Kachelroosters worden bedekt met allerlei soorten vuil, vuil, olie en voedselresten. Maak je de jouwe genoeg schoon? Als u niet zeker weet hoe u kachelroosters moet schoonmaken, kan dit een overweldigende taak zijn. We zijn hier om u een paar verschillende methoden aan te bevelen, zodat uw kachelroosters dagelijks superschoon zijn.
Hoe kachelroosters schoon te maken
Giet kokend water over de roosters van het fornuis terwijl ze in de gootsteen liggen. Vul vervolgens de gootsteen met heet zeepsop. Laat 10 minuten weken. Schrob schoon met een spons. Spoel af onder warm water en veeg overtollig vuil af met een doek. Droog grondig af. Vervangen.
- Waar zijn kachelroosters van gemaakt?
- Hoe kachelroosters schoon te maken
- Hoe dagelijks voor kachelroosters te zorgen
- Schone kookplaat
Waar zijn kachelroosters van gemaakt?
Die van jou zijn waarschijnlijk gemaakt van gietijzer. Sommige hebben een porseleinen afwerking die goed moet worden verzorgd, omdat blootgesteld gietijzer gemakkelijk kan roesten. Gietijzer moet met zorg worden behandeld, dus zorg ervoor dat u metalen schuursponsjes en agressieve chemicaliën zoals ammoniak vermijdt.
Top Tip
Hoe kachelroosters schoon te maken
We zullen een paar verschillende methoden delen, zodat je meerdere opties achter de hand hebt, afhankelijk van welke benodigdheden je in huis hebt.
Baking Soda Pasta
Voor deze methode maken we een zuiveringszoutpasta die je kachelroosters diep kan reinigen.
Wat je nodig hebt
- Zachte borstel met borstels en toch krachtig schrobben.
- Drie eetlepels zuiveringszout.
- Drie eetlepels koud water.
- Kom.
- Lepel.
- Rubberen handschoenen.
- Een doek.
- Een theedoek.
Stap voor stap instructies
- Giet de baking soda en het water in je kom. Meng met een lepel om een pasta te vormen.
- Draag handschoenen en gebruik je handen om de pasta gelijkmatig over de kachelroosters te verdelen.
- Laat het 20 minuten zitten.
- Schrob de pasta met de kwast. Dit zal helpen om losgemaakt vuil te verwijderen.
- Spoel af onder koud water terwijl u het overtollige residu schrobt met een doek.
- Droog grondig af met een theedoek.
- Breng het terug naar de kookplaat.
Afwasmiddel
Je kunt je kachelroosters schoonmaken zoals je dat bij de rest van je gerechten doet. Dit doen we met de onze en het werkt geweldig!
Wat je nodig hebt
- Vloeibare afwasmiddel.
- Gootsteen of bassin.
- Kokend water.
- Rubberen handschoenen.
- Zachte schrobborstel of spons.
- Een microvezeldoekje.
- Theedoek.
Stap voor stap instructies
- Plaats de kachelroosters in een gootsteen met de afvoer open. Giet kokend water over de roosters om vuil en vuil los te maken.
- Doe de plug terug in de gootsteen en vul met heet zeepsop.
- Laat de roosters 10 minuten weken. Als die van jou groter zijn dan de gootsteen, laat ze dan 10 minuten aan elke kant weken.
- Schrob ze schoon met je borstel of spons.
- Spoel ze af onder warm water en schrob ze met je microvezeldoek om ze nog een laatste veeg te geven.
- Droog grondig af met een theedoek.
- Terug naar de kookplaat.
Gebruik een commerciële ontvetter
Als u een zware reiniging moet uitvoeren, raden we u aan een commerciële ontvetter te gebruiken. Zorg ervoor dat het geschikt is voor het materiaal van je kachelroosters.
Wat je nodig hebt
- Een commerciële ontvetter.
- Rubberen handschoenen.
- Schrobborstel of spons.
- Microvezeldoek.
Stap voor stap instructies
- Spuit de roosters, branders en kookplaat in met uw commerciële ontvetter.
- Laat het een half uur staan.
- Schrob hard met je borstel of spons totdat je al het vuil en vuil hebt opgetild.
- Herhaal indien nodig.
- Veeg af met een vochtige microvezeldoek.
Hoe dagelijks voor kachelroosters te zorgen
De bovenstaande methoden zijn goed voor diepe reiniging die we aanbevelen om een keer per week of zo te doen. Maar hoe zit het met het dagelijks schoonhouden van de roosters? Dit zijn onze beste tips.
- Reinig dagelijks met azijn. Meng een verhouding van 1:1 van gedestilleerde witte azijn en water in een spuitfles. Voeg wat essentiële oliën toe voor een lekkere geur, als je wilt. Spuit over je roosters en laat het 15 minuten zitten voordat je het afveegt met een schone vochtige doek.
- Als u een vloeistof of voedsel op de roosters morst, ruim het dan meteen op. Het is heel gemakkelijk voor voedsel om over de roosters te verharden en bijna onmogelijk te verwijderen.
- Houd de kachelroosters droog. Als ze tijdens het koken bijzonder vochtig of nat worden, geef ze dan snel droog met een handdoek. Zorg ervoor dat je dit ook doet na de azijnspraymethode.
- Gebruik een schrobborstel om gebakken voedsel los te maken als je het niet met alleen je vingers kunt verwijderen. Doe dit elke avond terwijl je je keuken schoonmaakt.
- Spot schoon als je een vervelende plek opmerkt, maar geen tijd hebt om diep schoon te maken. Dompel een reinigingstandenborstel in zuiveringszout of zout en schrob het gebied. Dit zal helpen het vuil of de vlek op te heffen.
Schone kookplaat
Het schoonmaken van een kookplaat is veruit een van de meest bewerkelijke en langzame schoonmaakklussen in de keuken. Er zijn tal van kleine onderdelen die individueel en zorgvuldig moeten worden gereinigd. Maar nu je weet hoe je de kachelroosters moet schoonmaken, voel je je hopelijk wat beter voorbereid opof een schone keuken.
U kunt een zuiveringszoutpasta, afwasmiddel of een commerciële ontvetter gebruiken. Alle drie zullen ze je roosters grondig reinigen. Voor dagelijkse reiniging, spray met een azijnspray en spot clean met zuiveringszout of zout.
Informatief
Gemakkelijk te begrijpen
Ander
Onnauwkeurig
Ontbrekende informatie
Ander