Hoe een retainer schoon te maken (3 eenvoudige stappen)

Een onreine retainer kan vreselijk smaken als je hem in je mond stopt. Het kan vreselijke vlekken bevatten, en erger nog, schimmels en bacteriën kunnen zich snel gaan vermenigvuldigen. Dat is niet het soort dingen dat je tegen je tanden wilt!

Mondhygiëne is super belangrijk, dus het is cruciaal om te weten hoe je een retainer goed reinigt. Gelukkig gebruiken we al jaren retainers, dus we hebben fantastische methoden voor het reinigen van plastic retainers, draad, vast en meer.

Blijf lezen voor een gemakkelijk te volgen gids die uw retainer brandschoon en kiemvrij zal hebben.

Inhoudsopgave
 • Hoe vaak moeten retainers worden schoongemaakt?
 • Soorten retainers
 • Hoe een plastic houder te reinigen
 • Hoe een draadhouder schoon te maken
 • Hoe een vaste retainer te reinigen
 • Hoe een Retainer diep te reinigen
 • Hoe een Retainer Case schoon te maken
 • Tips voor de verzorging van retainers
 • Wanneer een retainer vervangen
 • Veelgestelde vragen
 • Behoud van reinigingsgewoonten

Hoe vaak moeten retainers worden schoongemaakt?

Een snelle dagelijkse reiniging is essentieel om vuil en ziektekiemen op de hoogte te blijven. We raden aan om eenmaal per week een diepere reiniging uit te geven om verdere bacteriën te doden en plaque te verwijderen.

Op het gebied van plaque kan deze witte formatie zich ophopen op uw retainers. Het kan drogen en uitharden in de retainer, waardoor het een uitdaging wordt om te verwijderen. Na verloop van tijd kan het de retainer beschadigen, wat duur is om te vervangen.

Soorten retainers

Er zijn een paar verschillende soorten retainers en ze vereisen allemaal een unieke reinigingsmethode.

Plastic

Handvaste plastic houder

Deze doorzichtige retainers zijn gemaakt van kunststof. Hoewel ze gemakkelijk schoon te maken zijn, vertonen ze gemakkelijker vlekken en tandplak. Mensen vinden ze leuk omdat ze bijna onzichtbaar zijn en kunnen helpen om tanden op hun plaats te houden.

Aan de andere kant zijn ze niet zo duurzaam. Mogelijk moet u om de paar jaar een vervanging krijgen vanwege kromtrekken en vlekken.

Draad

Kleurrijke draadhouders

Een draadhouder, ook bekend als een verwijderbare Hawley Wire, wordt vaak gebruikt om over- en onderbeten te bevestigen. Ze zijn duur om te vervangen, dus het is belangrijk om ze te verzorgen en schoon te maken.

Bij het schoonmaken moet u niet vergeten om zowel het draadgedeelte als de verharde dekking schoon te maken. Voor beide onderdelen geven wij schoonmaakadvies.

Vast

Een vaste of permanente retainer hecht zich aan de achterkant van je tanden. Deze gaan meestal jaren mee als ze op de juiste manier worden geïnstalleerd en verzorgd. Je kunt ze poetsen en flossen, maar het is iets uitdagender dan je tanden poetsen.

Hoe een plastic houder te reinigen

Laten we beginnen met een plastic houder. We gebruiken dit soort al jaren. Het is belangrijk om het elke dag schoon te maken om vlekken, ophopingen en geuren te voorkomen.

Vergeet niet dat dit werkt voor zowel post-braces retainers als clear braces, zoals Invisalign of Essix.

 • Tijd: Drie minuten.
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk.

Wat je nodig hebt

 • Tandenborstel met zachte borstel.
 • Pot met warm water.
 • Afwasmiddel (optioneel).

1. Spoel de Retainer af

Na het verwijderen van de retainer, was het onmiddellijk. Je wilt je retainer niet tevoorschijn halen en op je nachtkastje laten liggen. De plaque en het speeksel kunnen verharden, waardoor zich na verloop van tijd opbouwt.

Spoel je retainer meteen af onder lauw water om vuil en vuil te verwijderen.

2. Borstel

Gebruik een tandenborstel met zachte borstel – los van degene die je voor je tanden gebruikt – om vuil en resten voorzichtig weg te poetsen. Zorg ervoor dat de tandenborstel zacht en zacht is, zodat je het plastic niet bekrast.

