Hoe maak je een fluwelen bank schoon

Fluwelen banken zijn luxe statement pieces in een huis. Ze kunnen een kamer verheffen en een vorstelijke uitstraling toevoegen. Ze kunnen echter snel de voedingsbodem worden voor vuil en vlekken, waardoor de esthetiek onmiddellijk wordt verpest.

Wanneer je zo’n bank bezit, is het belangrijk om hem schoon te houden. We laten je zien hoe je een fluwelen bank schoonmaakt en vlekken verwijdert, zodat je op de hoogte kunt blijven van onderhoud. Met deze kennis onder je riem, zal geen enkel merkteken op je bank je in een uitzinnige paniek sturen.

Blijf lezen voor al onze tips en trucs, evenals hoe u geuren kunt stomen en verwijderen.

Inhoudsopgave
 • Wat u moet weten voordat u uw fluwelen bank schoonmaakt
 • Hoe maak je een fluwelen bank schoon
 • Hoe clean velvet couch te herkennen
 • Stoomreiniging van een fluwelen bank
 • Hoe kan ik mijn fluwelen bank fris laten ruiken?
 • Hoe zorg je voor fluweel?
 • Veelgestelde vragen
 • Levendig fluweel

Wat u moet weten voordat u uw fluwelen bank schoonmaakt

Duik niet blindelings in deze tips. Voordat je leert hoe je een fluwelen stoel of bank schoonmaakt, moet je een paar dingen weten over het meubelstuk.

Wat voor soort fluweel heb ik?

Er zijn een paar verschillende soorten fluweel. We zullen uitleggen hoe we elk type uit elkaar kunnen houden en eventuele specifieke reinigingsinstructies om op te letten.

 • Zijde fluweel: Dit is het meest luxueuze type. Je zult merken dat het zacht, glad en er bijna nat uitziet (maar dat is het niet). Het is vrij moeilijk schoon te maken omdat het gemakkelijk vlekken maakt en kan vervagen wanneer het in direct zonlicht wordt geplaatst. Als je een zijden fluwelen bank hebt – die vrij zeldzaam en meestal antiek is – raden we aan om deze professioneel te laten reinigen.
 • Linnen fluweel: Linnen fluweel heeft een matte afwerking en is minder glanzend dan zijdefluweel. U zult onregelmatige strepen in de vezels en een kortere stapel opmerken. U moet uw linnen fluwelen meubels echter laten reinigen door een professionele schoonmaakdienst.
 • Katoen fluweel: Dit is een populair type fluweel dat wordt gebruikt voor meubels. Het wordt vaak gemalen fluweel genoemd – de mix maakt het mooi en zeer duurzaam. Hoewel je matte versies kunt krijgen, is het ook verkrijgbaar in een viscose-mix die glans toevoegt. U kunt onze tips voor het reinigen van katoenfluweel thuis gebruiken, maar u moet vlekken onmiddellijk aanpakken omdat ze snel zullen uitharden.
 • Mohair fluweel: Dit is een veel voorkomend type fluweel dat wordt gebruikt in meubelbekleding. Als het voor een bank in een drukbezocht gebied is dat bestand moet zijn tegen dagelijks gebruik, is dit een goede keuze. Het kan vlekken, vuil en andere vlekken aan, maar je moet nog steeds weten hoe je het goed kunt reinigen. Het is belangrijk om het regelmatig te stofzuigen en het in te wrijven met een vochtige, pluisvrije doek in de richting van het dutje. Pak vlekken altijd direct aan met lauw water en een tapijtbekledingsshampoo.
 • Synthetisch fluweel: Ten slotte is een ander trendy type fluweel synthetisch, meestal gemaakt van polyester, rayon of nylon. Dit is de gemakkelijkste soort fluweel om schoon te maken en schoon te houden. Hoewel het meestal een aantal natuurlijke vezels bevat (zoals katoen), kun je het schoonmaken met afwasmiddel en water, of zelfs een stoomreiniger. Merk op dat dit soms velours fluweel wordt genoemd.

Is Fluweel gemakkelijk schoon te maken?

Als je je fluweel goed onderhoudt – stofzuig regelmatig en veeg de bank af – is het relatief eenvoudig schoon te houden. Gedroogde vlekken zijn vrij lastig te verwijderen, hoewel de meeste fluwelen banken worden behandeld met vlekafstotende middelen.

