Hoe een schoorsteen schoon te maken (voorkom huisvuren)

Maakt u zich zorgen over de creosootophoping in uw schoorsteen? Creosoot is een brandgevaar dat uw huis snel kan ontsteken en uit uw schoorsteen moet worden verwijderd. Vandaag laten we u zien hoe u een schoorsteen veilig kunt reinigen en wanneer u moet overwegen een professional te bellen om uw schoorsteen voor u te reinigen.

Inhoudsopgave
 • Hoe vaak moet u uw schoorsteen reinigen
 • Kun je zelf je schoorsteen schoonmaken?
 • Hoe een schoorsteen schoon te maken
 • Reinigen van verschillende soorten schoorstenen
 • Schoorsteenreinigingstips
 • Wanneer een professional inhuren
 • Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet u uw schoorsteen reinigen

Man steekt borstel in schoorsteen

Creosoot is een gummy en stinkend bijproduct van branden. Het bouwt zich geleidelijk op en wordt brandgevaarlijk. Als het in brand vliegt, kan een huis snel verteerd worden door vuur.

U moet uw schoorsteen regelmatig reinigen en eenmaal per jaar inspecteren om te voorkomen dat de creosoot zich ophoopt. Als u groene of natte boomstammen verbrandt, moet uw schoorsteen ongeveer elke 50 brandwonden worden gereinigd. Droog hardhout produceert niet zoveel creosoot, dus u hoeft uw open haard slechts om de 70 brandwonden schoon te maken.

Een andere manier om te zien of u uw schoorsteen moet laten reinigen, is door te controleren hoeveel creosoot er in uw rookkanaal zit. Als u meer dan een 1/8 inch (ongeveer de dikte van een nikkel) heeft, moet uw schoorsteen worden gereinigd.

Kun je zelf je schoorsteen schoonmaken?

Het reinigen van een schoorsteen vereist iemand die ervaring heeft met doe-het-zelfwerk en de juiste gereedschappen, vaardigheden en kennis. U moet zich ook comfortabel voelen bij het veilig werken op het dak.

Controleer daarnaast of u in de rookkamer of rookkast kunt komen. Als u dit gebied kunt bereiken en ruimte hebt om een borstel te manoeuvreren, moet u uw schoorsteen zelf kunnen reinigen.

Als u dat gebied echter niet kunt bereiken of geen ruimte hebt om een borstel te manoeuvreren, moet u de schoorsteen niet zelf schoonmaken.

Hoe een schoorsteen schoon te maken

Het reinigen van de schoorsteen van de open haard begint door ervoor te zorgen dat u een schoorsteenreinigingsset of de juiste borstels hebt om in uw holle schoorsteen te reiken.

 • Tijd: 2-3 uur
 • Moeilijkheid: Geavanceerd

Wat je nodig hebt

 • Druppeldoek
 • Stofmasker
 • Veiligheidsbril
 • Veiligheidsharnas
 • Ladder
 • Zaklantaarn
 • Borstels van verschillende groottes
 • Winkelstofzuiger
 • Extra slanglengtes
 • Duct tape
 • Polyplaten

1. Inspectie van de open haard

Zet je bril en stofmasker of gasmasker op. Haal de as uit de vuurhaard en verwijder het rooster.

Open de deur en ramen. Wacht een paar minuten voordat je de demper opent. Hierdoor kan de warmte uit het huis stijgen.

Gebruik je helderste zaklamp en open haardpoker, leun vanaf de bodem in de vuurhaard en schijn licht in de rookkamer en het rookkanaal. Kras het oppervlak met de poker.

Je wilt zien hoe de creosoot eruit ziet. Als het roet matzwart en minder dan 1/8 inch dik is, kunt u uw schoorsteen zelf reinigen.

2. Bereid het gebied voor

Spreid een plastic zeil of schildersdruppeldoek op de vloer. Dit zal helpen om items voor en rond de open haard te beschermen.

Isoleer nu de open haard van de rest van het huis door ducttape te gebruiken om dikke plastic platen over de voorkant van de open haard te houden. Mau weet zeker dat u geen openingen in de afdichting heeft of dat u een laag fijnstof op uw meubels kunt vinden.

Steek een winkelvacuümslang in de folie en sluit de slang af op de folie met ducttape. Voeg secties toe aan de slang totdat de slang de winkelstofzuiger buiten uw huis kan bereiken. Sluit de slang aan op de winkelstofzuiger.

De winkelstofzuiger schiet fijnstof uit de uitlaatpoort, dus het is het beste om de winkelstofzuiger buiten te hebben.

U zult de stofzuiger laten draaien terwijl u de schoorsteen veegt. Vervang het filter wanneer het verstopt raakt.

Sluit alle deuren en ramen aan die kant van het huis om te voorkomen dat roet uw huis opnieuw binnendringt.

Zorg ervoor dat je goede beschermende kleding draagt, zoals een bril met een betrouwbare afdichting rond de ogen, een goed stofmasker of gasmasker en een veiligheidsharnas.

3. Reinig de schoorsteen van bovenaf

Gebruik een stevige ladder om het dak te bereiken. Verwijder alle hardware die de bovenkant van de schoorsteen blokkeert, zoals de schoorsteenkap. Kies dan de schoorsteenborstel met de grootste diameter die je hebt en die in je schoorsteen past.

Doe de borstel in de schoorsteen om het creosoot uit de schoorsteen te borstelen. Werk naar beneden in de richting van de rookplaat, een vlak gebied in de kromming achter de demper. Neem de tijd en doe grondig werk.

