Hoe verfborstels op oliebasis te reinigen (zoals een professional)

Het in goede conditie houden van je olieverfkwasten is essentieel om goed te kunnen schilderen en goed schilderen is hoe je jezelf uitdrukt. Bovendien zijn goede verfkwasten duur.

Dus vandaag bespreken we hoe je verfkwasten op oliebasis kunt reinigen, zodat je gemakkelijk kunt opruimen na een schildersessie. Je zult in staat zijn om je borstels goed te verzorgen zonder concessies te doen aan de kwaliteit.

Hoe verfborstels op oliebasis te reinigen

Inhoudsopgave
 • Kun je olieverfborstels schoonmaken met water?
 • Hoe vaak verfborstels schoon te maken
 • Hoe olieverfborstels te reinigen met lijnolie
 • Hoe olieverfborstels schoon te maken met Gamsol
 • Hoe olieverfborstels zonder oplosmiddel te reinigen
 • Hoe gedroogde verfborstels schoon te maken
 • Hoe olieverfborstels te drogen
 • Reinigen van verschillende soorten BrusHes
 • Tips voor het bewaren en verzorgen van olieverfborstels
 • Wat te doen met oude penselen
 • Veelgestelde vragen

Kun je olieverfborstels schoonmaken met water?

Olieverfkwasten kunnen niet met water worden gereinigd. Olie is ondoordringbaar voor water, dus het water zal gewoon van de borstel parelen en het niet schoonmaken. U moet een olie of dunner gebruiken om uw verfkwasten schoon te maken.

Hoe vaak verfborstels schoon te maken

Palet met meerdere verf- en verfkwasten op houten tafel

Als u van plan bent om uw penselen in de komende dagen te gebruiken, kunt u de verfkwasten met olie bedekken om te voorkomen dat ze uitdrogen. Olie heeft veel tijd nodig om te drogen.

Dus als je klaar bent met schilderen, verwijder je zoveel mogelijk van de verf op de kwast door het af te vegen met een papieren handdoek. Bestrijk de kwast vervolgens met een olie zoals maanzaadolie. Je kunt lijnolie gebruiken, maar het droogt sneller dan maanzaadolie waardoor het minder ideaal is.

Zodra de kwast met olie is bedekt, laat je hem rusten op je droogrek tot je volgende schildersessie. Wanneer je klaar bent voor je volgende schildersessie, veeg je de penselen af en zijn ze klaar om te schilderen.

Het coaten van de verfkwasten met olie werkt niet als je niet zeker weet wanneer je weer gaat schilderen of als je van plan bent de kwasten op te bergen. In dit geval moet u meer tijd nemen en een oplosmiddel of olie gebruiken om ze schoon te maken.

Hoe olieverfborstels te reinigen met lijnolie

Olieverfborstels kunnen worden gereinigd met plantaardige olie zoals lijnolie of olijfolie. Lijnolie wordt soms lijnzaadolie genoemd, dus je hebt er misschien wat op je plank liggen.

Oliën doen er langer over om de verf van je kwasten te verwijderen dan het reinigen van olieverfborstels met terpentijn of dunner. Verdunners en terpentijn kunnen uw borstel echter beschadigen en de borstelharen doen uitvallen. Lijnzaad en olijfolie zijn minder giftig, betaalbaarder en hebben minder kans om je borstels te beschadigen.

 • Tijd: 15-20 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Olie zoals olijfolie of lijnolie
 • Papieren handdoekjes of verfdoeken
 • Oude beker of pot
 • Artist handzeep zoals Master’s Artist Soap

1. Overtollige verf verwijderen

Verwijder zoveel mogelijk van de olieverf van je kwast door de kwast in een papieren handdoek of doek te wikkelen. Duw vervolgens de verf omhoog naar de punt van je borstelharen. Als u papieren handdoeken gebruikt, verschoont u deze indien nodig. Ga door met het verwijderen van de overtollige verf totdat uw penseel geen verf meer druipt.