Het beste advies is om eventuele lekkages of ongevallen aan te pakken zodra ze zich voordoen. Wacht niet tot later. Als je er onmiddellijk mee omgaat, duurt het slechts een paar minuten, maar het voorkomt dat de vlek uitzet.

Houd er rekening mee

Als u zijde of linnen fluweel heeft, is dit moeilijker schoon te maken en moet het door een professional worden behandeld.

Kan fluweel gewassen worden?

Katoen, mohair en synthetisch fluweel kunnen nat worden. Gebruik alleen koud of lauw water. Als u verwijderbare hoezen hebt, kunnen deze in de machine worden gewassen in koud water. Controleer altijd de instructies van de fabrikant.

Als je zijde of linnen fluweel hebt, moet een professional het schoonmaken. Ze kunnen stomerijmethoden gebruiken voor de beste resultaten.

Hoe vaak een fluwelen bank schoon te maken

We raden aan om je fluwelen bank elke week te stofzuigen. Pak vlekken aan zodra ze zich voordoen. Geef eenmaal per maand een volledige bekledingsreiniging af.

Hoe maak je een fluwelen bank schoon

Het regelmatig schoonmaken van een fluwelen bank bestaat alleen uit routinematig afstoffen en stofzuigen. Dit is het beste wat je kunt doen om je fluwelen bank in levendige conditie te houden.

 • Tijd: 20 minuten.
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk.

Wat je nodig hebt

 • Een stofzuiger met een bekledingsbevestiging en/of borstel met zachte borstel.

1. Bereid het gebied voor

Verwijder eventuele kussens of dekens van de bank.

2. Borstel de sofa

Als je geen stofzuiger hebt met een bekledingsbevestiging, kun je een borstel gebruiken. Voor het beste resultaat raden we aan om beide te doen. Als u beide doet, begin dan met poetsen, omdat dit grotere stukken vuil kan verwijderen.

Begin aan het ene uiteinde van de bank en werk van boven naar beneden, van links naar rechts. Beweeg in lange, gelijkmatige slagen. Herhaal dit twee tot drie keer over de hele bank totdat je zoveel mogelijk stof en puin hebt verwijderd.

Geen schrobben

Je moet zachtaardig zijn terwijl je dit doet – je wilt het fluweel niet krassen. Daarom raden we lange, gelijkmatige slagen aan.

3. Stofzuig de sofa

Door de bank effectief te stofzuigen, wordt dust, aarde en vuil. Bevestig de bekledingsborstel aan je stofzuiger en hoover de hele bank. Werk van boven naar beneden en dan van links naar rechts.

Zorg ervoor dat je geen plekje mist. Ga tussen en onder de kussens zitten voor een diepe reiniging.

Hoe clean velvet couch te herkennen

Het kan woedend zijn als iemand een drankje morst of zijn diner op je bank laat vallen. Maar als je weet hoe je een fluwelen bank goed kunt schoonmaken en vlekken kunt verwijderen, is het minder een zorg.

 • Tijd: 25 minuten (plus wachttijd).
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk.

Wat je nodig hebt

 • Pluisvrije doeken.
 • Container.
 • Lauw water.
 • Milde, ongeparfumeerde afwasmiddel of een fluwelen stoffenreiniger.
 • Schep of klop.
 • Borstel met zachte borstel.

1. Vlekken vlekken

Nadat je een vlek hebt opgemerkt, dep je deze meteen op. Pak een pluisvrije doek en druk deze tegen de vlek om het op te nemen. Nadat u erop hebt gedrukt, wisselt u naar een nieuw deel van de doek en herhaalt u dit.

Wrijf niet over de stof, omdat dit de vlek dieper in de vezels kan doordringen. Blijf het bevlekte gebied persen en deppen totdat het droog is.

2. Spot Traktatie

Als er een vlek achterblijft, moet u deze reinigen met een sopje. Meng drie kopjes lauw water en een paar druppels afwasmiddel in een bakje. Je kunt fluwelen stoffenreiniger gebruiken als je dat liever hebt.

Gebruik een lepel of garde om de oplossing te mengen – je wilt dat het behoorlijk bruisend is.

Dompel je pluisvrije doek in de oplossing en wring hem goed uit. Dep de vlek op dezelfde manier als hierboven totdat de markering is opgeheven.

Voorzichtigheid

Het laatste wat u wilt doen, is een nieuwe vlek maken, dus we raden u aan de zeepoplossing op een onopvallende plek te testen. Dompel de doek in het zeepsop en tik op een deel van de bank dat mensen niet kunnen zien. Herhaal dit vijf keer en wacht vervolgens een paar minuten om te zien of de zeep schade heeft veroorzaakt.

