Hoe inkt uit kleding te krijgen

Er is niet veel frustrerender op wasdag dan wanneer je een inktvlek in je kleding opmerkt. Of je nu een penlek hebt gehad, een beetje bent meegesleept tijdens het schetsen van een foto of je pen hebt laten vallen tijdens het journalen in bed – wij kunnen je helpen.

We leren je hoe je inkt uit kleding kunt halen met behulp van zeven verschillende methoden. Elke methode maakt gebruik van gemeenschappelijke huishoudelijke artikelen. Zorg ervoor dat u de vlek aanpakt voordat u het kledingstuk wast en droogt, anders kan de vlek voor altijd blijven hangen.

Inhoudsopgave
 • Waarom maakt inkt vlekken op kleding?
 • Wat te weten over het verwijderen van inktvlekken uit kleding
 • Hoe inkt uit kleding te krijgen
 • Hoe peninkt uit kleding te krijgen na het drogen
 • Hoe printerinkt uit kleding te krijgen
 • Zeven geweldige methoden

Waarom maakt inkt vlekken op kleding?

Inkt wordt meestal gemaakt met pigmenten, kleurstoffen en oliën (1). Deze kan kleding verkleuren en in de vezels sijpelen, waardoor het vrij moeilijk te verwijderen is – vooral nadat het is gedroogd.

Vaak, zelfs als je de kleurstof hebt verwijderd, moet je nog steeds omgaan met de olievlek. Maar met onze tips hoeft u zich geen zorgen te maken.

Wat te weten over het verwijderen van inktvlekken uit kleding

Voordat we aan de slag gaan, zijn hier enkele basisprincipes voor het verwijderen van inktvlekken. Deze zijn van toepassing, ongeacht welke methode u kiest:

Basisprincipes van het verwijderen van inktvlekken

 • Pak inktvlekken aan zodra je ze opmerkt.
 • Houd de vlek geïsoleerd. Week niet het hele kledingstuk, anders kan de inktvlek bloeden.
 • Dep en dep eerst op de vlek. Je kunt schrobben zodra de vlek is opgeheven, maar in eerste instantie deppen of deppen om de vlek op te tillen.

Inkt op waterbasis versus inkt op oliebasis

Inkt op waterbasis wordt meestal aangetroffen in afwasbare markers en rollerbalpennen. Het is de gemakkelijkste inktvlek om te verwijderen en kan meestal worden gedaan met een beetje water en afwasmiddel. Al onze tips zouden echter moeten werken voor inktvlekken op waterbasis.

Inkt op oliebasis droogt daarentegen snel en is moeilijk te verwijderen. Het wordt vaak gevonden in balpennen. De beste manier om inktvlekken op oliebasis te verwijderen, is met een product op basis van alcohol of glycerine.

Let op

Noteer altijd het type inktvlek dat je hebt voordat je eraan werkt om het te verwijderen. Dit zal helpen met de effectiviteit.

Inktvlekken van verschillende stoffen verwijderen

Het maakt uit of je te maken hebt met katoen, linnen, wol of synthetische materialen. Voor elke stof moet je misschien je methode iets aanpassen.

Lees eerst altijd het onderhoudsetiket om de aanbevolen watertemperatuur te zien en of het thuis kan worden gewassen. Als er alleen chemisch reinigen staat, is het het beste om het naar de stomerij te brengen.

Vervolgens moet je altijd een methode gebruiken die veilig is voor dat kledingstuk. Gebruik bijvoorbeeld geen normaal wasmiddel op een wollen item. U moet een speciaal wolveilig wasmiddel gebruiken of overschakelen naar een zachtere methode.

Test ten slotte altijd de door u gekozen oplossing in een onopvallend deel van het kledingstuk voordat u de inktvlek verwijdert. Hiermee kunt u ervoor zorgen dat er geen schade is aan de stof of de kleuren.

Hoe inkt uit kleding te krijgen

Het is zover! Als u een dringende inktvlek heeft, hebben we een paar verschillende opties om uit te kiezen. Sommige werken beter dan andere; terwijl sommige het beste zijn voor bepaalde stoffen. We laten je weten of de tip het beste is voor vlekken op olie- of waterbasis en of deze veilig is op alle stoffen. Laten we die inktvlek wegdoen!

Let op

We raden altijd aan om het kledingstuk op een schone witte handdoek te leggen voordat je gaat werken. De reden is dat als er een kleuroverdracht van de handdoek is, deze geen vlekken op je kleding zal maken.