3. Bewaar de Retainer

Totdat je het vervolgens draagt, bewaar je het in een pot met warm water. Dit houdt het vochtig en voorkomt dat elementen uitharden aan het plastic. Voeg een klein druppeltje afwasmiddel toe aan het water als je extra schoonmaakkracht wilt.

Voordat u de retainer terugplaatst, moet u deze goed spoelen om afwasmiddelresten te verwijderen.

Top Tip

Als uw fabrikant afraadt afwasmiddel, gebruik dan castille zeep. Het is minder hard.

Hoe een draadhouder schoon te maken

U moet uw draadhouder ook na elk gebruik reinigen. Dit is de beste methode om dit te doen. Het belangrijkste verschil tussen dit en een plastic retainer is dat je de wire retainer niet voor lange periodes moet laten weken.

Dit geldt vooral als uw draadhouder een metalen soldeer heeft dat beschadigd kan raken wanneer het in water wordt ondergedompeld.

 • Tijd: Drie minuten.
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk.

Wat je nodig hebt

 • Lauw water.
 • Tandenborstel met zachte borstel.

1. Spoel de Retainer af

Spoel de retainer af onder lauw water.

2. Borstel de Retainer

Poets met een tandenborstel om het harde materiaal van de retainer schoon te maken. Richt je vervolgens op het borstelen van de draad en zorg ervoor dat je puin verwijdert. Spoel opnieuw af.

3. Bewaar de Retainer

Vergeet niet om de retainer niet in water te weken. Bewaar het in plaats daarvan op een schone schaal naast je bed of in een afgesloten koffer met ventilatieopeningen. Laat het niet in de open lucht van de badkamer staan, omdat vocht en ziektekiemen het kunnen beschadigen en de opbouw van bacteriën kunnen veroorzaken.

Hoe een vaste retainer te reinigen

Een vaste retainer blijft een flink aantal jaren in je mond zitten. Het schoonmaken ervan kan deel uitmaken van uw tandenpoetsroutine, maar zorg ervoor dat u uw tandarts om de zes tot 12 maanden bezoekt.

Ze kunnen controleren of het schoon is en of er geen voedselresten achter zitten. Ze zullen ook verharde calculus (tandsteen die zich ophoopt op uw tanden) van achter de retainer verwijderen, wat bijna onmogelijk is om zelf te doen.

 • Tijd: Vijf minuten.
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk.

Wat je nodig hebt

 • Tandenborstel.
 • Tandpasta.
 • Floss.
 • Flosdraad.

1. Poets je tanden

Het beste wat je kunt doen om je vaste retainer schoon te maken is regelmatig poetsen. Tandartsen raden aan om twee keer per dag te poetsen met een tandenborstel met zachte borstel en fluoridetandenborstel.

Borstel gedurende twee minuten, let op de vaste houder. Besteed tijd aan het specifiek borstelen van de retainer.

2. Floss

Probeer de vaste retainer elke dag te flossen. Dit kan makkelijker gemaakt worden door gebruik te maken van flosdraadgarens, zoals de DenTek Floss Threaders.

Zorg ervoor dat je de floss iets onder de tandvleesrand en achter de permanente retainer krijgt om voedselresten te verwijderen.

Hoe een Retainer diep te reinigen

Het dagelijks schoonmaken van retainers duurt slechts een paar minuten. Maar eenmaal per week moet u een diepere reiniging uitvoeren om ervoor te zorgen dat plaque, calciumophoping en bacteriën naar de stoeprand worden geschopt. We hebben vier methoden om met u te delen om uw retainer terug te brengen naar sprankelend schoon.

Met Azijn

Gedistilleerde witte azijn kan ziektekiemen en slechte geuren verwijderen.

 1. Oplossing maken: Maak in een pot of breed glas een 1:1 oplossing van witte azijn en water.
 2. Weken: Laat de retainer 20 minuten weken in de reinigingsoplossing.
 3. Schrobben: Gebruik een borstel met zachte borstel om losgekomen resten en ziektekiemen weg te schrobben.
 4. Spoelen: Spoel de retainer af onder lauw water om azijnresten te verwijderen.

Met Baking Soda

Dit is een uitstekende hack voor plastic retainers. U moet echter voorzichtig zijn met draadhouders, omdat het zuiveringszout het gesoldeerde metaal kan beschadigen.

