Hoe badkamerkleden en matten schoon te maken

Heb je je ooit afgevraagd hoe je je badkamerkleden moet schoonmaken en hoe vaak je het doet? Welkom bij onze ultieme gids over het onderwerp!

Als het een tijdje geleden is dat je het hebt gedaan, of als je nooit zeker bent geweest van de beste manier om verder te gaan, zullen we al je vragen beantwoorden. In ruil daarvoor heb je weer superschone, frisse en esthetische badkamerkleden.

Inhoudsopgave
 • Wat is het verschil tussen een badmat en een badkleed?
 • Hoe vaak moet u uw badkamerkleden wassen?
 • Kunnen badkamerkleden in de wasmachine?
 • Hoe badkamerkleden schoon te maken
 • Hoe badkamerkleden met de hand te wassen
 • Hoe badkamerkleden te drogen
 • Veelgestelde vragen over het reinigen van badkamerkleden
 • Spa Dag

Wat is het verschil tussen een badmat en een badkleed?

Een badmat wordt meestal direct buiten de douche of het bad gebruikt. Je gaat erop staan bij het verlaten en het zal water absorberen, zodat je het niet verspreidt de badkamer.

Een badkleed kan hetzelfde doen, maar het kan ook voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Het is meer een ontwerpstuk en veel mensen gebruiken het om hun badkamer op te fleuren. Het kan nog steeds water absorberen, maar dat is niet het hoofddoel. Daarom is het meestal niet zo effectief buiten het bad of de douche als een badmat.

Met een badkleed kun je ze overal in de badkamer leggen. Bij de ingang, buiten de douche, onder de wastafel of gewoon in het midden van de kamer!

Hoe vaak moet u uw badkamerkleden wassen?

We raden aan om badkamerkleden één keer per week te wassen, vooral voor veelgebruikte tapijten. Als het tapijt lang nat blijft, kunnen schimmel en meeldauw gemakkelijk groeien.

Als het niet te nat wordt, of een rubberen achterkant heeft die zich uitstrekt in de was, kunt u het badkamerkleed om de twee of drie weken wassen.

Kunnen badkamerkleden in de wasmachine?

De meeste badkamerkleden zijn machinewasbaar, maar controleer altijd het onderhoudslabel. We leren je ook hoe je tapijten met de hand kunt wassen, dus maak je geen zorgen als de jouwe niet in de machine kan worden gewassen.

Hoe badkamerkleden schoon te maken

We leren je hoe je badkleden kunt reinigen, of ze nu van rubberen rug, chenille of traagschuim zijn. Zoals aanbevolen, controleer altijd eerst het onderhoudsetiket, omdat het uwe mogelijk speciale instructies bevat.

Schud ook altijd je vloerkleed uit voordat je het in de wasmachine stopt, want er zal vuil in zitten.

Tot slot is je normale wasmiddel prima, zolang het maar geschikt is voor het materiaal van je badkamerkleed. We raden echter wel een milder wasmiddel aan zonder agressieve chemicaliën. Als je dit niet hebt, kan ook zuiveringszout of gedistilleerde witte azijn worden gebruikt.

Hoe tapijten met rubberen achterkant te reinigen

Tapijten met rubberen rug hebben een kortere levensduur dan andere tapijten, maar als je ze zorgvuldig schoonmaakt, moeten ze een tijdje meegaan.

 1. Schud het kleed uit om los vuil en puin te verwijderen.
 2. Leg het kleed in de machine. Als u een machine met bovenlader hebt, plaatst u deze rond het middelste roerwerk.
 3. Voeg vergelijkbare gekleurde handdoeken toe om agitatie aan te moedigen. Vul de wasmachine alleen niet te veel.
 4. Stel indien mogelijk de waslading in op “groot”. Het badkleed heeft ruimte nodig om te bewegen.
 5. Zet het op koud water.
 6. Voeg de helft van de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel toe.
 7. Start de cyclus.

Bonustips

Heet water kan de rubberen achterkant smelten, dus gebruik altijd koud. Zodra de cyclus is voltooid, verwijdert u de tapijten onmiddellijk. Ten slotte, als de rubberen achterkant begint te barsten, zal het alleen maar erger worden in wascycli. Dus misschien is het tijd voor wat nieuwe vloerkleden!

Hoe Chenille badkamer vloerkleden schoon te maken

Chenille tapijten zijn pluche en zacht, maar moeten met zorg worden behandeld. Voordat we beginnen, zorg ervoor dat je het tapijt uitschudt om vuil en puin te verwijderen. Als alternatief kunt u het tapijt stofzuigen met behulp van de bekledingsbevestiging.

 1. Schud of stofzuig het kleed.
 2. Spot behandelt eventuele vlekken. Dep in plaats van te wrijven en gebruik geen agressieve chemicaliën.
 3. Doe het kleed in de wasmachine. U kunt sommige andere chenille-items in de wasmachine doen, maar niets van andere materialen, zoals handdoeken. Overdrijf de wasmachine ook niet.
 4. Voeg ongeveer 1/4 kopje mild wasmiddel toe. Het mag geen bleekmiddel bevatten.
 5. Zet de machine op een koude, delicate cyclus. Minder agitatie betekent dat het vloerkleed in een betere conditie blijft.
 6. Start de cyclus.

Let op

Veel chenille vloerkleden moeten met de hand worden gewassen, dus zorg ervoor dat u eerst het verzorgingsetiket controleert.

