Hoe een zwembadfilter schoon te maken (complete gids)

Is het water in je zwembad troebel geworden? Is het een seizoen of twee geleden dat je je zwembadfilter hebt geïnstalleerd? Dan is het misschien tijd om te leren hoe je een zwembadfilter reinigt. Je zult in staat zijn om van het troebele water af te komen en weer te genieten van het zwemmen in een helder zwembad.

Inhoudsopgave
 • Verschillende soorten zwembadfilters
 • Zelfgemaakte zwembadfilterreinigingsoplossing
 • Hoe een zwembadfilterpatroon schoon te maken
 • Hoe een zandbadfilter te reinigen
 • Hoe een D.E. Zwembadfilter schoon te maken
 • Hoe vaak het zwembadfilter te reinigen
 • Hoe weet u wanneer u uw zwembadfilter moet vervangen?
 • Onderhoudstips voor zwembadfilters
 • Veelgestelde vragen

Verschillende soorten zwembadfilters

Er zijn drie soorten zwembadfilters die worden gebruikt om het zwembadwater schoon te houden. Het zijn het patroonpoolfilter, het zandbadfilter en het diatomeeënaarde- of D.E.-filter. Alle drie de zwembadfilters kunnen zich in de grond of boven de grond bevinden.

Cartridge Pool Filter

Productafbeelding van de Hayward W3C4030 SwimClear Cartridge Pool Filter, 425 Sq. Ft.

Een patroon zwembadfilter gebruikt een doekmateriaal om het zwembadwater te filteren en kan deeltjes van slechts 25 micron groot opvangen. Het hoeft niet te worden teruggespoeld en de cartridges zijn herbruikbaar.

Zand zwembad filter

Productafbeelding van de Hayward W3S166T ProSeries Zandfilter 16 Inch, Topmontage voor bovengrondse zwembaden

Een zandbad filtert het water door zand en kan deeltjes zo klein als 20-30 micron groot vangen. Dit type filter vereist regelmatig terugspoelen.

Diatomeeënaarde Filter

Productafbeelding van de Hayward W3DE4820 ProGrid Diatomeeënaard Zwembad Filter, 48 Sq. Ft.

De diatomeeënaardefilters gebruiken een natuurlijk voorkomend zacht sedimentair gesteente dat gemakkelijk kan worden afgebrokkeld tot een poeder om het water van het zwembad te filteren. Het zal deeltjes zo klein als 3-5 micron groot vangen, waardoor een zwembad kristalhelder kan worden. Het vereist ook regelmatig terugspoelen.

Zelfgemaakte zwembadfilterreinigingsoplossing

U kunt uw eigen doe-het-zelf zwembadfilterreinigingsoplossing maken door een kopje afwasmiddel of vaatwasmiddel in 5 liter water te mengen. Als alternatief kunt u ook de zelfgemaakte zwembadfilterreinigingsoplossing maken door 1 kopje trinatriumfosfaat (TSP) in 5 liter water te mengen.

Hoe een zwembadfilterpatroon schoon te maken

Een zwembadfilterpatroon is vrij eenvoudig schoon te maken. Eerst moet u het zwembadfilter uit de behuizing verwijderen voordat u het kunt reinigen.

 • Tijd: Een middag of weekend
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Tuinslang
 • Sproeikop
 • Moersleutelset
 • Zwembadfilterreiniger
 • Emmer of vuilnisbak van 5 gallon
 • O-ring smeermiddel
 • Rubberen hamer
 • Gebruikershandleiding

Hoe poolfilter te verwijderen

1. Zet de pomp uit

Schakel de pomp uit voordat u alle in- en uitlaatkleppen sluit die in en uit de pomp stromen. Open de luchtontlastklep aan de bovenkant van de pomp om te voorkomen dat er een vacuüm ontstaat.

2. Open behuizing en verwijder de bovenkant van het filter

Open de behuizing van de pomp door remohet vastzetten van de bout die de klem bij elkaar houdt. Mogelijk hebt u een rubberen hamer nodig om de klem voorzichtig te raken en los te maken als deze aan elkaar vastzit. Verwijder nu de bovenkant van het filter.

3. Cartridges verwijderen

Verwijder de cartridges. Mogelijk moet u een schommelende beweging gebruiken om ze uit de behuizing te krijgen. Inspecteer de cartridges op slijtage of beschadigingen. Als een cartridge papperig, gescheurd of gebarsten is, moet u deze vervangen.

