Hoe een vacuümslang te ontstoppen en schoon te maken

Je gebruikt een stofzuiger om je huis schoon te maken – maar maak je je stofzuiger ooit schoon? Net als elk ander apparaat moet een stofzuiger worden verzorgd om op zijn best te werken.

In het bijzonder is de slang een deel van het vacuüm dat veel mensen gebruiken voor directe reiniging, en na verloop van tijd zal het vies worden. Er is zelfs een kans dat de slang verstopt raakt als u het reguliere onderhoud niet bijhoudt.

Daarom laten we u zien hoe u een vacuümslang kunt reinigen, zodat u uw huis efficiënt kunt blijven schoonmaken.

Inhoudsopgave
  • Hoe vaak moet ik de vacuümslang reinigen?
  • Tekenen dat uw vacuümslang verstopt is
  • Hoe een vacuümslang te reinigen
  • Veelgestelde vragen
  • Tot slot

Hoe vaak moet ik de vacuümslang reinigen?

Gemiddeld moet u uw vacuümslang ongeveer één keer per maand reinigen. Maar het kan meer of minder zijn dan dit, afhankelijk van hoe vaak je stofzuigt.

Het is dus het beste om de binnenkant van de slang visueel te inspecteren na een diepe reiniging. Op deze manier kunt u controleren op duidelijke klompen die de prestaties van het vacuüm tijdens uw volgende gebruik zullen beïnvloeden.

Tekenen dat uw vacuümslang verstopt is

Meestal zal het duidelijk zijn dat uw vacuümslang verstopt is. Er zal een verlies van zuigkracht zijn en je zult moeite hebben om vuil en puin op te rapen. Zoek ook naar je stofzuiger die stof uitblaast of een vreemd geluid maakt wanneer je het gebruikt.

Bovendien, als u een slechte geur uit uw vacuümslang opmerkt, geeft dit aan dat voedsel vast is komen te zitten en is gaan rotten.

Gelukkig betekenen al deze problemen niet noodzakelijkerwijs dat uw vacuümslang moet worden vervangen. Dit is alleen nodig als een gat of scheur een luchtlek veroorzaakt. Het heeft waarschijnlijk gewoon een goede schrobbeurt nodig.

Hoe een vacuümslang te reinigen

Nu u weet dat er een probleem is, moet u weten hoe u een vacuümslang goed kunt reinigen. Laten we de zes stappen doorlopen.

  • Tijd: 30-40 minuten
  • Moeilijkheid: Gemakkelijk

1. Maak de slang los

Om te beginnen met schoonmaken, is de eerste stap om de slang los te maken van het vacuüm. Hoe je dit doet, hangt af van het merk en model. Meestal gaat het om het uitdraaien van de slang of het indrukken van een knop.

Het belangrijkste is om het gebruik van buitensporig geweld te vermijden. Het is niet ontworpen om moeilijk te zijn – als het niet goed voelt, kan er een andere manier zijn om het los te maken. Als u niet zeker weet hoe u de slang moet verwijderen, stopt u en raadpleegt u de gebruikershandleiding.

Zich herinneren

Schakel de stofzuiger altijd uit en koppel deze los voordat u de slang loskoppelt.

Zorg er om veiligheidsredenen voor dat uw stofzuiger niet is aangesloten op een stopcontact. Op deze manier voorkomt u elektrische schokken of gaat uw stofzuiger plotseling aan wanneer u de slang probeert los te koppelen.

2. Ontstop en verwijder klonten

Vervolgens is het tijd om vuil en klompen vuil zichtbaar in de slang te verwijderen. Leg je slang gewoon plat en recht op de vloer of een tafel om dit te doen.

Je kunt iets duns en langs gebruiken om eventuele klonten van binnenuit naar buiten te duwen. We raden aan om hiervoor het handvat van een bezem of dweil te gebruiken. Dit zou alles wat in het midden is ingeklemd en waar je niet gemakkelijk bij kunt, eruit moeten duwen.

Wees voorzichtig, want een vacuümslang is gemaakt van een flexibel, lichtgewicht materiaal. Het laatste wat je wilt doen is een gat slaan door te krachtig te zijn.

3. Was het uit

Een uitstekende manier om het vuil dat aan de binnenste plooien kleeft te verwijderen, is door het uit te wassen. Je kunt de gootsteen vullen met ongeveer 4 centimeter water. Meng dan in een of twee spuiten afwasmiddel of een mild wasmiddel.

Het is het beste om de slang volledig onder te dompelen. Hierdoor kan water door de binnenkant bewegen en het materiaal reinigen. U kunt de buitenslang ook reinigen met een vochtige doek. Het is verstandig om het gebruik van agressieve chemicaliën te vermijden voor het geval dit het materiaal beschadigt.

Wilt u uw vacuümslang ontsmetten? Probeer zuiveringszout en gedistilleerde witte azijn te gebruiken voor deze klus. Deze veel voorkomende huishoudelijke ingrediënten zijn een goede manier om bacteriën en ziektekiemen kwijt te raken zonder sterke bleekmiddelen te kiezen.

