Hoe de afwas goed te doen

Na een heerlijke maaltijd is het doen van de afwas een heel saaie gedachte. Maar met de juiste methoden is het eenvoudig en niet te tijdrovend.

We delen tips over hoe je de afwas met de hand en in de vaatwasser kunt doen. Tegen de volgende keer dat je je afwas doet, ben je gewapend met nieuwe feiten, methoden en tips!

Inhoudsopgave
 • Hoe afwas met de hand te doen
 • Hoe af te wassen in de vaatwasser
 • Meer tips voor afwassen
 • Veelgestelde vragen over afwassen
 • Doe de afwas

Hoe afwas met de hand te doen

Heb je geen vaatwasser? Of misschien heb je wat mooi kookgerei en servies? Dan is afwassen met de hand de weg vooruit.

Voordat je begint, raden we je aan om goede muziek of een podcast op te zetten om je bezig te houden.

Wat je nodig hebt

 • Warm water.
 • Afwasmiddel.
 • Vaatdoekje, borstel of spons.
 • Schuurborstel (optioneel).
 • Rubberen handschoenen.
 • Droogrek.
 • Vaatdoek.

Iets om op te merken

Er zijn veel afwasgereedschappen op de markt. U kunt kiezen uit geurende opties, milieuvriendelijke opties, budgetvriendelijke opties en nog veel meer.

Stap voor stap instructies

1. Schrapen en spoelen

Voordat je de afwas gaat doen, moet je ervoor zorgen dat je al het voedsel in de compost of het afval schraapt. Als je een afvalverwijdering hebt, kun je die ook gebruiken.

Spoel vervolgens de vaat af. Dit maakt het gemakkelijker om diep schoon te maken als het erop aankomt. Verwijder saus, kruimels en andere stukjes eten of drinken.

Voorzichtigheid

Giet geen vet in de afvoer. Het kan verstoppen. Wacht in plaats daarvan tot het is uitgehard en schraap het vervolgens van de afwas in de prullenbak.

2. Vullen

Vul je gootsteen of bassin met heet water en afwasmiddel, tot ongeveer driekwart vol.

3. Was kleine voorwerpen

We raden aan om eerst te beginnen met de kleinere, minder vuile items, zoals bestek. Dit zorgt ervoor dat je water niet snel zo vies wordt. Op die manier hoeft u het water niet zo vaak te verversen.

Doe al het bestek in de gootsteen en laat het ongeveer een minuut weken. Neem vervolgens, één item per keer, draag je rubberen handschoenen, je spons en schrob vuil, voedsel en resten weg.

Spoel het item even onder de kraan. Als je een tweede bad of bassin hebt, vul dat dan met lauw water en dompel het item erin om af te spoelen voordat je naar de volgende stap gaat.

Leg het item op het droogrek en herhaal de stappen voor elk item.

Ga naar kopjes, dan kommen en dan borden.

Top Tip

Als je de gerechten een tijdje hebt laten staan, of als je echt plakkerige ingrediënten hebt, gebruik dan een schuurkwast. Deze helpen om hardnekkige vlekken te verwijderen. Wees voorzichtig, want het kan krassen op uw items.

4. Was grotere items

Nu is het tijd om de grotere, vuilere items te wassen, zoals potten, pannen, mengkommen en keukengerei. Als je water behoorlijk vies is, dump het dan en vul de gootsteen opnieuw, voeg meer afwasmiddel toe, tot ongeveer driekwart vol.

Voor mooie antiaanbakpannen raadpleegt u de instructies van de fabrikant. Deze kunnen kleinere hoeveelheden afwasmiddel en een niet-schurende borstel vereisen.

Laat de items ongeveer 10 minuten in het water weken. Schrob vervolgens de vaat schoon met je spons, doek of vaatwasmachine. Ga in alle hoeken en gaten, tussen spatelopeningen, samen met potgrepen en ook de bodem van pannen.

Spoel items onder de kraan of in een tweede gootsteen.

Leg de items onderweg op het droogrek. Voor potten en pannen en houten keukengerei, droog onmiddellijk met een theedoek.

5. Was delicate items

Giet het water af. Laat de hete kraan draaien, maar houd de gootsteenplug open zodat deze zich niet vult met water. Voeg een beetje afwasmiddel toe aan je spons of doek en laat het vochtig worden zodat het opsopt. Nu is het tijd om delicate items zoals messen, mooie glazen en antiek te wassen.

