Hoe een ventilator schoon te maken (verwijder het vervelende stof en puin)

Fans zijn een prachtig item om te hebben tijdens de zomer. Ze blazen frisse lucht op je en helpen je koel te houden. Als u echter niet oppast, kan de ventilator vol stof en pollen raken en een allergieaanval veroorzaken.

Het is dus belangrijk om te weten hoe u uw draagbare of staande vloerventilator kunt reinigen, zodat u kunt genieten van de bries zonder te niezen.

Inhoudsopgave
 • De beste producten om een ventilator schoon te maken
 • Hoe een ventilator uit elkaar te halen om deze schoon te maken
 • Hoe maak je een boxventilator schoon
 • Hoe een plafondventilator te reinigen
 • Ventilator Cleaning Hacks
 • Veelgestelde vragen

De beste producten om een ventilator schoon te maken

Je kunt een ventilator schoonmaken met water en zeep, witte azijn, een multi-surface reinigingsspray zoals Mrs. Meyer’s All-Purpose Cleaner Spray, of een ontvetter zoals Simple Green.

Hoe een ventilator uit elkaar te halen om deze schoon te maken

Om een ventilator elk kwartaal grondig te reinigen, moet je hem uit elkaar halen.

 • Tijd: 15 minuten
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt

 • Gebruikershandleiding
 • Schroevendraaier
 • Kleine container
 • Fototoestel

1. Uitschakelen en loskoppelen

Schakel je ventilator uit en zorg ervoor dat deze is losgekoppeld. Als het batterijen bevat, zorg er dan voor dat ze zijn verwijderd. U moet ervoor zorgen dat er geen stroombron op uw ventilator is aangesloten. Lees de gebruikershandleiding van uw fabrikant als deze beschikbaar is voor specifieke instructies over het uit elkaar halen van uw ventilator.

2. Onderdelen van de buitenbehuizing verwijderen

Gebruik het juiste type schroevendraaier om de schroeven los te maken die de draadbehuizing op zijn plaats houden. Controleer op clips die mogelijk ook moeten worden verwijderd.

Soms wordt de achterste draadbehuizing op zijn plaats gehouden door een zware moer die alleen kan worden verwijderd nadat de bladen zijn verwijderd, dus mogelijk moet u wachten om de achterste draadbehuizing op dat punt te verwijderen.

Plaats alle schroeven, clips en kleine onderdelen in een kleine container, zodat u ze niet kwijtraakt.

Snelle tip

Maak foto’s terwijl je je ventilator uit elkaar haalt, zodat je naar de foto’s kunt verwijzen terwijl je ze weer in elkaar zet.

3. Ventilator verwijderen

De meeste oscillerende ventilatoren hebben een bladdop die de ventilatorbladen op de motorbehuizing houdt. U moet de dop aan de voorkant van de ventilator losdraaien. Verwijder elk mes.

Als je de achterbehuizing niet hebt verwijderd, doe dat dan nu.

Hoe maak je een boxventilator schoon

Zodra de ventilator uit elkaar is gehaald, is het tijd om uw doos of oscillerende ventilator schoon te maken.

 • Tijd: 15 – 60 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Haardroger of perslucht
 • Stofzuig met hulpstukken zoals een zachte borstel
 • Microvezeldoek
 • Spuitfles
 • Afwasmiddel met een vetsnijder zoals Dawn Platinum Dish Soap

Regelmatige reiniging

Het regelmatig reinigen van een ventilator moet wekelijks worden gedaan. Het gaat er alleen om ervoor te zorgen dat je de buitenkant ervan hebt afgestoft en schoongemaakt. U kunt de ventilator schoonmaken zonder deze te openen of uit elkaar te halen.

1. Koppel de ventilator los

Schakel uw elektrische ventilator uit en koppel deze los om onbedoelde schokken te voorkomen.

2. Stof verwijderen

Gebruik een haardroger of perslucht om al het stof van het oppervlak van de metalen of plastic messen te verwijderen.

Als u een haardroger gebruikt, zorg er dan voor dat de droger op de koelste stand is ingesteld en dat deze 6-10 inch verwijderd is van de messen. Dit voorkomt dat u de messen beschadigt.

Vergeet niet om de achterkant van de messen op dezelfde manier schoon te maken als je de voorkant hebt schoongemaakt.

3. Stofzuig de ventilator

Gebruik een handstofzuiger of de slangbevestiging van uw stofzuiger en ga over alle oppervlakken van de ventilator vanaf de bovenkant. Werk naar beneden en zorg ervoor dat je al het vuil op de ventilator verwijdert.

Vergeet niet om ook de uitlaatopeningen van de motor en het elektrische snoer te stofzuigen.

4. Veeg ventilator schoon

Veeg met een vochtige microvezeldoek de buitenkant van uw ventilator af, met name de bedieningselementen, om eventuele vuile plekken op de ventilator te verwijderen. Vergeet niet om de paal en basis van een voetstukventilator schoon te maken.

Dieptereiniging

Voor het grondig reinigen van een ventilator moet de ventilator uit elkaar worden gehaald, zodat u zowel de interne componenten als de externe delen kunt reinigen. Raadpleeg de bovenstaande instructies als je niet weet hoe je je ventilator uit elkaar moet halen.

1. Meng reinigingsoplossing

Maak een reinigingsoplossing door 3 kopjes koel water te mengen met 2 theelepels afwasmiddel. Doe de reinigingsoplossing in een spuitfles.

2. Schone draadbehuizing en bladen

Plaats de draadbehuizing en bladen in een grote gootsteen of badkuip. Spuit ze grondig in met de reinigingsoplossing. Wacht 5-10 minuten om de oplossing de tijd te geven om te werken.