Het azijnzuur in azijn kan bijvoorbeeld helpen om bacteriën te doden en te voorkomen dat u E. coli krijgt (1). Probeer een half kopje zuiveringszout en twee kopjes azijn te mengen met wat water. Giet het gewoon door de slang en geniet van het magische bruisen.

4. Gebruik een flesreinigingsborstel

Als je vacuümslang echt vies is, kan er wat hardnekkig vuil zijn waar je niet vanaf kunt komen. Dit zal voornamelijk binnenin zitten in de plooien waar je niet gemakkelijk bij kunt. Dus voor hulp bij deze taak wilt u misschien een flesreinigingsborstel gebruiken.

De borstelharen op dit type borstel zijn misschien precies wat je nodig hebt om blijvend en onhandig vuil te schrobben. Ze zijn dun en lang – precies de juiste maat om in het midden te komen.

5. Spoel de binnenkant af

Na het reinigen en schrobben van de vacuümslang is het tijd om deze uit te spoelen. Profiteer van de waterdruk rechtstreeks uit de kraan voor deze taak.

Laat het water door de slang lopen om los vuil of vuil weg te spoelen. Misschien wilt u de slang in een ‘U’-vorm houden. Op deze manier kun je het water rondschudden voordat het aan de andere kant opraakt.

6. Laat het drogen

Voordat u de slang weer in uw stofzuiger aansluit, kunt u deze het beste laten drogen. Om water uit de binnenste plooien te laten bewegen, kun je het ophangen.

Dit kan zijn over een douchegordijnroede of ergens vergelijkbaar in huis of tuin waardoor overtollig water kan wegvloeien. Je kunt het ook snel schudden. Laat de slang enkele uren drogen voordat u deze weer op zijn plaats bevestigt.

Dan is het tijd om te kijken of je harde werk heeft geholpen. Hopelijk moet je het aanzetten en een verschil in zuigkracht opmerken of dat er geen slechte geur meer is. Als er nog steeds een probleem is met uw stofzuiger, kan er een ander probleem zijn dat moet worden gerepareerd.

Misschien vind je dit ook interessant
Een vacuümborstel vol haarHoe u uw vacuümborstel reinigt (verspreid geen ziektekiemen)

Veelgestelde vragen

Hoe reinig je een beschimmelde vacuümslang?

De beste manier om een beschimmelde vacuümslang schoon te maken, is door deze los te maken van het vacuüm. Steek een borstelhandgreep in de slang om hardnekkig stof te verwijderen. Gebruik een plumeau om de binnenkant van de slang schoon te maken.

Meng zuiveringszout met water en was de slang om schimmel te verwijderen. Eenmaal schoon, laat het drogen voordat u het opnieuw aan de stofzuiger bevestigt.

Wat kan ik in mijn vacuüm stoppen om het goed te laten ruiken?

De beste manier om je stofzuiger goed te laten ruiken, is door een paar druppels etherische oliën aan de stofbus toe te voegen. Je kunt ook geurende korrels toevoegen, zoals deze vacuümluchtverfrisser Fragrant Scent.

Je kunt ook witte azijn aan de binnenkant van je stofzuiger toevoegen om de bacteriën die geuren veroorzaken te desinfecteren en te doden.

Waarom raakt mijn stofzuiger steeds verstopt?

Uw stofzuiger raakt steeds verstopt omdat het filter gereinigd moet worden. Zodra het filter wordt geblokkeerd, vermindert het de luchtstroom, waardoor de zuigkracht van uw vacuüm wordt gedood.

Neem een regelmatig reinigingsregime aan om het onderhoud bij te houden, omdat dit de levensduur van uw stofzuiger zal beperken.

Waarom heeft mijn vacuüm zijn zuigkracht verloren?

Uw stofzuiger heeft aan zuigkracht verloren door een reinigingsprobleem. De filters raken verstopt, wat de luchtstroom en zuigkracht beïnvloedt. U kunt ook een verstopping in het systeem hebben, waardoor de luchtstroom wordt beperkt.


Tot slot

Het reinigen van uw vacuümslang is een noodzakelijke taak om ongeveer één keer per maand te voltooien. Dit kan een correcte luchtbeweging stimuleren en u in staat stellen om uw huis efficiënter te stofzuigen. Het kan ook vieze geuren voorkomen.

Verwijder eventuele verstoppingen met een bezem- of dweilhandvat voordat u de binnenslang wegspoelt. Zuiveringszout en azijn kunnen een goede combinatie zijn om te ontsmetten. Een flesreinigingsborstel kan goed zijn voor taai vuil. Dan moet je het gewoon afspoelen en laten drogen.

Het duurt slechts ongeveer een half uur en het zal u de hele maand door veel beter reinigen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Thank U Voor Uw Feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   hoe suede schoenen schoonmaken