Wanneer u het schoorsteenkanaal van bovenaf zo goed mogelijk hebt gereinigd, vervangt u de hardware. Zorg ervoor dat alle bevestigingsmiddelen zijn bevestigd en van het dak afdalen.

4. Reinig de schoorsteen vanaf de bodem

Wacht 30 minuten tot een uur tot het stof in de vuurhaard is neergedaald. Verwijder vervolgens een kleine opening in de afgeplakte afdichting boven de open haard. Gebruik een schoorsteenborstel met een kleinere diameter, reik in de open haard en schrob de schoorsteen van binnenuit zo ver als de borstel kan reiken.

Als je klaar bent, dek je de open haard opnieuw af en wacht je nog eens 30 minuten tot een uur om het stof te laten bezinken.

5. Sheeting verwijderen

Pel de plastic folie voorzichtig af en zorg ervoor dat je het roet niet roert. Gebruik de winkelstofzuiger om de open haard schoon te maken.

Reinigen van verschillende soorten schoorstenen

U hebt een andere methode nodig voor het reinigen van verschillende soorten schoorstenen.

Houten Haarden

Een houtkachel schoorsteen kan worden gereinigd door de open haard af te sluiten. Ga eerst naar het dak en reinig je schoorsteen van bovenaf met de grootste borstel die je hebt die in de schoorsteen past. Werk naar beneden.

Nadat u uw schoorsteen van bovenaf hebt gereinigd, gaat u naar de onderkant van de schoorsteen en reinigt u deze van binnenuit.

Gashaarden

Om een gashaard schoon te maken, zet je eerst het gas uit. Haal dan de open haard uit elkaar. Als u niet weet hoe u uw open haard opnieuw in elkaar moet zetten, maak dan foto’s terwijl u deze uit elkaar haalt.

Borstel al het stof en vuil op de verschillende onderdelen weg. Inspecteer ze om er zeker van te zijn dat de ontluchtingsgaten geen ophoping hebben die de gasstroom kan verstoppen. Reinig de onderdelen niet met water of een sproeireiniger.

Stofzuig stof en spinnenwebben in de open haard en gebruik een oude doek om het waakvlammetje en de gasleiding af te vegen.

Reinig de glazen deuren met een niet op ammoniak gebaseerde glazen oplossing of een zelfgemaakte azijnoplossing gemaakt door gelijke delen azijn en water te mengen.

Gebruik de bekledingsbevestiging op uw stofzuiger om beide zijden van het metalen scherm of gaasgordijn schoon te maken. Veeg de mantel en haard snel af voordat je je haard weer in elkaar zet.

Werk af door de ventilatieopeningen aan de buitenkant te controleren om er zeker van te zijn dat ze niet verstopt zijn.

Oliehaarden

Sluit uw oven af en verwijder alle onderdelen die zich tussen u en de schoorsteen bevinden. Gebruik dan een flexibele staaf en schrob de schoorsteen met de schoorsteenborstel. Gebruik korte halen.

Begin met een zachte borstel en werk op naar stijvere borstels. Blijf werken totdat er geen roet meer in de basis van de schoorsteen valt. Zuig het roet op en wacht een uur tot het resterende stof in de schoorsteen is neergedaald voordat de oven opnieuw wordt aangewakkerd.

Schoorsteenreinigingstips

Er zijn enkele tips om u te helpen uw schoorsteen te onderhouden, zelfs als u een kachel met een inzethaard heeft.

 • Zorg ervoor dat je alleen goed gespleten en gekruid brandhout verbrandt.
 • Vermijd smeulende vuren die creosoot vormen.
 • Zorg ervoor dat je voldoende luchtstroom naar je haard hebt.
 • Gebruik een nieuwere EPA-gecertificeerde houtkachel die efficiënter brandt.
 • Voeg periodiek een schoorsteenreinigingspoeder toe, zoals Co-Mate Chimney Cleaner om te voorkomen dat creosoot zich ophoopt.

Wanneer een professional inhuren

Zorg ervoor dat je de ruimte hebt om een borstel in de rookkamer te bereiken en te manoeuvreren en dat je geen schoorsteen met een bocht hebthoed zal het schoonmaken moeilijk maken. U moet ook een professionele schoorsteenreiniger inhuren als u zich niet op uw gemak voelt bij het werken aan uw dak.

Schoorsteenreiniging van de open haard is een uitdagende doe-het-zelftaak die alleen moet worden gedaan als u over de kennis en vaardigheden beschikt om het veilig te doen.

Veelgestelde vragen

Wat kan ik branden om mijn schoorsteen schoon te maken?

Gebruik een schoorsteenreinigingspoeder zoals Co-Mate Chimney Cleaner om uw schoorsteen zonder borstel te reinigen. Deze poeders bevatten reinigingschemicaliën die zich aan het creosoot hechten en losmaken. Dit is geweldig voor onderhoud, omdat het het werk van de schoorsteenveger gemakkelijker en effectiever maakt.

Deze poeders vervangen echter niet een jaarlijkse reiniging en inspectie van uw open haard schoorsteen.

Moet ik mijn schoorsteen schoonmaken als ik hem niet gebruik?

Ja, elke schoorsteen moet worden onderhouden, zelfs als u deze niet gebruikt. De inspectie zorgt ervoor dat het vrij is van schade.

Hoe ziet schoorsteencreosoot eruit?

Creosoot is een zwart of bruin residu dat ontstaat wanneer je boomstammen in een open haard verbrandt. Het kan knapperig, schilferig, plakkerig, glanzend of hard zijn.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   wat mag je niet schoonmaken met soda