Hoe houten keukenkasten schoon te maken (en vlekken te verwijderen)

Houten kasten worden net zo vies als andere materialen, maar ze zijn iets moeilijker schoon te maken omdat je geen allesreiniger kunt gebruiken.

U wilt uw mooie houten kasten niet beschadigen of beitsen – dus wat is de beste manier om ze schoon te maken?

We laten u zien hoe u uw houten kasten op verschillende manieren kunt reinigen. Je zult er een vinden die geweldig voor je werkt zonder schade aan te richten, de vernis af te scheuren of het hout te vernietigen.

Inhoudsopgave
 • Beste reiniger voor houten kasten
 • Hoe houten kasten schoon te maken
 • Hoe gebeitst houten kasten schoon te maken
 • Hoe houten kasten te polijsten
 • Verschillende soorten kasten reinigen
 • Houten kastreinigingstips
 • Hoe een houten kast te herstellen
 • Veelgestelde vragen

Beste reiniger voor houten kasten

Hoewel u uw eigen houten kastreiniger kunt maken, zijn sommige commerciële reinigers het proberen waard. Hier zijn enkele populaire opties:

 • Goo Gone Allesreiniger: Goo-Gone All-Purpose Cleaner is uitstekend geschikt voor afgewerkt hout. Het verwijdert vet, vuil en ander vuil dat je zeker in je keuken zult vinden. Goed nieuws, het werkt ook op metalen, verzegelde steen, stoffen, glas en meer.
 • Weiman Houtreiniger: Dit product herstelt, hydrateert, verzorgt, reinigt en beschermt. Je kunt het gebruiken op kasten, deuren, eiken meubels en meer.
 • Methode Dagelijkse Houtreiniger: De houtreiniger van Method gebruikt plantaardige ingrediënten om stof en vuil uit uw eikenhouten kasten, muren, planken, tafels en meer te verwijderen. Een heerlijke rijke amandelgeur laat een lekkere geur achter.
 • ​​Bona PowerPlus Houten Oppervlak Deep Cleaner Spray: Als je van een sinaasappelgeur houdt, zul je dit geweldig vinden. Deze sterke reiniger snijdt door vet en vuil, dat zich vaak ophoopt op keukenkastjes. Het laat een residuvrije afwerking achter. Je kunt het gebruiken op kasten, meubels, raamluiken, tafels en meer.
 • Murphy 1910 Houtreiniger: Deze natuurlijke reiniger is een zeer populaire optie en is al meer dan 100 jaar in de industrie. Het is ideaal voor het reinigen van afgewerkt hout en harde oppervlakken, inclusief kasten. Maar het werkt ook voor hardhouten vloeren, waardoor dit een veelzijdige reiniger is om in de kast te hebben. Je kunt het zelfs gebruiken voor wasvlekken, keramiek, auto’s, leer en vinyl.

Hoe houten kasten schoon te maken

Omdat u uw houten kasten regelmatig schoonmaakt, zijn hier enkele van onze favoriete methoden. We delen vijf verschillende schoonmaakproducten, zodat u degene kunt kiezen die het beste bij uw huis past.

 • Tijd: 10-15 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Reiniger naar keuze (Murphy’s Oil, azijn, afwasmiddel, zuiveringszout of tandpasta)
 • Emmer of gootsteen
 • Water
 • Doeken of sponzen
 • Nylon schrobspons (voor afwasmiddelmethode)
 • Lepel en kom (voor zuiveringszout methode)
 • Handschoenen (optioneel)

Met Murphy’s Oil

 1. Verdunde reiniger: Vul een emmer of gootsteen met een liter warm of heet water en 1/4 kopje Murphy’s Oil Soap. Verhoog de hoeveelheden indien nodig.
 2. Vul een aparte emmer: Vul een aparte emmer of gootsteen met warm water.
 3. Schoner aanbrengen: Dompel een doek of spons in de eerste emmer of gootsteen en wrijf de kasten voorzichtig schoon om schoon te maken. Open de deur en was het frame en de binnenkant van de deur. Herhaal dit voor elke kast.
 4. Spoelen: Gebruik een schone doek of spons. Dompel het in de tweede emmer of gootsteen – degene die gewoon warm water bevat. Veeg de kasten af om reinigingsresten en losgemaakt vuil te verwijderen.
 5. Droog: Veeg met een droge doek de kasten opnieuw af om overtollig vocht te verwijderen.