Spoel het item eerst af. Schrob het item vervolgens met je zeepdoek of spons. Mogelijk moet u meer elleboogvet gebruiken op hardnekkige of kleverige plekken. Spoel het sop weg en plaats het item vervolgens op het droogrek. Herhaal dit voor elk item.

Geen natte messen

Droog messen onmiddellijk, vooral als het mooie of dure messen zijn. Dit kan roesten of kromtrekken voorkomen.

6. Droge gerechten

U kunt uw gerechten aan de lucht drogen, wat gemakkelijker en hygiënischer is (1). Dit duurt niet al te lang, dus kom over ongeveer een uur terug om de afwas weg te zetten.

Als je echter geen ruimte meer hebt op het droogrek of als je wilt dat je keuken er netter uitziet, kun je de gerechten met de hand drogen. Gebruik een schone, droge theedoek en veeg de vaat droog. Vervang de handdoek als deze vochtig wordt. Laat het aan de lucht drogen voordat je het in de wasmand doet om schimmelgroei te voorkomen.

Droog potten en pannen onmiddellijk om de levensduur van deze items te verlengen.

7. Opschonen

Nu de vaat schoon is, maak je de gootsteen schoon. Verwijder stukjes voedsel en spoel de gootsteen af. Wassen met een commerciële reiniger en spons, of gewoon wat afwasmiddel gebruiken!

Laat je spons, doek of ander afwasgereedschap aan de lucht drogen. U moet deze om de paar weken vervangen.

Hoe af te wassen in de vaatwasser

Een vaatwasser kan u veel tijd besparen en het kan energiezuiniger zijn dan met de hand afwassen (2). Bovendien voorkomt het dat argument na het eten van “Wie doet de afwas?”!

Wat jij Need

 • Vaatwasmachine.
 • Vaatwasmiddel of tablet.
 • Glansspoelmiddel (optioneel).

Stap voor stap instructies

1. Schrapen en spoelen

Voordat u de vaatwasser laadt, moet u ervoor zorgen dat er geen grote brokken voedsel op de afwas staan.

Misschien wil je de afwas doen, maar dat is niet altijd nodig. Als je die dag de vaatwasser aan gaat zetten, geeft dat het vuil geen tijd om je koppig aan de afwas vast te klampen. De vaatwasser kan dit aan.

Als u uw vaatwasser echter maar een paar keer per week gebruikt, spoel dan zeker de vaat af voordat u ze in de vaatwasser zet. Anders kan het voedsel zich vastklampen aan de vaat en kan de vaatwasser het misschien niet allemaal schoonmaken. Bovendien kan het stinken.

2. Laad de vaatwasser

Het is belangrijk om je vaatwasser goed in te laden, zodat je vaat superschoon wordt, maar beschermd blijft.

Plaats grotere items zoals snijplanken op de onderranden van de vaatwasser. Dit voorkomt dat ze de waterarm raken, waardoor alle vaat schoon wordt.

Zet kommen op het bovenste rek, ondersteboven, in een lichte hoek. Dit bespaart ruimte en laat het water van de kommen lopen in plaats van erin te zitten.

Stapel je borden op het onderste rek. We raden aan om te schakelen tussen grote en kleine platen, omdat dit zorgt voor een betere waterstroom.

Voeg je bestek toe aan de bestekhouder. Hoe meer ruimte tussen het bestek hoe beter. Wissel af tussen tegenoverliggende vorken en lepels met de voorkant naar boven of met de voorkant naar beneden om te helpen bij de waterstroom. Messen moeten altijd met het gezicht naar beneden zijn om schade aan andere items te voorkomen.

Als je potten en pannen vaatwasmachinebestendig zijn, plaats ze dan met de voorkant naar beneden op de onderste laag.

Voor wijnglazen kunnen ze op het veiligheidsrek als je vaatwasser dat heeft. Anders moeten ze met de hand worden gewassen.

Plaats je mokken en bril met de voorkant naar beneden tussen de tanden. Dit houdt ze op hun plaats, zodat er niets breekt tijdens de cyclus. Kookgerei kan ook tussen de tanden gaan, horizontaal en naar beneden gericht.

