Hoe een Cuisinart-koffiezetapparaat schoon te maken (stapsgewijze handleiding)

Niets is beter dan ’s ochtends wakker worden met een verse heerlijke kop koffie. Als u uw koffiezetapparaat echter niet schoonmaakt, wordt de koffie snel bitter en vies van smaak.

Als u elke ochtend wilt genieten van een vers smakende kop koffie, moet u weten hoe u uw Cuisinart-koffiezetapparaat op de juiste manier kunt schoonmaken. We laten je alles zien wat je moet weten.

Inhoudsopgave
 • Hoe weet u of het tijd is om uw Cuisinart-koffiezetapparaat schoon te maken?
 • Stappen voor het reinigen van een Cuisinart koffiezetapparaat
 • Reinigen en ontkalken van een Cuisinart Single Serve Brewer
 • Een Cuisinart koffiezetapparaat schoonmaken met auto clean knop
 • Het reinigen van een Cuisinart Grind and Brew Koffiezetapparaat
 • Hoe koffiezetapparaat zonder azijn schoon te maken
 • Pro-tips voor het schoonhouden van uw Cuisinart-koffiezetapparaat
 • Veelgestelde Vragen over het schoonmaken van een Cuisinart koffiezetapparaat

Hoe te weten of het tijd is om uw Cuisinart schoon te maken Koffiezetapparaat?

Er zijn een paar manieren om te weten wanneer het tijd is om je koffiezetapparaat schoon te maken, zoals wanneer je koffie bitter smaakt. Een andere methode is wanneer het schone lampje op uw machine naar u knippert.

De derde manier om te zien of u uw machine moet reinigen, is door in het reservoir te kijken. Als u mineraalophoping ziet, is het tijd om uw machine schoon te maken.

Als geen van deze voorkomt, kunt u uw machine routinematig elke 3-6 maanden reinigen bij normaal gebruik. Als u elke ochtend meerdere potten koffie maakt, moet u uw machine mogelijk één keer per maand schoonmaken.

Stappen voor het reinigen van een Cuisinart koffiezetapparaat

Als je koffie bitter smaakt, zul je blij zijn om te horen dat het schoonmaken van een Cuisinart-koffiezetapparaat niet moeilijker is dan zelf een kopje koffie zetten. Om u een snel overzicht te geven, brouwt u een oplossing van azijn en water in uw machine.

 • Tijd: 1 uur
 • Moeilijkheid: Beginner

Materiaal

 • Witte Azijn
 • Gefilterd water
 • Afwasmiddel
 • Microvezeldoek

1. Het filtermandje verwijderen

De eerste stap is het verwijderen van de filtermand uit uw machine. Dit wordt apart van uw machine gereinigd, dus laat het voorlopig gewoon aan één kant staan.

2. Maak de azijnoplossing

Maak eerst een azijnoplossing van 1/3 azijn tot 2/3 water. U kunt uw karaf gebruiken om uw oplossing uit te meten.

Om te weten hoeveel azijn je moet gebruiken voor een reservoir van 12 kopjes, voeg je gewoon 4 kopjes azijn toe aan 8 kopjes water in je karaf of koffiepot. Giet de oplossing in het reservoir van de machine. Leg nu de karaf op de warmhoudplaat.

3. Start de brouwcyclus

Druk op de startknop om de brouwcyclus te starten. Laat het enkele minuten brouwen.

4. Zet je koffiezetapparaat uit

Wanneer de zetcyclus ongeveer halverwege de cyclus is, zet je je koffiezetapparaat uit. Het halverwege stoppen van de brouwcyclus geeft de oplossing de tijd om te werken.

5. Laat de machine 30 minuten zitten

Nu de brouwcyclus is gestopt, laat je je machine 30 minuten staan. Dit geeft de azijnoplossing de tijd om uw reservoir te ontkalken en eventuele schimmels of bacteriën die in uw machine groeien te doden.

6. Voltooi de brouwcyclus

Zet na 30 minuten de machine weer aan en laat hem de brouwcyclus voltooien. Als het klaar is, giet je de azijnoplossing uit en geef je de machine een paar minuten om af te koelen.

