Hoe bougies schoon te maken (met en zonder schuurmiddelen)

Als uw auto moeite heeft om te starten of constant tot stilstand komt, heeft u mogelijk een probleem met de bougie. Hoewel u de bougie moet vervangen als u deze langer dan de aanbevolen tijd hebt gebruikt, is dat niet altijd het geval.

Als je bougie nog in goede staat is, vervang hem dan niet. Maak het in plaats daarvan schoon. We zullen u in slechts een paar minuten uitleggen hoe u bougies kunt reinigen.

Deze methoden werken voor voertuigen, grasmaaiers, motorfietsen en meer.

Inhoudsopgave
 • Wat zijn bougies?
 • Kunt u bougies reinigen?
 • Schoonmaken versus bougies vervangen
 • Hoe bougies te verwijderen en te controleren
 • Hoe bougies schoon te maken
 • Hoe bougies schoon te maken zonder schuurmiddelen
 • Veelgestelde vragen
 • Krijg je spark terug

Wat zijn bougies?

Bougies creëren een vonk van elektriciteit die de ontsteking van het voertuig of elektrisch gereedschap ontsteekt. Deze elektrische vonk begint bij de bobine.

Het reist vervolgens naar de binnenkant van de verbrandingskamer. De vonk zal over een kleine opening gaan om het brandstof-luchtmengsel te ontsteken, de zuigers in beweging te brengen en het voertuig te starten.

Kunt u bougies reinigen?

Als uw bougie vuil is – meestal bedekt met olie en koolstof – zal deze niet zo effectief zijn. Hoewel u uw bougie ongeveer elke 50.000 tot 100.000 mijl moet vervangen, kunt u deze tussendoor schoonmaken. U moet de juiste reinigingsmethoden goed volgen, zodat u geen schade veroorzaakt.

Schoonmaken versus bougies vervangen

Voordat u een bougie vervangt, raden we u aan deze schoon te maken. Het is moeilijk te zeggen of het echt moet worden vervangen, tenzij je het hebt schoongemaakt en het opnieuw hebt geprobeerd in het voertuig of elektrisch gereedschap.

Als u echter schade opmerkt, is het tijd om een nieuwe bougie te kopen. Schade omvat:

 • Zware koolstofafzettingen die je niet kunt verwijderen.
 • Scheuren of breuken.
 • De elektrode aan de bovenkant van de stekker is verbrand, zwart, groen of beschadigd.

Als de bougie langer dan de maximale aanbevolen tijd is gebruikt, raden we u aan om uw bougies te vervangen. Als het een paar dagen of weken duurt voordat je een nieuwe kunt krijgen, maak dan je bestaande bougie schoon. Dit kan helpen om het voertuig in de tussentijd beter te laten rijden.

Voor degenen die op de markt zijn voor nieuwe bougies, kunt u ze kopen bij uw lokale autohandel of ijzerhandel. Je kunt bijvoorbeeld bougies kopen bij Home Depot of Amazon. Controleer voordat u koopt altijd welke bougie nodig is voor uw elektrische gereedschap of voertuig.

Je kunt verwachten dat een bougie tussen de $ 5 en $ 15 kost, dus ze zijn relatief goedkoop. Er zijn verschillende soorten bougies, zoals koper, iridium, platina en dubbel platina.

Hoe bougies te verwijderen en te controleren

Om te controleren of uw bougie moet worden schoongemaakt of vervangen, moet u deze eerst verwijderen. We zullen u doornemen wat de beste manier is om dit te doen.

 • Tijd: 25 minuten.
 • Moeilijkheid: Tussenliggend.

Wat je nodig hebt

 • Bougiesleutel.
 • Perslucht.
 • Oogbescherming.
 • Reach slang grip tang.

1. Zet de motor uit en laat hem afkoelen

Het is essentieel om aan een coole motor te werken. Zet dus je auto uit en laat de motor een paar uur of ’s nachts helemaal afkoelen. Als u op een hete motor werkt, kan de hitte de draden van de bougies beschadigen.

