Hoe maak je een yogamat schoon (beknopte handleiding)

Niets is erger dan je kostbare yogamat uitrollen om er vervolgens achter te komen dat hij bedekt is met vuil en vuil. Het maakt niet uit of het een Decathlon, Manduka of Lululemon mat is. Wanneer u op de mat traint, druppelen zweet en vuil erop, wat leidt tot bacteriegroei en ongewenste geuren.

Dus hier leest u hoe u een yogamat reinigt, zodat u ongewenste geuren en bacteriegroei kunt voorkomen. U kunt genieten van het trainen op een schoon en hygiënisch oppervlak.

Inhoudsopgave
 • Hoe vaak moet je een yogamat schoonmaken?
 • Hoe een yogamat te desinfecteren
 • Hoe een yogamat diep te reinigen
 • Hoe een yogamat te drogen
 • Reinigingsinstructies per merk
 • Tips voor het verzorgen van yogamatten
 • Kun je yogamatten wassen in de wasmachine?
 • Kun je alcohol gebruiken op een yogamat?
 • Wanneer een yogamat vervangen
 • Veelgestelde vragen
 • Beste manier om een yogamat schoon te maken

Hoe vaak moet je een yogamat schoonmaken?

Yogamatten absorberen vuil en zweet van je huid tijdens het sporten. Ze kunnen dus snel smerig worden als je ze niet regelmatig schoonmaakt, vooral als je hete yoga beoefent of veel zweet. Uiteindelijk zal je mat niet alleen vol zitten met vuil en bacteriën; het zal ook beginnen te stinken.

Je kunt dit probleem voorkomen door je mat na elke yogasessie lichtjes schoon te maken om de groei van bacteriën, het verzamelen van vuil en eventuele stank te voorkomen. Het schoonmaken van je mat zal ook helpen om je mat gripvast te houden en de levensduur te verlengen.

Spuit je yogamat gewoon in met een in de winkel gekochte matreiniger zoals Black Diamond Stoneworks Yoga Mat Spray Cleaner en gebruik vervolgens een schone handdoek om hem af te vegen.

Je moet je mat ook een keer per maand grondig reinigen om ervoor te zorgen dat deze schoon blijft.

Hoe een yogamat te desinfecteren

Idealiter moet u uw mat voor en na elk gebruik of minstens één keer per week ontsmetten om te voorkomen dat bacteriën, schimmels en meeldauw erop groeien. Hier leest u hoe u uw yogamat op natuurlijke wijze kunt desinfecteren.

 • Tijd: 10 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Gedistilleerde witte azijn
 • Tea tree olie
 • Schone handdoek

1. Maak een reinigingsspray

Combineer gelijke delen water met azijn in een spuitfles voordat je een goede scheut tea tree olie toevoegt.

2. Spuit de mat

Spray beide kanten van de yogamat met je reinigingsspray.

3. Veeg Mat

Gebruik een schone handdoek om de reinigingsspray van je mat te verwijderen. Wacht tot je mat is opgedroogd voordat je hem oprolt.

Hoe een yogamat diep te reinigen

Bij het schoonmaken van een yogamat moet je het type constructie kennen, omdat sommige matten poreuzer zijn dan andere.

Gesloten celmatten zijn dunner en waterbestendiger. Ze zullen niet zo snel vloeistof opnemen.

Dikkere yogamatten hebben een open cel constructie. Ze nemen meer vloeistof op en kunnen een grotere hoeveelheid bacteriën verzamelen.

Wanneer je vuil en vuil op je mat ziet, is het tijd om het grondig schoon te maken. Hier leest u hoe u een yogamat thuis kunt wassen.

 • Tijd: 20 minuten + droogtijd
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Grote wastafel of bad
 • Kom
 • Afwasmiddel
 • Microvezeldoek
 • Droge handdoek
 • Stoel- of verandaleuning

Yogamat met gesloten cel

1. Meng zeepsop

Leg je mat op een vlakke ondergrond. Meng vervolgens warm water en een paar druppels afwasmiddel in een kom en zorg ervoor dat je niet te veel zeep aan het water toevoegt.

2. Was mat

Dompel je doek in het zeepsop en maak de hele mat schoon. Gebruik cirkelvormige bewegingen en concentreer je op het verwijderen van vuile plekken erop.

3. Droge mat

Gebruik een schone en droge handdoek om je mat schoon te vegen van zeepsop. Laat je mat vervolgens aan de lucht drogen door hem minstens 30 minuten boven een stoel of verandaleuning te hangen.

Open Cel Yoga Mat

1. Was mat

Vul een grote gootsteen of badkuip met warm water en milde afwasmiddel. Je hebt ongeveer 1 eetlepel nodig voor elke liter water. Zorg ervoor dat het water warm is en niet heet, want heet water kan je mat beschadigen.

Leg je mat in de badkuip en zorg ervoor dat deze is ondergedompeld. Laat het 5 minuten weken. Zodra je mat geweekt is, schrob je hem met je doek om het vuil en vuil te verwijderen.

2. Spoelmat

Giet het water af voordat je je mat afspoelt met schoon water om eventuele zeepresten te verwijderen.

3. Droge mat

Schud je mat uit voordat je hem boven een stoel of verandaleuning hangt om aan de lucht te drogen. Zorg ervoor dat het volledig droog is voordat u het opbergt.

Hoe een yogamat te drogen

Droog je yogamat door hem over de rugleuning van een stoel of een verandaleuning te hangen. Als het droog is, rol je het strak op en bewaar je de mat op een plek met goede ventilatie.

Leg je mat nooit in de droger, omdat de hitte deze kan beschadigen.