7. Spoel uw koffiezetapparaat

De laatste stap is het spoelen van je koffiezetapparaat. Vul hiervoor je koffiepot met vers gefilterd water en giet het water in het reservoir. Druk op de knop om de brouwcyclus van de machine te starten.

Als het klaar is met brouwen, giet je het water uit en laat je het afkoelen. U moet uw machine 2 of 3 keer spoelen om de azijnresten uit uw machine te verwijderen.

8. Karaf, filter en basis wassen

Nu was je de karaf en filter je in een sopje. Spoel ze allebei af en laat ze op het aanrecht drogen. Veeg de basis van uw machine af met een microvezeldoek en zeepsop.

Gebruik een verse microvezeldoek om het zeepachtige residu te verwijderen.

Als alles droog is, breng je de karaf en het filter terug naar je machine.

Reinigen en ontkalken van een Cuisinart Single Serve Brewer

Het reinigen en ontkalken van een Cuisinart Single-Serve Brewer lijkt erg op het reinigen van andere soorten Cuisinart-koffiezetapparaten.

Wat je nodig hebt

 • Zachte microvezeldoeken
 • Afwasmiddel
 • Witte azijn
 • Gefilterd water

1. Verwijderbare onderdelen en buitenkant van de machine reinigen

Zorg ervoor dat het apparaat is uitgeschakeld en verwijder alle verwijderbare onderdelen en was ze in een sopje. Spoel ze af en dep ze droog met een zachte doek. Veeg de buitenkant van uw machine af met een vochtige doek.

Zet vervolgens alles terug in de machine.

2. Maak een azijnoplossing

Vul je reservoir met een azijnoplossing van 1 deel azijn en 2 delen gefilterd water.

3. Reinig de machine

Voer een brouwcyclus uit zonder een K-kopje. Herhaal dit totdat de azijnoplossing is opgebruikt.

4. Spoel het apparaat af

Vul nu je reservoir met water. Doe geen K-beker in uw machine. Voer brouwcycli uit totdat het reservoir leeg is. Herhaal dit 2 of 3 keer om ervoor te zorgen dat je geen azijnsmaak krijgt in je koffie.

Het schoonmaken van een Cuisinart koffiezetapparaat wide Auto Clean-knop

Het schoonmaken van een Cuisinart koffiezetapparaat met een auto-clean knop is eenvoudig. U voegt uw reinigingsoplossing toe, drukt op de reinigingsknop en laat de machine zichzelf reinigen.

 • Tijd: 1 uur
 • Moeilijkheid: Beginner

Materiaal

 • Azijn
 • Nieuw houtskoolfilter
 • Water
 • Kom
 • Afwasmiddel
 • Microvezeldoek

1. Verwijder het waterfilter

Verwijder het oude waterfilter uit uw machine en gooi het weg. Azijn kan het waterfilter aantasten, dus het moet worden verwijderd en weggegooid voordat u uw koffiezetapparaat schoonmaakt.

2. Maak de reinigingsoplossing

Maak een azijnoplossing van 1/3 azijn tot 2/3 water en vul de karaf met dit mengsel. Giet het in het reservoir van de machine en plaats de karaf op de verwarmingsplaat. Plaats een schoon filter in de filterkorf.

3. Start de reinigingscyclus

Druk op de knop voor automatisch opschonen om het reinigingsproces te starten. Het reinigingsprogramma duurt 2-3 keer langer dan een brouwcyclus.

4. Spoel uw machine af

Wanneer het koffiezetapparaat klaar is met het schoonmaken zelf, laat het afkoelen en giet de reinigingsoplossing uit. Verwijder het houtskoolwaterfilter. Vul het reservoir met vers gefilterd water en voer nog een reinigingscyclus uit om uw machine te spoelen.

5. Week en plaats het nieuwe waterfilter

Week het nieuwe houtskoolwaterfilter 15-20 minuten in koud water voordat u het in uw machine plaatst. Laat het een paar minuten druppelen voordat je het weer op zijn plaats duwt.

