Hoe een vaatwasser op de juiste manier te laden

Om discussies over het correct laden van een vaatwasser te voorkomen, is dit de beste en meest effectieve manier om dit te doen. Als u dit op deze manier doet, zorgt u voor schone vaat elke keer dat u uw vaatwasser laat draaien.

We geven je instructies voor allerlei gerechten, waaronder borden, kommen, mokken en bestek. Je hoeft je dus nooit meer af te vragen: “Waar gaat dit in hemelsnaam naartoe?”

Hoe een vaatwasser op de juiste manier te laden

Inhoudsopgave
 • Is het goedkoper om de vaatwasser te laten draaien of met de hand te wassen?
 • Maakt het uit hoe je een vaatwasser laadt?
 • Hoe een vaatwasser te laden
 • Algemene tips voor het gebruik van een vaatwasser
 • Veelgestelde vragen over vaatwasser
 • Van vies naar schoon

Is het goedkoper om de vaatwasser te laten draaien of met de hand te wassen?

Goed nieuws! Het draaien van de vaatwasser is goedkoper en energiezuiniger dan met de hand afwassen (1).

Vaatwassers krijgen ook een energielabel van A+++ tot D, of ze krijgen een Energy Star-certificaat. Dus als die van jou een Energy Star-sticker of een A-grade rating heeft, dan is het nog beter!

Dit klinkt ons als muziek in de oren omdat de vaatwasser veel gemakkelijker te gebruiken is. Hoewel er vooraf kosten van de vaatwasser zelf zijn, bespaart u na verloop van tijd geld op energie- en waterrekeningen.

Maakt het uit hoe je een vaatwasser laadt?

Ja – het doet ertoe. Er zijn echter een paar verschillende manieren om een vaatwasser correct in te laden. Dus ook al doe je het misschien niet op onze manier, je kunt het nog steeds ‘goed’ doen.

Dat gezegd hebbende, er zijn zeker verkeerd manieren om een vaatwasser in te laden. Als je het verkeerd doet, kan dit leiden tot kapotte gerechten, oververhitte gerechten en onreine gerechten.

Hoe een vaatwasser te laden

Als je vaat vies wordt, komt dat waarschijnlijk omdat je het niet correct laadt. Deze richtlijnen helpen u om uw vaatwasser goed in te laden, zodat uw vaat efficiënt en effectief schoon wordt.

Bovenste rackHoe het bovenste rack van vaatwasser te laden

Het bovenste rek is ideaal voor glazen, mokken, bekers, steelware, plastic items, kleine kommen en borden en keukengerei.

 1. Plaats steelware in het veiligheidsrek. Als de jouwe er geen heeft, was deze items dan met de hand, anders kunnen ze breken.
 2. Plaats mokken en glazen met de voorkant naar beneden tussen de tanden langs de zijkanten van het bovenste rek.
 3. Plaats kleine kommen en kleine borden tussen de tanden in het midden van het bovenste rek. Ze moeten iets naar voren en naar beneden worden gebogen in de richting van het midden van de vaatwasser. Dat betekent dat de achterste naar je toe moeten kijken en de voorkant naar je toe moet kijken. Dit zorgt voor een perfecte reiniging.
 4. Plastic containers, zoals Tupperware, kunnen net als de kommen en borden met de voorkant naar beneden en in het midden worden geplaatst.
 5. Lange gebruiksvoorwerpen moeten met de voorkant naar beneden en horizontaal op het bovenste rek worden geplaatst, tussen de tanden.

Zorg ervoor dat de items op het bovenste rek niet te klein zijn dat ze door de openingen vallen.

Bodem rackHoe het onderste rack van vaatwasser te laden

Het onderste rek is bedoeld voor grotere kommen, dinerborden, serveerschalen en bestek. Bakplaten, potten, pannen en snijplanken gaan hier ook.

Top Tip

Controleer altijd of uw items vaatwasmachinebestendig zijn, vooral met potten en pannen, omdat veel dat niet zijn.
 1. Bekleed grotere en hogere items zoals serveerschalen en snijplanken aan de randen van het onderste rek. Dit zorgt ervoor dat het niet voorkomt dat de draaiende arm draait.
 2. Stapel platen tussen de tanden en hoek de vuile zijkanten naar het midden. Schakel tussen grote en kleine platen om een betere waterstroom te garanderen.
 3. Plaats grote kommen tussen de tanden of langs de zijkanten van het onderste rek. Zorg ervoor dat de binnenkant van elke kom naar het midden van de vaatwasser is gericht. Hoek ze iets naar beneden.
 4. Bekleed grotere items zoals potten, pannen en bakplaten, langs de zijkanten of achterkant van het rek en hengel ze iets naar beneden voor een goede afvoer.
 5. Platte items zoals pannen en schotels moeten aan de zijkant of achterkant gaan. Houd ze uit de buurt van de deur van de vaatwasser en uit de buurt van de draaiende arm. Als je ze te dicht bij de deur zet, kunnen ze voorkomen dat het wasmiddel vrij stroomt.

