Hoe een glas- acryl-, latex- of siliconenpijp schoon te maken

Een van de belangrijkste voordelen van een bong is dat het veel van de vuile dingen filtert die je niet in je longen wilt hebben. Maar als je het schoonmaken van je bong verwaarloost, verslaat dit het punt.

Als je niet zeker weet hoe je een bong moet schoonmaken, ben je niet de enige. Daar komen wij om de hoek kijken. We laten je een achtstappenmethode zien waarmee je bong sprankelend schoon en veiliger te gebruiken is.

Of je nu een glas, latex, acryl, siliconen bong of een bong schoonmaakt met een percolator, we hebben tips en methoden voor je.

Inhoudsopgave
 • Hoe vaak een Bong schoon te maken
 • Hoe maak je een glazen bong schoon
 • Andere manieren om een Bong schoon te maken
 • Hoe verschillende soorten waterpijpen schoon te maken
 • Vlekken uit Bong verwijderen
 • Tips voor het schoonhouden van een Bong

Hoe vaak een Bong schoon te maken

Het hangt ervan af hoe vaak je het gebruikt. Wij raden cleun het 2-3 keer per week als je het elke dag gebruikt. Als u het minder vaak gebruikt, probeer het dan na elke drie keer gebruik schoon te maken.

Je moet je bong ook meteen schoonmaken wanneer je harsophoping, vlekken, vuil of puin opmerkt. Als het water niet helder is, als de bong slecht ruikt of als er donkere vlekken op de percolator zitten, is het tijd om je bong een goede schoonmaakbeurt te geven.

Het komt erop neer dat als het er niet zichtbaar schoon uitziet, het tijd is om onze schoonmaakhacks te volgen.

Hoe maak je een glazen bong schoon

De meeste waterpijpen zijn gemaakt van glas, dus we beginnen met die zelfgemaakte reinigingsmethode. De beste manier om glazen waterpijpen schoon te maken, is met een sterk alcoholische reiniger – zoals isopropylalcohol of aceton.

Dit is geweldig in het verwijderen van vlekken en het desinfecteren van de bong. Deze methode is zonder ontsmettingsalcohol, dus als je dat klaar voor gebruik had, raden we het af omdat het niet sterk genoeg zal zijn.

We raden isopropylalcohol boven aceton aan als je de keuze hebt. Aceton zal je volgende hit erg slecht laten smaken, dus je zult de bong extreem goed moeten uitspoelen. Dit voegt meer tijd toe aan uw schoonmaaksessie.

 • Tijd: 30 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • 91% isopropylalcohol of aceton
 • Epsomzout (als u aceton gebruikt, sla dit dan over)
 • 3-4 elastiekjes
 • Huishoudfolie
 • Gootsteen of bassin
 • Ziploc tassen
 • Twee microvezeldoeken
 • Afwasmiddel
 • Handschoenen (optioneel)

1. Neem de Bong Apart

Verwijder het mondstuk, de kom en de accessoires van je bong. Doe deze in aparte Ziploc-zakken (we zullen ze later schoonmaken). Voordat u doorgaat naar de volgende stap, dumpt u vuil water en spoelt u de bong af met vers water.

2. Vul Bong met reinigingsmiddelen

Tijd om de bong te vullen met je alcohol en zout, of aceton. Vul de kamer met uw reinigingsoplossing en laat een beetje ruimte aan de bovenkant over. Voeg drie eetlepels Epsom-zout toe (sla over als je aceton gebruikt).

De isopropylalcohol of aceton verwijdert de kleverige hars en ontsmet de bong, terwijl het zout een grof schuurmiddel is dat helpt bij het verwijderen van vuil.

Schoonmaaktip

Als je een bong met een percolator hebt, moet je de oplossing misschien rechtstreeks door het downstemgat plaatsen om hem in de bodem van de bong te krijgen.

3. Gaten afdekken

Plaats Salan wrap (AKA vershoudfolie) over de bovenkant van de bong en sluit af met elastiekjes. Als u het andere gat met dezelfde items kunt bedekken, doe dit dan. Zo niet, dan kun je die gewoon met je handen bedekken, maar zorg ervoor dat je handschoenen gebruikt als dit het geval is!

4. Schudden en zitten

Met de gaten bedekt, schud je je bong een paar minuten krachtig om het zout en de alcohol goed te mengen. Dit zal beginnen met het verwijderen van hars, puin en vuil.

