Hoe grafstenen schoon te maken (respect voor je voorouders)

Grafstenen zijn prachtige gedenktekens voor familieleden en kunnen generaties lang meegaan. Grafstenen voor graven worden echter na verloop van tijd smerig en bedekt met korstmos. Ze moeten worden schoongemaakt om er op hun best uit te zien.

U moet er wel voor zorgen dat u de juiste grafsteenreiniger en reinigingsmethode gebruikt voor het type materiaal dat wordt gebruikt om de grafsteen te maken. Dus vandaag delen we enkele eenvoudige instructies over het reinigen van grafstenen zonder ze te beschadigen.

Hoe grafstenen schoon te maken

Beoordeel de grafsteen voordat u begint met het schoonmaken om ervoor te zorgen dat deze niet onstabiel is, barst of schilfert. Maak de grafsteen niet schoon als u tekenen van schade ziet. Week de grafsteen met water. Schrob het nu in een cirkelvormige beweging, met een zachte borstel. Zorg ervoor dat je van de onderkant van de grafsteen naar de bovenkant werkt. Vermijd het schrobben van beschadigde gebieden. Als je klaar bent met schrobben, spoel je de grafsteen af. Vergeet niet om onderaan de grafsteen te beginnen en naar boven te werken bij het spoelen. Dit zal helpen om strepen te voorkomen.

Lees ook:   hoe zonnepanelen schoonmaken

Inhoudsopgave
 • Wat je nodig hebt
 • Marmeren Grafstenen
 • Graniet, leisteen en zandstenen grafstenen
 • Bronzen Grafstenen
 • Pro Tips voor het reinigen van grafstenen
 • What niet te gebruiken bij het reinigen van grafstenen
 • Veelgestelde vragen

Wat je nodig hebt

 • Schoon water
 • Borstel met zachte borstel
 • Tandenborstel
 • Tandenstoker of deuvel (optioneel voor bronzen grafstenen)
 • Handschoenen
 • Natuurlijke zeespons
 • Spuitfles
 • Emmer
 • Pompsproeier of slang aangesloten op een waterbron
 • Geschikte reinigingsoplossing voor het grafsteenmateriaal
 • Was

Marmeren Grafstenen

Marmer is een prachtig monument voor uw familieleden. De steen is er in veel verschillende kleuren en zal opvallen tussen de andere markers. Een marmeren grafsteen moet echter goed worden schoongemaakt, zodat deze vele generaties meegaat.

1. Beoordeel de grafsteen

Controleer op de begraafplaats de staat van de grafsteen voordat u begint met het schoonmaken ervan. Als de grafsteen niet stabiel is, kunt u ervoor zorgen dat deze valt wanneer u deze schoonmaakt. Controleer ook of de grafsteen niet schilfert of overmatig verweerd is. Je zult meer schade aan de grafsteen veroorzaken, dus maak deze niet schoon als de grafsteen in een slechte staat verkeert.

2. Schoon gebied rond Grafsteen

Reinig het gebied rond de grafsteen door dode bladeren, oude bloemen en twijgen te verwijderen. Het opruimen van dit gebied zal het uiterlijk van de grafsteen aanzienlijk verbeteren.

Pas op dat je geen klimop van de grafsteen trekt. In plaats daarvan moet je de klimop wegsnijden van de marker, anders kan de klimop de grafsteen beschadigen terwijl deze wordt weggetrokken.

3. Week de grafsteen met water

Giet een emmer water over de grafsteen om het te weken. Je kunt ook een handslang gebruiken om de grafsteen naar beneden te spuiten om hem te weken.

4. Mix reinigingsoplossing

Trek handschoenen aan om je handen te beschermen. U gebruikt een 1:4 deel oplossing van ammoniumhydroxide verdund in water. Een andere optie is om 1 oz huishoudelijke ammoniak toegevoegd aan 1 gallon water te gebruiken.

