Hoe dakshingles schoon te maken (verhoog uw huiswaarde)

Niets is lelijker dan vlekken en strepen algen en vuil die langs de asfaltshingles van een dak lopen. De strepen en vlekken worden veroorzaakt door vuil, algen en schimmel op uw dak. Maak je geen zorgen, je hoeft geen professional in te huren.

In plaats daarvan kunt u leren hoe u zelf een shingledak kunt reinigen.

Inhoudsopgave
 • Wat is de beste reiniger voor dakshingles?
 • Is het veilig om een shingledak onder druk te wassen?
 • Zal Bleach dakshingles beschadigen?
 • Hoe dakshingles schoon te maken
 • Hoe algengroei te voorkomen
 • Veelgestelde vragen

Wat is de beste reiniger voor dakshingles?

Bij het reinigen van dakshingles zijn er verschillende uitstekende reinigingsmiddelen die u kunt gebruiken.

Twee reinigers die je kunt gebruiken om op je dak te spuiten en vervolgens te laten staan zijn Spray &Forget of Wet &Forget. U kunt ook chloorbleekmiddel en water gebruiken om uw dak schoon te maken omdat het natriumhypochloriet in chloorbleekmiddel effectief is voor het reinigen van algen, schimmels en mos. Een derde optie is natriumhydroxide dat ook bekend staat als loog.

Naast deze reinigers heb je ook een ladder, tuinsproeier, slang en een veiligheidstouw of harnas nodig.

Recept voor dakreinigingsoplossing

Een eenvoudige en effectieve zelfgemaakte dakreinigingsoplossing die u kunt gebruiken, is om water en chloorbleekmiddel te mengen in een verhouding van 50: 50. Doe de oplossing in een tuinsproeier en gebruik deze op je dak. Hiermee worden de algen en het mos van uw dak verwijderd.

Is het veilig om een shingledak onder druk te wassen?

Nee, het is niet veilig om een shingle dak onder druk te wassen. De waterdruk is te groot en zal het oppervlak van het dak beschadigen. Korrels komen los en gaan de goot in waardoor het dak voortijdig veroudert.

Bovendien kan het water de onderliggende materialen van het dak beschadigen.

Zacht wassen is iets anders dan een dak onder druk wassen. U spuit een biologisch afbreekbare reinigingsoplossing die zich een weg baant naar de spleten en onderkanten van uw dak. Vervolgens wordt het voorzichtig afgespoeld met water onder lage druk, zoals je zou zien uit een tuinslang.

Zal Bleach dakshingles beschadigen?

Nee, een DOE-het-zelf 50-50 bleekoplossing wordt in veel gevallen aanbevolen en mag uw dakshingles niet beschadigen. Neem echter altijd contact op met uw fabrikant om er zeker van te zijn dat het veilig is voor uw specifieke type gordelroos.

Onverdund bleekmiddel kan echter de metalen dakflitsen, goot en afvoeruitlopen beschadigen die verbonden zijn met uw dak. Het kan ook de kleur van uw dak verlichten.

Hoe dakshingles schoon te maken

Wanneer u uw dakshingles schoonmaakt, houd er dan rekening mee dat veiligheid op de eerste plaats komt. Zorg ervoor dat je een veiligheidsharnas en antislipschoenen hebt. Draag een bril, een shirt met lange mouwen en een broek, zodat je je huid niet per ongeluk blootstelt aan chemicaliën.

 • Tijd: 2-5 uur
 • Moeilijkheid: Geavanceerd

Wat je nodig hebt

 • Veiligheidsharnas voor het hele lichaam
 • Antislip schoenen
 • Ladder
 • Veiligheidsbril
 • Handschoenen
 • Tuinslang
 • Tuinslang mondstuk
 • Niet-corrosieve dakreiniger
 • Tuinsproeier

1. Veiligheid voorop

Kies voor een koele of bewolkte dag zonder wind. Je wilt niet van het dak worden geblazen. Ook zal een koele of bewolkte dag de reinigingsoplossing de tijd geven om in de algen- en moskolonies te sijpelen, omdat deze niet zo snel zal verdampen.

Draag antislipschoenen en een veiligheidstouw of harnas om vallen te voorkomen. Algen en mos kunnen glad zijn. Overweeg ook veiligheidsbrillen, dikke handschoenen, lange mouwen en broeken om blootstelling aan chemicaliën te voorkomen.