Bestek dienbladHoe de besteklade van een vaatwasser te laden

Het is de controversiële vraag – hoe laad je een bestekbak? Hoewel er geen overeengekomen manier is, kunnen we onze favoriete methode delen.

 • Messen moeten altijd naar beneden gericht zijn. Dit zorgt voor een goede reiniging, maar bovenal zorgt het voor veiligheid.
 • Wissel af tussen vorken en lepels, of wissel ze afwisselend met de voorkant naar boven of naar beneden.
 • Plaats theelepels waar je kunt, met de voorkant naar boven, om een goede waterstroom te garanderen.

Als al je vorken en lepels met de voorkant naar boven staan, kan dit leiden tot nesten, waarbij de items bij elkaar rusten en geen goede waterstroom kunnen krijgen. Daarom raden we aan om deze regeling te spreiden of af te wisselen.

Reinigingsmiddel

Hoe zit het met wasmiddel? Uw fabrikant zal een vaatwasmiddel aanbevelen, maar er zijn veel op de markt om uit te kiezen. We raden u aan om rond te winkelen voor een die werkt voor u en uw vaatwasser.

Uw machine heeft waarschijnlijk een wasmiddelbak. U kunt een tablet of poeder gebruiken, deze in de lade plaatsen, het deksel sluiten en de machine zal het tijdens de cyclus loslaten.

Opererend

Wanneer het komt om het bedienen van de machine, uw vaatwasser heeft waarschijnlijk een paar wascycli. Raadpleeg de instructies van uw fabrikant om het verschil tussen elke cyclus te zien.

Over het algemeen zullen er dagelijkse wasbeurten, ecowasbeurten en intensievere cycli zijn. De dagelijkse of ecowas is meestal goed genoeg van dag tot dag. Als je echter vuilere gerechten hebt, of ze zitten al een tijdje in de machine, raden we aan om een intensievere cyclus te gebruiken.

Lossen

Als je eenmaal hebt gekibbeld over wie de vaatwasser uitlaadt, is dit deel eenvoudig. De beste manier om de vaatwasser uit te laden is omgekeerd van hoe je hem hebt geladen. Dit zorgt ervoor dat u niets forceert en breuk riskeert.

Algemene tips voor het gebruik van een vaatwasser

Een vaatwasser kan je schoonmaakroutine enorm verbeteren, waardoor je meer tijd maakt voor andere dingen. We houden van onze vaatwasser, maar het is belangrijk om te weten hoe je hem op de juiste manier moet schoonmaken, laden en gebruiken. Hier zijn nog enkele tips voordat je gaat:

 • Stapel nooit items: Elk item heeft ruimte eromheen nodig om water en wasmiddel te laten reinigen.
 • Koop geen wasmiddel in bulk: Hoewel dit u geld kan besparen, kan het worden geruïneerd voordat u het kunt gebruiken. We raden aan om slechts een paar maanden van tevoren wasmiddel te kopen. Bewaar het op een koele, droge plek. Anders kan het poeder of de tabletten klonteren of afgaan, waardoor het niet effectief is.
 • Wacht tot de vaatwasser vol is: Laat geen halflege vaatwasser draaien als je het kunt vermijden. Wacht tot de volgende dag om het uit te voeren, waardoor u geld en energie bespaart.
 • Ga voor groen: Kies indien mogelijk voor afwasmiddel dat natuurlijk, biologisch afbreekbaar en vrij van vervelende stoffen zoals aardolie en fosfaten is. We hebben de overstap een tijdje geleden gemaakt en hebben nooit meer achterom gekeken!
 • Organiseer uw apparaten: Zet je vaatwasser, die heet wordt, niet naast een koelkast of vriezer, die koel moet blijven. Je koelkast zal meer energie moeten gebruiken om koel te blijven, energie verspillen en je meer geld kosten.
 • Schoon: Maak je vaatwasser één keer per maand schoon.
 • Kleine items: Voor kleine items zoals deksels of kleine Tupperware, doe ze in een gaaszak en vervolgens in de vaatwasser. Dit voorkomt dat ze verdwalen of kapot gaan.
 • Op de juiste manier lossen: Laad eerst het onderste rek uit. Als er water in de vaat in het bovenste rek is gepoold, voorkomt het als laatste lossen dat er water op de schone vaat in de bodem terechtkomt.
 • Overlaad het niet: We weten dat het verleidelijk is om het vol te pakken, zodat je niets met de hand hoeft te wassen. Helaas, als het te vol is, wordt je vaat misschien niet schoon.
 • Lees de handleiding: Lees ten slotte de handleiding. We weten dat het saai is, maar er zal wat nuttige informatie in staan die specifiek is voor uw merk en model.