2. Zoek de bougiekabels

Het is het gemakkelijkst om de bougies te vinden door uw gebruikershandleiding te controleren. Maar als u bekend bent met motoren, kunt u ze vinden door de dikke draden te volgen die van een deel van de motor rechtstreeks naar de bougies reizen.

3. Blaas perslucht

Zodra u de bougiedraden hebt gevonden, moet u perslucht gebruiken om los stof en vuil rond de bougieputten (of gaten) te verwijderen. Als het puin later in de bougies valt, kan dit blijvende schade veroorzaken.

Top Tip

Zorg ervoor dat u uw beschermende bril draagt voor het geval er vuil op u afvliegt.

4. Bougiekabels verwijderen

De bougies bevinden zich onder de draden. Dus eerst moeten we deze draden verwijderen. Trek de draden omhoog door de bovenkant van de behuizing te pakken, niet de draad zelf.

Trek het voorzichtig omhoog en het moet loskomen. Sommige zijn echter moeilijk te verwijderen. Gebruik in dit geval een tang met een reachslanggreep om de draad eruit te trekken.

5. Blaas perslucht

Blaas perslucht in en rond de blootgestelde put. Verwijder losgekomen vuil uit het gebied.

6. Bougie verwijderen

Pak je bougiesleutel (ook wel een stopcontact genoemd) en druk deze op de stekker. Zodra je de stekker hebt gevonden, draai je aan de moersleutel om hem los te maken. Trek het dan uit de put.

7. Inspecteer de bougie

Eerst kijken we naar het uiteinde van de bougie. U moet de bougie schoonmaken of vervangen als deze roestig is. Je moet ook zoeken naar scheuren, breuken of deuken, vooral in het keramiek.

Inspecteer vervolgens het keramiek aan de punt, op zoek naar spaanders en scheuren. Controleer hierna de elektrodepunt op afzettingen. Dikke afzettingen kunnen misschien niet worden schoongemaakt, maar kleine afzettingen zijn misschien gemakkelijker te verwijderen. Het risico bestaat echter dat u de elektrode beschadigt bij het reinigen.

Controleer vervolgens de zijkant van de elektrode. Het zou kunnen eroderen. De beste manier om dit te controleren is door het te vergelijken met een nieuwe bougie.

U moet ook de opening tussen de bovenste en zij-elektroden controleren. Als het breder is dan een nieuwe bougie zou zijn, moet u de bougie vervangen.

Let ten slotte op de bruine vlek rond het keramiek. Als je dit ziet, maak je er dan geen zorgen over. Het heeft geen invloed op het vermogen van de bougie.

Wist je dat

U kunt de opening van de plug aanpassen met behulp van een spleetgereedschap dat een bougiegapper wordt genoemd. Deze zijn echter ongeveer dezelfde prijs als een nieuwe bougie, dus het is misschien niet de moeite waard.

Hoe bougies schoon te maken

Zodra je de bougie hebt geïnspecteerd en hebt geconcludeerd dat deze niet hoeft te worden vervangen, is het tijd om hem schoon te maken. Zorg ervoor dat je niets te schurends gebruikt, want dit kan de bougie beschadigen. In dit scenario gebruiken we schuurpapier met korrel 220, maar u moet iets schurender dan dat vermijden.

Houd er ook rekening mee dat het schoonmaken ervan mogelijk geen bougie meer aan de praat krijgt – mogelijk moet u deze toch vervangen.

 • Tijd: 10 minuten.
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk.

Wat je nodig hebt

 • Messing borstel of draadborstel.
 • Lompen.
 • Schuurpapier met korrel 220.
 • Oogbescherming.
 • Gezichtsmasker.
 • Handschoenen.

1. Schrob de stekker

Draag al uw beschermende kleding en gebruik de messing of draadborstel om de hele punt van de bougie te schrobben. Het verwijderen van alle stortingen kan een paar minuten duren, dus ga door totdat het er zichtbaar anders uitziet. Vergeet niet om in en rond de tip te komen.

2. Veeg puin weg

Gebruik je doek om losgekomen vuil weg te vegen. Schud het uit, zodat je het niet opnieuw op de bougie aanbrengt.