Voor andere dingen kun je ze gewoon inpassen waar mogelijk. Houd er rekening mee dat het onderste rek heter wordt dan de bovenkant. Dus voor plastic Tupperware, die mogelijk zou kunnen smelten of kromtrekken, raden we aan om dat aan de bovenkant te plaatsen.

Wat te vermijden

Overbevolk de vaatwasser niet, want items kunnen breken en voedsel kan vast komen te zitten. Doe ook nooit houten voorwerpen of geïsoleerde mokken in de vaatwasser. Veel antiaanbakartikelen zijn ook niet vaatwasmachinebestendig, dus zorg ervoor dat je die met de hand wast.

3. Wasmiddel toevoegen

Gebruik het juiste wasmiddel voor uw machine. Uw fabrikant zal hoogstwaarschijnlijk een merk aanbevelen. U kunt echter een paar verschillende reinigingsmiddelen uitproberen om erachter te komen welke het beste voor u werkt.

Voeg de aanbevolen hoeveelheid toe aan de reinigingsmiddelsleuf en sluit deze af.

4. Voeg glansspoelmiddel toe (optioneel)

Als uw machine een dispenser voor glansspoelmiddelen heeft, voegt u uw glansspoelmiddel toe. Dit helpt spotting en filmresten te voorkomen. Het kan ook kleefpunten verwijderen, zodat ze niet vast komen te zitten tijdens de droogcyclus. Je kunt ook witte azijn aan deze dispenser toevoegen, wat handig is als je hard water hebt.

5. Controleer de afvalverwijdering

Zet uw afvalverwerking aan voordat u de vaatwasser gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de afvoer schoon en helder is zodat er niets in je vaatwasser komt.

6. Het apparaat inschakelen

Gebruik de gewenste instelling voor het afwassen. Normaal gesproken kun je de eco- of dagelijkse instelling gebruiken, maar als je vuilere gerechten hebt, pas je dienovereenkomstig aan.

We raden u aan uw machine ’s nachts in te schakelen en ’s ochtends te legen. Dit helpt u om in een goede routine te komen en houdt de machine overdag leeg. Je kunt het dus gewoon overdag stapelen terwijl je bezig bent!

7. Uitvoeren en leegmaken

Controleer na de cyclus of alles schoon is en leeg de vaatwasser. Als er voedsel vastzit in het filter of aan het afvoeroppervlak, leeg dat dan voordat u de volgende cyclus uitvoert.

Meer tips voor afwassen

Voordat je gaat, moet je rekening houden met enkele van onze beste tips voor het afwassen. Deze tips kunnen u helpen het meeste uit uw afwasroutine te halen.

 • Verwijder voedsel zo snel mogelijk: Hoe langer je wacht, hoe plakkeriger het eten zal zijn. Dit geldt vooral voor zaken als rijst, pasta, pap en eieren.
 • Het is niet nodig om je vaat voor te spoelen voordat je ze in de vaatwasser zet: Maar als je je vaatwasser maar een paar keer per week laat draaien, moet je dat wel doen. Anders kan het residu zich vastklampen en zal het niet come uit tijdens de wascyclus.
 • Controleer altijd de constructie van uw potten en pannen: Sommige, zoals gietijzer, kunnen niet met zeep worden gewassen. Lees het advies van de fabrikant om de levensduur van uw gerechten te verlengen.
 • Hoe maak je een blender schoon? Mogelijk kunt u het belangrijkste blendergedeelte in de vaatwasser plaatsen. Maar een snelle tip is om de blender te vullen met warm water en een druppel afwasmiddel en te beginnen met blenden! Dit komt in alle hoeken en gaten en versnelt uw wastijd.
 • Stop deze dingen nooit in de vaatwasser: goede messen, geïsoleerde mokken en bekers, alles wat zilver of goud is, kristallen glazen, aluminium wegwerp- of plastic containers, gietijzeren en antiaanbakgerei en houten gebruiksvoorwerpen.
 • Stapel de hele dag door geen gerechten in de gootsteen: Dit is intimiderend, maar het betekent ook dat je je gootsteen overdag niet zo gemakkelijk kunt gebruiken. Stapel de vaat onderweg in de vaatwasser of heb een bassin voor vuile vaat.
 • Draag rubberen handschoenen: Dit kan je huid beschermen tegen de ingrediënten in afwasmiddel, maar het stelt je ook in staat om warmer water te gebruiken, wat je wastijd kan versnellen.
 • Doe speelgoed in de vaatwasser: Yep, speelgoed! Als het speelgoed van uw kinderen een goede reiniging nodig heeft, kunt u ze in de vaatwasser doen. Zorg ervoor dat er geen risico is dat ze smelten en bewaar ze op het bovenste rek om te voorkomen dat ze te warm worden.
 • Doe de afwas terwijl je aan het koken bent: Door je afwas in één keer te doen, kun je water besparen. Het doen van de afwas terwijl je bezig bent, terwijl je aan het koken bent, kan het werk echter draaglijker maken. Terwijl je uien aan het bakken zijn, was je het mes en de snijplank. Multitasken is de weg vooruit!
 • Kies voor afwasborstels in plaats van afwassponzen: Hoewel sponzen erg populair zijn, doen ze er langer over om te drogen, dus kunnen ze meer bacteriën bevatten dan afwasborstels. Afwasborstels gebruiken synthetische borstelharen en drogen zeer snel, waardoor ze hygiënischer worden.

