Hoe een huis onder druk te wassen

U kunt elke dag tijd besteden aan het schoonmaken van de binnenkant van het huis: afwassen, de was inhalen, de oppervlakken afstoffen. Maar hoe zit het met de buitenkant van je huis?

Huizen kunnen echt vies worden, of dat nu komt door weerselementen, modder of je kinderen die met krijt of waterballonnen spelen.

De beste manier om de buitenkant van je huis schoon te maken is door een hogedrukreiniger te gebruiken. Dit klaart de klus snel en effectief. We laten je zien hoe je een huis onder druk kunt wassen, zodat je op de hoogte bent en voorbereid bent.

Inhoudsopgave
 • Is powerwashing slecht voor je huis?
 • Wat u nodig hebt om een huis onder druk te wassen
 • Wat te doen voordat u begint met het onder druk wassen van uw huis
 • Hoe een huis onder druk te wassen
 • Veelgestelde vragen
 • Hygiënisch huis

Is powerwashing slecht voor je huis?

Voordat u uw hogedrukreiniger uitgraaft, moeten we u waarschuwen voor mogelijke schade. Als u niet goed en veilig onder druk wast, loopt u het risico uw huis te beschadigen.

Ten eerste, als de hogedrukreiniger te sterk is en een zeer hoge PSI heeft (meer dan 1500), kunt u het risico lopen de gevelbeplating van uw huis te breken of te kraken.

Een ander groot risico is waterschade. Sommige huizen, vooral die gemaakt van hout of baksteen, kunnen gemakkelijk water in de muren laten. Dit veroorzaakt rot en vochtophoping als het water niet snel genoeg verdampt.

Ten slotte, omdat je het water omhoog schiet, kun je ook het risico lopen om vocht op je zolder toe te laten.

Als je het niet zeker weet, dan is een tuinslang en wat zeep een effectieve manier om je huis schoon te maken, zelfs als het wat langer duurt.

Het volgen van de juiste voorzorgsmaatregelen en stappen betekent echter dat wassen onder druk nog steeds een goed idee is!

Wat u nodig hebt om een huis onder druk te wassen

Je wilt je huis dus onder druk wassen. Laten we eerst de juiste materialen verzamelen. Dat omvat:

 • Hogedrukreiniger: Je hebt wasmiddel nodig voor het schoonmaken van je huis, omdat dit het gemakkelijker en sneller zal maken om schoon te maken. Zorg er ook voor dat u een wasmiddel koopt dat specifiek is voor de gevelbeplating van uw huis, of dat nu vinyl, cement, stucwerk of iets anders is. We raden ook aan om een milieuvriendelijke formule te kiezen, zodat u gras, dieren in het wild en bloemen in de buurt niet beschadigt.
 • Hogedrukreiniger: Natuurlijk heb je een hogedrukreiniger nodig, maar niet zomaar een hogedrukreiniger. We raden aan om er een te kiezen met 2,3 GPM, wat betekent dat de hogedrukreiniger vrij sterk zal zijn – ongeveer 2.600 PSI. Als dat het geval is, moet u vrij ver naar achteren staan bij het wassen onder druk om te voorkomen dat de gevelbeplating van het huis wordt beschadigd. Kies bij twijfel een met een lagere PSI, tussen 1200 en 1600, voor zachtere gevelbeplating zoals hout of aluminium. Vinyl, en andere sterke oppervlakken, kunnen een hogere PSI aan. Je moet er ook voor zorgen dat het een zeeptank heeft, zodat je ergens het wasmiddel kunt plaatsen.
 • Bijlagen: We raden aan om een opzetstuk voor een borstel te kopen, omdat dit het gemakkelijker maakt om huizen schoon te maken, vooral met het verwijderen van ophoping en vuil. Misschien wilt u ook een verlengstok, zodat u meer flexibiliteit hebt.
 • Het juiste mondstuk: Bij het wassen van een huis moet u de 25 of 40 graden nozzle tip gebruiken die u een bredere stroom water geeft. Dit kan meer van de gevelbeplating van het huis in één keer bedekken en schade voorkomen.
 • Beschermende kleding: We raden aan om beschermende oogequivalente en dikke stevige kleding te dragen, in plaats van lichte losse kleding.
 • Plastic folie: Misschien wilt u plastic folie gebruiken om te bedekken ventilatieopeningen om waterschade te voorkomen. Je moet ook meubels, struiken en bloemen in de buurt bedekken om die ook te beschermen.

Wat te doen voordat u begint met het onder druk wassen van uw huis

Hier zijn enkele dingen die u moet doen voordat u begint met wassen onder druk:

 • Trek je beschermende kleding aan.
 • Verwijder of bedek meubels. Bedek ook planten, struiken en bloemen.
 • Bedek de ventilatieopeningen.
 • Vermijd ladders. Ze zijn niet nodig en als je ze gebruikt, riskeer je je leven omdat de zijkant van je huis glad zal zijn en je geen elektrisch gereedschap zou moeten gebruiken terwijl je op een ladder staat.
 • Controleer of de verlengslang die u gebruikt niet lang genoeg is om contact te maken met hoogspanningslijnen.
 • Maak het gebied om je heen vrij. Verwijder benodigde meubels, ander elektrisch gereedschap, fietsen en meer. U moet er ook voor zorgen dat er geen kinderen of huisdieren in de buurt zijn.
 • Controleer of je huis is geverfd met loodverf. Als dat zo is, moet u contact opnemen met een professional om er vanaf te komen voordat u begint met drukwassen.
 • Als u denkt of weet dat uw huis asbest bevat, neem dan contact op met een professional om dit te testen. Als u asbest heeft, loopt u het risico het te verstoren met uw hogedrukreiniger, wat een veiligheidsrisico kan vormen.
 • Schakel alle elektrische stopcontacten en apparaten uit. Als u ze per ongeluk spuit, kunt u het elektriciteitssysteem van uw huis beschadigen of een vonk veroorzaken.

