Hoe stof van popcornplafond te krijgen

Popcornplafonds waren populair tussen de vroege jaren 1940 en de late jaren 1970, omdat de afwerking gemakkelijk op het plafond kon worden gespoten, fouten werden verborgen en geluiden werden gedempt. Deze plafonds worden ook wel stucwerk, akoestische of kwarkplafonds genoemd.

Het probleem is dat een getextureerd plafond niet gemakkelijk schoon te maken is. Dus laten we eens kijken hoe we een popcornplafond kunnen reinigen zonder de textuur te beschadigen.

Hoe stof van een popcornplafond te krijgen

Verwijder het stof van je popcornplafond door een borstel zonder harde plastic stukjes aan je stofzuiger te bevestigen. Stofzuig vervolgens voorzichtig het stof van je plafond. Als je klaar bent, gebruik dan een plumeau om eventuele spinnenwebben uit de hoeken te verwijderen.

Lees ook:   lidl schoonmaakmiddelen

Inhoudsopgave
 • Voorbereiden om een popcornplafond schoon te maken
 • Hoe stof van popcornplafond te krijgen
 • Hoe popcorn plafondvlekken te reinigen
 • Een popcornplafond opnieuw schilderen of verwijderen
 • Tips voor het schoonmaken van een popcornplafond zonder een puinhoop te maken
 • Veelgestelde vragen

Voorbereiden om een popcornplafond schoon te maken

Wanneer u klaar bent om uw popcornplafond schoon te maken, moet u eerst uitzoeken of uw plafond asbest bevat, aangezien veel popcornplafonds tussen 1% en 10% asbest bevatten. Asbest kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Ook schoonmaken het popcornplafond kan asbest in de lucht afgeven, dus het is verstandig om uw plafond op asbest te testen voordat u begint.

Plan om uw meubels te bedekken met een plastic zeil of druppeldoeken. Het is een goed idee om een stofmasker en bril te dragen. Popcornplafonds zijn delicaat en de getextureerde bulten breken gemakkelijk af, dus je zult jezelf en je meubels willen beschermen tegen de vallende stukken.

Hoe stof van popcornplafond te krijgen

Er zijn verschillende manieren om een vies popcornplafond schoon te maken. Wees voorzichtig terwijl je werkt. Popcornplafonds zijn delicaat en stukken breken gemakkelijk af.

 • Tijd: 30 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Plastic zeil of stofdoek
 • Stofzuiger + opzetstukken
 • Lint roller of duct tape
 • Verfroller met lange handgreep
 • Trapladder

1. Bereid kamer voor

De eerste stap wanneer je een popcornplafond schoonmaakt, is om de kamer voor te bereiden. Verzamel je gereedschap, bedek meubels met valdoeken of plastic zeilen en zet een stofmasker en bril op. Er zal stof vallen wat onaangenaam is om te ademen en nog erger om in je ogen te krijgen.

2. Stof verwijderen

Om het stof van het plafond te verwijderen, gebruikt u een verlenggereedschap of trapladder. Met de verlengtool kunt u het stoffige plafond bereiken van waar u op de vloer staat. Een trapladder zal ook werken, maar pas op dat je jezelf niet overbelast en valt.

Er zijn drie veelgebruikte methoden om het stof van een popcornplafond te verwijderen.

Vacuüm

Gebruik een stofzuiger en het opzetstuk met de breedste borstel en geen harde plastic onderdelen. De harde plastic onderdelen kunnen verf beschadigen of stukken van het popcornplafond afkloppen.

Laat het vacuüm vervolgens voorzichtig over het plafond lopen. Zorg ervoor dat je niet te hard drukt, zodat je het delicaat getextureerde plafond niet beschadigt.

Bezem

Een bezem kan ook worden gebruikt om een popcornplafond schoon te maken. Draai de bezem om en veeg vervolgens het plafond met de borstel. Nogmaals, je moet oppassen dat je het plafond niet beschadigt.

Lint Roller of Duct Tape

Een andere optie is om een kleverige pluisroller te gebruiken om het stof van het plafond te verwijderen. Gebruik een pluisroller met een 3 uitschuifbare paal, zodat u geen trapkruk hoeft te gebruiken.

Rol het voorzichtig over het plafond. De pluisroller zal het vuil oppikken terwijl het rolt. Trek de pluisrollervellen eraf als ze hun kleverigheid verliezen.