Productafbeelding van de 12-pack Cuisinart koffiezetapparaat waterfilter, vervangende Cuisinart koffiefilters voor alle Cuisinart &Braun koffiezetapparaten, Cuisinart houtskool waterfilters voor koffiezetapparaat (12 pack)

6. Was karaf, koffiefiltermand en basis

Was de karaf en de koffiefiltermand in een sopje, spoel af en laat op het aanrecht drogen. Veeg de basis van uw machine af met een microvezeldoek en zeepsop. Gebruik een verse microvezeldoek om het zeepachtige residu te verwijderen.

Als alles droog is, breng je de karaf en het filter terug naar je machine.

Het reinigen van een Cuisinart Grind and Brew Koffiezetapparaat

Het reinigen van een Cuisinart Grind and Brew Coffee Maker lijkt erg op het reinigen van andere soorten Cuisinart koffiezetapparaten. U verwijdert eerst de verwijderbare delen van de machine om ze in een sopje te wassen voordat u uw koffiezetapparaat reinigt en ontkalkt.

Wat je nodig hebt

 • Zachte microvezeldoeken
 • Afwasmiddel
 • Witte azijn
 • Gefilterd water

1. Reinig de molen, filtermanden en watertank

Zorg ervoor dat de machine is uitgeschakeld en verwijder de karaf, slijpmachine, filtermanden en watertank. Was ze in een sopje, spoel ze af en dep ze droog met een zachte doek. Veeg ook de buitenkant en het mandgebied af met een vochtige doek.

Als je klaar bent, plaats je alles terug in de machine.

2. Maak een azijnoplossing

Maak een azijnoplossing door 1 deel azijn te gebruiken op 2 delen gefilterd water. U moet het reservoir van uw machine vullen met deze oplossing. Plaats je karaf op de kookplaat.

3. Reinig de machine

Zet je koffiezetapparaat aan en voer een reinigingscyclus uit. Als het klaar is, zet je de machine uit, giet je de hete azijnoplossing uit en laat je de karaf afkoelen.

4. Spoel het apparaat af

Spoel uw koffiezetapparaat door vers gefilterd water aan het reservoir toe te voegen, de karaf op de verwarmingsplaat te plaatsen en een andere reinigingscyclus uit te voeren. Als het klaar is, giet je het water uit en laat je je karaf afkoelen.
Uw machine is nu schoon.

Hoe koffiezetapparaat zonder azijn schoon te maken

Soms wil je je koffiezetapparaat misschien niet schoonmaken met azijn, de geur blijft bijvoorbeeld door het hele huis hangen. Maak je geen zorgen, hier is hoe je citroensap of wodka kunt gebruiken om je koffiepot schoon te maken.

 • Tijd: 1 uur
 • Moeilijkheid: Beginner

Materiaal

 • Citroensap of wodka
 • Gefilterd water
 • Afwasmiddel
 • Microvezeldoek

1. Filtermandje verwijderen

Eerst moet u de filtermand uit uw machine verwijderen.

2. Maak de Cleaning Oplossing

Om citroensap te gebruiken in plaats van azijn, maak je een oplossing die 1/3 deel citroensap is tot 2/3 deel gefilterd water. Voor een reservoir van 12 kopjes is dit 4 kopjes citroensap tot 8 kopjes water.

Om wodka te gebruiken, maak je een 1: 3 wodka naar water oplossing. Als je een reservoir van 12 kopjes hebt, gebruik je 3 kopjes wodka tot 9 kopjes water.

Giet de reinigingsoplossing die je hebt gemaakt in het reservoir van je koffiezetapparaat. Leg ook de karaf op de warmhoudplaat.

3. Start de brouwcyclus

Klik op start om de brouwcyclus te starten. Wacht ongeveer 5 minuten.

4. Stop de cyclus

Stop de brouwcyclus halverwege de cyclus. Laat alles 30 minuten zitten om de reinigingsoplossing de tijd te geven om te werken.

5. Voltooi de cyclus

Start uw machine opnieuw op om de cyclus te voltooien.