 1. Oplossing maken: Meng in een breed glas of pot een kopje warm water en een eetlepel zuiveringszout. Meng goed.
 2. Weken: Week de retainer 15 tot 20 minuten in het mengsel.
 3. Schrobben: Gebruik een tandenborstel met zachte borstel om de houder schoon te schrobben.
 4. Spoelen: Spoel de retainer goed af onder lauw water.
 5. Verwijder grit: Als je nog steeds zuiveringszoutresten op de retainer hebt, maak dan een zoutwateroplossing met een kopje water en een eetlepel zout. Spoel de retainer in die oplossing. Het zout zal helpen om zuiveringszoutresten te verwijderen. Spoel opnieuw af.

Met kunstgebitreiniger

Kunstgebitreinigers zijn geweldig in het diep reinigen van retainers. Neem contact op met uw tandarts of orthodontist over hoe vaak u dit moet doen, omdat sommige merken aanbevelen om het spaarzaam te doen. Als u deze hack leuk vindt, kunt u de gebitstablet overschakelen naar iets specifieks voor retainers: Retainer Brite Tablets.

 1. Bereid oplossing voor: Vul een pot of breed glas met water en voeg uw kunstgebittablet toe.
 2. Weken: Voeg je retainer toe aan het mengsel en laat het 20 minuten weken.
 3. Spoelen: Spoel de retainer goed af onder warm water.

Met Castilië Zeep

Castiliëzeep is niet giftig en effectief bij het reinigen. Je kunt het gebruiken om je retainer te weken.

 1. Bereid oplossing voor: Vul een pot of breed glas met warm water en een spuitje castiliaanse zeep.
 2. Weken: Week de retainer twee minuten in de oplossing.
 3. Schrobben: Schrob de retainers schoon met een tandenborstel met zachte borstel.
 4. Weken en schrobben: Herhaal stap twee en drie nogmaals.
 5. Spoelen: Spoel de retainer af met koud water om zeepresten te verwijderen.
 6. Opnieuw weken: Als je de retainer niet meteen draagt, laat hem dan weken in een glas koel water. Als je in een gebied met hard water woont, zorg er dan voor dat je gedestilleerd water gebruikt!

Hoe een Retainer Case schoon te maken

De beste manier om een retainer case schoon te maken komt eraan! Uw hoesje herbergt uw retainer terwijl u eet, reist of gewoon niet draagt. Het is dus van het grootste belang dat het ook schoon is.

 • Tijd: Drie minuten.
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk.

Wat je nodig hebt

 • Warm water.
 • Afwasspons.
 • Spons of doek.
 • Handdoek.

1. Spoelen

Laat de behuizing onder heet water lopen om hem uit te spoelen.

2. Wassen

Was de case in heet zeepsop. Schrob goed met een spons of doek.

3. Droog de case

Houd het hoesje droog door het af te vegen met een schone handdoek.

Tips voor de verzorging van retainers

Met de juiste zorg kan uw retainer tot 10 jaar meegaan. Hier zijn de beste hacks voor het verzorgen van uw retainer:

 • Dagelijks schoongemaakt: Maak na elk gebruik uw retainer schoon. Doe het terwijl het nog nat is, zodat het residu uit je mond niet hard wordt op de retainer.
 • Draag vaak: Als u uw retainer niet draagt, zullen uw tanden bewegen. De volgende keer dat u uw retainer erin stopt, zal deze een beetje kromtrekken om uw tanden te accommoderen. Zorg er dus voor dat je het vaak draagt.
 • Gebruik het juiste water: Gewoon lauw water is het beste. Als je in een gebied met hard water woont, gebruik dan gedestilleerd water. Reinig de retainer nooit met kokend water.
 • Geen vaatwasser: Maak je retainer niet schoon in de vaatwasser.
 • Bewaren in water: Bewaar je plastic retainers in een pot met warm water terwijl je ze niet draagt. Dit kan helpen om het schoon te houden tussen gebruik.
 • Gebruik uw case: Wanneer je de retainer bij je hebt, zorg er dan voor dat je hem in een koffer bewaart. Dit voorkomt niet alleen schade, maar de geventileerde behuizing kan het ook luchten en schimmels en bacteriën voorkomen.
 • Uit de buurt van huisdieren houden: Mijn hond kauwde op mijn retainer en ik moest een nieuwe kopen. Houd de retainer dus uit de buurt van huisdieren. Bewaar het in zijn hoesje of een pot water ergens hoog waar ze niet bij kunnen.
 • Voorzichtig verwijderen: Draai je retainer niet en trek hem niet opzij als je hem uit je mond haalt. Gebruik elke hand om het gelijkmatig te verwijderen en voorzichtig los te maken.
 • Poets je tanden voor en na het dragen: Zorg ervoor dat je tanden schoon zijn voordat je je retainer erin knalt. Anders zou je kunnen eindigen met voedselresten in je retainer. Poets ook je tanden na het verwijderen.
 • Geen agressieve chemicaliën: Je hebt geen bleekmiddel, waterstofperoxide of andere agressieve reinigingsmiddelen nodig om je retainer te desinfecteren. Je moet ook mondwater vermijden, omdat het meestal alcohol en sulfaten bevat. Onze methoden, met behulp van zachte reinigingsmiddelen, zijn meer dan genoeg.
 • Vervang indien nodig: Wanneer je retainer niet meer comfortabel is, vol smurrie en vlekken, of kromgetrokken, is het tijd voor een nieuwe.