Het water zal er erg smerig uit gaan zien. Je bent misschien behoorlijk uitgescholden!

Nadat je de bong een paar minuten hebt geschud, laat je de reinigingsoplossing 10 minuten in de bong zitten.

5. Reinig de accessoires

Weet je nog die accessoires die je in een Ziploc-tas stopte? Tijd om 1/2 kopje isopropylalcohol of aceton aan elke zak toe te voegen. Als u alcohol gebruikt, voeg dan ook een eetlepel Epsom-zout toe.

Rits de zakken dicht en schud ze twee minuten goed door voordat je ze 10 minuten laat weken.

6. Spoel de Bong af

Gooi het vuile water en de reinigingsoplossing weg. Week de bong in schoon water in je gootsteen of bassin en spoel hem goed af. Doe hetzelfde met de accessoires.

7. Reinig de buitenkant van de Bong

Bevochtig een doek met water en een beetje afwasmiddel. Veeg de buitenkant van de bong af. Droog goed af met een aparte doek.

8. Monteer de Bong opnieuw

Leg de stukjes weer in elkaar en laat je bong aan de lucht drogen. Klus geklaard!

Andere manieren om een Bong schoon te maken

De bovenstaande methode is super effectief en vrij eenvoudig, maar er zijn enkele alternatieve opties om te overwegen. Je kunt je bong zeker schoonmaken met huishoudelijke opties die je al in de buurt hebt.

Met kokend water

Dit is niet onze favoriete methode omdat de drastische temperatuurverandering een bong kan breken. Als u echter door wilt gaan met deze methode, is hier de techniek:

 1. Doe bong in een pot: Verwijder de accessoires en plaats de bong in een voorraadpot. Zorg ervoor dat u een inmaakrek onder de bong plaatst om direct contact met de pot te voorkomen. Anders kan de bong bekrast of gebroken worden.
 2. Dek af met water: Bedek de bong met koud water, het direct in de voorraadpot vullen. Zorg ervoor dat het water in de kamer komt.
 3. Zet het vuur aan: Zet de brander op een laag vuur. Deze geleidelijke verschuiving in temperatuur moet voorkomen dat de bong barst. Breng het water aan de kook en laat het 30 minuten staan.
 4. Verwijder de bong: Haal de bong uit het water en zet hem apart om af te koelen.
 5. Spoelen: Zodra de bong volledig is afgekoeld, spoel je hem af met warm water.

Met zuiveringszout en azijn

Als je een milieuvriendelijkere diy bong cleaner wilt, is dit een goed alternatief voor isopropylalcohol of aceton. Het is niet zo goed in het verwijderen van vlekken en desinfecteren, maar het is een geweldige optie voor regelmatige reiniging.

Om deze methode te gebruiken, kunt u dezelfde acht stappen van bovenaf volgen. In plaats van alcohol voeg je echter 1/2 kopje zuiveringszout toe aan de kamer, gevolgd door voldoende gedistilleerde witte azijn of appelciderazijn om het grootste deel van de kamer te vullen. Geen paniek over het bruisen! Dat is een goed teken. Het zal na een paar seconden kalmeren.

Met rijst

Een ander populair reinigingsalternatief is om rijst te gebruiken in plaats van te reinigen met zout. Als u deze methode wilt volgen, gebruikt u dezelfde achtstappenmethode als hierboven.

Gebruik in plaats van alcohol en zout warm water, een paar druppels afwasmiddel en 1/4 kopje rijst. Zorg ervoor dat je het echt goed schudt.

De rijst werkt als een schuurmiddel om hars, kleverige opbouw en puin te verwijderen.

Hoe verschillende soorten waterpijpen schoon te maken

Nu weet je hoe je een glazen bong moet schoonmaken, maar wat als je een latex-, acryl- of siliconenpijp hebt?

Volg deze specifieke reinigingsinstructies voor deze materialen. Gebruik alleen de achtstappenmethode van bovenaf voor het reinigen van glazen waterpijpen. Anders zou je schade kunnen aanrichten!

Latex of acryl bongs

Bij het reinigen van latex- of acrylbongs wilt u reinigingsoplossingen helemaal vermijden. Alcohol, afwasmiddel en andere materialen kunnen je bong beschadigen.

Gebruik in plaats daarvan alleen warm water in de bong. Vul de kamer met water en maak deze schoon met een grote stroborstel. Spoel de kamer uit totdat het water helder is.

