Hoe een hoed in de vaatwasser te wassen

Wist je dat je je hoed in de vaatwasser kunt schoonmaken? Niet alle hoeden kunnen in de wasmachine, omdat de draaiende cycli schade of breuk kunnen veroorzaken. Maar de vaatwasser is vriendelijker.

Als u uw hoed aan de vaatwasserrekken kunt bevestigen, gebruik dan warm water en schakel de droogcyclus uit – u kunt deze methode zeker gebruiken. We leren je hoe je een hoed in de vaatwasser wast, zodat deze fris en geurvrij is!

Inhoudsopgave
 • Kun je hoeden wassen?
 • Werkt je hoed in de vaatwasser zetten?
 • Wat voor soort zeep gebruik je om een hoed in de vaatwasser te wassen?
 • Hoe een hoed in de vaatwasser te wassen
 • Hoe een hoed te drogen
 • Hoe maak je een stinkende hoed schoon?
 • Hoe kom ik van zweetvlekken op mijn hoed af?
 • Neem me mee naar het balspel

Kun je hoeden wassen?

Ja, je kunt je hoed wassen. En jij moet, want ze worden ook vies! Om een hoed goed te wassen, raden we aan om het onderhoudslabel te controleren op specifiek advies voor het type hoed en materiaal.

Er zijn echter verschillende manieren om hoeden te wassen. Je kunt een diepe reiniging doen (met behulp van de wasmachine of vaatwasser) of je kunt schone hoeden spotten.

Spotreiniging is meer voor oppervlaktevlekken van water, voedsel, zweet of andere elementen. Niet elke soort hoed kan in een apparaat. Dus misschien moet je je hoed schoonmaken als deze vies wordt, in plaats van hem in een machine te stoppen.

Werkt je hoed in de vaatwasser zetten?

Je hoed in de vaatwasser zetten is zeker een optie. Sommige mensen zweren erbij, en anderen raden het af. We raden aan om het uit te proberen met een hoed waar je niet beschermend over bent, voor het geval er iets misgaat.

Je hoed in de vaatwasser stoppen kan zorgen voor een diepe reiniging. Maar omdat vaatwasmiddel niet is ontworpen voor stoffen, kan het de hoed verslijten, vervagen of beschadigen. Andere mensen hebben ervaren dat de vaatwasser de hoed buigt, breekt of kromtrekt van de hoge hitte.

Onze tips helpen je bij het wassen van een muts in de vaatwasser met het laagste risico op schade.

Wat voor soort zeep gebruik je om een hoed in de vaatwasser te wassen?

Je kunt je gewone afwasmiddel gebruiken, maar zorg ervoor dat het geen bleekmiddel of citroenzuur bevat. Beide ingrediënten kunnen de stof beschadigen.

Kun je wasmiddel in je vaatwasser gebruiken?

Misschien overweegt u om wasmiddel te gebruiken. Je wast immers een kledingstuk. Maar gebruik nooit wasmiddel in je vaatwasser (1). Het kan de vaatwasser beschadigen en een overloop veroorzaken.

Hoe een hoed in de vaatwasser te wassen

Nu we je hebben opgezet met een paar feiten over het wassen van hoeden, laten we ingaan op onze voorkeursmethode voor het wassen van hoeden in de vaatwasser.

Wat je nodig hebt

 • Een vaatwasser.
 • Een hoed.
 • Wasvlekkenverwijderaar (optioneel).
 • Vaatwasmiddel (vrij van bleekmiddel en citroenzuur).
 • Een hoedenframe of verstelbare bandjes.
 • Wasknijpers of clips.

Stap voor stap instructies

1. Spot Schoon

Als uw hoed vlekken of slijtage heeft die een voorbehandeling kunnen gebruiken, pak dan uw wasvlekkenverwijderaar. Bevochtig de vlekken met een lauwe doek en breng de vlekkenverwijderaar aan. Volg de instructies voor het verwijderen van vlekken gedurende hoe lang u het op de hoed moet laten zitten. Zodra de tijd om is, spoelt u de wasvlekkenverwijderaar weg.

