Hoe bleekmiddel in uw wasmachine te gebruiken

Bleekmiddel: je houdt ervan of je haat het. Hoewel het zeker effectief is in het verwijderen van vlekken en het opnieuw bleken van kledingstukken, blijven sommige mensen uit de buurt. Chloorbleekmiddel staat bekend als giftig.

Dus wat is de deal? Hoe gebruik je bleekmiddel in de wasmachine als onderdeel van je wasroutine?

We zijn hier om die vraag te beantwoorden. We zullen je ook door de drie belangrijkste soorten bleekmiddel leiden, hoe je ze veilig en effectief kunt gebruiken, toptips en nog veel meer.

Beschouw dit als uw ultieme gids voor het gebruik van bleekmiddel in uw wasregime.

Inhoudsopgave
 • Kun je bleekmiddel in een wasmachine gebruiken?
 • Verschillende soorten bleekmiddel
 • Hoe bleekmiddel in de wasmachine te gebruiken
 • Hoeveel bleekmiddel toe te voegen aan de was
 • Tips voor het gebruik van bleekmiddel in een wasmachine
 • Hoe vaak moet je bleekmiddel gebruiken om kleding schoon te maken?
 • Hoe een wasmachine schoon te maken met bleekmiddel
 • Veelgestelde vragen
 • Bleach Samenvatting

Kun je bleekmiddel in een wasmachine gebruiken?

Bleekmiddel is veilig voor gebruik in de wasmachine zolang je het op de juiste manier gebruikt.

We raden u aan de gebruikershandleiding van de wasmachine te controleren om er zeker van te zijn dat het merk het gebruik van bleekmiddel toestaat.

Veiligheidswaarschuwing

Meng chloorbleekmiddel nooit met andere producten, vooral ammoniak of producten op basis van zuur. Hierdoor kunnen giftige gassen ontstaan. (1).

Beschadigt bleekmiddel mijn wasmachine?

Raadpleeg de gebruikershandleiding voordat u bleekmiddel in uw machine gebruikt. Als het bleekmiddel toestaat, is het veilig om dit te doen, en volgens de juiste doseringshoeveelheden zal het je wasmachine niet verpesten.

Beschadigt bleekmiddel mijn kleding?

Chloorbleekmiddel heeft veel meer kans om uw kleding te beschadigen dan uw machine.

U moet altijd het onderhoudslabel van het kledingstuk controleren. Als er een lege driehoek op het onderhoudsetiket staat, is het veilig om bleekmiddel te gebruiken. Maar als de driehoek er een kruis doorheen heeft, bleek het kledingstuk dan niet.

Je kunt deze materialen meestal bleken:

 • Katoen
 • Linnen
 • Rayon
 • Polyester (voor verfdoeleinden)

U moet ook de kleurechtheid controleren. Dit zorgt ervoor dat het bleekmiddel de kleuring van het kledingstuk niet zal beschadigen. Meng hiervoor een theelepel bleekmiddel met twee theelepels warm water.

Dompel een wattenstaafje in de oplossing en dep de stof op een onopvallende plek, zoals een binnennaad. Laat het gebied volledig drogen. Als er geen kleurverandering of kleuroverdracht op het wattenstaafje zit, is het veilig om dit kledingstuk te bleken.

Je moet dit doen met alle drie de soorten bleekmiddel, niet alleen chloorbleekmiddel. Zuurstofbleekmiddel en waterstofperoxide hebben echter minder kans om je kleding te beschadigen dan chloorbleekmiddel.

Verschillende soorten bleekmiddel

Bij het gebruik van bleekmiddel in uw wasmachine en wasroutine, helpt het om op de hoogte te zijn van de drie belangrijkste soorten bleekmiddel.

Hier is een grafiek om de belangrijkste verschillen samen te vatten.

Functies Chloorbleekmiddel Zuurstof bleekmiddel Waterstofperoxide
Wat is het? Vloeibaar natriumhypochloriet (NaOCI) (2). Natriumpercarbonaat en waterstofperoxide (3). Water met een extra zuurstofmolecuul (H202) (4).
Uiterlijk Heldere dikke vloeistof. Meestal een korrelig wit poeder. Ziet eruit als water.
Kracht Zeer sterk – het zal kledingstukken witter maken, vlekken verwijderen en ge dodenRms. Sterk – bijna net zo goed als zuurstofbleekmiddel. Sterk – witter, reinigt en desinfecteert.
Veiligheid Veilig bij correct gebruik, maar nog steeds giftig. Veilig voor je kleding en huid, maar kan de gevoelige huid nog steeds irriteren. Veilig in gebruik, maar giftig bij inname.
Hoe het werkt Bleekmiddel geeft zuurstofmoleculen af. Het oxidatieproces breekt chemische bindingen, die vervolgens geen kleur weerspiegelen, die uw ogen waarnemen als wit (5). Het geeft zuurstof af wanneer het wordt gemengd met water – deze zuurstof verwijdert vlekken en vuil (6). De ontluikende zuurstof in waterstofperoxide werkt als ontsmettingsmiddel (7). Het zet ook gekleurde verbindingen om in kleurloze verbindingen.

