Hoe oude munten schoon te maken (verwijder de aanslag)

Heb je een pot vol plakkerige, vuile of bezoedelde munten op je dressoir staan? Wilt u uw vertrekken schoonmaken zonder ze te devalueren? Daarom bespreken we hoe je munten thuis kunt schoonmaken zonder waarde te verliezen.

Je kunt je muntencollectie nog jaren laten zien aan vrienden en familie.

Inhoudsopgave
 • Moet je je munten schoonmaken?
 • Hoe vuile munten thuis schoon te maken
 • Hoe geoxideerde munten schoon te maken
 • Hoe oude munten schoon te maken zonder ze te beschadigen
 • Tips voor het correct opslaan van munten
 • Veelgestelde vragen
 • Hoe oude munten schoon te maken

Moet je je munten schoonmaken?

U moet voorzichtig zijn voordat u begint met het schoonmaken van een mogelijk verzamelbare of antieke munt, omdat het reinigingsproces ertoe kan leiden dat de munt zijn waarde verliest. Dit komt omdat het reinigingsproces krassen en vlekken kan achterlaten die een ervaren taxateur zal zien, waardoor de waarde van de munt afneemt.

Het wordt aanbevolen dat u een professional inhuurt om uw munten schoon te maken op een manier die de waarde van uw munten niet vermindert.

Als u echter alledaagse munten schoonmaakt die u niet van plan bent te verkopen of munten met weinig of geen verzamelwaarde, kunt u de munten op elke gewenste manier schoonmaken.

Hoe vuile munten thuis schoon te maken

Gemeenschappelijke huishoudelijke benodigdheden kunnen worden gebruikt om munten schoon te maken. Houd er rekening mee dat het schoonmaken van munten de waarde van verzamelbare of waardevolle munten die u bezit, kan verminderen.

Het is ook een goed idee om ervoor te zorgen dat je de munten afspoelt met gedestilleerd water nadat je ze hebt schoongemaakt. Dit zorgt ervoor dat eventuele mineralen in het leidingwater niet op uw munten achterblijven en ze mogelijk verkleuren.

Met water en zeep

Meng een paar druppels milde afwasmiddel en water in een kleine container. Laat je munt in de container vallen en laat hem een paar minuten zitten voordat je een oude, zachte tandenborstel gebruikt om het vuil voorzichtig van je munt te schrobben. Spoel de munt af en laat hem drogen op een zachte doek.

Met Azijn

De zuurgraad van azijn maakt het een uitstekend reinigingsmiddel voor het schoonmaken van vuile munten thuis. Plaats de munten die je wilt schoonmaken in een kleine kom. Giet witte azijn over de munten en zorg ervoor dat de munten volledig bedekt zijn door de azijn.

Laat de munten minstens 30 minuten weken. Zorg er echter voor dat ze niet langer weken dan een nacht, omdat de azijn uiteindelijk zal reageren met het metaal van de munten.

Gebruik een tandenborstel om eventuele resterende resten van je munten te schrobben. Spoel de munten af en droog ze af met een zachte doek.

Met Baking Soda

Giet zuiveringszout in een kleine kom. Je hebt ongeveer 1 theelepel nodig voor elke 4 munten die je van plan bent schoon te maken. Stop je drain of leg een washandje over de afvoer om te voorkomen dat de munten erin vallen. Zet de kraan aan zodat je een zachte stroom water hebt stromen.

Maak een oude tandenborstel nat onder het stromende water en doop de borstelharen in het zuiveringszout. Schrob de munt voorzichtig met het zuiveringszout om eventuele aanslag of vuil op de munt te verwijderen. Wanneer de munt schoon is, spoelt u deze af onder het stromende water om ervoor te zorgen dat alle resten verdwenen zijn.

Droog het af met een zachte doek.

