Hoe een douchekop schoon te maken (verwijder de minerale afzettingen)

Niets is erger dan onder de douche te stappen en alleen maar een scheutje water te krijgen in plaats van een gestage stroom. Het is een vreselijke manier om de ochtend te beginnen. Gelukkig kun je je douchekop gemakkelijk schoonmaken met eenvoudige huishoudelijke producten zoals zuiveringszout en azijn.

Lees verder en we zullen bespreken hoe je een douchekop kunt schoonmaken, zodat je kunt genieten van een warme douche die elke ochtend je badkamerglas opstoomt.

Hoe maak je een douchekop schoon met azijn

 1. Vul een plastic zak met azijn.
 2. Plaats de tas over je douchekop en bewaar hem daar met een elastiekje.
 3. Laat het enkele uren weken.
 4. Verwijder de zak en zet uw douche aan om eventuele resterende resten van het mondstuk te spoelen.
 5. Gebruik een schone microvezeldoek om je douchekop te poetsen.

Waarom raken douchekoppen verstopt?

Douchekoppen raken verstopt als gevolg van water afzettingen worden achtergelaten in de kleine gaatjes van je douchekop. Hard water bevat nogal wat mineralen die ertoe leiden dat mineralen zoals calcium in de gaten worden achtergelaten. Deze afzettingen bouwen zich geleidelijk op en verstoppen uw douche, waardoor de sproeikracht van uw douche zal verminderen.

Uiteindelijk moet je je douchekop schoonmaken om de schilferige opbouw te verwijderen en de kracht van de stroom te herstellen.

Hoe maak je een douchekop schoon met azijn en zuiveringszout

De beste manier om een douchekop schoon te maken is met zuiveringszout en azijn. U kunt deze methode gebruiken voor het grondig reinigen van een douchekop elke maand. Het werkt voor zowel stationaire hoofden op een douchearm als handdouchekoppen.

Als je wilt, kun je de witte azijn vervangen door appelciderazijn. Het verwijdert ook de ophoping van hard water en verwijdert eventuele verstoppingen.

Het schoonmaken van je douchekop met azijn en zuiveringszout is geweldig om een keer per maand te doen als onderdeel van een diepe badkamerreinigingsroutine.

 • Tijd: Overnachten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Witte azijn
 • Zuiveringszout
 • Maatlepels
 • Sleutel
 • Loodgietertape
 • Vod
 • Oude tandenborstel
 • Tandenstokers of veiligheidsspeld
 • Container

1. Douchekop verwijderen

Verwijder je douchekop door hem met de klok mee te draaien totdat hij loskomt. Mogelijk moet u de moer bij de douchearm losdraaien met een moersleutel. Plaats een doek tussen de moersleutel en de moer om krassen op uw armaturen te voorkomen.

Lees ook:   HG oven en grill vernieuwingskit

2. Spoel douchekop

Houd je douchekop ondersteboven onder de badkamerkraan. Laat water door de kraan lopen, zodat losgekomen vuil in het hoofd wordt weggespoeld. Gebruik een tandenborstel en azijn om je douchekop te schrobben en eventuele resten die er nog in zitten los te maken.

3. Schone douchekop

Gebruik een tandenstoker of veiligheidsspeld om voorzichtig andere minerale afzettingen uit het mondstuk te verwijderen.

4. Laat de douchekop weken

Vul een bakje met azijn en voeg een paar eetlepels zuiveringszout toe aan de azijn. Plaats vervolgens je douchekop in de azijn en zorg ervoor dat deze volledig is ondergedompeld. Laat de douchekop een nacht weken.

5. Spoelen en opnieuw monteren

Spoel ’s ochtends je douchekop grondig af om er zeker van te zijn dat alle resten en minerale afzettingen zijn verwijderd. Zet dan je douchekop weer in elkaar.

U moet nieuwe loodgietertape rond de draden wikkelen om ervoor te zorgen dat u een goede afdichting hebt. Bevestig vervolgens de douchekop opnieuw met behulp van de moersleutel. Vergeet niet om een zachte doek tussen de moersleutel en uw armatuur te gebruiken om krassen te voorkomen.

Hoe een douchekop schoon te maken zonder deze te verwijderen

Als uw douchekop niet erg verstopt is, kunt u deze methode gebruiken om de douchekop schoon te maken zonder deze te hoeven verwijderen.

 • Tijd: 1 1/2 uur
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Rubberen hand
 • Plastic zak
 • Borstel met nylon borstelharen of een tandenborstel
 • Badkamerreiniger voor alle doeleinden
 • Witte azijn
 • Microvezeldoek

1. Scrub Nozzle

Breng de badkamerreiniger voor alle doeleinden aan op het mondstuk van uw douchekop. Gebruik de borstel of tandenborstel om te schrobben bij de douchekop om eventuele minerale afzettingen te verwijderen. Zorg ervoor dat je niet te hard schrobt, want je kunt rubber op je douchekop beschadigen.