Chloorbleekmiddel

Wanneer je het woord bleekmiddel hoort, is dit waarschijnlijk wat het eerst in je opkomt. Chloorbleekmiddel is een chemische stof die vloeibaar natriumhypochloriet wordt genoemd. Het is een heldere dikke vloeistof die extreem sterk is.

In zekere zin is dat goed omdat het vlekken verwijdert en ziektekiemen doodt. Daarom is het zeer effectief bij het reinigen.

Veel mensen vermijden echter het gebruik ervan in hun huizen omdat het giftig is. Het is niet veilig om in te ademen en het is erg prikkelbaar op je huid. Wanneer u het op de juiste manier gebruikt, zou het u echter niet moeten schaden.

Het werkt door zuurstofmoleculen vrij te geven via een proces dat oxidatie wordt genoemd. Wanneer het je kleding raakt, breekt het bleekmiddel de chemische bindingen om de afwezigheid van kleur te weerspiegelen, die onze ogen als wit waarnemen. Best netjes, hè?

Zuurstof bleekmiddel

Als u probeert het gebruik van chemicaliën in uw huis te elimineren, houdt u misschien van het geluid van zuurstofbleekmiddel. Het is op veel manieren net zo effectief als chloorbleekmiddel. In feite, wanneer u het correct gebruikt, kunt u de noodzaak van chloorbleekmiddel voor eens en voor altijd elimineren.

Zuurstofbleekmiddel is een mengsel van natriumpercarbonaat en waterstofperoxide. Het verschijnt meestal als een wit korrelig poeder dat u in verschillende delen van het huis kunt gebruiken, inclusief wasgoed.

Het is veiliger voor je, maar als je een gevoelige huid hebt, kun je het nog steeds irriterend vinden. Draag in dat geval handschoenen.

Het werkt om schoon te maken door zuurstof vrij te geven wanneer u het poeder met water mengt. Dit zuurstofproces werkt om vlekken en vuil te verwijderen en zelfs kleding weer witter te maken.

We houden van zuurstofbleekmiddel omdat het veilig is voor gekleurde kleding en witte kleding! Het werkt prachtig bij het verwijderen van vlekken van gele, blauwe en oranje kleding en lakens – plus meer kleuren.

Waterstofperoxide

Een ander item dat je misschien al in je kast hebt staan en dat kan werken als een veilig bleekalternatief is waterstofperoxide. Het lijkt op bleekmiddel, maar het is veel veiliger voor je.

Zorg ervoor dat u een oplossing van drie procent gebruikt voor huishoudelijk gebruik. Dit is hoe het meestal wordt verkocht, maar controleer het altijd dubbel.

Waterstofperoxide is een sterke reiniger. Gebruik het om schoon te maken, kleding witter te maken en te desinfecteren. Er zit ontluikende zuurstof in, die werkt als ontsmettingsmiddel.

De oplossing werkt ook een beetje als bleekmiddel omdat het gekleurde verbindingen omzet in kleurloze verbindingen. Dat is wat het zo goed maakt in het verwijderen van vlekken.

Hoe bleekmiddel in de wasmachine te gebruiken

Nu u onze belangrijkste veiligheidstips kent, laten we u uitleggen hoe u deze reinigingsmiddelen in uw machine kunt gebruiken.

Deze instructies herstellen uw witte kleding en elimineren ook vervelende vlekken.

We zullen alle drie de soorten bleekmiddel doornemen, zodat het niet uitmaakt voor welke u kiest, onze methode kan u helpen.

 • Tijd: 1-2 uur
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt:

 • Bleekmiddel naar keuze (chloor, zuurstof of waterstofperoxide)
 • Wattenstaafje
 • Maatbeker
 • Wasmiddel (zonder ammoniak of zuur)
 • Handschoenen (optioneel)

1. Test op kleurechtheid

Je wilt je kleding niet beschadigen. Dus voordat je bleekmiddel in je wasmachine gebruikt, doe altijd een kleurechtheidstest.