Gebruik een microvezeldoek om alles af te vegen en spuit de behuizing en messen indien nodig over. Zorg ervoor dat alle vettige plekken zijn verwijderd.

Spoel de draadbehuizing en messen af met koud water voordat u de stukken op een luchtige, zonnige plek zet om te drogen. Laat ze minstens 30 minuten drogen, want ze moeten volledig droog zijn voordat je je ventilator weer in elkaar zet.

3. Schoon interieur van ventilator

Gebruik de zachte borstelbevestiging van de stofzuiger om stof en vuil dat zich nog in de ventilator bevindt te verwijderen. Als u een luchtfilter in uw torenventilator hebt, moet u het filter verwijderen en reinigen of vervangen.

Reinig het filter door het te stofzuigen met de zachte borstelbevestiging.

4. Monteer de ventilator opnieuw

Zorg ervoor dat alle delen van je ventilator zijn helemaal droog. Zet vervolgens je ventilator weer in elkaar, te beginnen met het laatste stuk dat je uit de ventilator hebt verwijderd. Blijf achteruit werken totdat het weer in elkaar is gezet.

Snelle tip

Raadpleeg de foto’s die je hebt gemaakt toen je de ventilator uit elkaar haalde, zodat je weet waar elk stuk naartoe gaat.

Hoe een plafondventilator te reinigen

Het reinigen van een plafondventilator kan een uitdaging zijn vanwege de hoogte vanaf de vloer.

 • Tijd: 15 – 60 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Opstapkruk
 • Microvezeldoek
 • Perslucht
 • Microvezeldoek
 • Spuitfles
 • Afwasmiddel met een vetsnijder zoals Dawn Platinum Dish Soap

Regelmatige reiniging

Regelmatige reiniging omvat het afstoffen van uw plafondventilator en het reinigen van de buitenkant elke week.

1. Bereid je voor om schoon te maken

Zet de ventilator uit en wacht tot de messen stoppen met draaien voordat u begint met schoonmaken. Plaats een trapladder onder de ventilator zodat je er bij kunt.

2. Stofbladen

Bestuif de vuile messen met een duster of droge doek. U kunt een extensie duster gebruiken om de bladen te bereiken.

3. Veeg messen

Veeg de messen af met een vochtige microvezeldoek om al het vuil te verwijderen.

4. Spuitmotor

Spuit de motor met perslucht om stof en vuil erin te verwijderen. Zorg ervoor dat u de ingeblikte lucht niet ondersteboven houdt, omdat dit kan resulteren in het spuiten van vloeistof in uw motor.

Dieptereiniging

Het grondig reinigen van uw plafondventilator houdt in dat u deze uit elkaar haalt, zodat u het interieur kunt reinigen.

1. Bereid je voor om schoon te maken

Schakel de plafondventilator uit en zorg ervoor dat deze niet meer trilt. Plaats een trapladder onder de ventilator zodat je er bij kunt.

2. Haal de ventilator uit elkaar

Verwijder de bladdop die de ventilatoren op hun plaats houdt en verwijder de ventilatoren. Plaats kleine onderdelen zoals schroeven, clips of doppen in een kleine container, zodat ze niet verloren gaan.

3. Spuitmotor

Spuit de motor in met perslucht om deze schoon te maken. Zorg ervoor dat u het blikje perslucht niet ondersteboven houdt, omdat dit ertoe kan leiden dat het blikje vloeistof in uw motor spuit.

4. Was elk mes

Meng 2 theelepels afwasmiddel met 3 kopjes water en doe de reinigingsoplossing in een spuitfles. Plaats de messen in de badkuip. Spuit de messen met de reinigingsoplossing en wacht 5-10 minuten.

Gebruik een microvezeldoek om elk mes schoon te wassen. Spoel vervolgens de messen af met een schone microvezeldoek en vers water om de zeepachtige resten te verwijderen. Laat de messen 30 minuten of langer drogen.

5. Monteer de ventilator opnieuw

Zodra de messen droog zijn, monteer je je plafondventilator opnieuw.

Ventilator Cleaning Hacks

Er zijn verschillende schoonmaakhacks die u kunt gebruiken om uw plafondventilatoren, bureau, vloer en muur schoon te maken.

 • Reinig de ventilatoren één keer per week, omdat dit het stof laag houdt.
 • Stof je ventilator af met een plastic zak of kussensloop in plaats van een duster te gebruiken.
 • Controleer het luchtfilter, als uw ventilator er een heeft, om er zeker van te zijn dat de ventilator efficiënt blijft werken.
 • Leg een oud laken op de vloer bij het schoonmaken van een plafondventilator om te voorkomen dat er overal stof komt.

Veelgestelde vragen

Kan stof op ventilator je ziek maken?

Ventilatoren circuleren stof en pollen in de lucht. Dus als u allergisch bent voor stof, kan een ventilator uw allergieën veroorzaken.

Waarom worden fans zo stoffig?

Ventilatoren worden stoffig omdat de bladen lading opbouwen terwijl ze door de lucht draaien. Geladen stofdeeltjes worden aangetrokken door de lading op de messen en hechten zich aan de messen. Deze opbouw is de reden waarom het belangrijk is om te weten hoe je een ventilator van stof kunt reinigen, zodat je geen stof door je hele huis blaast.

Hoe maak je een ventilator schoon zonder hem uit elkaar te halen?

Als je een ventilator hebt die niet uit elkaar valt, maak hem dan schoon door hem plat op een vel te leggen. Giet dan wat grof, schoon zout door de roosters. Het zout verwijdert het losse stof en vuil van de messen. Je kunt de ventilator ook met een föhn blazen om hem schoon te maken.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor Uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?