Veelgestelde vragen over afwassen

Kunnen microvezeldoeken worden gebruikt om af te wassen?

Ja! We gebruiken graag microvezeldoekjes om af te wassen. Ze zijn zachtaardig, absorberend en klaren de klus. Bovendien kunnen ze vele malen worden gewassen en hergebruikt.

Doodt afwasmiddel bacteriën?

De meeste afwasmiddel doodt geen bacteriën, maar tilt het in plaats daarvan van de afwas, zodat het kan worden weggespoeld met water (3). Je kunt antibacteriële afwasmiddel kopen dat bacteriën doodt. Het wegwassen is echter effectief genoeg.

Welke temperatuur is het beste om af te wassen?

Zolang het warm is, is het goed. Omdat de zeep gaat verwijderen van ziektekiemen en vuil, heb je het hete water niet nodig om de gerechten te steriliseren. Dat kan sowieso te warm zijn voor je handen. Het water moet gewoon warm genoeg zijn om vet, vuil en andere kleverige situaties los te kunnen maken en te verwijderen.

Moet de afwas na het wassen worden gespoeld?

Ja, het spoelen van de gerechten verwijdert het sop. Dit kan stukjes bacteriën verwijderen waaraan de zeep zich heeft vastgeklampt, evenals eventueel overgebleven voedsel. Spoelen zorgt er ook voor dat er geen filmachtige resten op de gerechten zitten.

Wat kun je gebruiken om af te wassen als je geen afwasmiddel meer hebt?

Geen afwasmiddel meer, maar moet je wat gerechten aanpakken? Hier zijn enkele dingen die u in plaats daarvan kunt gebruiken:

 • Citroen: Vul de gootsteen met warm water en voeg twee eetlepels citroensap toe. Laat de vaat 30 minuten in de oplossing weken voordat u het normaal wast.
 • Zout: Voeg twee eetlepels zout toe aan elk kopje water. Meng om te combineren en af te wassen zoals normaal. Zout is schurend, dus het kan verbrande of hardnekkige stukjes op gerechten verwijderen.
 • Zuiveringszout: Spoel je vaat af en strooi er vervolgens wat zuiveringszout over terwijl ze nat zijn. Gebruik een zachte doek om de vaat voorzichtig te schrobben. Zuiveringszout is schurend, dus het zal helpen om voedsel, vuil en andere resten te verwijderen.
 • Azijn: Combineer twee eetlepels gedistilleerde witte azijn voor elk kopje warm water. Laat de gerechten een paar minuten weken before wassen zoals normaal.

Doe de afwas

Met deze tips is het doen van de afwas niet zo overweldigend. Nu je de beste methoden kent voor het wassen van de handen en het gebruik van de vaatwasser, ben je beter uitgerust.

Hoewel, als we eerlijk zijn, de beste manier om de afwas te doen nog steeds is om iemand anders te vragen om het te doen! Dit is niemands favoriete huishoudelijke taak.

Investeer anders in een vaatwasser. Het kan u in de loop van de tijd geld besparen, maar het zal het schoonmaakproces ’s avonds zeker versnellen!

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?