Met cola

Laat een muntstuk in een glas of kleine container vallen en giet voldoende Coca-Cola over de munt om het te bedekken. Laat het maximaal 15 minuten intrekken, maar zorg ervoor dat je het elke 5 minuten controleert. Als het schoon is, spoel het dan af onder stromend water om er zeker van te zijn dat alle resten zijn verwijderd.

Laat de munt aan de lucht drogen.

Let op: laat uw munten niet in bulk weken, omdat het weken van meerdere munten verkleuring kan veroorzaken. Zorg ervoor dat je slechts 1 munt per keer laat weken.

Met tandpasta

Een andere hack is weten hoe je centen moet schoonmaken met tandpasta. Tandpasta reinigt ook zilveren munten.

Je kunt elk type tandpasta gebruiken, maar tandsteenbestrijding tandpasta werkt het beste. Werk de tandpasta met je vingers in de munten en verwijder het vuil en vuil van de munt.

Wanneer je klaar bent met het wrijven van het vuil van de munt, gebruik je een papieren handdoek om de munt te poetsen. Spoel de munt vervolgens af onder stromend water en droog af met een zachte doek.

Met waterstofperoxide

Waterstofperoxide kan jarenlang vuil van je munten verwijderen. Plaats je munten in een kleine container en giet voldoende waterstofperoxide om je munten onder te dompelen. Laat je munten 24 uur weken.

Verwijder de munten en spoel ze af onder stromend water. Laat de munten aan de lucht drogen of droog ze met een zachte doek.

Met olijfolie

Je kunt munten die bedekt zijn met vuil dat je niet hebt kunnen verwijderen met water en zeep, schoonmaken met olijfolie. De olijfolie scheidt het hardnekkige vuil van het oppervlak van de munt, maar het zal lang duren.

Laat je munten in een kom vallen en bedek de munten met olijfolie. U moet uw munten 1-6 maanden laten zitten om het vuil op te heffen.

Controleer de munten regelmatig. Als de olie verkleurd lijkt te zijn, moet u de olie verversen.

Wanneer de spoelen schoon lijken te zijn, verwijder ze dan uit de kom. Gebruik gedestilleerd water en milde zeep om je munten schoon te maken. Een oude tandenborstel kan worden gebruikt om je munten voorzichtig schoon te schrobben.

Laat de munten aan de lucht drogen op een zachte doek.

Als je wilt, kun je olijfolie gebruiken om oudere munten te polijsten die aangetast lijken te zijn. Breng de olijfolie voorzichtig aan op je munten met een zachte doek. Dit zal helpen om te voorkomen dat de munten na verloop van tijd bezoedelen.

Hoe geoxideerde munten schoon te maken

Bezoedelde en geoxideerde Amerikaanse munten

De beste manier om geoxideerde munten schoon te maken, is door ze een tijdje in isopropylalcohol en zoutbad te plaatsen. De isopropylalcohol zal reageren met de oxidatie en de aanslag verwijderen.

 • Tijd: 3 uur – 1 week
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Keukenzout
 • Isopropylalcohol of ontsmettingsalcohol
 • Kleine container
 • Maatlepels
 • Maatbeker
 • Gedestilleerd water

1. Maak bad

Maak een bad voor je munten door 1 kopje isopropylalcohol in de kleine container te gieten. Voeg 2 eetlepels keukenzout toe aan de container. Meng de twee ingrediënten door elkaar tot het zout is opgelost.

2. Soak Munten

Leg de munten in het bad en laat ze daar staan totdat de munten zijn schoongemaakt. Dit kan 2 uur tot 1 week duren. Omdat isopropylalcohol ontvlambaar is en een sterke geur heeft, laat u de weekmunten in een goed geventileerde ruimte.

3. Spoelen en drogen

Spoel de munten af door de afvoer van je gootsteen te sluiten, zodat de munten niet in de afvoer vallen. Houd vervolgens de munten in je hand en giet het gedestilleerde water over de munten totdat ze zijn gespoeld. Draai de munten om en spoel ook de andere kant van de munt af.

