hoe houten vlonder schoonmaken

Hoe houten vlonder schoonmaken?

Houten vlonders zijn een prachtige toevoeging aan elke tuin of terras. Ze voegen een natuurlijke uitstraling toe en creëren een warme sfeer. Maar net als elk ander buitenoppervlak hebben houten vlonders regelmatig onderhoud nodig om ze schoon en in goede staat te houden. In dit artikel zullen we bespreken hoe je jouw houten vlonder op de juiste manier kunt schoonmaken en onderhouden, zodat je er jarenlang van kunt genieten.

1. Waarom moet je je houten vlonder schoonmaken?

Voordat we ingaan op het schoonmaakproces, is het belangrijk om te begrijpen waarom het schoonmaken van je houten vlonder zo belangrijk is. Door regelmatig vuil, bladeren, algen en andere verontreinigingen van je vlonder te verwijderen, voorkom je dat deze materialen zich ophopen en de kwaliteit van het hout aantasten. Daarnaast zorgt regelmatig schoonmaken ervoor dat je vlonder er mooi en verzorgd uitziet.

2. Benodigdheden voor het schoonmaken van je houten vlonder

Voordat je begint met het schoonmaken van je houten vlonder, is het handig om alle benodigdheden bij de hand te hebben. Hier is een lijst van de basisbenodigdheden die je nodig hebt:

 • Een bezem
 • Een harde borstel
 • Een emmer
 • Warm water
 • Een mild reinigingsmiddel
 • Een tuinslang met sproeikop
 • Een schrobber
 • Eventueel een hogedrukreiniger

3. Stap-voor-stap schoonmaakproces

Volg deze eenvoudige stappen om je houten vlonder schoon te maken:

Stap 1: Verwijder los vuil en bladeren

Gebruik een bezem om los vuil en bladeren van je vlonder te verwijderen. Veeg in de richting van de planken om al het vuil tussen de kieren te verwijderen.

Stap 2: Maak een sopje

Vul een emmer met warm water en voeg een mild reinigingsmiddel toe. Roer het mengsel goed door totdat het schuimt.

Stap 3: Schrob de vlonder

Doop de harde borstel in het sopje en schrob de vlonder grondig. Zorg ervoor dat je alle oppervlakken en kieren bereikt. Dit helpt bij het verwijderen van hardnekkig vuil en vlekken.

Stap 4: Spoel de vlonder af

Nadat je de vlonder hebt geschrobd, spoel je deze grondig af met een tuinslang. Gebruik een sproeikop om ervoor te zorgen dat al het sop en vuil volledig verwijderd zijn.

Stap 5: Optioneel – Gebruik een hogedrukreiniger

Als er nog steeds vuil of vlekken aanwezig zijn na het spoelen, kun je een hogedrukreiniger gebruiken om deze te verwijderen. Pas echter op, want een te hoge druk kan het hout beschadigen. Gebruik de hogedrukreiniger op een lagere drukinstelling en houd voldoende afstand van de vlonder.

4. Onderhoud van je houten vlonder

Na het schoonmaken van je houten vlonder is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren om deze in goede staat te houden. Hier zijn een paar tips voor het onderhouden van je vlonder:

 • Verwijder regelmatig bladeren en ander vuil om ophoping te voorkomen.
 • Inspecteer de vlonder regelmatig op beschadigingen, zoals splinters of losse planken. Repareer of vervang deze indien nodig.
 • Breng regelmatig een beschermende laag beits of olie aan om het hout te beschermen tegen vocht en UV-straling.
 • Vermijd het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen of schurende borstels, omdat deze het hout kunnen beschadigen.

Conclusie

Het schoonmaken van je houten vlonder is essentieel om deze in goede staat te houden en ervoor te zorgen dat je er lang van kunt genieten. Door regelmatig schoon te maken en goed onderhoud uit te voeren, blijft je vlonder er mooi en verzorgd uitzien. Volg de bovenstaande stappen en tips om je houten vlonder in topconditie te houden.

Veelgestelde vragen

Vraag 1: Kan ik een hogedrukreiniger gebruiken om mijn houten vlonder schoon te maken?

Antwoord: Ja, je kunt een hogedrukreiniger gebruiken, maar wees voorzichtig met de drukinstelling en houd voldoende afstand om het hout niet te beschadigen.

Vraag 2: Welk reinigingsmiddel is het beste voor het schoonmaken van mijn houten vlonder?

Antwoord: Het is het beste om een mild reinigingsmiddel te gebruiken dat speciaal is ontworpen voor gebruik op houten oppervlakken.

Vraag 3: Hoe vaak moet ik mijn houten vlonder schoonmaken?

Antwoord: Je moet je houten vlonder minstens één keer per jaar grondig schoonmaken. Afhankelijk van de mate van vervuiling kan het nodig zijn om vaker schoon te maken.

Vraag 4: Moet ik mijn houten vlonder na het schoonmaken behandelen?

Antwoord: Ja, het is aan te raden om na het schoonmaken een beschermende laag beits of olie aan te brengen om het hout te beschermen tegen vocht en UV-straling.

Vraag 5: Kan ik een hogedrukreiniger gebruiken om mijn houten vlonder schoon te maken?

Antwoord: Ja, je kunt een hogedrukreiniger gebruiken, maar wees voorzichtig met de drukinstelling en houd voldoende afstand om het hout niet te beschadigen.

Lees ook:   hoe ivoor schoonmaken