5. Breng reinigingsoplossing aan op de steen

Test eerst de reinigingsoplossing op een onopvallend deel van de steen om er zeker van te zijn dat u de gewenste resultaten krijgt. Breng de oplossing nu voorzichtig aan op de grafsteen met behulp van de borstel of spons met zachte borstel.

6. Schrob de steen

Schrob het marmer voorzichtig in een cirkelvormige beweging van de onderkant van de steen naar de bovenkant met behulp van de spons, borstel met zachte borstel of tandenborstel. Zorg ervoor dat u scheuren of schilfers voorkomt.

7. Spoel de grafsteen af

Nadat de grafsteen schoon is, spoel je de grafsteen van onder naar boven met een slang of emmer, zodat je geen druppellijnen krijgt. Zorg ervoor dat u alle reinigingsoplossing eruit hebt verwijderd, omdat eventuele overgebleven resten vuil aantrekken en ervoor zorgen dat de grafsteen snel vuil wordt.

Graniet, leisteen en zandstenen grafstenen

U gebruikt dezelfde stappen en reinigingsoplossingen om graniet, leisteen en zandstenen grafstenen schoon te maken. Vergeet niet om eerst toestemming van de familie te vragen en de grafstenen op een gematigde dag schoon te maken. Als de dag te warm of te koud is, loop je het risico de steen te beschadigen.

1. Beoordeel de grafsteen

Voordat u begint met het reinigen van de grafsteen, moet u eerst goed naar de grafsteen kijken en de staat ervan overwegen. Je moet ervoor zorgen dat de grafsteen niet schilfert, wankelt of barst voordat je begint, anders kun je de grafsteen beschadigen wanneer je hem schoonmaakt.

2. Schoon gebied rond Grafsteen

Maak nu het gebied rond de grafsteen schoon. Verwijder dode bladeren en bloemen. Pak stokken op. Trek geen klimop uit die zich aan de grafsteen heeft gehecht. Knip in plaats daarvan de klimop zo kort mogelijk, zodat je de grafsteen niet beschadigt door hem eruit te trekken.

Vaak verbetert het eenvoudig schoonmaken van het gebied rond de grafsteen het uiterlijk enorm.

3. Week de grafsteen met water

Week de grafsteen nu in water. Dit kun je doen door de grafsteen naar beneden te spuiten of water uit een emmer over de grafsteen te gieten.

4. Mix reinigingsoplossing

Graniet, zandsteen en leisteen grafstenen vereisen een reinigingsoplossing van 1 oz niet-ionische oplossing in 5 liter water. U moet een niet-ionische oplossing gebruiken om te reinigen, omdat het een elektrisch neutraal reinigingsmiddel is. Dit betekent dat het geen oplosbare zouten bevat en er ook geen oplosbare zouten voor zorgt. Oplosbare zouten beschadigen de grafsteen, dus ze moeten worden vermeden.

5. Breng reinigingsoplossing aan op de steen

Breng de reinigingsoplossing aan op yoje grafsteen met de spons. Je begint vanaf de bodem en werkt je een weg omhoog in zachte cirkelvormige bewegingen. Zodra de reinigingsoplossing is aangebracht, laat u deze gedurende 10 minuten in de steen weken.

6. Schrob de steen

Schrob de steen nu opnieuw met een borstel met zachte borstel met zachte cirkelvormige bewegingen. Zorg ervoor dat u de hele kant van de onderkant tot de bovenkant van de grafsteen reinigt.

7. Spoel de grafsteen af

Spoel de grafsteen voordat deze droogt met een slang of pompspuit. Ook hier spoel je de grafsteen van onder naar boven. U moet ervoor zorgen dat u alle reinigingsoplossingen uit de steen hebt verwijderd, zodat u niet per ongeluk een residu achterlaat dat vuil aantrekt.

Bronzen Grafstenen

Een bronzen grafsteen is prachtig. Omdat brons een metaal is in plaats van een steen, vereist een bronzen grafsteen een iets andere reinigingstechniek dan andere grafstenen.

