Pantry Moths vs. Clothes Moths: de verschillen die ertoe doen


Pantry Moths vs. Kleding Motten

Het is als een scène uit een horrorfilm: het gefladder van vleugels in het maanlicht van de keuken; het vinden van je favoriete kledingstukken bedekt met gaten; larven gevonden in de scheuren en spleten van uw huis. Een motteninvasie, ongeacht het type, is zeker een nachtmerrie. En de nachtmerrie kan alleen maar erger worden als je je realiseert dat je afschrikmiddelen hebt gebruikt die effectief zijn tegen een ander soort mot.

Behoed jezelf voor frustratie. Het leren van de verschillen tussen kledingmotten en voorraadkastmotten – twee mottentypen die veel schade veroorzaken – zal u in de toekomst helpen wanneer u moet beslissen welke producten of diensten u kunnen helpen het ongedierte te verdrijven.

Hoe zien pantry-motten eruit?

Indiase meelmot ook bekend als Plodia interpunctella

Genoemd Indiase meelmotten (Plodia interpunctella), een voorraadkastmot wordt vaak overal gevonden waar hun favoriete voedsel (granen) wordt opgeslagen, met name in de kast of voorraadkast. Deze kleine motten hebben vleugels die brons of donkergrijs van kleur zijn, terwijl de bovenste helft een geelgrijze kleur heeft. Tussen het bovenste en onderste segment van de vleugel bevindt zich een opvallende zwarte band. De spanwijdte is ongeveer 5/8 van een inch.

Besmetting wordt vaak snel opgemerkt, wanneer larven of volwassen motten worden gevonden in droge ingrediëntenpakketten en containers.

Hoe zien kledingmotten eruit?

Kleding Mot ook bekend als webbing mot of Tineola bisselliella

Er zijn twee soorten kledingmotten die in je kast kruipen en een puinhoop maken van je meest luxueuze kledingstukken. Dat zou de webbing mot zijn (Tineola bisselliella |) en casemaking motten (Pellionella Tinea). Beide soorten kledingmotten zijn erg klein, ongeveer minder dan een 1/2 inch lang in veel gevallen. Het enige bepalende kenmerk tussen webbing en casemaking motten is de kleuring, waarbij webbing motten een effen witachtig grijs zijn, terwijl casemaking motten donkerder bruine of grijze vlekken op de vleugels hebben.

Omdat deze motten zo klein zijn, zul je waarschijnlijk niet merken dat er een plaag is totdat je beschadigd beddengoed of kleding vindt of erin slaagt om de kleine volwassenen door de slaapkamer te zien vliegen wanneer ze worden gestoord.

Wat eten pantry-motten?

Een voorraadkastmot zal het meest thuis zijn in de keuken, waar ze toegang hebben tot een volledig scala aan suikers. Dit betekent dat ze je gedroogde pasta, bloem, ontbijtgranen, brood, granen, verwerkte snacks, suiker, kruiden en specerijen zullen verwoesten. Soms richten voorraadkastmotten zich zelfs op droog huisdiervoer, gedroogd fruit en vogelzaad. Omdat voorraadkastmotten worden aangetrokken door losse granen en soortgelijke voedingsmiddelen, moet u ze nooit onbeschermd laten.

Lees ook:   hoe witte leren schoenen schoonmaken

Zorg ervoor dat u luchtdichte containers gebruikt voor uw bakingrediënten. Laat granen en meel niet uitpakken.

Wat eten kledingmotten?

Kledingmotten voeden zich met de keratine – een eiwit dat voorkomt in natuurlijke vezels en haar. Dat omvat dingen als zijde, leer, wol, dierenbont, huisdier en zelfs mensenhaar. Natuurlijk zal een kledingmot nooit mensen aanvallen. Nee, ze blijven in het donker en eten alle keratine die ze kunnen vinden. Soms voeden kledingmotlarven zich met draden en haarlokken die zich hebben verzameld in de hoeken van een kamer of langs de plinten.

Ga er ook niet vanuit dat synthetische vezels veilig zijn voor kledingmotten. De motten zullen hun weg vinden naar alle natuurlijke eiwitten die beschikbaar zijn, zoals voedsel bevlekt kledingstuk in afwachting van een stomerij.

De levenscyclus van een pantry mot

de Pantry Moth en zijn poppen en larven

Een volwassen voorraadkastmot kan ongeveer 400 eieren leggen en die eieren kunnen binnen een week uitkomen. Dit hangt grotendeels af van de temperatuur. De warmste maanden van het jaar zijn het gevaarlijkst voor mottenplaag, omdat eieren sneller uitkomen en de larven snel groeien. Zodra de eieren zijn uitgekomen, zullen de larven van de voorraadkastmot alles op hun pad eten.

Ze zullen ongeveer 2-3 maanden eten en eten en eten voordat ze voldoende rijpen om te verpoppen. De poppen verplaatsen zich naar plaatsen die je misschien niet opmerkt, zoals hoeken van de voorraadkast, achter meubels of zelfs onder ongebruikt voedsel.