Duct tape kan ook worden aangebracht op een verfroller met een uitschuifbare paal. Zorg ervoor dat de kleverige kant naar buiten is gericht, want dat is wat het stof oppikt. Rol het vervolgens over het plafond om het vuil en stof op te vangen.

3. Spinnenwebben verwijderen

Als je spinnenwebben aan je plafond of in de hoeken hebt, kun je een plumeau of bezem gebruiken om ze te verwijderen. Een andere optie is om een buisverlenging op uw vacuüm te plaatsen om de spinnenwebben weg te zuigen.

Hoe popcorn plafondvlekken te reinigen

Nadat je je plafond hebt afgestoft, merk je misschien wat vlekken of dat het popcornplafond er vies uitziet. Omdat er verschillende soorten vlekken zijn die vaak op popcornplafonds verschijnen, kunt u geen one-fits-all type oplossing toepassen. Bepaal in plaats daarvan het type kleuring dat u heeft, zodat u weet welk type behandeling u moet gebruiken.

 • Tijd: 3 uur – overnachting
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Afwasmiddel
 • Witte azijn
 • 3% waterstofperoxide
 • Bleken
 • Water
 • Kom
 • 1 microvezeldoekje
 • Trapladder
 • Spuitfles

Een paar punten om in gedachten te houden voordat u uw hele plafond behandelt voor vlekken.

 • Test de behandeling op een verborgen plek om er zeker van te zijn dat het uw plafond niet bevlekt of beschadigt.
 • Leg niet te veel vocht op je plafond, want het zal de popcorn beschadigen en ervoor kunnen zorgen dat deze valt.
 • Zorg ervoor dat u uw plafond voldoende tijd geeft om grondig te drogen voor elke behandeling.
 • Als u een plafondventilator heeft, schakelt u deze na elke behandeling in om te helpen met de luchtstroom terwijl het plafond droogt.

Vies uitziend popcorn plafond

Als je popcornplafond er een beetje groezelig uitziet nadat je hebt afgestoft, kun je het opfleuren door een universele reiniger voor popcornplafonds te gebruiken. Meng 1 kopje witte azijn met 1 kopje koud water.

Je hebt twee opties voor het aanbrengen van het mengsel, de eerste is om het mengsel in een spuitfles te plaatsen. Gebruik de spuitfles om het plafond te benevelen en aan de lucht te laten drogen. Zodra het droog is, herhaalt u dit indien nodig.

De tweede optie is om het mengsel in een kom te doen. Gebruik dan een microfiber doek om het op het plafond te deppen en het vuil te verwijderen.

Keukenvet

Als je keukenvet op je plafond hebt, meng dan 1 kopje water en 1 theelepel afwasmiddel in een kom. Gebruik vervolgens een microvezeldoek om het mengsel voorzichtig op uw plafond aan te brengen om de vlekken op te heffen, door uw microvezeldoek in het mengsel te dopen, uw doek uit te wringen en aan het plafond te deppen.

Vermijd het schrobben van het plafond, omdat dit de popcornafwerking zal beschadigen.

Watervlekken

Om watervlekken te verwijderen, meng je 1 kopje warm water met 3 eetlepels bleekmiddel in een spuitfles. Benevel vervolgens voorzichtig het gebied met de vlek en laat het drogen door enkele uren te wachten.

Voeg indien nodig meer bleekmiddel toe en laat het een nacht drogen. Nogmaals, pas op dat je je plafond niet doorweekt.

Sigarettenrook

Probeer water en zeep te gebruiken om de sigarettenrook te verwijderen volgens de aanwijzingen om keukenvet te verwijderen. Als dit niet werkt, kunt u proberen waterstofperoxide te gebruiken.

Doe eerst 3% waterstofperoxide in een spuitfles. Benevel vervolgens het plafond met waterstofperoxide. Laat het plafond aan de lucht drogen.

Zwarte Mal

Voordat u zwarte schimmel verwijdert, moet u eerst uitzoeken waarom de zwarte vlekken er zijn. Het komt terug als je niet repareert wat de zwarte mal in de eerste plaats heeft veroorzaakt.

Als de mal uitgebreid is, bel dan een professional om deze te verwijderen. Doe anders een fungicide reiniger in een spuitfles en zorg ervoor dat je kamer goed geventileerd is. Draag een masker of gasmasker.

Vernevel de zwarte schimmel met de fungicide reiniger. Laat het drogen en herhaal het indien nodig.

Een popcornplafond opnieuw schilderen of verwijderen

Soms is het schoonmaken van het plafond niet voldoende om de vlekken op te ruimen. Het is misschien tijd om te overwegen om je popcornplafond opnieuw te schilderen of te verwijderen.