3. Droog

Laat het gebied een uur drogen. Open een raam om te helpen met ventilatie.

4. Borstel

Zodra de bank droog aanvoelt, gebruik je een borstel met zachte borstel om het fluweel te herstellen. Gebruik korte veegbewegingen om de vezels te herstellen. Als de vlek nog steeds zichtbaar is, moet u de bovenstaande stappen herhalen.

Stoomreiniging van een fluwelen bank

Als je fluweel er versleten en gekreukt uitziet, kan een stomer helpen het te herstellen. Het is van vitaal belang om dit af en toe te doen, omdat vouwen permanent kunnen worden.

Hiervoor heb je een draagbare stoomboot nodig. Maar het is belangrijk dat het geschikt is voor bekleding en horizontaal en verticaal kan worden gebruikt.

Je kunt deze methode gebruiken voor katoen, mohair en synthetisch fluweel. Maar zorg ervoor dat u zijde en linnen fluweel vermijdt – huur in plaats daarvan een professional in.

 • Tijd: 20 minuten.
 • Moeilijkheid: Tussenliggend.

Wat je nodig hebt

 • Een draagbare stoomboot.
 • Stoomstrijkijzer (optioneel).
 • Borstel met zachte borstel.

1. Bereid de Steamer voor

Sluit je stomer aan en zet hem aan. Bevestig de bekledingsbevestiging indien van toepassing. Zet het op laag vuur om beschadiging van het fluweel te voorkomen.

Als u een stoomstrijkijzer gebruikt, vult u het met water en zet u het op de stoomstand.

2. Stoom de sofa

Gebruik je handstomer, houd het hoofd een paar centimeter van de bank verwijderd en beweeg over de gekreukte gebieden. Houd de stomer altijd in beweging, zodat je de vezels niet beschadigt. Gebruik onderweg je hand om het fluweel in de tegenovergestelde richting over het fluweel te borstelen om rimpels los te laten.

Wanneer u een stoomstrijkijzer gebruikt, houdt u het strijkijzer zes centimeter van het fluweel verwijderd en gebruikt u dezelfde methode als hierboven. Laat het strijkijzer niet in contact komen met het fluweel. Dit laat een permanente indruk achter.

Herhaal dit over de hele bank.

3. Borstel de sofa

Gebruik je borstel om de vezels na het stomen te herstellen. Laat de bank vervolgens volledig aan de lucht drogen voordat u hem opnieuw gebruikt.

Hoe kan ik mijn fluwelen bank fris laten ruiken?

Het hebben van een smetteloze bank stopt niet bij het verwijderen van vlekken. We willen ook dat onze bank fris en schoon ruikt. Als uw bank geuren heeft – zoals hondengeuren of vocht – kunnen we u helpen deze aan te pakken.

Vul gewoon een spuitfles met een 1:1 oplossing van gedestilleerde witte azijn en water. Spuit het over het fluweel en laat het een nacht aan de lucht drogen.

Als je niet tevreden bent met de prestaties van deze hack en de geur blijft bestaan, probeer dan zuiveringszout. Strooi het royaal over de bank. Laat dit een nacht staan voordat je ’s ochtends goed stofzuigt.

Hoe zorg je voor fluweel?

Naast het weten hoe je een fluwelen stoel of bank moet schoonmaken, is het belangrijk om er tussen de schoonmaaksessies door voor te zorgen. Hier zijn de beste tips om aardig te zijn voor fluweel:

 • Huur een professional in: Als je zijde of linnen fluweel hebt, laat het dan professioneel reinigen. Zelfs als u dat niet doet, raden we u aan een professional in te huren om uw fluwelen meubels om de twee jaar schoon te maken.
 • Gebruik de juiste producten: Als je een stoffen beschermer aanbrengt (doe dit alleen als de bank er nog geen heeft) of een bekledingsreiniger gebruikt, zorg er dan voor dat deze is gemaakt voor fluwelen producten.
 • Test producten: Test fluwelen reinigers en stoffen beschermers altijd op onopvallende plekken voordat u ze op de hele bank aanbrengt.
 • Geen direct zonlicht: Direct zonlicht kan de kleur van je fluweel vervagen. Houd het uit direct zonlicht om de levendigheid van uw bank te behouden.
 • Wekelijks vacuüm: Stofzuig elke week je fluwelen bank om kruimels, stof en vuil te verwijderen.
 • Geen zware voorwerpen: Laat zware voorwerpen niet te lang op je fluwelen bank liggen. Als je bijvoorbeeld op het punt staat een doos met boeken naar boven te slepen, laat hem dan op de grond liggen in plaats van op de bank. Dit kan permanente afdrukken achterlaten.
 • Schud het fluweel: Om rimpels te voorkomen, geef je de bank van tijd tot tijd een goede shake. Je kunt twee mensen gebruiken om dit samen te doen, of je kunt de bank met je hand slaan om rimpels te elimineren.