Siliconen Bongs

Siliconen waterpijpen zijn lekker makkelijk schoon te maken, maar je moet gewoon schurende reinigingsmiddelen vermijden. Dus geen zout, zuiveringszout of rijst.

In plaats daarvan kun je het in de vaatwasser stoppen! Dit bespaart u tijd en zal u aanmoedigen om het vaker schoon te maken, omdat het zo gemakkelijk is. Haal de bong uit elkaar en haal hem door de vaatwasser. Zorg er wel voor dat u alle glazen onderdelen afzonderlijk reinigt met water en zeep.

Als je geen toegang hebt tot een vaatwasser, kun je je siliconen bong schoonmaken met water en zeep, net zoals je normale vaat zou schoonmaken. We raden nog steeds aan om een grote stroborstel te gebruiken om in de kamer te komen en vuil en vuil weg te schrobben.

Spoel de bong goed af en laat hem aan de lucht drogen.

Vlekken uit Bong verwijderen

Als je je bong al een tijdje niet hebt schoongemaakt, kan deze bevlekt raken. Dit wordt meestal veroorzaakt door hard water, omdat het calcium en de mineralen in het water lelijke afzettingen kunnen achterlaten.

Als de achtstappenreinigingsmethode vlekken niet verwijdert, kunt u een andere methode gebruiken om ze aan te pakken.

 1. Ontmantel de bong: Verwijder het mondstuk, de kom en andere accessoires. Doe ze in Ziploc-zakken met isopropylalcohol en zout. Laat ze 10 minuten weken.
 2. Week de bong: Week de bong in een bassin met warm water en een spuitje afwasmiddel gedurende twee uur.
 3. Schone accessoires: Nadat de accessoires 10 minuten hebben geweekt, verwijder je ze en schrob je ze (terwijl je handschoenen draagt) met een wattenstaafje of pijpenreiniger om de vlekken te verwijderen. De alcohol had de vlekken moeten losmaken, waardoor deze schoonmaakhack makkelijker werd.
 4. Citroensap: Nadat de bong een paar uur heeft geweekt, moeten vlekken worden losgemaakt en klaar zijn om te verwijderen. Leeg de bong en vul deze weer met citroensap en warm water. Draai het een paar minuten rond. Dit verwijdert harde watervlekken die het weekproces mogelijk heeft veroorzaakt.
 5. Spoelen: Spoel de bong en alle accessoires af met koud water. Je vlekken moeten weg zijn en je bong is hopelijk sprankelend schoon!

Tips voor het schoonhouden van een Bong

Wanneer je je bong wilt gebruiken, is het laatste wat je nodig hebt om te worden gehinderd door een reinigingsproces van 30 minuten. Onderhoud is de sleutel tot het hebben van een gekoelde, low-key relatie met je bong. Bovendien houdt het het hygiënisch, wat van het grootste belang is, vooral als je de bong deelt.

Hier zijn enkele waardevolle tips om waterpijpen goed schoon te houden:

 • Use gefilterd water: Als je in een gebied met hard water woont, verwacht dan wat minerale afzettingen in je bong te zien. Om dit te voorkomen, gebruikt u in plaats daarvan gefilterd water. Je kunt ook gefilterd water gebruiken bij het schoonmaken van je bong. Dit voorkomt dat er meer harde watervlekken ontstaan.
 • Laat water niet zitten: Gooi het vuile water na elke sessie in je bong weg. Water zal gemakkelijk vlekken en residu achterlaten als het in de bong zit. Als je de tijd hebt – en onthoud – spoel de bong ook na elk gebruik.
 • Geen zonlicht: Laat de bong niet lang in het zonlicht zitten. Dit kan zelfs leiden tot meer bacteriën en zelfs algen in het water.
 • Dagelijks water verversen: Zoals gezegd, laat het water niet zitten. Maar als je de bong continu gebruikt, ververs dan in ieder geval dagelijks het water. Als het water te lang in de bong zit, kan er schimmel ontstaan, wat lelijk en zeer ongezond is voor je longen.
 • Opslag: Dit is niet zozeer een schoonmaaktip, maar het is nog steeds belangrijk. Wanneer je je bong niet gebruikt, is het belangrijk om deze in een hoesje of tas te bewaren, vooral als de bong van glas is gemaakt. Dit voorkomt breuk.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?