Top Tip

Begin bovenaan je keukenkastjes en werk je een weg naar beneden. Op die manier, als er vuil en puin valt, maak je het aan het einde schoon.

Met Azijn

 1. Verdunde azijn: Verdun een 1:1 verhouding van gedestilleerde witte azijn en water in een gootsteen of emmer.
 2. Azijn aanbrengen: Dompel een doek of spons in de oplossing en wrijf de kasten voorzichtig schoon. Open de deur en was ook de kozijnen. Herhaal dit voor elke kast en werk van boven naar beneden.
 3. Droog: Het is niet nodig om de azijn af te spoelen. Droog de kasten eenvoudig met een aparte droge doek.

Met afwasmiddel

 1. Verdunde zeep: Verdun in een emmer of gootsteen een paar spuiten afwasmiddel met ongeveer 1/2 liter heet water.
 2. Schoner aanbrengen: Dompel een nylon schrobspons in de oplossing en maak je kasten schoon. Beweeg in zachte cirkelvormige bewegingen van boven naar beneden. Oefen niet te veel druk uit. Je wilt de kasten niet krassen.
 3. Pak vlekken aan: Als je vlekken of aangekoekt vet hebt, kun je de afwasmiddel direct op de spons aanbrengen. Gebruik wat meer elleboogvet om vlekken uit de kast te schrobben.
 4. Spoelen: Leeg het zeepsop en vul de gootsteen of het bassin weer met gewoon warm water. Dompel een doek in het water en veeg de kasten af om ze af te spoelen.
 5. Droog: Gebruik een aparte droge doek om de kasten te drogen.

Met Baking Soda

 1. Maak een pasta: Maak een pasta die gelijke delen zuiveringszout en water mengt. Mogelijk moet u de hoeveelheden enigszins aanpassen om een sm te makenooth plakken.
 2. Plakken aanbrengen: Dompel een doek in de pasta en breng deze aan op aangekoekte vlekken en vet op je kasten.
 3. Verlaten: Laat de pasta 15 minuten weken.
 4. Schrobben: Gebruik een vochtige microvezeldoek om de pasta weg te schrobben. U maakt eventuele resten los terwijl u dit doet. Ga door totdat de aangekoekte elementen zijn losgekomen.
 5. Herhalen en spoelen: Herhaal indien nodig. Spoel vervolgens af met een vochtige doek om zuiveringszoutresten te verwijderen.

Met tandpasta

Vraagt u zich af hoe u houten keukenkastjes met tandpasta kunt reinigen? Misschien heb je deze hack gehoord. Maar vergeet niet – tandpasta is niet geschikt voor het schoonmaken van de hele kast, maar het is geweldig voor vlekken, vooral watervlekken.

 1. Tandpasta aanbrengen: Spuit een beetje witte tandpasta (geen gel) op een doekje.
 2. Wrijven: Wrijf de tandpasta direct op de vlek in cirkelvormige bewegingen. Schrob niet te hard. Al snel zou je moeten zien dat de vlek begint op te tillen.
 3. Stoppen: Als het 10 minuten geleden is en de vlek niet is opgeheven, stop dan. Je wilt de vernis niet strippen of het hout verpesten.
 4. Spoelen: Bevochtig een schone doek in warm water en veeg de tandpastaresten weg.

Hoe gebeitst houten kasten schoon te maken

Hoewel sommige van de bovenstaande hacks werken voor het verwijderen van vlekken, is hier een grondige gids voor het verwijderen van donkere vlekken en hardnekkig vet uit uw kasten.