2. Schone borstel

Giet voldoende olie in een kopje of pot om de kop van je borstel te bedekken. Dompel de kop van je borstel onder in de olie en zorg ervoor dat de borstel verzadigd is. Verwijder de borstel.

Duw met je papieren handdoek of doek de verf voorzichtig omhoog naar de punt van de kwast. Blijf werken totdat het grootste deel van de verf is verwijderd. Dompel je borstel indien nodig in de olie.

3. Wasborstel

Houd de handzeep van de kunstenaar in je hand. Borstel de borstelharen over de zeep waardoor een schuim ontstaat. Werk het schuim voorzichtig in de borstelharen en zorg ervoor dat je de borstelharen niet in de zeep duwt. Gebruik een trekbeweging.

Je zult zien dat de zeep van kleur verandert terwijl de verf in de zeep bloedt. Spoel de borstel af in warm, maar niet heet water. Heet water kan de lijm verwarmen die uw borstel bij elkaar houdt.

Herhaal deze stap totdat u geen kleurbloedingen meer ziet in uw zeep.

4. Schimmel en droge borstel

Vorm de punt van je borstel tot een nette rand. Leg de borstel vervolgens plat om te drogen in een goed geventileerde ruimte. Pas op dat de borstelharen niet vouwen of bedlegeren, omdat dit ze zal beschadigen.

Hoe olieverfborstels schoon te maken met Gamsol

U kunt verfkwasten grondiger reinigen met minerale spiritus. Andere opties zijn om je kwasten schoon te maken met verfverdunner. Deze verfverdunners kunnen echter niet in de afvoer worden gegoten. U moet ze op de juiste manier weggooien.

Gamsol is een geurloze minerale olie. Als u het gebruikt, kunt u de vervelende dunnere geur vermijden terwijl u uw verfkwasten schoonmaakt.

 • Tijd: 15 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Verfverdunner of minerale olie zoals Gamblin Gamsol Odorless Mineral Spirits
 • Oude beker of pot
 • Papieren handdoeken of doek
 • Artist handzeep zoals Master’s Artist Soap

1. Schone borstel

Giet oplosmiddel in een oude beker of een pot. Je hebt genoeg nodig om de kop van je borstel te bedekken. Dompel vervolgens je borstel in de solvent en zwiept het rond de pot.

Terwijl u uw borstel uit de pot tilt, tikt u erop op de rand om overtollig oplosmiddel te verwijderen, zodat de borstel geen druppelend oplosmiddel is. Wikkel de borstel in de papieren handdoekjes of doek. Trek voorzichtig het papieren handdoekje of de doek van de kwast om de verf naar de punt en van de kwast te dwingen.

Herhaal dit proces totdat uw penseel zo schoon mogelijk is.

2. Wasborstel

Houd de artist zeep in je hand en strijk de borstelharen zachtjes over de zeep. Je wilt de borstel over de streep trekken en pas op dat je de borstelharen niet in de zeep duwt. Kleur kan in de zeep bloeden.

Spoel de borstelharen af onder warm water. Heet water kan de lijm losmaken die de borstel bij elkaar houdt.

Herhaal dit totdat er geen kleur meer in de zeep bloedt. Spoel de borstelharen grondig af.

3. Schimmel en droge borstel

Vorm de borstelharen voorzichtig terug in de juiste vorm voordat je je borstel horizontaal neerlegt. Zorg ervoor dat de borstelharen niet gevouwen of gebogen zijn. Laat het drogen in een goed geventileerde ruimte.

Hoe olieverfborstels zonder oplosmiddel te reinigen

U kunt uw verfkwasten reinigen zonder olie of verfverdunner te gebruiken. Hier zijn een paar opties om te proberen.

Met Azijn

Azijn is een uitstekende keuze om gedroogde verf van je kwasten te verwijderen.