Hoe memory foam badmat te wassen

Traagschuimmatten houden veel water vast omdat ze zo absorberend zijn. Het is belangrijk om ze goed schoon te maken, en dat begint altijd met het lezen van het onderhoudsetiket om te controleren of het machinewasbaar is. Als dit het geval is, volgt u deze stappen:

 1. Stofzuig het vloerkleed om los vuil te verwijderen.
 2. Spot behandel vlekken met geschikte producten die werken op microvezel.
 3. Leg het vloerkleed in de wasmachine. Als u een voorlader hebt, kijkt u naar het tapijt omhoog. Als u een bovenlader hebt, schik deze dan rond het middelste roerwerk.
 4. Zet de machine op een delicate cyclus met koud water.
 5. Voeg de helft van de aanbevolen hoeveelheid van een mild wasmiddel toe.
 6. Start de cyclus.

Waarschuwing

Gebruik nooit heet water of wasverzachter met microvezel. Gebruik nooit bleekmiddel of agressieve chemicaliën.

Hoe badkamerkleden met de hand te wassen

Als je vloerkleed niet in de machine wasbaar is, kun je het als volgt met de hand wassen. Je kunt dit binnenshuis doen, maar het is gemakkelijker om het buiten te doen met een slang.

 1. Stofzuig het vloerkleed of schud het uit om vuil te verwijderen end puin.
 2. Hang het kleed op aan een waslijn of leg het plat neer op een schoon oppervlak. Als u binnen doet, slaat u deze stap over.
 3. Spuit of week het badkamerkleed met water, uit een slang of in de badkuip.
 4. Breng wasmiddel aan op het hele vloerkleed. Je kunt vloeistof of poeder gebruiken, zolang het mild is.
 5. Gebruik een borstel met zachte borstel om in het wasmiddel te schrobben. Doe dit voorzichtig, in cirkelvormige bewegingen.
 6. Ga door totdat het hele tapijt verzadigd is met wasmiddel. Blijf schrobben om vlekken op te heffen.
 7. Spoel het goed af en verwijder alle zeep.
 8. Rol het kleed op en knijp om overtollig water te verwijderen.

Hoe badkamerkleden te drogen

Als op het onderhoudsetiket staat dat het in de wasdroger kan, mag je in de droger droger op een lage warmtestand. De meeste tapijten moeten echter aan de lucht worden gedroogd.

Om dit te doen, hang je ze buiten op een warme winderige dag aan een waslijn. Als je er geen hebt, leg ze dan plat. Het kan een tijdje duren om ze te drogen omdat tapijten dik en absorberend zijn.

Als je ze buiten niet aan de lucht kunt drogen, hang ze dan binnen op een droogrek. Plaats een ventilator in de buurt om de luchtstroom te stimuleren.

Waarschuwing

Droog nooit tapijten met rubberen ruggen in de droger, omdat de hitte het rubber kan smelten.

Veelgestelde vragen over het reinigen van badkamerkleden

Moet je een vloerkleed voor het toilet leggen?

Veel mensen gebruiken een toiletkleed, maar is het het waard? Toiletmatten kunnen erg vies worden, met urine- en uitwerpselen, evenals een algemene opeenhoping van vuil en vocht. Als je ze wekelijks gaat schoonmaken, is het goed. Maar het is hygiënischer om het toiletkleed weg te gooien en de vloeren om de paar dagen gewoon schoon te stomen of te dweilen. Bovendien is het sneller!

Hoe maak ik mijn badmat weer pluizig?

Als je badmat zijn zachte luchtigheid heeft verloren, zijn er enkele dingen die je kunt proberen om hem terug te krijgen. Houd er echter rekening mee dat badmatten meestal vrij snel hun luchtigheid verliezen. Dit komt omdat ze bijna elke dag nat worden en onderhevig zijn aan veel voetverkeer.

 • Reinig en droog je badmat regelmatig grondig.
 • Stofzuig het tapijt regelmatig om vuil en puin eruit te halen.
 • Kies een delicate instelling tijdens het wassen, zodat het materiaal niet te geagiteerd raakt.
 • Schud de mat altijd uit voor het wassen.
 • Als je in de droger droogt, leg dan woldrogerballen of een tennisbal in de cyclus om luchtigheid te bevorderen.
 • Schraap de badmat met een lepel om de vezels weer aan te moedigen zonder ze te beschadigen. Dit kan wat pluisjes toevoegen.
 • Droog het vloerkleed met een föhn en pluis de vezels vervolgens met je handen op.

Is het goed om badkamer vloerkleden met handdoeken te wassen?

Je mag nooit microvezel, chenille of traagschuim tapijten in de wasmachine wassen met handdoeken. Deze items moeten worden gewassen met items van vergelijkbaar materiaal om schade te voorkomen.

Je kunt katoenen tapijten in de handdoeken doen, maar misschien wil je het vermijden.

Je badkamerkleed zit vol met vuil, bacteriën en ziektekiemen. Omdat je het koud moet wassen, worden de bacteriën niet noodzakelijkerwijs gedood. Daarom kan het zich door de cyclus verspreiden naar andere items, zoals de handdoeken. Als u zich met handdoeken wast om het badkleed te helpen roeren, raden we u aan de handdoeken daarna apart te wassen met warm water.

Tot slot, was uw machine altijd met heet water na het wassen van tapijten voor het geval er bacteriën in de trommel blijven zitten.


Spa Dag

Iedereen heeft af en toe een spadag nodig – zelfs tapijten! Zorg ervoor dat je je vloerkleden regelmatig schoonmaakt, ongeveer één keer per week. Het duurt even voordat ze drogen, maar het is de moeite waard als je bedenkt hoeveel vuil er in de vezels zit.

Zorg ervoor dat u altijd het onderhoudsetiket controleert. Dit zal u vertellen of het tapijt machinewasbaar is of niet. Vergeet voor het schoonmaken niet om het kleed te stofzuigen of uit te schudden! En tot slot, denk twee keer na voordat je een toiletkleed koopt.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?