Hoe kleding met de hand te wassen

Handen wassen van kleding behoort niet tot het verleden. Deze schijnbaar archaïsche washack zal je daadwerkelijk helpen om voor je kleding te zorgen. Het is vooral handig voor delicate, wollen en zijden items.

We leren je hoe je kleding met de hand kunt wassen, zodat je goed voor je favoriete stukken zorgt. Blijf lezen om erachter te komen hoe je bh’s, shirts, ondergoed en meer met de hand kunt wassen.

Inhoudsopgave
 • Is het beter om kleding met de hand te wassen?
 • Wat je nodig hebt
 • Hoe kleding met de hand te wassen
 • Hoe handgewassen kleding te drogen
 • Hoe vlekken op met de hand gewassen kleding te behandelen
 • Tips voor het wassen van kleding met de hand
 • Veelgestelde vragen
 • Handen wassen helpt

Is het beter om kleding met de hand te wassen?

Veel wasmachines hebben een handwas- of delicate cyclusoptie. Maar soms is het beter om het met de hand te doen. Je hebt meer controle over wat er met het kledingstuk gebeurt. Voor items zoals zijde, wol, cashmere, en delicate items, handen wassen stelt je in staat om ze zo voorzichtig te wassen als je wilt.

Controleer altijd het etiket van je kledingstuk. Er zal worden vermeld of het alleen handwas is. Dan is het altijd beter om dat item met de hand te wassen.

Aan de andere kant kost handen wassen veel tijd. Het vereist ook extra werk om vlekken te verwijderen. Dus als je andere opties hebt, wil je misschien de voor- en nadelen afwegen.

Wat je nodig hebt

Als je de geliefde route van handen wassen gaat volgen, volg dan deze instructies. Verzamel eerst je voorraden. Je hebt nodig:

 • Een handwasmiddel. (Alcoholvrij).
 • Kuip of bassin.
 • Witte pluisvrije handdoeken.
 • Droogrek.
 • Handschoenen (optioneel).

Jezelf beschermen

We raden handschoenen aan als je een gevoelige huid hebt. Ze kunnen je wat extra voorzorgsmaatregelen geven tegen de reinigingsmiddelen in je wasmiddel.

Hoe kleding met de hand te wassen

We nemen je mee door verschillende materialen en delen onze tips over hoe je met de hand kunt wassen per stofsoort. Dit zorgt voor de beste zorg voor individuele kledingstukken.

Bras

 1. Bereid uw bassin voor: Vul je bad of bassin met lauw water. Voeg een theelepel van je alcoholvrije wasmiddel toe. Meng goed.
 2. Week de bh: Laat de bh 15 minuten weken in een sopje.
 3. Schoon: Werk met je handen de zeep in je bh. Wrijf zachtjes over de stof om vuil los te maken en te verwijderen.
 4. Spoel de bh af: Haal de bh uit het water en houd hem onder de kraan. Laat het water over de stof lopen totdat alle zeepresten weg zijn.
 5. Droog de bh: Gebruik je pluisvrije handdoek en vouw de bh ertegenaan om overtollig water te verwijderen. Leg het plat tussen de twee handdoeken en druk het naar beneden om nog meer water te verwijderen. Hang nu de bh te drogen.

Ondergoed

 1. Bereid je bassin voor. Vul je bad of bassin met koud water. Voeg een kleine spuit van je alcoholvrije wasmiddel toe. Meng goed.
 2. Dompel het ondergoed onder: Dompel het ondergoed volledig onder in het water.
 3. Ruisen: Zwiep de ondergoed rond om vuil en vlekken los te maken. Je kunt ze ook voorzichtig schrobben. Laat ze vervolgens een paar minuten weken.
 4. Spoel, indien nodig: Controleer uw wasmiddel, omdat sommige handwasformules geen extra spoeling vereisen.
 5. Droog: Haal het ondergoed uit het water. Dep ze droog met een handdoek. Rol ze vervolgens op tot een handdoek om overtollig water te verwijderen. Hang te drogen of leg plat op een droge handdoek.