Nu is het tijd om de filters schoon te maken.

Hoe het filter te reinigen

1. Plaats cartridges op gras

Nogal wat puin zoals dode bladeren en slib zal uit de patronen worden verwijderd, dus het is gemakkelijker om ze op het gras te plaatsen. Dit bespaart tijd bij het opruimen van het vuil nadat u de cartridges hebt schoongemaakt.

2. Slang van de cartridges

Gebruik de tuinslang en sproeikoppen om de patronen af te spoelen. Probeer een hoek van 45 graden aan te houden om te voorkomen dat ze beschadigd raken. Werk om het puin tussen de plooien te spoelen.

Indien nodig kunt u de plooien borstelen om kleine deeltjes te verwijderen die moeilijk te verwijderen zijn.

3. Week de cartridges

Als de cartridges smerig zijn, moet u de cartridges mogelijk in een reinigingsoplossing voor zwembadfilters weken. Doe de cartridges in de oplossing en laat ze een nacht weken.

4. Spoel en reinig de filterbehuizing

Terwijl de patronen weken, spoelt en reinigt u de filterbehuizing.

5. Spoel cartridges en vervang in behuizing

Nadat de patronen een nacht hebben geweekt, spoelt u ze af voordat u ze terugbrengt naar de filterbehuizing. Bevestig de cartridges op hun plaats en plaats ze op de bovenkant van de behuizing. Zorg ervoor dat alles op zijn plaats wordt bevestigd.

6. Controleer O-Ring

Controleer de o-ring. Als het in goede staat is, smeer het dan. Als het beschadigd is, moet u het vervangen.

7. Systeem inschakelen

Schakel het systeem in en open de luchtontlastklep. Laat de klep open totdat er een gestage stroom water uit spuit. Sluit de klep.

De laatste stap is om de systeemdruk te controleren om er zeker van te zijn dat deze is teruggekeerd naar het normale bereik. Als dit niet het geval is, raadpleegt u de gebruikershandleiding om het probleem op te lossen en op te lossen.

Hoe een zandbadfilter te reinigen

Als u merkt dat uw zwembad troebel water ontwikkelt of als de druk van uw filter met 10PSI is toegenomen, is het waarschijnlijk tijd om uw zandbadfilter schoon te maken. Hier leest u hoe u een zwembadfilter eenvoudig kunt reinigen.

 • Tijd: Overnachten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Terugspoelslang
 • Zandfilterreiniger
 • Emmer water
 • Gebruikershandleiding

1. Terugspoelen van het filter

De eerste stap is om uw zandbadfilter terug te spoelen om eventuele vuil in het filter te verwijderen.

2. Zandfilterreiniger toevoegen

Zet eerst je pomp uit. Zorg er dan voor dat de 2-weg klep is ingesteld op filteren, niet op terugspoelen. Verwijder het deksel van de zeef en giet de zandfilterreiniger in de mand of skimmer van de zeef. Giet langzaam een emmer water in de mand van de zeef om de reiniger te laten circuleren. Plaats het deksel terug.

Zet de pomp een paar seconden aan, ongeveer 10-20 seconden, om er zeker van te zijn dat de zandfilterreiniger in het filter is verplaatst. Zet de pomp weer uit.

3. Laat de pomp ’s nachts rusten

Laat de pomp en het filter minstens 8 uur weken, zo niet een nacht.

4. Terugspoelfilter opnieuw

Spoel het filter opnieuw gedurende 5 minuten om de chemicaliën en eventuele filterreinigerresten in het zand te verwijderen. Zet de pomp uit.

5. Spoel het filter af

Draai het filter op de spoelstand en laat het ongeveer 30 seconden spoelen. Breng het filter vervolgens terug naar de normale filterpositie en schakel uw systeem weer in.

Uw zwembad is klaar om opnieuw gebruikt te worden.

Hoe een D.E. Zwembadfilter schoon te maken

De diatomeeënaardefilters zijn de meest efficiënte zwembadfilters die beschikbaar zijn en moeten elke 4-6 weken worden teruggespoeld. Uw filter moet echter nog steeds elk seizoen worden gereinigd of wanneer de meter 10 psi hoger is dan wat hij las toen hij werd geïnstalleerd of voor het laatst werd gereinigd. Hier leest u hoe u uw zwembad D.E. filter reinigt.