Om samen te vatten, meng een theelepel bleekmiddel met twee theelepels warm water. Dompel een wattenstaafje in het mengsel en dep op een onopvallende plek van het kledingstuk of de kledingstuk (en) dat je gaat schoonmaken. Laat het volledig drogen en zorg voor geen verandering in kleur of kleuroverdracht op het wattenstaafje.

2. Wasmiddel toevoegen

We weten dat we hebben gezegd om bleekmiddel niet te mengen met andere reinigingsmiddelen, maar het is normaal gesproken veilig om bleekmiddel te mengen met wasmiddel. Zorg ervoor dat het wasmiddel geen zuren of ammoniak bevat.

Lees vervolgens de reinigingsinstructies om ervoor te zorgen dat de fabrikant zorgt ervoor dat het veilig is om te mengen met bleekmiddel.

Lees ook de verpakking van je bleekmiddel om er zeker van te zijn dat het ook veilig is om te mengen met wasmiddel. Voor zuurstofbleekmiddel en waterstofperoxide is dat meestal zo, maar je moet het altijd driedubbel controleren in het geval van chloorbleekmiddel.

Zodra u hebt vastgesteld dat het veilig is om wasmiddel te gebruiken, voegt u het toe aan uw machine via de wasmiddeldispenser.

3. Bleach toevoegen

Nu is het tijd om je bleekmiddel toe te voegen. De instructies variëren afhankelijk van het type bleekmiddel dat u gebruikt en de verpakkingsinstructies. Controleer ze dus altijd eerst.

Voor chloorbleekmiddel moet je het misschien eerst verdunnen in een beetje water. Vul in een toplaadmachine de trommel met water voordat u het bleekmiddel toevoegt. Gebruik het heetst mogelijke water volgens de onderhoudsetiketten van uw kleding.

De hoeveelheid bleekmiddel die je moet toevoegen, hangt af van het merk dat je gebruikt. Clorox beveelt bijvoorbeeld 1/3 kopje aan voor vlekverwijdering voor standaardmachines of de maximale lijn op uw dispenser voor hoogrenderende wasmachines.

Voor front loading machines, voeg het bleekmiddel toe aan uw bleekmiddeldispenser, en het zal automatisch verdund worden tijdens de cyclus.

Voor zuurstofbleekmiddel kunt u het poeder toevoegen aan de trommel van uw voorlader voordat u uw kleding toevoegt. Volg voor machines met bovenlader dezelfde instructies voor het toevoegen van chloorbleekmiddel. Giet nooit zuurstofbleekmiddel rechtstreeks op kleding, omdat dit ze ongelijk kan reinigen.

Als u vloeibaar zuurstofbleekmiddel heeft, kunt u dit toevoegen aan de bleekdispenser van uw machine.

Last but not least: waterstofperoxide. Giet een kopje in de bleekdispenser voor front loading machines. Voor machines voor het laden van de bovenkant, voeg een kopje toe aan het water van de wasmachine voordat u uw kleding toevoegt.

4. Voeg je kleding toe

Nu kunt u uw kleding in de machine steken. Voor machines met bovenlader raden we aan handschoenen te dragen, omdat u mogelijk uw handen nat moet maken om de kleding onder te dompelen.

Voor frontlaadmachines kunt u de kleding in de trommel doen zonder bleekmiddel aan te raken.

5. Stel de cyclus in en begin

Kies een regelmatige cyclus met het heetst mogelijke water. Als uw onderhoudslabels bijvoorbeeld verschillende temperaturen suggereren, zoals 100 graden en 140 graden, gebruikt u de instelling 100 graden. 140 graden kan een deel van de kledingstukken beschadigen.

Begin de cyclus en laat het bleekmiddel je kleding opfleuren!

Voeg desgewenst een extra spoelcyclus toe. Dit zorgt ervoor dat alle bleekresten worden weggespoeld.

Hoeveel bleekmiddel toe te voegen aan de was

Dit komt allemaal neer op het merk dat je gebruikt en het type bleekmiddel.

Wanneer u leert hoe u bleekmiddel in uw wasroutine kunt gebruiken, raadpleegt u altijd de instructies van uw fabrikant.

Clorox suggereert bijvoorbeeld 1/3 kopje voor normale grondniveaus en 2/3 kopje voor zware grondniveaus bij het wassen van kleding in een standaardmachine. Ze stellen voor om tot de maximale lijn in uw bleekdispenser te vullen bij gebruik van een hoogrenderende machine.