Veelgestelde vragen over vaatwasser

Wat moet je niet in de vaatwasser doen?

Helaas mag niet alles in de vaatwasser.

Je mag nooit houten voorwerpen, geïsoleerde mokken, antiaanbakartikelen, gietijzer of aluminium in de vaatwasser doen.

Scherpe messen, porselein met metalen decoratie, handgemaakte of antieke voorwerpen, kristallen of snelkookpandeksels zijn ook een no-no. Kijk ook uit voor messing, bronzen en acryl items.

Controleer over het algemeen of het item “vaatwasmachinebestendig” zegt of niet. Als dat niet het geval is, was het dan alleen met de hand.

Moet je je vaat afspoelen voordat je ze in de vaatwasser zet?

Het is niet nodig. Als je die dag de vaatwasser gaat gebruiken, heeft het vuil geen tijd om zich aan de vaat vast te klampen. De vaatwasser kan goed werk leveren bij het schoon schrobben van borden.

Zet je echter maar een paar keer per week je vaatwasser aan, spoel dan zeker vooraf de afwas. Anders zal het voedsel op de vaat koekelen en komen ze er misschien niet schoon uit. Bovendien leidt het tot slechte geuren.

Waarom zijn mijn vaat nog steeds vies na het gebruik van de vaatwasser?

Dit kan te maken hebben met een paar factoren:

 • De sproeiarm is verstopt.
 • Je vaatwasser is vies.
 • Uw afvoerkraan is verstopt.
 • Het water is niet heet genoeg.
 • Je gebruikt niet het juiste wasmiddel.
 • De inlaatklep is kapot.
 • Je liet de gerechten, ongepoetst, te lang voordat jerning op de vaatwasser.
 • U moet een glansspoelmiddel gebruiken.
 • Je hebt een waterontharder nodig.
 • Je hebt het niet goed geladen.

Als je eenmaal de oorzaak van je vuile vaat hebt ontdekt, hebben deze allemaal een relatief eenvoudige oplossing.

Hoe lang kunnen schone vaatjes in de vaatwasser zitten?

Zodra uw vaatwasser de vaat heeft schoongemaakt, is het dan nodig om ze onmiddellijk te verwijderen? Nee. We raden aan om je vaatwasser voor het slapengaan te laten draaien, wat betekent dat je vaat daar graag blijft staan totdat je de volgende ochtend opstaat.

De maximale tijd die we aanbevelen om schone vaat in de vaatwasser te laten, is echter ongeveer één dag.

Als je ze langer laat staan, drogen ze misschien niet volledig en dit kan schimmel veroorzaken, maar waarschijnlijker, slechte geuren. Soms laten we onze vaatwasser draaien voordat we de stad verlaten voor het weekend, komen we terug en moeten we hem opnieuw draaien omdat de afwas een beetje funky ruikt.

Als je op moet raken voordat je tijd hebt gehad om de vaatwasser uit te laden, breek hem dan open en laat de vaat goed aan de lucht drogen.

Is het goedkoper om de vaatwasser ’s nachts te laten draaien?

Op sommige plaatsen wel, omdat nutsbedrijven meer in rekening brengen tijdens piekuren. Neem contact op met uw nutsbedrijf om te zien of uw nachttarieven lager zijn.

Moet u de deur van de vaatwasser open laten om te drogen?

Ja, door het dicht te houden, voorkomt u dat de gerechten snel en effectief drogen. Zoals we allemaal weten, is een vochtige omgeving de perfecte voedingsbodem voor schimmels en bacteriën (2). Dus breek de deur van de vaatwasser open en laat de vaat aan de lucht drogen.


Van vies naar schoon

Wanneer je je vaatwasser op de juiste manier inlaadt, blijf je achter met sprankelend schone vaat. Hoewel er misschien een familievergadering nodig is om iedereen aan boord te krijgen, is het op de lange termijn de moeite waard.

Zorg er over het algemeen voor dat je gerechten iets naar beneden richt en naar het midden gericht bent, zodat het de diepste reiniging krijgt. Test een paar wasmiddelen totdat je je favoriet hebt gevonden. En tot slot, overbelast het niet of stapel geen gerechten op elkaar, anders krijg je geen schone resultaten.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?