 • Tijd: Een middag
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt

 • Terugspoelslang
 • Tuinslang
 • Sproeikop
 • O-ring smeermiddel
 • Moersleutelset
 • Emmer van 5 liter
 • Grote plastic lepel
 • D.E. filterreiniger
 • D.E. poeder
 • Gebruikershandleiding

1. Terugspoelen van de pomp

De eerste stap om uw D.E. zwembadfilter te wassen is om de pomp gedurende 3-5 minuten terug te spoelen. Dit zal eventuele puin in het systeem verwijderen.

2. Schakel de pomp uit en verwijder de aftapplug

Schakel de pomp uit, zorg ervoor dat de terugspoelklep naar het filter wijst en open de luchtontlastklep. Verwijder vervolgens de aftapplug en laat het water in de filtertank leeglopen.

3. Filterspruitstuk en rasters verwijderen

Verwijder de klemmen of grendels die het filter bij elkaar houden. Als u niet zeker weet hoe u dit moet doen, raadpleegt u de gebruikershandleiding. Zodra u de klemmen hebt verwijderd, opent u de filtertank door de bovenste helft eraf te halen.

Verwijder het filterspruitstuk en alle rasters uit het filter.

4. Schone filtertank, filterspruitstuk en roosters

Spoel de filtertank af met een tuinslang. Vervang de aftapplug.

Terwijl het filterspruitstuk en de roosters uit de filtertank zijn, gebruikt u een sproeikop op uw slang om ze schoon te maken. Mogelijk moet u een D.E.-filterreiniger gebruiken als het filterspruitstuk smerig is. Zorg ervoor dat u de instructies van de fabrikant opvolgt en de juiste veiligheidsuitrusting gebruikt.

Spoel de roosters goed af en zorg ervoor dat alle vuil en het D.E. poeder zijn verwijderd.

5. Inspecteer roosters en spruitstuk

Inspecteer de roosters en het spruitstuk op scheuren, scheuren en schade.

6. Filterspruitstuk en rasters vervangen

Vervang het filterspruitstuk en de roosters terug in de filtertank. Draai de moeren aan, maar pas op dat je ze niet te strak vastzet. Als u een standpijp O-Ring hebt, moet u deze vervangen.

Smeer de O-Ring in de filtertank voordat u de bovenste helft van de filtertank terugbrengt naar de oorspronkelijke plaats.

7. Voeg D.E. Poeder toe aan filtertank

Raadpleeg de gebruikershandleiding van uw filtertank om te bepalen hoeveel D.E. poeder u moet gebruiken. Gebruik vervolgens een schone emmer en een grote plastic lepel om het poeder met voldoende water te mengen om een slurry te maken, het moet dezelfde consistentie hebben als melk. Voeg het poeder nog niet toe aan de tank.

8. De filterpomp voorbereiden

Verwijder het deksel van de zeefbehuizing en vul het zeefhuis met water. Zorg ervoor dat er wat water door de binnenkomende lijn loopt. Mogelijk moet u ook de O-Ring van het pompdeksel smeren.

Sluit nu de deksel van de zeefbehuizing.

9. Zet de pomp aan

Open eerst de filterluchtontlastklep om overtollige lucht uit de filtertank af te voeren. Start vervolgens de pomp en laat deze een minuut of twee draaien. Dit zorgt ervoor dat je circulatie hebt.

Sluit de luchtontlastklep van het filter wanneer er water uit is.

10. Voeg de D.E. Slurry toe

Giet nu langzaam het drijfmestmengsel in de zwembadafschuimer en laat de pomp nog 30 minuten draaien. Hierdoor kan de D.E. zich gelijkmatig over de rasters van het filter verspreiden.

Controleer dubbel om er zeker van te zijn dat D.E. niet terugkeert naar de pool vanaf de retourlijn.

Als dit gebeurt, kunt u een haarscheur in een van de roosters of het spruitstuk hebben. Het is ook mogelijk dat je een nieuwe pakking of O-ring nodig hebt. Bel indien nodig een erkende poolserviceprofessional om uw filter te onderzoeken.

Hoe vaak het zwembadfilter te reinigen

Zwembadfilters variëren in hoe vaak ze moeten worden gereinigd. De temperatuur, de hoeveelheid gebruik en de grootte van het zwembad zijn van invloed op wanneer u het zwembadfilter moet reinigen. De beste manier om dit te vertellen is door de manometer in de gaten te houden.