1. Beoordeel de grafsteen

De eerste stap, ongeacht het type grafsteen dat u schoonmaakt, is altijd om de grafsteen zelf te beoordelen. U bent op zoek naar tekenen van wiebelen, chippen of schade die kunnen verergeren als u de grafsteen reinigt.

2. Schoon gebied rond Grafsteen

Maak het gebied rond de grafsteen schoon. Zoek naar dode bloemen, bladeren en twijgen die het gebied rommelig maken. Verwijder eventueel ook gras dat op het oppervlak ligt.

3. Schrob de bronzen grafsteen met water

Schrob met een borstel met zachte borstel en water de bronzen grafsteen met gewoon water. Gebruik een tandenborstel om in kleine spleten te komen die moeilijk te bereiken zijn met de grotere borstel.

4. Mix reinigingsoplossing

Nu maak je een reinigingsoplossing met een niet-ionische zeep of wasmiddel door een paar druppels van je wasmiddel te verdunnen in een 16 oz spuitfles vol water.

5. Reinigingsoplossing en scrub aanbrengen

Spuit het bronzen gedenkteken in met de reinigingsspray en begin onmiddellijk met het schrobben van het brons met een zachte doek, borstel met zachte borstel of tandenborstel. U kunt een tandenstoker of deuvel gebruiken om vuil tussen letters voorzichtig te verwijderen.

Als de reinigingsoplossing niet zo effectief werkt als u zou willen, kunt u in plaats daarvan een bronsreiniger gebruiken.

6. Spoel en droog de grafsteen

Geef de plaques een grondige spoeling omdat u ervoor moet zorgen dat alle reinigingsoplossing van de marker is verwijderd. Het overgebleven residu zal vuil aantrekken en ervoor zorgen dat de marker veel sneller vuil wordt dan anders het geval zou zijn. Zodra je de grafsteen hebt gespoeld, droog je hem af met een schone doek.

7. Optioneel: Wax de grafsteen

Nadat u de grafsteen hebt schoongemaakt, kunt u een dunne laag hoogwaardige heldere pastawas op het oppervlak aanbrengen. Nadat je de bronzen marker hebt gewaxt, moet je de marker lichtjes poetsen.

Pro Tips voor het reinigen van grafstenen

Wanneer u van plan bent om nieuwe of oude grafstenen schoon te maken, zorg er dan voor dat u deze professionele tips hebt gevolgd. Dit voorkomt dat u per ongeluk schade aan de grafsteen veroorzaakt.

Schoon op een gematigde dag

Probeer de grafsteen niet schoon te maken op een extreem warme of koude dag. Als de grafsteen heet aanvoelt, kan deze barsten wanneer er koud water op wordt gegoten.

Als de temperatuur dicht bij het vriespunt ligt, loop je het risico dat water in kleine en minuscule scheuren terechtkomt. Water zet uit als het bevriest, dus het kan een uitzetting in de scheuren veroorzaken en zo de grafsteen beschadigen.

Vraag altijd eerst om toestemming

Maak nooit een grafsteen schoon zonder eerst toestemming te krijgen van de familieleden. Als je twijfelt, neem dan contact op met de mensen die verantwoordelijk zijn voor het kerkhof. Zij kunnen u helpen om in contact te komen met de familie.

Controleer de staat van de grafsteen

Controleer altijd de staat van de grafsteen voordat u begint met het schoonmaken ervan. Als de grafsteen wankelt of wiebelt, kan deze vallen wanneer u deze probeert schoon te maken. Ook als de grafsteen gebarsten of schilferend is, kunt u meer schade aan de grafsteen veroorzaken door deze schoon te maken.

Maak de grafsteen niet te vaak schoon

Elke keer dat je een grafsteen schoonmaakt, slijt je een deel van het oppervlak van de steen weg. Als je een steen meer dan eens in de paar jaar schoonmaakt, zal de grafsteen sneller wegslijten dan wanneer je hem zelden schoonmaakt.