 • Tijd: 25 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Gedistilleerde witte azijn
 • Emmer of gootsteen
 • Water
 • Olijfolie
 • Rubberen handschoenen
 • Doeken
 • Zuiveringszout
 • Kom
 • Lepel
 • Houtpoets (optioneel)

1. Reiniger voorbereiden

Voor deze methode gebruiken we de natuurlijk voorkomende kracht van azijn en olie. Samen vormen deze een fantastische houtreiniger die vlekken kan verwijderen en uw hout kan reinigen. We gebruiken het op onze houten meubels, en het is ongelooflijk!

Meng een 1:1 oplossing van witte azijn en heet water in een emmer of gootsteen. Voeg een paar druppels olijfolie toe. Meng goed.

2. Cleaner aanbrengen

Draag rubberen handschoenen om uw handen te beschermen en dompel een doek in de reinigingsoplossing. Wring het uit zodat het niet sniknat of druipend is. Schrob de kasten voorzichtig en concentreer je op bevlekte gebieden om vlekken, vet en ander vuil te verwijderen. Herhaal dit in alle kasten en werk van boven naar beneden.

3. Verwijder extra vlekken

Als er markeringen zijn die niet loskomen met de bovenstaande methode, moet u een zuiveringszoutpasta maken en deze op gekleurde plekken aanbrengen. U kunt de “With Baking Soda” -methode van bovenaf gebruiken om dit te doen.

4. Spoel- en droogkasten

Gebruik een aparte vochtige doek om de kasten af te spoelen om de baking soda en azijnresten te verwijderen. Droog ze af met een aparte doek.

5. Houtpoets aanbrengen

Zodra de kasten droog zijn, breng je een was- en siliconenvrije houtlak aan om je kasten te beschermen en een mooie glans terug te brengen. Volg de verpakkingsinstructies voor specifiek advies.

Hoe houten kasten te polijsten

U kunt de bovenstaande reinigingsmethoden ‘With Murphy’s Oil’ en “With Vinegar” op uw kasten gebruiken om ze te laten glanzen. Maar als u uw houten kasten tot in de perfectie wilt polijsten, dan is het gebruik van een in de winkel gekochte houtlak uw beste optie. Zorg ervoor dat u de instructies van de fabrikant volgt voor de beste toepassingsmethode, omdat dit van merk tot merk zal verschillen.

Verschillende soorten kasten reinigen

De bovenstaande reinigingsmethoden zijn specifiek voor afgewerkt hout dat niet is geverfd. Maar als je laminaat (nephout) kasten of geverfde houten kasten hebt, wil je ze nog steeds schoon krijgen. Hier zijn enkele specifieke reinigingsinstructies voor deze houtsoort.

Laminaat kasten

U kunt verdunde azijn, een allesreiniger of afwasmiddel gebruiken om laminaat te reinigen. U kunt de hierboven genoemde methoden “Met azijn” of “Met afwasmiddel” gebruiken. Als u een allesreiniger gebruikt, zorg er dan voor dat deze op waterbasis is. Lees de verpakkingsinstructies voor het beste advies.

Je moet er ook voor zorgen dat je de laminaatkasten niet doorweekt. Wring je doek of spons altijd goed uit voordat je de reiniger aanbrengt.

Voor het reinigen van houtkastbeitsen zal een zuiveringszoutpasta wonderen doen op laminaat. Een andere optie is om een doek te weken met citroensap en het bevlekte gebied af te vegen.

Spoel en droog laminaatkasten altijd na het schoonmaken. Vermijd schuurgereedschap, draadborstels en andere schurende reinigingsmiddelen.

Geschilderde houten kasten

De beste methode is de “With Dish Soap” -methode. Het reinigt uw geverfde kasten zonder enige afwerking te verwijderen.

In plaats van een nylon schrobkwast te gebruiken, gebruik je een zachte, pluisvrije microvezeldoek om beschadiging van de verf te voorkomen. Spoel de kasten altijd goed af voordat u ze droogveegt met een aparte doek.

