Hoe een glazen pijp diep te reinigen (en hars te verwijderen)

Als je hebt gemerkt dat je geliefde pijp vies, verstopt en bevlekt is, dan is het tijd om hem grondig schoon te maken.

We weten dat je er geen afstand van wilt doen. Maar een grondige reiniging kan je rookspel veranderen. Het is veiliger voor je en zal veel beter smaken.

Laten we eens kijken hoe je een glazen pijp reinigt, of je hem nu gebruikt voor marihuana, tabak of andere kruiden.

Inhoudsopgave
 • Hoe vaak moet je je pijp schoonmaken?
 • Hoe een pijp te reinigen met isopropylalcohol en zout
 • Alternatieve pijpreinigingsmethoden
 • Tips voor het onderhoud van uw pijp
 • Veelgestelde vragen
 • Veiliger roken

Hoe vaak moet je je pijp schoonmaken?

Reinig je pijp elke dag, of om de andere dag, als je hem dagelijks gebruikt.

Als u het minder vaak gebruikt, raden we u aan het na elke dag van gebruik schoon te maken, vooral als u het tussen gebruik gaat bewaren. Je wat nietnt de hars en het puin dat lang in je pijp zit.

Het is essentieel om uw glazen buis regelmatig schoon te maken om verstopping, ziektekiemen en bacteriën te voorkomen. Het schoonhouden van de pijp leidt ook tot betere prestaties, verlengt de levensduur van uw pijp en zorgt voor rookzuiverheid. Dus als je de beste rookervaring wilt, neem dan de tijd om je pijp schoon te maken.

Hoe een pijp te reinigen met isopropylalcohol en zout

Het reinigen van een pijp met deze ingrediënten is een van de meest voorkomende en effectieve manieren. Het is gemakkelijk om toegang te krijgen tot deze reinigingsmiddelen en het is gemakkelijk om uw pijp ermee schoon te maken. Het werkt ook voor het schoonmaken van een bong.

Hoewel deze methode technisch gezien meer dan 12 uur duurt, wordt het grootste deel van die tijd besteed aan het weken van de pijp. Deze methode omvat slechts 20 minuten werk van u.

 • Tijd: 12+ uur (slechts 20 minuten werk)
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • 91 procent isopropylalcohol
 • Koosjer zout of keukenzout
 • Ziploc tas
 • Wattenstaafje of pijpenreiniger
 • Afwasmiddel
 • Water
 • Zinken
 • Handschoenen

1. Verwijder vuil uit de pijp

Houd de pijp ondersteboven boven een vuilniszak en tik erop om vuil te verwijderen. Gebruik indien nodig een wattenstaafje of pijpenreiniger om vuil in de pijp te verwijderen.

2. Plaats pijp en reiniger in de zak

Strooi een theelepel zout in de pijp. Plaats de pijp vervolgens in de Ziploc-zak. Voeg voldoende isopropylalcohol toe om de pijp onder te dompelen. Geef de zak een kleine shake om de reinigingsmiddelen te combineren.

De combinatie van de alcohol en het grove zout zal fungeren als een sterke reiniger en schuurmiddel om vlekken en harsophoping te verwijderen.

3. Laat weken

Laat de pijp ongeveer 12 uur in de zak zitten. Dit geeft de alcohol de tijd om de hars op te lossen. Als je geen 12 uur over hebt, kun je minder lang weken, maar we raden aan om minstens drie uur te weken. Zorg voor een back-uppijp zodat u 12 uur kunt besteden aan het weken van de pijp.

4. Schudden

Nadat de pijp is geweekt, schudt u de zak een paar minuten krachtig om de hars los te maken. Zorg ervoor dat je heel voorzichtig bent om te voorkomen dat je de pijp breekt of barst.

5. Was de pijp

Haal de pijp uit de zak. Wees voorzichtig – je wilt geen isopropylalcohol op je handen krijgen, dus overweeg om handschoenen te dragen.

Was de pijp in heet zeepsop om alle vuil, hars en reinigingsoplossing te verwijderen. Gebruik een pijpenreiniger of wattenstaafje om op krappe plaatsen te komen. Afspoelen met warm water.

6. Droog de pijp aan de lucht

Leg de pijp ondersteboven op een handdoek om grondig aan de lucht te drogen. Het kan een paar uur duren. Daarom raden we echt aan om een back-uppijp te hebben, vooral omdat je deze methode elke 1-2 dagen moet doen.

Alternatieve pijpreinigingsmethoden

Als je geen isopropylalcohol en koosjer zout kunt bemachtigen, zijn er enkele andere reinigingsmiddelen die je kunt gebruiken die misschien al binnen handbereik zijn.

We leggen uit hoe je elk van deze kunt gebruiken om je wietpijp schoon te maken. De meeste van deze methoden kunnen dezelfde zes stappen gebruiken als hierboven, maar met kleine aanpassingen.

Met zuiveringszout en azijn

Oké, vertel je oma niet dat je haar traditionele reinigingsrecept voor je marihuanapijp gebruikt. Maar serieus – deze methode werkt.

Gebruik gewoon de bovenstaande methode, maar verwissel de isopropylalcohol voor azijn en het zout voor zuiveringszout.

Met Bleach

Bij het reinigen van een pijp zou bleekmiddel niet je eerste aanloophaven moeten zijn, omdat het corrosief is en niet goed voor je longen. Maar als je hardnekkige vlekken in je pijp hebt die je niet met andere reinigingsmiddelen kunt verwijderen, zal bleekmiddel de truc doen.