Veelgestelde vragen

Wat is een Fluwelen Borstel?

Een fluwelen borstel is gemaakt om het dutje van fluwelen stoffen door te geven, met name na het reinigen of stomen. Ze hebben meestal zachte medium borstelharen.

Hoe reinig je vintage fluwelen bekleding?

Het is essentieel om eerst contact op te nemen met een professional. Hoewel ze het voor u kunnen schoonmaken, kunnen ze mogelijk schoonmaakadvies geven dat specifiek is voor uw oude stuk. Over het algemeen, zolang het stuk een mix van katoen, synthetisch of mohair is, zou u een van onze methoden moeten kunnen gebruiken.

Hoe doe je fluwelen bekleding herleven?

De beste manier om leven terug te brengen in uw fluwelen bekleding is door al onze methoden achter elkaar te doen: stofzuigen, schoonvlekken en vervolgens stomen. Stomen en poetsen zal rimpels verwijderen en glans toevoegen aan de vezels.

Als je geen stomer hebt, kun je het stuk benevelen met gedestilleerd water. Borstel het stuk vervolgens met je fluwelen borstel of een nylon borstel. Droog het gebied met een haardroger op een koele instelling en borstel zachtjes terwijl je bezig bent.

Als de stapel vervormd raakt (wanneer sommige stukken van de fluwelen vezels worden geplet of ongelijk zijn veranderd), kunt u een zachte nagelborstel of fluwelen borstel gebruiken om het te herstellen.

Hoe los je watervlekken op fluweel op?

Watervlekken kunnen echt ontmoedigend zijn. Je hebt immers water nodig om fluweel schoon te maken, dus als dat een nieuwe vlek achterlaat, is het normaal om je verslagen te voelen. Maar deze methode kan helpen:

 1. Borstel: Gebruik een borstel met zachte borstel om de vezels op te tillen en een deel van de vlek te verwijderen, evenals ander stof en vuil.
 2. Maak een doek: Giet gedestilleerd water op een pluisvrije doek. Goed uitwringen.
 3. Wrijf de vlek: Wrijf de doek voorzichtig over de watervlek, bevochtig het gebied maar laat het niet weken.
 4. Droog: Gebruik een föhn op een lage stand om het gebied onmiddellijk te drogen.
 5. Herhalen: Herhaal indien nodig de bovenstaande stappen.
 6. Stoom: Als geen van de bovenstaande werkt, stoom dan het fluweel schoon om de vlek te verwijderen.

Raken fluwelen meubels uit de mode?

Fluweel neemt een vaste plaats in op de stofferingsmarkt. Hoewel het betaalbaarder wordt en daarom in sommige ruimtes populairder, is het op andere plaatsen niet geliefd.

Mensen houden van fluweel omdat het een statement maakt. Het is comfortabel en het is verkrijgbaar in tal van prachtige kleuren.

Andere mensen kiezen echter voor meer tactiele materialen zoals bouclé of corduroy. Op het punt van een hekel aan fluweel, is het niet altijd de beste keuze voor grote gezinnen, omdat het vrij snel slijtage kan vertonen.

Fluweel gaat nergens heen, dus als je het leuk vindt, zou je nog steeds je droomfluwelen bank in elke kleur en stijl moeten kunnen vinden.


Levendige Fluweel

Het schoonmaken van een fluwelen bank is een wekelijkse verplichting, maar het is van vitaal belang dat je het doet. Wekelijks stofzuigen kan stof, vuil en vuil verwijderen, zodat het geen vlekken veroorzaakt. Een keer per maand raden we aan om de hele bank grondig te reinigen en te stomen om rimpels te verwijderen.

Om een fluwelen bank of stoel te verzorgen, behandel vlekken en morsen altijd onmiddellijk. Borstel de bank om de vezels te doen herleven. En houd het stuk uit direct zonlicht om kleurvervaging te voorkomen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?