Zorg ervoor dat je alle chemicaliën van je munten hebt verwijderd. Spoel de munten ook niet onder leidingwater, want kraanwater bevat mineralen, fluoride en andere chemicaliën die negatief kunnen reageren met uw munten.

Laat je munten aan de lucht drogen op een zachte doek.

Hoe oude munten schoon te maken zonder ze te beschadigen

De beste manier om munten veilig schoon te maken, is door milde zeep en gedestilleerd water te gebruiken. Vergeet niet dat als u een verzamelbare of waardevolle munt hebt, u misschien een professional de munt wilt laten reinigen om onbedoelde schade aan de munt tijdens het reinigingsproces te voorkomen.

 • Tijd: 30-40 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • 2 plastic containers
 • Gedestilleerd water
 • Milde handzeep
 • Maatlepels
 • Goed gedragen borstel met zachte borstel, zoals een tandenborstel
 • Zachte doek

1. Meng zeepsop

Vul beide plastic containers met gedestilleerd water. Voeg 1 eetlepel van de handzeep toe aan één bakje en meng tot de zeep volledig is opgelost in het water. De tweede container wordt gebruikt om uw munten te spoelen.

2. Soak Munten

Laat de munten met zeepsop in de container vallen totdat de zeep het vuil op de munten heeft afgebroken. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten.

3. Schrob de munten

Leg de munten op je zachte doek en gebruik de borstel om het vuil voorzichtig van je munten te schrobben. Indien nodig kunt u de munten terug in het zeepsop plaatsen om te weken en het proces te herhalen totdat de munten schoon zijn.

Waarschuwing: De borstel kan kleine krasjes op antieke of verzamelbare munten plaatsen, waardoor hun waarde afneemt. Gebruik indien nodig je vingers om los vuil voorzichtig te verwijderen in plaats van de munten te schrobben.

4. Spoelen en drogen

Plaats de schone munt in de spoelcontainer. Laat het 5-10 minuten zitten voordat je het uit de container haalt en op de zachte doek legt om aan de lucht te drogen.

Tips voor het correct opslaan van munten

 • Bewaar de munten in zuurvrije munthouders.
 • Bewaar ze niet op een plek waar ze op de grond kunnen vallen.
 • Bewaar ze in een ruimte met een lage luchtvochtigheid.
 • Stel de munten niet bloot aan extreme temperaturen.

Veelgestelde vragen

Hoe reinigen professionals munten?

Professionals gebruiken niet-schurende reinigingsmethoden en reinigingsmiddelen. De methode varieert van munt tot munt, afhankelijk van de leeftijd en samenstelling van de munt.

Wat is de snelste manier om munten schoon te maken?

De snelste en veiligste manier om munten schoon te maken is door je munten te wassen met milde handzeep en water.

Als u echter snel aanslag wilt verwijderen, kunt u de munten 30 minuten tot een paar uur in azijn weken. Schrob vervolgens de munten voorzichtig met een oude tandenborstel om eventuele resten te verwijderen en spoel de munten onder stromend water.

Laat je munten aan de lucht drogen op een zachte doek.

Kun je Bleach gebruiken om munten schoon te maken?

Bleekmiddel is rijk aan chlorides die corroderend zijn voor de meeste metalen, dus nee, het wordt niet aanbevolen om bleekmiddel te gebruiken om munten schoon te maken.


Hoe oude munten schoon te maken

Als je een stapel oude munten hebt die je wilt schoonmaken, is de beste manier om milde handzeep en gedestilleerd water te gebruiken. Laat de munten 10 minuten in het zeepsop weken voordat je ze eruit trekt en voorzichtig schrobt met een zachte borstel. Spoel de munt af en laat deze aan de lucht drogen.

Vergeet niet dat het schoonmaken van oude munten ze kan beschadigen en hun waarde kan verminderen, dus als je een antieke of verzamelbare munt hebt, wil je misschien een professional de munt laten reinigen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?