3. Schuur de Plug

De kleine metalen elektrode steekt uit aan het einde van de bougie. Het kan zwart worden en zich ophopen.

Schuif het schuurpapier met korrel 220 onder de elektrode en beweeg het heen en weer om de afzettingen te verwijderen. Ga door totdat je het schone metaal kunt zien.

4. Veeg puin weg

Nogmaals, veeg losgemaakte afzettingen af met je doek. U kunt nu de bougie terugbrengen naar de motor. Als u echter niet tevreden bent, zijn er nog een paar methoden die u kunt proberen. Bekijk deze hieronder.

Hoe bougies schoon te maken zonder schuurmiddelen

Hoewel het gebruik van een draadborstel en wat schuurpapier essentieel is om afzettingsopbouw te verwijderen, kunt u uw bougie reinigen zonder schuurmiddelen. Dit is misschien niet zo effectief. Als u echter de bovenstaande methode combineert met een van deze, heeft u een vlekkeloze bougie.

Met een Blow Torch

Uzingen van een blaasbrander kan super effectief zijn als je veel koolstof en vuil op je bougie hebt. Vergeet niet dat dit een serieus hoge hitte afgeeft, dus je moet beschermende handschoenen dragen en een tang gebruiken om de bougie vast te houden.

 1. Houd de bougie goed vast: Gebruik een tang om de onderkant van de bougie (tegenover de elektroden) vast te pakken. Een extra lange tang is het beste om je hand buiten het bereik van de blaasbrander te houden. Als alternatief kunt u een bankschroef gebruiken.
 2. Blaas de bougie: Zet je blaasbrander aan en houd de bougie in de vlam totdat deze rood wordt. Dit is de warmte die werkt van de koolstof en het vuil van de plug. Draai de plug om alle kanten met de zaklamp te verwarmen en ga door totdat de elektroden rood gloeien.
 3. Afkoelen: Zodra de bougie schoon is, zet u de blaasbrander uit en blijft u de bougie in de tang houden totdat deze is afgekoeld. Dit kan minstens vijf minuten duren, maar het kan langer duren, dus wees uiterst voorzichtig.

Met ontsmettingsalcohol

Ontsmettingsalcohol kan ook helpen om afzettingen te verwijderen. Als je de originele methode hebt geprobeerd, maar iets krachtigers wilt, voeg dan ontsmettingsalcohol toe aan de mix.

 1. Drenk de elektroden: Drenk de punt van de bougie met ontsmettingsalcohol en laat deze een minuut op een doek of doek zitten, elektrode met de zijkant naar boven.
 2. Schrobben: Gebruik een draad- of messingborstel om de bougie schoon te schrobben. Breng indien nodig meer ontsmettingsalcohol aan, houd de elektroden te allen tijde nat.
 3. Vegen: Veeg het gebied af met een doek om residu en los vuil te verwijderen.
 4. Droog: Laat de bougie op een goed geventileerde plek aan de lucht drogen. Herhaal indien nodig.

Met Brake Cleaner

Een van de beste manieren om bougies schoon te maken is door remreiniger te gebruiken. In feite is dit spul geweldig voor het reinigen van veel auto-onderdelen. Voor bougies is het super handig om resterende hardnekkige vuiligheid op te ruimen.

 1. Spray: Leg de bougie op een vlakke ondergrond in uw werkplaats of garage. Spuit remreiniger op de plug, inclusief de draden.
 2. Vegen: Gebruik een doek om de bougie af te vegen en verwijder losgemaakt vuil en afzettingen.
 3. Schrobben: Indien nodig kunt u de bougie schrobben met een draadborstel voor een grondigere reiniging.
 4. Opnieuw wissen: Veeg nog een laatste keer om alle afzettingen van de bougie te verwijderen.

Waarschuwing

Zorg ervoor dat u een niet-ontvlambare remreiniger gebruikt. De meeste zijn maar dubbelcheck. Bougies zijn onderhevig aan een kleine vonk, dus een brandbare reiniger zou rampzalig zijn.

Veelgestelde vragen

Hoe lang gaan bougies mee?

Over het algemeen duren ze ergens tussen de 50.000 en 100.000 mijl in een voertuig. Raadpleeg uw gebruikershandleiding voor advies.