Ontsmettingsalcohol gebruiken

Dit is een geweldige tip voor inktvlekken op oliebasis, omdat producten op basis van alcohol het meest effectief zijn. Maar het werkt ook voor vlekken op waterbasis.

Ontsmettingsalcohol is vrij hard, dus het kan schadelijk zijn voor synthetische of delicate materialen, zoals rayon, wol en zijde. Controleer altijd een onopvallend gebied, vooral op gekleurde kledingstukken.

 1. Leg het bevlekte kledingstuk op een schone witte handdoek.
 2. Test de ontsmettingsalcohol op een onopvallende plek.
 3. Giet een klein beetje ontsmettingsalcohol op een schone witte doek. Dep de vlek herhaaldelijk totdat de inkt begint op te tillen.
 4. Voeg nog een beetje ontsmettingsalcohol toe en laat het vijf minuten zitten.
 5. Dep de vlek opnieuw met een schoon deel van je doek. Herhaal dit totdat de vlek weg is.
 6. Spoel het gebied af met koud water.
 7. Droog het kledingstuk alleen in de droger als de inktvlek weg is.


Vlekkenverwijderaars gebruiken

Als je een vlekkenverwijderaar in de kast hebt, gebruik deze dan op olie- of watervlekken. Als het op alcohol is gebaseerd, zou het goed moeten werken met vlekken op oliebasis, maar lees de ingrediënten voor de zekerheid. Controleer ook de verpakking om te controleren met welke kledingstukken het veilig is.

Mogelijk moet u de instructies aanpassen volgens het advies van de fabrikant, maar over het algemeen kunt u deze stappen volgen:

 1. Leg het kledingstuk op een schone witte handdoek.
 2. Week het bevlekte gebied in koud water
 3. Breng de door u gekozen vlekkenverwijderaar aan op het bevlekte gebied.
 4. Wrijf het voorzichtig in de stof met een doek of borstel met zachte borstel.
 5. Laat het tussen de vijf en 30 minuten staan, afhankelijk van de verpakkingsinstructies.
 6. Spoel het gebied af. Als de vlek weg is, was dan zoals normaal. Als het aanhoudt, herhaalt u het proces of probeert u een andere methode.

Test altijd eerst

Zelfs als je vlekkenverwijderaar zegt dat het goed werkt op een bepaald type stof, test dan altijd in een onopvallend gebied. Het is frustrerend als je een kledingstuk verder verpest.

Met behulp van glycerine

Glycerine is een geweldige keuze voor inktvlekken op oliebasis. We raden glycerine aan voor katoenen en polyester items, maar spottest voor alle stoffen. Het werkt ook op wasbare wol en zijden items. Zorg er wel voor dat je dept in plaats van wrijft. Spoel het sop niet weg; blijf in plaats daarvan deppen totdat het gebied schoon is.

 1. Leg het kledingstuk op een schone witte handdoek.
 2. Week de vlek in koud water.
 3. Breng de glycerine aan en laat het 10 minuten zitten.
 4. Voeg indien mogelijk een mild wasmiddel toe aan de vlek.
 5. Dep het bevlekte gebied voorzichtig totdat het opslokt.
 6. Afspoelen met lauw water. Als u het op wol of zijde gebruikt, dep dan met een natte doek totdat het sop weg is.
 7. Machinewas zoals normaal als de vlek weg is.


Afwasmiddel / Wasmiddel gebruiken

Als je afwasmiddel of wasmiddel op alcoholbasis is, werkt dit op zowel olie- als watervlekken. Zo niet, gebruik dit dan voor inktvlekken op waterbasis. Afwasmiddel is veilig op alle stoffen, maar raadpleeg het advies van de fabrikant voor uw specifieke wasmiddelmerk. Zoals altijd, test eerst in een onopvallende ruimte.

 1. Leg het kledingstuk op een schone witte handdoek.
 2. Dep de vlek met een schone witte natte doek totdat de vlek begint over te dragen. Houd er rekening mee dat dit je doek kan beschadigen, maar hey – waar zijn doeken voor? Rommel opruimen!
 3. Voeg een theelepel afwasmiddel of wasmiddel toe aan de vlek. Voeg meer toe als de vlek groter is.
 4. Laat het vijf minuten zitten.
 5. Schrob het wasmiddel er voorzichtig in.
 6. Afspoelen onder lauw water.
 7. Controleer of de vlek weg is. Zo niet, herhaalt u het proces. Als het weg is, was en droog dan zoals normaal.