Houten kastreinigingstips

Hier zijn enkele extra tips om uw houten kasten zo goed mogelijk te verzorgen:

 • Geen luchtdroging: Laat je hout niet aan de lucht drogen. Het langdurig laten zitten van vocht op het hout kan schade veroorzaken.
 • Stof vaak: Wanneer je geen tijd hebt om je kasten schoon te maken, kan een snelle afstoffen wonderen doen. Het verwijdert stof en vuil op oppervlakteniveau en voorkomt vlekken.
 • Niet weken: Wanneer u water gebruikt om uw keukenkastjes schoon te maken, wring dan altijd de doek of spons heel goed uit. Te veel vocht kan het hout beschadigen.
 • Gebruik azijn en olie spaarzaam: Hoewel azijn en olie van tijd tot tijd geweldig zijn, zoals voor het verwijderen van vlekken, moet je voorzichtig zijn. Azijn kan verf en vernis verwijderen als je het te vaak gebruikt. Wat olijfolie betreft, het droogt niet. Het kan te veel vocht aan het hout toevoegen en schade veroorzaken. Gebruik slechts een kleine hoeveelheid en poets de kast daarna om overtollig vocht te verwijderen.
 • Werk van boven naar beneden: Als je bovenaan begint, vang je losgemaakt en druipend vuil op terwijl je je een weg naar beneden baant.
 • Vergeet de trim en het frame niet: Vet en vuil herbergen in de hoeken en gaten van uw kast. Zorg er dus voor dat je de deur opent en het frame en trimmen schoonmaakt.

Hoe een houten kast te herstellen

Als uw houten kasten oud of versleten zijn, kunt u ze restaureren zonder dat u nieuwe kasten hoeft te kopen. Hiervoor kunt u een beits of verf gebruiken.

Een vlek gebruiken

Begin met het kiezen van je kleur. Je kunt lichter of donkerder gaan. Maak je kasten altijd eerst schoon en droog ze. Schuur ze iets en gebruik vervolgens een doek om stof te verwijderen. Breng vervolgens uw vlek aan volgens de instructies van de fabrikant.

Als u een lichtere vlek kiest, moet u zoveel mogelijk van de oude beits verwijderen met behulp van een verfverwijderaar. Als je deuken, scheuren of krassen hebt, vul ze dan met houtvuller. Reinig, droog en schuur de kasten voordat u uw vlek aanbrengt. Laat het drogen en voeg dan een laag beschermende houtsealer toe. Wrijf de kasten droog met een 000 staalwol. Reinig nogmaals met een zachte, pluisvrije doek.

Verf gebruiken

Als u uw kasten opnieuw schildert, begin dan met het verwijderen van de oude verf met een verfafbijtmiddel. Mogelijk moet u ook overtollige delen van de oude afwerking afschrapen. Gebruik een houtvuller om oppervlakteschade te verhelpen. Zodra de kast droog is, schuurt u deze lichtjes met korrel 100 schuurpapier, dan 180, dan 220.

Nu is het tijd om de kasten te schilderen met behulp van uw voorkeurskleur. Wanneer droog, geef de kast een snelle reiniging voordat u sealer aanbrengt. Zodra de sealer droog is, wrijf je de kasten in met 000 staalwol en veeg je ze af met een zachte, pluisvrije doek.

Veelgestelde vragen

Is Murphy Oil Soap goed voor keukenkasten?

Ja, het is een uitstekende optie voor het reinigen van houten keukenkastjes. Het is gemakkelijk te gebruiken en geweldig voor het verwijderen van vlekken. Het reinigt hout diep zonder het te beschadigen of strepen en residu achter te laten.

Waarom zijn mijn keukenkasten plakkerig na het schoonmaken?

Het is mogelijk dat je keukenkastjes van tevoren plakkerig waren door vet en vuil, en dat je het niet goed hebt kunnen schoonmaken. Geef het nog een keer schoon met behulp van de afwasmiddelmethode om kleverigheid te verwijderen. Zorg er altijd voor dat u uw kasten goed afspoelt en droogt, omdat sommige reinigingsmiddelen een residu kunnen achterlaten.

Hoe maak je kleverige houten kasten schoon?

De beste manier om houten kasten te reinigen die onderhevig zijn aan plakkerigheid, is met de afwasmiddel of Murphy’s Oil-zeepmethoden. De oppervlakteactieve stoffen in de zeep grijpen naar vet en vuil, waardoor het gemakkelijk te verwijderen is.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging wRong?