 • Tijd: Weekeinde
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt

 • Plastic zeil of stofdoek
 • Verfspuit of dikke verfroller (3/4 inch dik)
 • Vlekblokkerende olieprimer
 • Platte plafondverf die overeenkomt met de plafondkleur
 • Trapladder
 • Spuitfles met water
 • Schraper

Het popcornplafond opnieuw schilderen

Omdat je het oppervlaktestof hebt verwijderd, ben je klaar om te schilderen. Gebruik een zachte dikke verfroller die minstens 3/4 inch is. U kunt ook een verfspuit gebruiken om uw plafond te schilderen.

Houd er rekening mee dat de popcorntextuur een oppervlak toevoegt, zodat je meer verf nodig hebt dan je denkt.

Breng eerst een vlekblokkerende olieprimer aan op je plafond. Verf daarna 2 lagen platte plafondverf over de primer. Zorg ervoor dat de platte plafondverf die u gebruikt overeenkomt met de plafondkleur.

Geef je plafond ook voldoende tijd om te drogen tussen elke verflaag.

Verwijder het popcornplafond

Probeer niet alle popcorn in één keer van het plafond te verwijderen, maar werk in vierkanten van 4 voet bij 4 voet.

Eerst moet je het gebied met water besproeien om de popcorn te bevochtigen. Laat het niet helemaal doorweken, want je beschadigt de gipsplaat. Wacht 15 minuten en begin dan met het schrapen van het plafond om de popcornafwerking te verwijderen.

Wanneer de popcornafwerking is verdwenen, moet je je plafond schuren en primen voordat je het schildert.

Tips voor het schoonmaken van een popcornplafond zonder een puinhoop te maken

Gebruik dekzeilen en doeken

Bedek al je meubels met zeilen of druppeldoeken voordat je begint. Dit voorkomt dat kleine stukjes van je popcornplafond je meubels douchen of zich in de spleten van je bank nestelen.

Extenders gebruiken

Gebruik indien mogelijk extenders, zodat u geen trapladder hoeft te gebruiken. Het bespaart u tijd elke keer dat u van de ladder moet stappen en de ladder naar een nieuwe locatie moet verplaatsen. Ook zijn de extenders veiliger dan het beklimmen van de ladder met het risico dat je jezelf overbelast en valt.

Je kunt ook een plumeau op de paal van een schilder zetten voor een beter bereik. Dit maakt het gemakkelijker om naar de hoeken en randen te reiken om eventuele spinnenwebben en stof te verwijderen.

Werk in kleine gebieden

Probeer niet het hele plafond in één keer schoon te maken. Werk in kleine gebieden en zorg ervoor dat het plafond daar schoon is voordat je doorgaat naar het volgende gedeelte.


Veelgestelde vragen

Wat is er zo erg aan popcornplafonds?

Het grootste probleem met popcornplafonds is dat ze vaak asbest bevatten, dat werd gebruikt als isolator van de vroege jaren 1940 tot de late jaren 1970. Helaas, blootstelling aan asbest kan kanker of andere gezondheidsproblemen veroorzaken.

Een ander probleem met popcornplafonds is dat ze hard licht creëren, omdat licht weerkaatst op het ongelijke oppervlak en onaangename schaduwen creëert.

Hoeveel kost het om een popcornplafond te verwijderen?

Als uw plafond geen asbest bevat, moet u verwachten tussen $ 1 – $ 3 per vierkante voet te betalen om een popcornplafond te verwijderen. Een popcornplafond met asbest kost ongeveer $ 3 – $ 7 per vierkante voet om te verwijderen.

Wanneer zijn ze gestopt met het gebruik van asbest in popcornplafonds?

De Amerikaanse overheid verbood asbest in de jaren 1970, maar aannemers mochten bestaande inventarissen van asbesthoudende materialen gebruiken. Huizen gebouwd voor 1995 kunnen asbest bevatten in de popcornplafonds.

Hoe reinig je ventilatieopeningen op popcornplafonds?

Als je veel stof op het popcornplafond bij de ventilatieopening hebt, stof dan eerst voorzichtig de popcorn rond de ventilatieopeningen. Als meer behandeling nodig is, probeer dan het gebied te besproeien met een bleekoplossing om het vuil en de meeldauw te verwijderen. Als dit niet werkt, moet u mogelijk overwegen om opnieuw te schilderen

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?