Haarlak gebruiken

We houden van deze tip in ons huis! Als u een haarlak op alcoholbasis gebruikt, merken we dat dit elke keer werkt. Het is geweldig voor inktvlekken op olie- en waterbasis. Test altijd eerst op een onopvallende plek, omdat alcohol te hard kan zijn voor delicate stoffen.

 1. Leg een schone witte handdoek onder het kledingstuk.
 2. Spray de vlek in met haarlak.
 3. Gebruik een schone witte doek om de vlek te deppen en til op terwijl je bezig bent.
 4. Breng de haarlak indien nodig opnieuw aan.
 5. Wassen en drogen zoals normaal zodra de vlek weg is.

Azijn en maïzena gebruiken

Azijn en maïzena zijn zachte, natuurlijke ingrediënten, dus ze werken op alle stoffen. Dit is het meest effectief op vlekken op waterbasis, maar je kunt het ook proberen op vlekken op oliebasis. Vlekken op oliebasis hebben echter over het algemeen iets krachtigers nodig.

 1. Leg het bevlekte kledingstuk op een schone witte handdoek.
 2. Week de inktvlek in gedestilleerde witte azijn.
 3. Maak een pasta met twee delen azijn en drie delen maïzena. Meng door elkaar.
 4. Bedek de vlek in de pasta en laat deze zitten tot het helemaal droog is.
 5. Spoel het gebied af met lauw water.
 6. Als de vlek weg is, was en droog het kledingstuk dan zoals normaal. Als dit blijft, herhaalt u het proces of probeert u een andere methode.

Melk gebruiken

Onze laatste tip is melk! Als dat het enige is dat je bij de hand hebt, kan het werken om inktvlekken op waterbasis te verwijderen. Het is zacht voor de meeste stoffen, maar test altijd op een onopvallende plek en wees klaar om het kledingstuk daarna te wassen met een geurbestrijdend wasmiddel.

 1. Vul een ondiepe kom met melk.
 2. Doe het bevlekte deel van het kledingstuk in de melkkom en dompel het onder in de vloeistof.
 3. Laat het een nacht zitten.
 4. Spoel het af met lauw water. Herhaal indien nodig het proces.
 5. Als de vlek weg is, was en droog dan zoals normaal.

Pro Tip

Dit werkt het beste met volle melk. Voeg als extra maatregel wat gedistilleerde witte azijn toe aan de mix, zodat je oplossing bestaat uit twee delen azijn, drie delen melk. Dit kan helpen ervoor te zorgen dat de vlek wordt verwijderd.

Hoe peninkt uit kleding te krijgen na het drogen

Heb je een inktvlek die al in je kleding zit? Misschien heb je de vlek pas na de wasdag opgemerkt. Wat moet je doen?

Natuurlijk, als het kledingstuk wit is, kun je het bleken. Maar niet elke stof kan bleekmiddel aan en sommige huishoudens gebruiken zelfs geen bleekmiddel. Volg in plaats daarvan deze tips:

 1. Behandel de vlek voor met een vlekkenverwijderaar. Dit is effectiever als de vlekkenverwijderaar oppervlakteactieve stoffen heeft die de olie kunnen afbreken. Vergeet niet om de vlekverwijderaar op een onopvallende plek te testen.
 2. Laat de vlekkenverwijderaar 15 minuten zitten.
 3. Was het kledingstuk met de hand in lauw water met wasmiddel.
 4. Week een watje or doek in ontsmettingsalcohol, nagellakremover, haarlak of handdesinfecterend middel op alcoholbasis.
 5. Dep het bevlekte gebied totdat de vlek volledig is verwijderd.
 6. Spoel de plek af met koud water.
 7. Wassen en drogen zoals normaal als de vlek weg is.

Hoe printerinkt uit kleding te krijgen

Printerinkt is supergeconcentreerd en op oliebasis. Het is dus het beste om onze ontsmettingsalcohol of haarlaktip te gebruiken.

Als dat niet werkt, probeer dan de afwasmiddel en wasmiddelzeep in combinatie met een product op alcoholbasis. Was vervolgens in koud water met afwasmiddel zodra de vlek grotendeels is verwijderd. Droog nooit totdat de vlek volledig is verwijderd.


Zeven geweldige methoden

Kortom, we hebben zeven geweldige methoden om inktvlekken op water- of oliebasis uit uw kleding te verwijderen.

Vergeet niet om altijd op een onopvallende plek te testen, de juiste methode voor uw inkttype te kiezen en het kledingstuk nooit te drogen tenzij de vlek volledig is verdwenen.

Over het algemeen is snel handelen de beste manier om deze inktlekkages aan te pakken.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?