Reinigingsinstructies per merk

Alo Yoga

Gebruik een microvezeldoek om de bovenkant van je mat na elk gebruik af te vegen. U kunt ook een verhouding van 1:20 olievrije zeep of azijn gebruiken die aan warm water wordt toegevoegd. Breng deze oplossing aan op uw microvezeldoek in plaats van de oplossing direct op uw mat te leggen.

Was de mat niet in de machine.

Wanneer je je mat oprolt, zorg er dan voor dat de bovenzijde naar buiten is gericht, anders kun je het oppervlak van je mat beschadigen.

Gaiam

Maak je Gaiam yogamat goed schoon met water en zeep of een mattenreinigingsspray zoals Black Diamond Stoneworks Yoga Mat Spray. Je kunt also maak een reinigingsspray met behulp van een 50-50 oplossing van water en appelciderazijn of toverhazelaar.

Leg je mat plat of hang hem te drogen.

Was je yogamat niet in de machine en gebruik geen desinfecterende doekjes. Dit kan het beschadigen.

Jade Yoga

Jade yogamatten moeten elke week of na een zweterige yogasessie worden afgeveegd met een vochtige doek.

De matten kunnen in de machine worden gewassen, maar het is aan te raden om geen wasmiddel te gebruiken tijdens het machinewassen. Was je mat ook niet in een wasmachine, tenzij je hem grondig moet reinigen.

Vermijd het reinigen van uw mat met reinigingsmiddelen die azijn, hoge concentraties essentiële oliën, oplosmiddelen op basis van aardolie of reinigingsmiddelen op basis van alcohol bevatten.

Lululemon

Veeg je Lululemon yogamat schoon met een vochtige doek en laat hem aan de lucht drogen voordat je hem oprolt. Bewaar de mat uit direct zonlicht.

Manduka

Het wordt aanbevolen om een matreinigingsspray te gebruiken om uw mat te reinigen, hoewel een desinfecterende reinigingsspray zoals de 7e generatie desinfecterende multi-surfacereiniger ook kan worden gebruikt.

Was je yogamat niet in de machine, week of dompel deze niet onder in water. Het wordt ook aanbevolen om geen zeep te gebruiken op een Eko-stijl mat.

Tips voor het verzorgen van yogamatten

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om je yogamat langer mee te laten gaan.

 • Veeg je mat na elke oefening af met een commerciële reiniger of een die je maakt. Spuit de mat in met de reiniger. Veeg vervolgens je mat schoon met een handdoek met cirkelvormige bewegingen.
 • Was je handen en voeten voordat je aan je yogabeoefening begint.
 • Bewaar de mat in een ruimte met goede ventilatie.
 • Als je merkt dat je je mat lange tijd niet gebruikt, zorg er dan voor dat je je mat om de paar weken opent, zodat deze een tijdje een goede luchtcirculatie kan krijgen.
 • Vermijd het dragen van lotion tijdens het beoefenen van yoga.
 • Draag geen ringen aan je handen of voeten tijdens het gebruik van je mat.
 • Vermijd het gebruik van bleekmiddel en agressieve chemicaliën op je mat.
 • Bewaar of laat je yogamat niet in de zon staan. Langdurige blootstelling aan zonlicht kan uw mat beschadigen.
 • Week geen rubberen yogamat, omdat het rubber het water absorbeert.

Kun je yogamatten wassen in de wasmachine?

Sommige fabrikanten van yogamatten maken machinewasbare matten, maar andere fabrikanten raden aan om hun matten met de hand te wassen. Controleer de onderhoudsinstructies voor uw specifieke mat voordat u deze in de wasmachine plaatst.

Als je je yogamat in de wasmachine wast, rol de mat dan uit en verdeel deze gelijkmatig in de wasmachine. Zorg ervoor dat u een zachte cyclus met een zacht reinigingsmiddel gebruikt. Schakel de spincyclus uit en gebruik koud water.

Leg de mat niet in de droger, want de hitte zal deze beschadigen.

Kun je alcohol gebruiken op een yogamat?

Het is het beste om te voorkomen dat je alcohol op je yogamat legt, omdat de alcohol je mat kan beschadigen.

Wanneer een yogamat vervangen

Je zult weten wanneer je je yogamat moet vervangen, omdat deze begint te pellen en je stukken van je mat aan je trainingskleding zult vinden. Overweeg ook om je mat te vervangen wanneer je merkt dat de pad ongelijk, versleten of beschadigd raakt.

Veelgestelde vragen

Kan ik Clorox Wipes gebruiken op mijn yogamat?

Nee, het is het beste om geen Clorox-doekjes op je yogamat te gebruiken, omdat ze agressieve chemicaliën bevatten die je huid kunnen irriteren. Als je Clorox-doekjes gebruikt, zorg er dan voor dat je je yogamat afspoelt om zoveel mogelijk chemicaliën te verwijderen.

Kunnen yogamatten beschimmelen?

Ja, yogamatten kunnen beschimmeld raken en meeldauw ontwikkelen.

Hoe verwijder je meeldauw van een yogamat?

Je kunt meeldauw van een yogamat verwijderen door deze te reinigen met een yogamatspray zoals Black Diamond Stoneworks Yoga Mat Spray. Spuit de meeldauw in en veeg deze vervolgens schoon met een zachte microvezeldoek.


Beste manier om een yogamat schoon te maken

De beste manier om een yogamat schoon te maken, is door deze na elke keer dat je erop traint te besproeien met een yogareinigingsspray. Nadat je je mat hebt gespoten, veeg je hem af met een schone handdoek. Dit zal helpen om te voorkomen dat bacteriën, vuil en vuil zich op je mat ontwikkelen en het onhygiënisch maken.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Danken U voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?