Lees ook:   Douchekop ontkalken? 3 tips om kalk te verwijderen van de douchekop

Dit moet uw douchekopmondstuk ontstoppen. Zorg ervoor dat je de douche aanzet om de spray te testen. Als u uw douchekop nog steeds moet ontkalken, gaat u verder met de volgende stappen.

2. Installeer Rubber Band

Neem het elastiekje en leg het op je douchekop. Loop het een of twee keer zodat het strak op de waterpijp zit zonder veel te geven. Met dit elastiekje houd je een plastic zak vol azijn over de douchekop.

3. Plaats tas over douchekop

Vul de plastic zak met witte azijn voordat je deze over de douchekop legt. Schuif vervolgens de bovenrand van de tas onder het elastiekje zodat de tas stevig op zijn plaats wordt gehouden.

Laat de zak 1 uur op zijn plaats zitten.

4. Spoel de douchekop af

Zodra het uur voorbij is, spoelt u de douchekop af door het water aan te zetten om het door te spoelen. Gebruik een droge microvezeldoek om het te polijsten.

Hoe douchekop zonder azijn te reinigen

Als u de vervelende geur van azijn wilt vermijden, kunt u een douchekopreiniger zoals Nuvera Shower Head Cleaner gebruiken om uw douchekop schoon te maken. Volg gewoon de instructies op de fles.

Een andere optie is om een doe-het-zelf-oplossing te gebruiken, zoals zuiveringszout, Coca-Cola of Castile Liquid Soap.

Zuiveringszout

Een doe-het-zelf reinigingsoplossing is om een zuiveringszoutpasta te maken door een kleine hoeveelheid water toe te voegen aan 1/2 kopje zuiveringszout. Bedek de douchekop met de pasta en wacht vervolgens 25-30 minuten. Gebruik een microvezeldoek om de pasta van je douchekop af te vegen.

Zet uw douche aan om eventuele pasta en resten die zich nog in het mondstuk kunnen bevinden te verwijderen.

Coca Cola of Pure-Castile Vloeibare Zeep

Giet een blikje Coca-Cola in een plastic zak of voeg een 1/8e kopje Castiliƫ vloeibare zeep toe aan de plastic zak. Plaats de zak over de kop van je douchemond en gebruik een elastiekje om hem op zijn plaats te houden. Nadat je douchekop 30 minuten heeft geweekt, verwijder je de plastic zak.

Gebruik vervolgens een microvezeldoek om de douchekop af te vegen en schoon te maken. Zet de douche aan om er zeker van te zijn dat eventuele resten zijn verwijderd.

Lees ook:   hoe egr schoonmaken

Tips voor het schoonhouden van een douchekop

De beste manier om je douchekop goed te laten werken, is door hem schoon te houden. Hier zijn enkele hacks om u te helpen uw douchekop schoon te houden zonder deze constant te hoeven schrobben.

 • Bewaar een fles douchekopreiniger zoals Clorox Tilex Daily Shower Cleaner Spray in de badkamer. Spuit de reiniger over elke douchekop om te voorkomen dat er minerale ophoping optreedt.
 • Fix druppels. Een druipende douchekop zal harde waterafzettingen ontwikkelen waar het water druppelt.
 • Vervang gebarsten douchekoppen die niet stoppen met druppelen.
 • Installeer een waterontharder waar uw watertoevoer het huis binnenkomt. Dit zal de mineralen opvangen, waardoor ze geen afzettingen achterlaten in de douchekop en andere armaturen.
 • Reinig uw douchekop niet met bleekmiddel, omdat dit het hoofd kan beschadigen en schilfering kan veroorzaken.

Veelgestelde vragen

Hoe lang moet je je douchekop in azijn weken?

Als je douchekop extreem verstopt is, kan het meer dan een dag duren voordat de afzettingen zijn opgelost in azijn. Meestal kunt u de douchekop enkele uren of een nacht laten weken en vervolgens de spray testen.

Hoe maak je een beschimmelde douchekop schoon?

Een manier om een beschimmelde douchekop schoon te maken, is door een verhouding van 1: 1 van witte azijn en water te gebruiken. U kunt de oplossing in een container plaatsen, uw douchekop verwijderen en uw douchekop een nacht laten weken. De mal wordt verwijderd.

Een andere optie is om de oplossing in een plastic zak te doen en de plastic zak over je douchekop te doen. Gebruik elastiekjes om de zak op zijn plaats te houden en laat hem een nacht weken. Nogmaals, je douchekop zal ’s ochtends schimmelvrij zijn.

Moet ik een waterontharder installeren?

Ja, het installeren van een waterontharder in uw huis helpt voorkomen dat harde watermineralen afzettingen achterlaten in uw douchekop waardoor deze verstopt raakt.