Wanneer een retainer vervangen

Met de juiste zorg kan een retainer tussen de vijf en 10 jaar meegaan. Maar als u deze tekenen opmerkt, is het tijd voor een nieuwe retainer:

 • Het is kapot: Als u scheuren of deuken in uw retainer opmerkt, hebt u zo snel mogelijk een nieuwe nodig. Een gebroken retainer kan tanden niet op hun plaats houden, dus ze zullen snel beginnen te bewegen.
 • Slechte geuren: Zelfs als je je retainer elke dag schoonmaakt, zullen geuren na een tijdje niet meer wijken. Als je retainer ziekelijk ruikt, koop dan een nieuwe.
 • Te groot of te klein: Als je retainer te los aanvoelt of het moeilijk is om goed in je mond te komen, heb je een nieuwe maat nodig.
 • Calcium en plaque: Als uw retainer vergeeld is of veel wit spul herbergt, is het misschien tijd voor een nieuwe. U kunt dit eerst proberen te verwijderen met een kunstgebit of houdertablet. Maar een vervanging is misschien het beste als uw retainer een paar jaar oud is.

Veelgestelde vragen

Waarom ruiken mijn retainers ’s ochtends?

Ochtendademhaling op uw retainer en andere tandheelkundige apparaten is volkomen normaal. ’s Nachts is je retainer onderhevig aan veel orale bacteriën. In feite kan een retainer je ochtendademhaling nog erger maken.

Daarom raden we aan om eerst naar de badkamer te gaan, je retainer schoon te maken en je tanden te poetsen.

Kunnen vuile retainers gaatjes veroorzaken?

Helaas wel. Zelfs schone retainers kunnen gaatjes veroorzaken. Wanneer u een goed passende retainer draagt, kan deze bacteriën naast uw tanden vangen die gaatjes kunnen veroorzaken (1).

Bacteriën op uw retainer kunnen ook bijdragen aan tandbederf en gaatjes. Daarom is het belangrijk om die bacteriën te minimaliseren en een deel van het risico op gaatjes te elimineren.

Hoeveel kost een nieuwe retainer?

Dit is afhankelijk van vele factoren: het type retainer, uw verzekeringsstatus en uw tandarts.

Over het algemeen kost een verwijderbaar Essix-retainer tussen de $ 100 en $ 250.

Een verwijderbaar Hawley-retainer kost tussen de $ 150 en $ 300.

Een bonded retainer kost tussen de $250 en $500.

Een Vivera Clear Plastic Retainer kost tussen de $300 en $750.

Kun je een retainer koken?

Nee. De hoge temperaturen kunnen je retainer kromtrekken en zelfs doen smelten. Gebruik alleen lauw water bij het schoonmaken.

Krimpen retainers in warm water?

Ze zullen waarschijnlijk niet krimpen, maar ze kunnen kromtrekken of hun vorm verliezen. Ze passen niet meer goed in je mond of houden je tanden niet meer op hun plaats.


Behoud van reinigingsgewoonten

Wanneer u uw retainer voor het eerst krijgt, laten ze u waarschijnlijk niet zien hoe u retainers thuis kunt schoonmaken met zo’n grondige begeleiding. Daar komen wij om de hoek kijken.

U moet uw retainer na elk gebruik schoonmaken. Spoel het gewoon af met lauw water, schrob het met een borstel met zachte borstel en bewaar het dienovereenkomstig.

Wanneer u eenmaal per week een diepe reiniging uitvoert, kunt u azijn, zuiveringszout, een kunstgebittablet of castiliëzeep gebruiken. Al deze methoden verwijderen opbouw, wit spul, geuren en bacteriën.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Hoe een mottenplaag snel te bestrijden