6. Spoel uw machine af

Laat vers gefilterd water 3-4 keer door uw machine lopen om uw machine af te spoelen.

7. Reinig de filtermand, karaf en basis

Was de filtermand en karaf in een sopje, spoel af en leg op het aanrecht om te drogen. Veeg nu de buitenkant van uw machine af met een vochtige microvezeldoek. Als alles droog is, zet je het weer in elkaar.

Pro-tips voor het schoonhouden van uw Cuisinart-koffiezetapparaat

Deze tips helpen u uw Cuisinart-koffiezetapparaat te onderhouden, zodat u elke ochtend kunt genieten van een heerlijk smakende kop koffie.

Gebruik gefilterd water

Gebruik gefilterd water in uw Cuisinart-koffiezetapparaat voor zowel het reinigen als het maken van koffie, omdat het niet zoveel mineralen bevat die zich in het reservoir ophopen.

Laat karaf altijd afkoelen

De karaf is gemaakt van glas, dus abrupte temperatuurveranderingen kunnen de karaf kraken. Laat het altijd afkoelen voordat je er koud water in doet, zodat je abrupte temperatuurveranderingen kunt voorkomen.

Reinig uw machine regelmatig

Koffiezetapparaten zijn meestal vochtige en uitstekende broedplaatsen voor schimmels en bacteriën, dus reinig uw machine regelmatig om te voorkomen dat schimmels en bacteriën in uw machine groeien.

Verwijder koffiemalen onmiddellijk na het zetten

Verwijder koffiemalen onmiddellijk na het zetten en reinig de filtermand na elk gebruik. Dit voorkomt ook dat schimmels en bacteriën in uw machine groeien.

Gebruik glasreiniger of azijn om buiten de machine schoon te maken

U kunt glasreiniger of azijn op een schone microvezeldoek spuiten om de buitenkant van uw machine schoon te maken.

Veelgestelde Vragen over het schoonmaken van een Cuisinart koffiezetapparaat

Hoe vaak moet ik mijn Cuisinart koffiezetapparaat schoonmaken?

Een Cuisinart koffiezetapparaat moet elke 3-6 maanden worden schoongemaakt, afhankelijk van het gebruik.

Waarom moet ik azijn gebruiken?

Azijn is een uitstekende ontkalker die ook schimmels en bacteriën vernietigt die zich in de machine verbergen. Het is ook goedkoop en direct beschikbaar.

Werkt dit voor elk merk elektrisch koffiezetapparaat?

Ja, de instructies voor het reinigen van een Cuisinart-koffiezetapparaat zijn vergelijkbaar met de instructies om de meeste merken elektrische koffiezetapparaten schoon te maken.

Hoe gebruik ik de Clean Cycle op mijn Cuisinart koffiezetapparaat?

Gebruik een oplossing van 1/3 azijn en 2/3 water om uw machine schoon te maken. Druk op de knop Schoonmaken op uw Cuisinart Koffiezetapparaat. Als u klaar bent, spoelt u de machine af door vers water aan het reservoir toe te voegen en opnieuw op de reinigingsknop te drukken.

Hoe doe ik het schone lampje op mijn Cuisinart koffiezetapparaat uit?

Als het schone lampje niet uitgaat nadat u het apparaat hebt schoongemaakt, probeert u het opnieuw schoon te maken. Soms heb je veel minerale afzettingen die verwijderd moeten worden.

Een andere oplossing om te proberen is om de machine in en uit te schakelen na het schoonmaken. Doe dit door het apparaat uit te schakelen en los te koppelen. Het geeft uw koffiezetapparaat de kans om volledig te resetten.

Als u de Cuisinart SS-serie hebt, kan het zijn dat de machine vast is komen te zitten tijdens de reinigingscyclus. De cl uitschakelenean licht, druk op de 8oz en de 6oz knoppen op hetzelfde moment. Dit zal het water afgeven en het licht moet uitgaan.

Als deze oplossingen niet werken, raadpleegt u de handleiding van uw koffiezetapparaat of neemt u contact op met Cuisinart-ondersteuning voor hulp bij het oplossen van problemen met uw machine.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Table of Contents