is voordat u doorgaat naar de volgende stap.

Snelle tip

Gebruik geen papieren handdoeken. Papieren handdoeken hebben de neiging om te versnipperen en stukjes op de terminals te laten plakken.

7. Breng vaseline aan

Doe vaseline op de terminals om corrosie te voorkomen.

8. Sluit de batterij opnieuw aan

Sluit de batterijkabels opnieuw aan in omgekeerde volgorde en zorg ervoor dat u de positieve kabel aansluit voordat u de negatieve kabel aansluit.

Hoe batterijcorrosie met cola te reinigen

Hier leest u hoe u batterijpolen kunt verwijderen met behulp van een blikje Coca-Cola en een stijve draadborstel.

Giet de cola in een spuitfles. Spuit de accupolen royaal in met cola en laat het even zitten. Gebruik vervolgens een stijve draadborstel om de aansluitingen te schrobben.

Blijf cokes aanbrengen terwijl u werkt totdat de terminals schoon zijn.

Nadat de corrosie is verwijderd, gebruikt u een microvezeldoek en gedestilleerd water om de cokes en smurrieresten uit de batterij te verwijderen.

Gebruik een schone microvezeldoek om de batterij schoon te maken. Zorg ervoor dat de batterij volledig droog is voordat u deze opnieuw aansluit.

Tips voor het voorkomen van corrosie

Om te voorkomen dat uw batterijen corroderen, kunt u deze tips gebruiken.

 • Breng wat vet van de batterijklem aan op de polen.
 • Meng geen nieuwe en oude batterijen.
 • Zorg ervoor dat u uw batterijen op kamertemperatuur of koelere temperaturen bewaart, omdat ze gevoelig zijn voor warmte.
 • Gebruik geen lege batterijen.

Hoe batterijen op de juiste manier weg te gooien

Batterijen voor eenmalig gebruik zijn gemaakt van gewone metalen en worden als niet-gevaarlijk beschouwd. Je kunt het weggooien in de prullenbak of recyclen.

Oplaadbare batterijen mogen niet in de prullenbak worden gegooid omdat ze zware metalen bevatten. Bel uw lokale afvalfaciliteiten voor meer informatie over de lokale recyclingcentra voor batterijen.

Als u een batterij voor eenmalig gebruik voorbereidt voor recycling, moet u een stuk doorzichtige tape over de uiteinden plaatsen of elke batterij in zijn eigen kleine plastic zak doen. Bewaar ze in een plastic of kartonnen doos.

Bedek de aansluitingen van oplaadbare batterijen met doorzichtige tape voordat u ze recyclet.

Veelgestelde vragen

Reinigt WD-40 batterijcorrosie?

Ja, WD-40 reinigt batterijcorrosie. Spuit de WD-40 op de terminals en wacht een paar minuten. Schrob vervolgens met een draadborstel en spoel de contacten af met heet water. Herhaal dit totdat de corrosie is verwijderd.

Hoe reinig je een gecorrodeerde printplaat?

U kunt een roestige of gecorrodeerde printplaat reinigen met een dikke zuiveringszoutpasta. Gebruik een borstel met zachte borstel, zoals een oude tandenborstel, om de pasta op de printplaat te plaatsen en hem de tijd te geven om te werken. Borstel vervolgens voorzichtig de pasta weg en het residu moet ermee worden verwijderd.

Gebruik gedestilleerd water om alle pasta die op uw printplaat achterblijft weg te spoelen.


Hoe reinigt u batterijcorrosie van een camera?

U kunt batterijcorrosie in een camera reinigen door azijn te gebruiken om deze te neutraliseren. Wacht tot het schuimen stopt. Dompel vervolgens een wattenstaafje in isopropylalcohol om het residu van de batterijbehuizing van uw camera te verwijderen. Wacht tot de zaak com isvolledig drogen voordat u nieuwe batterijen installeert.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?