2. Omgeving voorbereiden

Bereid je omgeving voor voordat je begint. Verwijder vuil op het dak of in de goot. Dit maakt het makkelijker om je dak schoon te maken.

Verplaats ook tuinstoelen, aardewerk en andere landschapsartikelen die tijdens het proces kunnen worden besproeid. Je zult vuil water spuiten en dit bespaart tijd bij het opruimen van je tuin wanneer je klaar bent met het schoonmaken van je dak.

Spuit ook alle planten in je tuin naar beneden. Dit zal helpen om te voorkomen dat je planten de chemicaliën absorberen en mogelijk de planten doden.

3. Oplossing voorbereiden

Bereid uw oplossing door een 50:50 chloorbleekoplossing te mengen. U kunt ook een andere dakshinglesreiniger gebruiken die veilig is voor uw gordelroos. Zorg ervoor dat je genoeg van de oplossing voor je dak hebt gemaakt.

Doe de oplossing in een tuinsproeier, vergeet niet om altijd een lagedrukspuit te gebruiken die uw dak niet beschadigt.

4. Toepassen op dak

Spuit uw dak met de reinigingsoplossing. Je moet elke gordelroos spuiten. Zorg er ook voor dat je eventuele algen of mos een goede drenking van de oplossing geeft.

Als de reinigingsoplossing verdampt terwijl u aan het spuiten bent, spuit u het gebied over.

Wacht 20 minuten voordat u gaat spoelen.

5. Spoelen

Gebruik een tuinslang en mondstuk om uw dak af te spoelen. Vergeet niet om lage druk te gebruiken.

Wees grondig terwijl u uw dak afspoelt. Als je algen ziet, kun je een middelgrote borstelige bezem gebruiken om het te schrobben. Wees voorzichtig, want je wilt de gordelroos niet beschadigen.

Als je klaar bent, spuit je de planten in je tuin opnieuw om de chemicaliën te verwijderen. Dit zal helpen voorkomen dat de chemicaliën uw struiken doden.

Indien nodig kunt u de stappen herhalen om de reiniger een tweede keer aan te brengen.

Hoe algengroei te voorkomen

Er zijn een paar dingen die u kunt doen om te voorkomen dat algen op uw dak groeien.

 • Een oplossing is to breng zinken en koperen strips aan wanneer u uw dak installeert. Zink en koper doden de algen op je dak. Het wordt echter niet aanbevolen om het toe te voegen aan een bestaand dak. Dit komt omdat je uiteindelijk blootliggende nagels krijgt die lekkage kunnen veroorzaken, of je kunt uiteindelijk de kitverbinding verbreken die windschade kan veroorzaken.
 • Installeer algenbestendige gordelroos wanneer u een nieuw dak installeert. Dit zijn gordelroos gemaakt met koperkorrels om algengroei op uw dak te voorkomen.
 • Snoei de bomen terug om meer zonlicht op uw dak toe te laten en algen of mos te doden.
 • Verwijder vuil van uw dak.
 • Houd je dakgoten schoon. Dit bevordert een goede waterafvoer.

Veelgestelde vragen

Verlengt schoonmaken de levensduur van een dak?

Ja, het reinigen van het dak zal helpen de levensduur van een dak met 10 – 20 jaar te verlengen.

Waarom zou je algen van een dak verwijderen?

De algen op je dak zijn lelijk en veroorzaken vlekken. Bovendien interfereren algen met de prestaties van sterk reflecterende of koele daken.

Mos zorgt ervoor dat de gordelroos optilt of krult waardoor de kans op afwaaiende gordelroos toeneemt. Het verandert ook de waterstroom van het dak, wat schade kan veroorzaken aan veranda’s of dakdekken die u heeft.

Hoe maak je een dak schoon zonder de gordelroos te beschadigen?

Zorg ervoor dat u een lagedrukspray gebruikt, omdat een hogedrukspray de gordelroos zal beschadigen. Gebruik ook een reiniger die is gemaakt voor uw type gordelroos en neem eerst contact op met de fabrikant voordat u de reiniger gebruikt om er zeker van te zijn dat deze veilig is.

Werkt sprayen en vergeten op daken?

Ja, Spray &Forget werkt op daken met algen en dakmos. Het zal ook vlekken, meeldauw en schimmel verwijderen. Het reinigt echter geen stuifmeel, vuil, sap of roet.

Controleer het weer voordat u Spray aanbrengt, vergeet het omdat u minstens 24 uur zonder regen nodig hebt voor het beste resultaat

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?