Doe azijn in een oude pan en week je verfkwast een uur in de azijn. Verwarm de azijn na een uur tot hij suddert. Laat het een paar minuten pruttelen.

Spoel de borstel goed af in schoon water.

Met afwasmiddel

Afwasmiddel is een andere optie om je verfkwasten schoon te maken. Sommige mensen raden echter aan om het niet te gebruiken, omdat het de borstelharen op uw verfkwast kan beschadigen.

Pak een oude beker die je van plan bent te wijden aan het schoonmaken van je verfkwasten. De verf kan tijdens het reinigingsproces vlekken op uw kopje maken. Vul de beker met voldoende afwasmiddel om de kop van je borstel te bedekken.

Dompel je borstel in de zeep en zorg ervoor dat alle borstelharen goed gecoat zijn. Wrijf vervolgens zachtjes over de borstelharen met je vingers of een doek om de verf tot aan de punt van de borstelharen te werken.

Herhaal dit proces totdat u de meeste of alle verf hebt verwijderd.

Vul nog een kopje met zeepsop en laat je verfkwast er een paar minuten in weken. Spoel de borstel af en leg hem plat om te drogen in een goed geventileerde ruimte.

Met babyolie

Om je verfkwast schoon te maken met babyolie, moet je er eerst voor zorgen dat elke borstel bedekt is met de olie. Gebruik vervolgens je vingers of een oude doek om de verf van de basis van het hoofd naar de uiteinden van de borstelharen te werken. Blijf werken totdat de borstelharen zo schoon zijn als je ze kunt krijgen.

Week de borstel een paar minuten in een klein sopje. Spoel de borstel grondig af en leg hem plat om te drogen in een goed geventileerde ruimte.

Met natuurlijke reinigingsmiddelen

Natuurlijke reinigingsmiddelen zoals EcoSolve of Murphy’s Oil Soap kunnen ook worden gebruikt om olieverf van uw penselen te verwijderen. Doe wat van je natuurlijke reiniger in een pot. Dompel je borstel in de reiniger en draai hem rond.

Terwijl je de borstel uit de pot haalt, tik je erop op de bovenrand, zodat de borstel geen reinigingsmiddel druipt. Gebruik een papieren handdoek of oude doek om de verf te verwijderen door de verf naar de punt te werken. Herhaal de reeks totdat je zoveel mogelijk verf hebt verwijderd.

De natuurlijke reinigingsmiddelen kunnen een residu achterlaten op de borstels, dus zorg ervoor dat u uw borstels reinigt met warm zeepsop voordat u ze plat legt om te drogen.

Met verfreiniger

Een andere optie is om een olieverfkwastreiniger zoals Masters Brush Cleaner te gebruiken. Begin met het afvegen van je verfkwast met een verfdoek of papieren handdoek om zoveel mogelijk verf te verwijderen. Dompel vervolgens je verfkwast in warm water en draai hem rond.

Leg de kop van je borstel op de borstelreiniger en draai hem voorzichtig rond totdat er een schuim ontstaat. Spoel je borstel af. Herhaal dit totdat het schuim schoon en wit is in plaats van gekleurd.

Hoe gedroogde verfborstels schoon te maken

Ondanks je beste inspanningen droogt verf soms op je penselen. Hoewel u deze penselen kunt gebruiken om verschillende texturen op uw canvas te maken, is het schoonmaken van uw verfkwasten ook een optie.

Doe genoeg azijn in een oude pan om je verfkwast onder te dompelen. Laat je borstel een uur weken.

Verwarm vervolgens de azijn met de verfkwast erin tot hij suddert. Laat het enkele minuten pruttelen. Spoel je borstels goed af met schoon water en leg ze plat om te drogen.

Hoe olieverfborstels te drogen

Wanneer u uw olieverfkwasten droogt, veegt u eerst het handvat af met een papieren handdoek of oude doek om er zeker van te zijn dat het droog is. Dit voorkomt de vocht waardoor het hout opzwelt of barst.