Wat niet te gebruiken bij het reinigen van grafstenen

Wanneer u grafstenen schoonmaakt, moet u voorzichtig zijn met de gereedschappen en reinigingsoplossingen die u op de gedenktekens gebruikt. De stenen worden gemakkelijk beschadigd wanneer ze verkeerd worden behandeld.

Gebruik geen bleekmiddel

Gebruik geen bleekmiddel op de grafstenen. Het laat zoutafzettingen achter die uiteindelijk het oppervlak van de steen zullen afbreken waardoor de steen afbrokkelt.

Gebruik geen draadborstel

Gebruik geen draadborstel op de grafstenen. Hoewel het de algen zal verwijderen, verwijdert en beschadigt het ook het stenen oppervlak. Gebruik in plaats daarvan borstels met zachte borstels. U kunt 2-3 verschillende maten gebruiken om het schrobben van de grote en kleine gebieden gemakkelijker te maken.

Gebruik geen elektrische wasmachine

Een ander item dat u niet op de grafstenen moet gebruiken, is een elektrische wasmachine. Hoewel het misschien een goede manier lijkt om eventuele verontreinigingen van de grafsteen te verwijderen, zal het ook het gedenkteken beschadigen.

Gebruik geen elektrisch gereedschap

Gebruik geen elektrisch gereedschap op de grafsteen. Nylon wielen beschadigen ook de steen en kunnen de stenen zelfs onleesbaar maken.

Gebruik geen huishoudelijke schoonmaakmiddelen

Gebruik geen gewone huishoudelijke reinigingsmiddelen op de grafstenen, zelfs als ze biologisch afbreekbaar zijn. Dit omvat huishoudelijke zepen, afwasmiddel, wasmiddelen en wassen. Dit soort reinigingsmiddelen hebben de neiging om zuur of schurend te zijn.

De zuurgraad of schurendheid zal de grafstenen beschadigen. Ook kunnen andere huishoudelijke schoonmaakmiddelen residu achterlaten op de markers. Dit zal snel vuil aantrekken waardoor de grafsteen eerder gereinigd moet worden dan anders nodig zou zijn.

Veelgestelde vragen

Hoe maak je een grafsteen schoon zonder deze te beschadigen?

Zorg ervoor dat de grafsteen stabiel is en niet schilfert. Gebruik vervolgens water en een zachte doek of natuurlijke zeespons om de grafsteen voorzichtig schoon te maken. Gebruik geen bleekmiddel of huishoudelijke schoonmaakmiddelen, zelfs niet als ze biologisch afbreekbaar zijn. Bleekmiddel zal zoutafzettingen achterlaten, terwijl elke zuurgraad of schurendheid in de reinigingsmiddelen de marker zal beschadigen.

Kun je azijn gebruiken om grafstenen schoon te maken?

Nee, de zuurgraad van de azijn zal de grafstenen beschadigen.

Hoe maak ik een oude grafsteen schoon?

Zorg er eerst voor dat de oude grafsteen stabiel en in een goede staat is. U moet er ook voor zorgen dat de grafsteen niet schilfert, omdat het schoonmaken van een schilferige grafsteen meer schade zal veroorzaken. Verwijder vervolgens voorzichtig alle puin rond de grafsteen.

Giet water over de grafsteen om het te weken. Na een paar minuten wachten, begin voorzichtig met het verwijderen van losse materialen uit de steen.

Gebruik een zachte doek of een natuurlijke zeespons en water om het gedenkteken voorzichtig schoon te maken. Water en voorzichtig schrobben moeten het grootste deel van het vuil verwijderen.

Hoe houd je een grafsteen glanzend?

De beste manier om een grafsteen glanzend te houden, is door gedestilleerd water of schoon water op de grafsteen te gebruiken en deze schoon te vegen met een zachte doek. Grafstenen worden gemakkelijk beschadigd door schurende oppervlakken en chemicaliën.

Is het respectloos om een grafsteen schoon te maken?

Nee, het is niet respectloos om een grafsteen schoon te maken. U moet er echter voor zorgen dat u toestemming hebt van de familieleden voordat u begint met het schoonmaken van de grafsteen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?