OxiClean – een grote verkoper van zuurstofbleekmiddel – heeft zijn eigen maatbeker inbegrepen. Ze raden aan om lijn twee te vullen voor normale belastingen en meer toe te voegen voor grotere ladingen. Ze specificeren niet hoeveel “meer” is, wat verwarrend kan zijn.

Voor waterstofperoxide raden we aan om één kopje per cyclus toe te voegen.

Tips voor het gebruik van bleekmiddel in een wasmachine

Laten we enkele van de belangrijkste tips voor het gebruik van bleekmiddel in uw wasmachine samenvatten:

 • Gebruik warm water: Gebruik de heetst mogelijke temperatuur volgens het onderhoudslabel van het kledingstuk. Dit maakt het bleekmiddel effectiever.
 • Gebruik het juiste wasmiddel: Zorg ervoor dat het veilig is om wasmiddel te gebruiken naast het door u gekozen bleekmiddel. Lees de handleiding zorgvuldig door. Zorg ervoor dat het wasmiddel geen zuren of ammoniak bevat.
 • Draag handschoenen: Als u chloorbleekmiddel gebruikt, is het noodzakelijk om beschermende kleding te dragen. Als je een gevoelige huid hebt, raden we handschoenen aan bij het gebruik van zuurstofbleekmiddel en waterstofperoxide.
 • Meng nooit bleekmiddel: Meng chloorbleekmiddel nooit met andere reinigingsmiddelen, vooral zure of op ammoniak gebaseerde producten. Dit omvat gedistilleerde witte azijn. Deze combinatie kan giftige gassen creëren.
 • Voeg bleekmiddel toe voor kleding: Laat onverdund bleekmiddel je kleding niet raken. Verdun het bleekmiddel altijd eerst in een bovenlader of voeg het toe aan de dispenser in voorladers. Onverdund bleekmiddel kan je kleding beschadigen en ongelijkmatig bleken.
 • Lees de verpakking van het product: Er kunnen wat extra tips zijn, afhankelijk van het merk dat u gebruikt, dus lees altijd de waarschuwingen van het merk voordat u aan de slag gaat. U kunt bijvoorbeeld de meeste zuurstofbleekproducten niet gebruiken op zijde, wol of bladr omdat het de vezels kan verzwakken.
 • Gebruik vers bleekmiddel: Gebruik geen verlopen bleekmiddel of bleekmiddel dat al een tijdje op een plank is geopend. Na ongeveer zes maanden kan bleekmiddel zijn effectiviteit verliezen en werkt het misschien niet goed.
 • Gebruik chloorbleekmiddel niet te vaak: Hoewel chloorbleekmiddel veilig is bij correct gebruik, kan herhaald gebruik vergeling veroorzaken en vezels verslijten. Gebruik het alleen als het nodig is.
 • Uit de buurt van kinderen houden: Je gebruikt bleekmiddel misschien zo veilig mogelijk, maar kinderen kunnen nog steeds fouten maken. Houd bleekmiddel dus altijd buiten hun bereik en laat ze niet in de buurt als je kleding aan het bleken bent.

Hoe vaak moet je bleekmiddel gebruiken om kleding schoon te maken?

Zoals gezegd kan het regelmatig gebruiken van bleekmiddel – vooral chloorbleekmiddel – kleding beschadigen. Het kan ze geel maken en de vezels verzwakken.

Er is geen vaste regel over hoe vaak je bleekmiddel moet gebruiken, maar we raden aan om het te beperken tot alleen wanneer dat nodig is.

Je kunt vaker zuurstofbleekmiddel en waterstofperoxide gebruiken. In feite kunt u mogelijk zuurstofbleekmiddel gebruiken in elke lading wasgoed, afhankelijk van het merk dat u gebruikt.

Hoe een wasmachine schoon te maken met bleekmiddel

We zouden niet al uw vragen beantwoorden als we niet zouden uitleggen hoe u bleekmiddel kunt gebruiken bij het reinigen van uw wasmachine. Je moet ernaar streven om je wasmachine elke maand te ontsmetten, en bleekmiddel is uitstekend voor deze taak.

Goed nieuws, je kunt een van de drie soorten bleekmiddel gebruiken om dit te doen! Dus als je nog steeds op zoek bent naar het verwijderen van giftige ingrediënten, kun je het chloorbleekmiddel hier overslaan.