Wanneer de druk in uw zwembad met 8-10 PSI is toegenomen ten opzichte van de druk nadat het filter is geïnstalleerd of voor het laatst is gereinigd, moet uw zwembadfilter opnieuw worden gereinigd.

U wilt ook controleren of uw zwembadfilter moet worden gereinigd als het water van uw zwembad troebel wordt.

Over het algemeen moet een patroonzwembadfilter elke 6 weken tot elke 3 maanden worden gereinigd. Een zandfilter moet om de 1-4 weken worden teruggespoeld en het zand twee keer per jaar grondig worden gereinigd. Een D.E. filter moet om de 1-3 maanden worden gereinigd.

Hoe weet u wanneer u uw zwembadfilter moet vervangen?

Vervang uw zwembadfilter wanneer het is gescheurd of gebarsten. Controleer ook op naden die uit elkaar vallen of gaten in het filter. Andere tekenen dat u mogelijk uw zwembadfilter moet vervangen, zijn wanneer het water troebel is en wanneer de druk van een gereinigd filter 6 PSI hoger is dan de druk van het filter toen het voor het eerst werd geïnstalleerd.

Onderhoudstips voor zwembadfilters

 • Scheer puin zoals bladeren, takken en bloemen van uw zwembad regelmatig. Dit vermindert de slijtage van uw zwembadfilter.
 • Voor een eenvoudige ontvetter laat je een tennisbal in je zwembad vallen. De tennisbal zal alle oliën opnemen die in uw zwembad terechtkomen en de oliën uit uw filter houden.
 • Controleer regelmatig de chemische niveaus van uw zwembad. De juiste waterbalans is belangrijk voor het onderhoud van uw zwembadfilter.
 • Stofzuig het zwembad en borstel de tegels en muren elke week. Dit zal helpen om uw zwembad schoon te houden en het gemakkelijker te maken om de algen onder controle en uit uw zwembadfilter te houden.
 • Ken de druk van uw filter wanneer het schoon is, zodat u weet wanneer het tijd is om uw filter grondig te reinigen of te vervangen.
 • Spoel je filter één keer per maand terug.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost het om een zwembadfilter te installeren?

De gemiddelde kosten liggen tussen de $ 500 en $ 2000 om een zwembadfilter te installeren. Een zand- of patroonzwembadfilter voor een klein bovengronds zwembad kost mogelijk slechts ongeveer $ 250. Een D.E. zwembadfilter voor een groot in de grond zwembad kan echter wel $ 5000 kosten.

De prijs varieert afhankelijk van het type filter, de grootte van het zwembad en of het zwembad bovengronds of in de grond is.

Waarom blijft mijn zwembadfilter verstopt raken?

Vuil zoals bladeren en slib hopen zich op in het zwembadfilter en zorgen ervoor dat het filter verstopt raakt. Ook algen of oliën in uw zwembad kunnen ervoor zorgen dat uw filter verstopt blijft.

Kunt u azijn gebruiken om zwembadfilter schoon te maken?

Ja, u kunt azijn gebruiken om een patroonzwembadfilter schoon te maken. Maak een zelfgemaakte oplossing van 1 deel azijn op 1 deel water en laat het patroonfilter vervolgens 3 uur of een nacht weken.

Een D.E.-filter kan echter niet worden gereinigd met azijn omdat het het filter kan beschadigen.

Kunt u een zwembadfilter onder druk wassen?

Nee, was een zwembadfilter niet onder druk, want dan beschadigt u het filter.

Hoe reinig je algen uit een zwembadfilterpatroon?

Week het filter in een oplossing van 1 deel zoutzuur tot 20 delen water. Voeg altijd het zuur toe aan het water, nooit het omgekeerde. Wacht vervolgens tot het borrelen stopt voordat u het zwembadfilterpatroon verwijdert en afspoelt.

Hoe gooit u zoutzuur veilig weg?

De veiligste manier om zoutzuur te verwijderen is door het naar een afvalverwerkingsinstallatie te brengen. Ze hebben de apparatuur om chemicaliën op een milieuvriendelijke manier veilig te verwijderen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Table of Contents

Lees ook:   wanneer sloten schoonmaken