Voor elektrisch gereedschap kunt u verwachten dat ze ongeveer 25 uur meegaan. Meestal is dit ongeveer twee jaar. Controleer altijd uw gebruikershandleiding voor nauwkeurige informatie, omdat deze van merk tot merk verschilt.

Kunt u bougies reinigen zonder ze te verwijderen?

Nee , je kunt bougies niet schoonmaken zonder ze eruit te halen. Het duurt slechts een paar minuten om een bougie te verwijderen.

Kunt u WD-40 gebruiken om bougies schoon te maken?

Veel monteurs reinigen bougies met WD-40. Hoewel dit meestal veilig is, raden we het niet aan omdat WD-40 brandbaar en brandbaar kan zijn.

Op dezelfde manier zullen andere monteurs bougies reinigen met benzine of met carb cleaner. Maar nogmaals, deze zijn brandbaar, dus we raden aan ze te vermijden.

Kun je azijn gebruiken om bougies schoon te maken?

Ja – je kunt ontsmettingsalcohol verwisselen met azijn als je dat wilt. Gedistilleerde witte azijn is van nature zuur en kan helpen bij het verwijderen van koolstofafzettingen. Het zal echter niet zo effectief zijn als ontsmettingsalcohol of remreiniger.

Kunt u bougies reinigen met water?

Water zal niet effectief zijn bij het reinigen van bougies, dus we raden het af.

Wat zorgt ervoor dat bougies snel slecht gaan?

Een paar dingen dragen ertoe bij dat een bougie snel slijt en vervuild raken. Dit omvat:

 • Lekkende olie: Wanneer olie in de verbrandingskamer lekt, kan het snel een bougie vuil maken, waardoor deze defect raakt.
 • Koolstofopbouw: Koolstof- en roetafzetting op een bougie kan ervoor zorgen dat deze zwart wordt en niet werkt.
 • Oververhitting: Oververhitting kan ervoor zorgen dat een bougie uitvalt. Dit wordt meestal veroorzaakt door voorontsteking of een slecht koelsysteem in de motor.
 • Onjuiste kloof: Wanneer de opening op de bougie te breed of te smal is, zal de motor niet goed presteren. De extra belasting van de bougie kan ervoor zorgen dat deze snel slijt.
 • Loodgas: Loodbenzine kan zich sneller ophopen op een bougie.
 • Slechte brandstofkwaliteit: Wanneer u slechte brandstof gebruikt, kunnen de extra verontreinigingen in uw motor sijpelen en naar de bougie leiden. Dit slijt de bougie en kan ook de isolatoren aantasten.
 • Elektrische storingen: Wanneer de elektrische motoren losse draden of stekkers van lage kwaliteit hebben, zal de spanning die naar de bougies gaat niet correct ontbranden. Hierdoor kunnen de bougies slijten en snel corroderen.
 • Verstopt brandstoffilter: Een brandstoffilter houdt verontreinigingen uit andere voertuigonderdelen tegen. Als het filter slecht of verstopt is, kan dit de bougies beïnvloeden.
 • Type motorolie: Een hoogwaardige motorolie kan de levensduur van een bougie verlengen.

Krijg je spark terug

Het reinigen van bougies is een handige vaardigheid om te weten. Het vergt een beetje een leercurve, maar iedereen kan het. Zolang u de veiligheidsmaatregelen volgt en de juiste reinigingsmiddelen gebruikt, bent u klaar om te gaan.

Vergeet niet om uw bougies veilig te verwijderen en te inspecteren voordat u ze schoonmaakt. Als er scheuren, beschadigingen of verbrande onderdelen zijn, is het het beste om de bougie te vervangen in plaats van deze schoon te maken.

Als het echter gewoon een beetje sparren nodig heeft, zijn een draadborstel, schuurpapier en vodden alles wat je nodig hebt om het nieuw leven in te blazen.

Nog een laatste ding – ga niet zonder perslucht. Als u deze stap overslaat, kan puin in de bougieput vallen en uw motor beschadigen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Hoe verzwaarde dekens te wassen