Je moet je borstels ook horizontaal leggen om te drogen in een goed geventileerde ruimte die uit direct zonlicht is. Door je borstels rechtop in een pot te drogen, kan er water uit de borstelharen op het handvat stromen, waardoor het ook opzwelt of barst.

Verschillende soorten borstels reinigen

Verfkwasten zijn gemaakt van verschillende soorten materialen. Elk materiaal heeft een andere set vereisten wanneer u uw borstels schoonmaakt.

Natuurlijke borstelharen

Natuurlijke borstelharen worden meestal gemaakt van zwijnen- of paardenhaar. De borstelharen houden wat olie uit de verf vast ondanks het schoonmaken ervan, dus houd de natuurlijke borstelharen uit de buurt van borstels die je voor andere mediums gebruikt.

Na het reinigen van je natuurlijke borstels, moet je de punt herstellen. Dompel de punt in heet water en dep hem droog op een handdoek. Gebruik je vingers om de borstelkop om te vormen tot de gewenste vorm.

Sable Borstels

Sabelborstels worden gemaakt door het haar van de staart van een kolinsky te gebruiken, een soort wezel. Als je kunt, is het het beste om deze borstels in een luchtdichte doos te bewaren, ver weg van direct zonlicht.

Synthetische borstelharen

Synthetische borstels hebben borstelharen gemaakt van nylon of polyester. Hoewel deze borstels goedkoop zijn, kunnen ze maanden meegaan als je ze goed verzorgt.

Tips voor het bewaren en verzorgen van olieverfborstels

Wanneer u uw olieverfkwasten opbergt, zorg er dan voor dat u ze op een goed geventileerde ruimte uit de buurt van direct zonlicht bewaart.

Volg daarnaast deze tips om je verfkwasten lang mee te laten gaan.

 • Laat je borstels niet langer dan een dag zitten voordat je ze schoonmaakt. De verf zal drogen waardoor de haren uitharden.
 • Leg je verfkwasten plat.
 • Laat de haren van je verfkwasten elkaar niet raken.
 • Laat uw verfkwast nooit in water of oplosmiddel zitten, omdat de vloeistof uw penseel zal beschadigen.

Wat te doen met oude penselen

Je kunt in de verleiding komen om je oude verfkwasten weg te gooien. Maar zelfs als ze oud zijn, hebben ze nog steeds gebruik in zich.

 • Schilder met de oude penselen om verschillende effecten te creëren, zoals een ruwe of getextureerde stijl van schilderen.
 • Gebruik de oude verfkwasten in mixed media kunstprojecten.
 • Doneer de borstels aan een goed doel.

Veelgestelde vragen

Wat is het beste oplosmiddel voor het reinigen van olieverfborstels?

Je kunt olieverf van je kwasten reinigen met white spirit, Gamblin Gamsol Mineral Spirits, terpentijn, de geurloze terpenoïde en Real Milk Paint Citrus Solvent.

Is het goed om olieverf in de afvoer te wassen?

Olieverf mag niet door de afvoer worden gespoeld en mag ook niet in de prullenbak worden gegooid. De verf kan het watersysteem hebben verontreinigd. Plaats in plaats daarvan de olieverf en met olie doordrenkte papieren handdoeken in een luchtdichte container totdat u ze op de juiste manier kunt weggooien. Neem contact op met uw lokale faciliteit voor gevaarlijk afval voor een routebeschrijving.

Wat kan ik mengen met olieverf om het dunner te maken?

Je kunt minerale spiritus, terpentijn en oliën zoals lijnolie en poppyseed olie mengen om de verf dunner te maken.

Kun je olieverflappen hergebruiken?

Ja, u kunt olieverflappen hergebruiken. Hang de vodden te drogen. Als ze eenmaal droog zijn, kunnen ze veilig worden hergebruikt.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?