Verdun het bleekmiddel volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet het in de Ziploc zak met de pijp en laat het een uur weken. Spoel de pijp extreem goed uit en was met heet zeepsop. Spoel opnieuw af!

Met pijpreinigingsproducten

U kunt producten vinden die speciaal zijn gemaakt voor het reinigen van onkruidbuizen. Een populaire optie is de Green Piece Cleaner.

Deze producten worden meestal ook geleverd met kleine borstels met borstels. Dit helpt je om in de hoeken en gaten te komen.

Hoe u uw wietpijp met deze producten reinigt, hangt af van het merk dat u kiest. Lees altijd de verpakkingsinstructie voor stapsgewijze methoden om de pijp goed te reinigen.

Door je pijp te koken

Reinigen met kokend water kan vlekken verwijderen en uw pijp desinfecteren. Dompel de pijp onder in koud water in een voorraadpot. Zet het op het fornuis en verwarm langzaam het water. Zodra het aan de kook is, leave het voor 30 minuten. Zet het vuur uit en laat afkoelen.

Zodra het koel genoeg is om aan te raken, gebruik je een pijpreiniger of wattenstaafje om losgemaakte resten te verwijderen.

Veiligheidswaarschuwing

Bij het gebruik van kokend water is het cruciaal om het water langzaam te laten opwarmen. Als u de pijp onderwerpt aan dramatische temperatuurveranderingen, kan deze barsten of breken.

Door je pijp in te vriezen

Een leuke hack om te proberen is het knallen van de pijp in de vriezer. De koude temperaturen kunnen de hars en het vuil hard maken, waardoor u deze gemakkelijk kunt verwijderen met een pijpreiniger of naald.

Bewaar de pijp een uur in de vriezer voordat u deze verwijdert. Terwijl het nog koud is, maak je het puin los met het door jou gekozen object. Je moet snel zijn omdat de pijp snel weer kan opwarmen en de bevroren hars zal ontdooien.

Tips voor het onderhoud van uw pijp

Nu weet je hoe je een glazen pijp moet schoonmaken, en dat je dat regelmatig moet doen. Maar hoe verzorg je je potpijp tussen de reinigingen door? Hier zijn enkele opmerkelijke tips.

 • Vermijd metaal: Schoonmaken met metalen voorwerpen kan uw glazen leidingen breken of barsten.
 • Leeg na elk gebruik: Leeg de marihuana of kruiden na elk gebruik uit de pijpkom om klompen te minimaliseren. Leeg ook water als uw pijp water nodig heeft voor gebruik.
 • Veeg na elk gebruik: Gebruik een zachte doek of papieren handdoek om je pijpkom na elk gebruik af te vegen. Dit voorkomt opbouw.
 • Vermijd agressieve reinigingsmiddelen: Vermijd indien mogelijk agressieve reinigingsmiddelen zoals bleekmiddel, aceton, glazenwasser en andere dergelijke chemicaliën. Als u deze uiteindelijk gebruikt voor vlekverwijderingsdoeleinden, zorg er dan voor dat u de pijp grondig wast en uitspoelt.
 • Laat pijp uit de zon: Glas kan breken als het te warm wordt. Het is onwaarschijnlijk, maar nog steeds mogelijk, dus laat je pijp niet in de zon liggen.

Veelgestelde vragen

Wat is de snelste manier om een pijp schoon te maken?

Hoewel onze methode slechts 20 minuten handarbeid kost, moet je het nog steeds een paar uur laten weken. Als je daar geen tijd voor hebt, hoe kun je dan snel je pijp schoonmaken zodat je hem weer kunt gebruiken?

Volg gewoon dezelfde methode, maar laat het slechts vijf minuten weken in plaats van 12 uur! Het zal het niet zo diep reinigen, maar het is beter dan niets. Spoel goed af na het weken.

Kun je elke dag dezelfde pijp roken?

Zolang je het maar goed opruimt, dan ja. U moet er nog steeds naar streven om het minstens om de twee dagen ongeveer 12 uur in de reinigingsoplossing te laten weken. Als dat uw rooktijd onderbreekt, raden we u aan een back-uppijp te hebben.

Hoe reinig je hars uit een rubberen pijp?

Verwijder hars en ander vuil van uw rubberen of siliconenpijp met behulp van deze methode:

 1. Ontmantelen: Haal de pijp uit elkaar en was de kom apart met warm zeepsop. Laat het aan de lucht drogen.
 2. Bevriezen: Spoel je pijp af met warm water voordat je het een uur invriest.
 3. Hars verwijderen: De vriezer heeft de hars uitgehard, dus je zou het moeten kunnen verwijderen door de pijp zachtjes tegen een oppervlak te tikken. Misschien moet je een wattenstaafje gebruiken om het eruit te duwen.

Veiliger roken

Wanneer je je pijp regelmatig schoonmaakt, maak je plaats voor veiliger roken. Bovendien voorkom je verstoppingen vanuit je pijp. We raden aan om de paar dagen de dieptereinigingsmethode te volgen (ja, alle 12 uur!), afhankelijk van hoe vaak je rookt.

Als je alleen tijd hebt voor een snelle reiniging, kun je de weektijd verkorten. Maar dit zal niet alle smurrie in je pijp verwijderen. Als u niet van tijd tot tijd een pauze van 12 uur wilt nemen, investeer dan in enkele back-upleidingen, zodat u uw andere leidingen grondig kunt reinigen.

Vergeet niet dat we aanraden om met alcohol te reinigen. Maar als je zonder alcohol wilt schoonmaken, hebben we een aantal geweldige alternatieven om te proberen!

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?