 • Tijd: 1-2 uur
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt:

 • Bleekmiddel naar keuze (chloor, zuurstof of waterstofperoxide)
 • Water
 • Twee doeken
 • Rubberen handschoenen (optioneel)

1. Mix reinigingsoplossing

Volg de instructies van de fabrikant voor het veilig verdunnen van uw gekozen bleekmiddel in een emmer water. Je hebt maar een klein beetje nodig – dit is voor het schoonmaken van de pakking. Draag rubberen handschoenen als u chloorbleekmiddel gebruikt of als u een gevoelige huid heeft.

2. Schone rubberen pakking

Dompel een doek in je verdunde bleekmiddel, wring het uit en maak de rubberen pakking schoon. Dit wordt niet grondig gereinigd in de hoofdwascyclus, dus je moet het met de hand doen.

3. Bleach toevoegen aan de hoofdcyclus

Voor een front-loading wasmachine, voeg je je bleekmiddel toe aan de wasmiddellade. Voor zuurstofbleekmiddel kunt u het rechtstreeks aan de trommel toevoegen. Stel de machine in op een regelmatige cyclus met het heetst mogelijke water. Als uw machine een trommelreinigingscyclus heeft, gebruik die dan.

Voor wasmachines met bovenlader vult u de machine met het heetst mogelijke water bij een gewone wasbeurt. Voeg je bleekmiddel toe aan het water terwijl het zich vult.

Laat bij zowel front loading als top loading machines de wascyclus beginnen. Het bleekmiddel zal zijn magie gebruiken om je wasmachine grondig schoon te maken.

Met chloorbleekmiddel en waterstofperoxide zal het ook uw machine ontsmetten. Zuurstofbleekmiddel werkt niet goed voor het ontsmetten, maar heet water kan ziektekiemen doden tijdens dit proces, dus het is nog steeds een effectieve keuze van bleekmiddel.

4. Spoelen en drogen

Doe een laatste spoelcyclus om alle sporen van bleekmiddel te verwijderen. Laat vervolgens de machinedeur open zodat de trommel aan de lucht kan drogen.

Veelgestelde vragen

Kun je geparfumeerd bleekmiddel gebruiken om wasgoed te ontsmetten?

Ja, de meeste merken maken geparfumeerd bleekmiddel dat nog steeds geschikt is voor wasgoed. Controleer echter de ingrediëntenlijst omdat is gebleken dat geparfumeerd bleekmiddel minder natriumhypochloriet bevat dan ongeparfumeerd bleekmiddel. Daarom is het misschien niet zo effectief bij het ontsmetten.

Kun je wasgoed met de hand wassen met bleekmiddel?

Als u wasgoed moet ontsmetten of wassen met bleekmiddel, maar uw machine niet kunt gebruiken, kunt u de items nog steeds met de hand wassen of schoonmaken.

Volg de verpakkingsinstructies voor de verdunningsverhoudingen en week de kleding gedurende de aanbevolen tijd voordat u goed schrobt.

Draag altijd beschermende handschoenen bij het met de hand wassen van wasgoed met bleekmiddel. Het maakt niet uit wat voor soort bleekmiddel je gebruikt, het kan je huid nog steeds irriteren.

Waar doe je bleekmiddel in een wasmachine zonder een diSpenser?

Als uw bovenlader geen dispenser heeft, laat de trommel dan vullen met water voordat u het bleekmiddel rechtstreeks aan de trommel toevoegt.

Wat gebeurt er als je te veel bleekmiddel in de wasmachine doet?

Te veel bleekmiddel heeft een paar nadelige effecten:

 • Vergeelde kledingstukken.
 • Kleding vernietigen door de vezels af te breken.
 • Het vernietigen van bleekmiddelen op je kleding.
 • Door te veel bleekmiddel in de dispenser te doen, kan de machine het bleekmiddel te vroeg toevoegen. Dit kan je kleding beschadigen en verkleuren.
 • Te veel bleekmiddel kan de metalen elementen van uw wasmachine aantasten.

Bleach Samenvatting

Omdat je je hier hebt afgevraagd hoe je bleekmiddel in je wasmachine kunt gebruiken, hopen we dat we dat voor je hebben beantwoord.

Het is zeker mogelijk om bleekmiddel te gebruiken in je wasroutine. Maar u moet altijd de veiligheidsmaatregelen volgen. Draag handschoenen, lees het onderhoudsetiket en gebruik nooit te veel bleekmiddel.

Als je geen fan bent van giftige chemicaliën – zuurstofbleekmiddel en waterstofperoxide zijn fantastische alternatieven! Ze zullen je kleding, lakens en meer schoonmaken terwijl ze hardnekkige vlekken verwijderen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Beste Warme Mist Luchtbevochtigers van 2023