Hoe een huis onder druk te wassen

Nu je voorbereid bent, is het tijd om in de stappen te stappen. Voordat u begint, vermijd dit op een super zonnige dag, omdat direct zonlicht de reinigingsoplossing kan drogen, waardoor het erg moeilijk is om af te spoelen.

1. Schrobben en spoelen

Als je een borstel met lange handgreep hebt, moet je beginnen met het borstelen van de gevelbeplating van het huis om puin op het oppervlak te verwijderen.

Spoel vervolgens de gevelbeplating van het huis met een gewoon tuinhuis dat van boven naar beneden werkt. Als u geen tuinslang heeft, gebruik dan een brede sproeihoek en lage druk met uw hogedrukreiniger, die ver naar achteren staat.

Laat de gevelbeplating drogen voordat u naar de volgende stap gaat.

Top Tip

Misschien wilt u deze stap de ene dag uitvoeren en de volgende dag de rest van de stappen opvolgen.

2. Vul de hogedrukreiniger

Voeg uw wasmiddel toe aan uw hogedrukreiniger en volg het advies van de fabrikant over verhoudingen.

Nog één ding

Test op een onopvallende plek voordat u aan de slag gaat om ervoor te zorgen dat de door u gekozen instellingen veilig zijn voor uw huis.

3. Spray

U kunt nu beginnen met het spuiten van de gevelbeplating. Werk van onder naar boven om te voorkomen dat zeep over droge plekken loopt.

Beweeg in horizontale vegen langs het huis, beweeg geleidelijk naar boven, maar houd waar mogelijk een neerwaartse hoek terwijl u spuit. Dit wordt onmogelijk naarmate je hoger op de gevelbeplating komt.

Zodra je het wasmiddel hebt aangebracht, laat je het 10 minuten zitten voordat je het afspoelt. Hierdoor kan het echt elke schimmel, meeldauw of vuilophoping aanpakken.

4. Spoelen

Nadat het wasmiddel minstens 10 minuten op alle delen van het huis heeft gezeten, kun je het nu afspoelen. U moet gewoon water in uw hogedrukreiniger gebruiken om dit te doen.

In plaats van bottom-up te gaan, werk je deze keer van boven naar beneden om alle zeep goed weg te spoelen. Dit voorkomt ook dat vuil water over schone delen van de gevelbeplating loopt.

Misschien wilt u een beetje dichterbij komen of een hogere drukinstelling gebruiken voor dit bit om ervoor te zorgen dat al het wasmiddel wordt weggespoeld.

Als u merkt dat er schade optreedt, maak dan een back-up en gebruik een bredere sproeikop.

5. Laat het drogen

Laat de gevelbeplating volledig drogen voordat je iets anders aan de zijkant van je huis doet, zoals schilderen. Dit kan tot 48 uur duren, maar we raden je aan ongeveer een week te wachten als je gaat schilderen.

Wist je dat?

Stof en insecten kunnen snel hun weg terug vinden, dus misschien wilt u uw huis vaker spoelen met een tuinslang. Maar je hoeft maar eens in de paar jaar onder druk te wassen.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak kun je je huis onder druk wassen?

Elke twee jaar is vrij standaard. U kunt ook contact opnemen met de fabrikant van de gevelbeplating, indien mogelijk, om te zien wat het oordeel is.

Sommige mensen moeten hun huis echter vaker onder druk wassen. Als u in de buurt van een drukke of onverharde weg woont, moet u de gevelbeplating mogelijk om de paar maanden onder druk wassen. Als u in de buurt van bomen woont, kunt u sapopbouw ervaren.

Stormen en harde wind kan meer vuil en puin veroorzaken, waardoor de frequentie van hoe vaak u uw huis moet schoonmaken toeneemt.

Kortom: je hoeft het niet zo vaak te wassen, maar als het vies is, kun je de frequentie verhogen.

Hoe lang duurt het om een huis onder druk te wassen?

Het hangt af van de grootte van het huis, maar alleen al het wassen onder druk moet tussen de 30 minuten en twee uur duren. Natuurlijk moet je het dan laten drogen, wat tot 48 uur kan duren.

Wat zijn de gemiddelde kosten van het onder druk wassen van een huis?

Het hangt ervan af of u al een hogedrukreiniger bezit, er een huurt of een professional inhuurt.

Als u al een hogedrukreiniger bezit, hoeft u alleen maar het wasmiddel, plastic folie en beschermingsmiddelen te kopen.

De gemiddelde kosten van het huren van een hogedrukreiniger voor één dag zijn ongeveer $ 40-100 per dag, afhankelijk van het soort hogedrukreiniger waarvoor u gaat (1).

Het inhuren van een professional om het te doen kan tussen de $ 200 en $ 300 per dag kosten (2).

Als je weet dat je veel gebruik zult maken van een hogedrukreiniger, is het het beste om je eigen te kopen. Je kunt ze op de markt vinden in een reeks prijzen, dus hopelijk kun je er een krijgen die bij je budget past.


Hygiënisch huis

Nu je weet hoe je een huis onder druk moet wassen, kun je ervoor zorgen dat je buitenkant net zo goed is als je binnenkant.

Of je nu gewoon je huis wilt opknappen, of je organiseert een feest, of je bereidt je voor om het huis te verkopen, het is een goed idee om een huis onder druk te wassen. Het is sneller en efficiënter dan het gebruik van een tuinslang.

Volg ons proces in vijf stappen voor verbluffende resultaten die veilig zijn voor uw huis, u en het milieu.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Hoe zich te ontdoen van schimmelgeur