Als u geen commerciële vlekkenverwijderaar heeft, kunt u afwasmiddel gebruiken. Breng het aan op de vlekken, schrob het in met een oude borstel of doek. Laat het 30 minuten staan. Daarna wegspoelen.

2. Plaats de hoed in de vaatwasser

Als je een plastic hoedenframe hebt, doe daar dan de hoed in. Het houdt de hoed gedurende de hele cyclus in de juiste positie. Bevestig het aan de vaatwasserrekken met wasknijpers of clips.

Als je geen hoedenframe hebt, gebruik dan verstelbare riemen om de hoed aan de vaatwasserrekken te bevestigen. Je wilt niet dat de hoed tijdens de cyclus beweegt, dus het is cruciaal dat je hem op zijn plaats houdt.

Belangrijke tip

Heb geen vuile vaat in de cyclus. Dit kan ervoor zorgen dat voedsel op je hoed terechtkomt, waardoor er meer vlekken ontstaan. Om verspilling van energie te voorkomen, was je tijdens deze cyclus een paar hoeden.

3. Wasmiddel toevoegen

Voeg nu je afwasmiddel toe. Zorg ervoor dat het vrij is van bleekmiddel en citroenzuur. U kunt een poeder, vloeistof of tablet gebruiken. Een glansspoelmiddel is niet nodig.

4. Kies Vaatwasserinstellingen

Kies een warme cyclus. Gebruik geen heet water omdat dit het plastic in de hoed kan kromtrekken. Zorg ervoor dat u de verwarmde droge cyclus uitschakelt, omdat dit ook de hoed kan beschadigen. Als je vaatwasser geen warme cyclus heeft, kun je de hoed het beste met de hand wassen om schade te voorkomen.

Hoe een hoed te drogen

Wanneer de cyclus is voltooid, verwijdert u de hoed. Zet het op een afwasrek in een warme ruimte met een goede luchtstroom om ’s nachts volledig aan de lucht te drogen. Mogelijk moet je het vullen met kranten- of papieren handdoeken, zodat het zijn vorm behoudt tijdens het drogen. Als het echt dun is, leg het dan over een omgekeerde kom om te drogen.

Hoe maak je een stinkende hoed schoon?

Het schoonmaken van je hoed op deze manier zou slechte geuren moeten doden. We hebben echter nog een paar andere tips die u kunt proberen.

Meng eerst een 1:1 oplossing van ontsmettingsalcohol en water. Spuit de binnenste panelen (niet de rand) en dit zou de bacteriën moeten doden die ervoor zorgen dat het ruikt.

Je kunt ook een 1:1 oplossing van gedestilleerde witte azijn en water mengen. Onderbladrge de hoed in het water en gebruik een doek of borstel om de hoed schoon te schrobben. Week de hoed een nacht in de oplossing. In de ochtend moeten slechte geuren verdwenen zijn.

Hoe kom ik van zweetvlekken op mijn hoed af?

Zweetvlekken op hoeden zijn een veel voorkomend probleem. Niet alle zweetvlekken kunnen worden verwijderd, maar het gebruik van een voorbehandeling zal zeker helpen. Breng uw vlekkenverwijderaar aan op de zweterige delen van de hoed en laat deze maximaal 30 minuten zitten, afhankelijk van het advies van de fabrikant.

Besproei tussen het gebruik door het zweet aangetaste gebied met een 1: 1-oplossing van gedestilleerde witte azijn en water. Aan de lucht drogen voordat u het opnieuw draagt.

Het is gemakkelijker om te voorkomen dat zweet vlekken maakt dan om zweetvlekken uit hoeden te krijgen.


Neem me mee naar het balspel

Nu je hoed er schoon uitziet en fris ruikt, kun je hem gelukkig weer dragen zonder de mensen om je heen te verontrusten!

Vergeet niet om het alleen in de vaatwasser schoon te maken als je de mogelijkheid hebt om warm water te gebruiken. Het is ook belangrijk om de hoed op zijn plaats te zetten en de droogcyclus van het apparaat uit te schakelen. Zo niet, dan is het wassen van je hoed ook een supereenvoudige en effectieve manier om hem schoon te maken.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?