Tussen 15-20 dagen metamorfoseert de pop in volwassen voorraadkastmotten. Het enige doel van de volwassene is om eieren te leggen en te bevruchten. Het vrouwtje begint dus onmiddellijk eieren te leggen op nabijgelegen voedselbronnen terwijl het mannetje werkt om die eieren te bevruchten. Vervolgens is de levenscyclus van de voorraadkastmot gaat opnieuw verder.

De levenscyclus van een kledingmot

Kleding Mot Levenscyclus

Je zou kunnen denken dat het de volwassen kledingmotten die de meeste schade aanrichten, maar volwassen kledingmotten hebben geen mond. Daarom kunnen ze de vezels in uw kledingstukken niet eten. Integendeel, de larven zijn de echte bedreigingen. Dat betekent niet dat de volwassenen foutloos zijn, omdat het vrouwtje ongeveer 300 eieren zal leggen voordat ze vergaan.

Lees ook:   hoe vaak bbq schoonmaken

Die eieren doen er dan in de zomer tussen de 8-10 dagen over om uit te komen. Koudere maanden zorgen ervoor dat de eieren slapend worden, dus het kan maanden duren voordat ze uitkomen.

Zodra de larven uitkomen, komen ze in actie en verslinden ze de eiwitten in de vezels. Tijdens het feesten groeien de larven. Dit duurt 1-3 maanden.

Zodra de larven klaar zijn om te verpoppen, zullen ze zijde of webbing loslaten en zich hechten aan een veilige plek. Deze zijden cocons zijn een zeker teken van besmetting. Een volwassen mot komt binnen enkele weken uit de cocon.

Voor meer informatie over de levenscyclus van een kledingmot in detail, bekijk onze blog.

Hoe dood je pantry-motten en kledingmotten?

gedroogd voedsel in verzegelde containers

Dus, in de voorraadkast motten vs kleding motten strijd, welke is moeilijker te doden?

Je huis bevrijden van motten betekent het opruimen van de aangetaste ruimte, stofzuigen en de juiste val gebruiken voor de mot die je probeert te vangen. Houd er rekening mee dat, als u feromoonvallen voor voorraadkastmotten koopt, de feromonen in de val geen kledingmotten aantrekken en vangen. Omgekeerd kleding mot feromoon vallen zal zowel kledingmotten als voorraadkastmotten aantrekken en vangen.

Een feromoonval voor kledingmotten is ontworpen om de mannelijke volwassenen aan te trekken en te doden voordat ze zich kunnen voortplanten. Vallen zijn niet effectief voor het doden van eieren en larven, dus je hebt mottendoderkits nodig die geschikt zijn voor het gebied dat je schoonmaakt.

In de keuken en bijkeuken is het het beste om een natuurlijke biologisch afbreekbare mottendoderspray te gebruiken die veilig is voor voedselopslag- en bereidingsruimtes. In kasten, kleding opbergruimtes en slaapkamers een kleding mot killer kit is geschikt en veilig voor het doden van larven en eieren.

Natuurlijk, zodra de volwassen motten, larven en eieren zijn verwijderd, is de beste manier om te voorkomen dat ze terugkeren, om van je huis een dor landschap voor een mot te maken. Zorg ervoor dat uw voedingsmiddelen in containers zijn verzegeld, dat uw kleding schoon en beschermd is – en hang vallen op om de motten te onderscheppen.

Lees ook:   hoe doorzichtig hoesje schoonmaken

Als u motten vangt die rondvliegen, kan het gebruik van een vliegende insectendoder of huisdiervriendelijke insectenspray een snelle oplossing zijn. Of u kunt natuurlijke mottenwerende middelen gebruiken, zoals cederhout (er is zelfs onderzoek gedaan naar cederafstotende motten), lavendel, kruidnagel, tijm en eucalyptus. Natuurlijke niet-toxische methoden zijn het beste, vooral wanneer u motten uit de buurt van uw opgeslagen voedsel probeert te houden.

Dus, is het een Pantry Moth of een Clothes Moth?

een vrouw die ontspant in een blauwe wollen trui

Hopelijk ben je nu gewapend met de informatie om de verschillen tussen voorraadkastmotten en kledingmotten te achterhalen. Een kledingmottenplaag is minder merkbaar – totdat je schade ziet aan manchetten, kragen of naden op kleding.

Voorraadkastmotten – vooral de volwassenen – zijn heimelijk, omdat ze in granen kunnen opgaan en zich in voedselpakketten kunnen verbergen. U kunt de mottenwebben en larven door uw voedselpakketten zien kronkelen als u een scherp oog of duidelijke voedselopslagcontainers hebt. We raden onze krachtige voorraadkast mot vallen voor een eenvoudige oplossing.

Pantry-motten hebben veel meer kans om rond te vliegen op zoek naar meer voedselbronnen, ondertussen hebben kledingmotten de neiging om op één plek te blijven.

Als u kunt achterhalen welk type mot uw huis teistert, heeft u een betere kans om ze snel kwijt te raken. U kunt vervolgens de juiste feromoonval selecteren en het gebied vinden en schoonmaken dat de eieren en larven naar huis roepen. Spoor nu die motten op en gebruik onze tips om ze kwijt te raken – snel met onze voorraadkast mot vallen.

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.