Overhemd

 1. Controleer het etiket: Controleer het etiket op het shirt om te zien welke temperatuur het beste is.
 2. Bereid uw bassin voor: Vul het bassin met water bij de temperatuur die overeenkomt met de aanbeveling op het onderhoudsetiket. Voeg de juiste hoeveelheid mild wasmiddel toe, afhankelijk van hoe groot je bad of bassin is. Meng tot het opgelost is.
 3. Kleding toevoegen: Voeg kleding toe aan het bassin, één voor één.
 4. Weken: Als de kleding bevlekt is, laat ze dan 30 minuten weken.
 5. Wassen: Wrijf de stof nu zachtjes tegen zichzelf om vuil van het shirt te verwijderen.
 6. Vul nog een kuip: Dit is optioneel, maar als u wasverzachter wilt toevoegen, vult u een ander bad en voegt u een kleine hoeveelheid wasverzachter toe.
 7. Week het shirt: Week het shirt ongeveer 20 minuten in de wasverzachteroplossing.
 8. Maak je bassin leeg: Leeg het oorspronkelijke bassin en vul het opnieuw met schoon water.
 9. Spoelen: Spoel het shirt af om wasmiddelresten te verwijderen.
 10. Droog: Rol een handdoek in om overtollig water te verwijderen en hang het vervolgens te drogen.

Trui

 1. Bereid uw bassin voor: Vul je bad of bassin met lauw water. Voeg een paar druppels wasmiddel toe.
 2. Week de trui: Draai de trui binnenstebuiten om de buitenstof te beschermen. Dompel het volledig onder in het water en draai het voorzichtig rond. Zorg ervoor dat je het niet uitrekt. Laat 10 minuten weken.
 3. Spoelen: Laat koud water voorzichtig over de trui lopen en verwijder wasmiddelresten.
 4. Droog: Druk de trui zachtjes tegen de zijkant van je bad of wastafel. Dit zal water verwijderen. Leg het neer op een witte handdoek, omdat witte handdoeken je trui niet bevlekken. Rol de handdoek en trui samen, als een burrito, om overtollig water te verwijderen.
 5. Plat leggen: Leg de trui nu plat op een gaasdroogrek. Hierdoor kan vocht circuleren. Houd het uit de zon en uit de buurt van warmte. Houd de trui zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke vormible zodat het goed droogt.

Spijkerbroek

 1. Bereid uw bassin voor: Vul je bad of bassin met lauw water. Voeg een paar druppels van je wasmiddel toe. Meng goed.
 2. Jeans toevoegen: Je kunt je jeans binnenstebuiten keren als je wilt. Dompel je jeans volledig onder water.
 3. Wassen: Gebruik je handen om je jeans te wassen en schud ze rond onder water. Laat ze 30 minuten weken.
 4. Jeans verwijderen: Verwijder de jeans en laat het bad of bassin leeglopen.
 5. Bijvullen: Leg de jeans terug in het bad of bassin en vul deze bij met koud water.
 6. Weken: Dompel de jeans onder water en laat ze vijf of tien minuten weken.
 7. Giet het water af: Giet het water af en druppel de jeans eruit.
 8. Hang de jeans op: Leg ze op een kleerhanger en leg ze ergens waar ze droog kunnen druppelen. Je zou je douchekop kunnen proberen! Misschien wilt u uw verwarming inschakelen om dit proces te versnellen.

Wol

 1. Bereid uw bassin voor: Vul een bad of bassin met koud water. Voeg een theelepel wasmiddel toe en meng het rond.
 2. Week het item: Voeg het wollen item toe aan het water en draai het item ongeveer 30 seconden rond. Wees zachtaardig. Laat 15 minuten staan.
 3. Giet het water af: Laat het water uitlekken.
 4. Spoelen: Spoel het item voorzichtig onder de kraan om overtollig water eruit te krijgen.
 5. Te drogen hangen: Hang de te drogen wollen items boven een droogrek of bovenop een handdoek.

Zijde

 1. Bereid uw bassin voor: Vul een bad of bassin met koud water. Voeg een theelepel van je milde wasmiddel toe. Meng goed.
 2. Schoon: Roer het zijden item voorzichtig gedurende ongeveer vijf minuten. Dit kun je doen door de stof zachtjes tegen elkaar te wrijven, in het water rond te draaien of met je handen te wrijven.
 3. Spoelen: Leeg het bassin of bad en vul het bij met koud water. Spoel het af totdat alle zeepsop weg is.
 4. Knijp overtollig water eruit: Druk het zijden item voorzichtig tegen de zijkant van uw bad of bassin om overtollig water af te voeren. Draai of wring nooit zijden items. Het kan de stof beschadigen.
 5. Leg op een handdoek: Leg een witte pluisvrije handdoek neer en leg het zijden item plat op de bovenkant. Rol het op om van het water af te komen. Rol uit en herhaal met een droge handdoek.
 6. Te drogen hangen: Leg het zijden item plat op een droogrek of een andere droge handdoek. Laat het helemaal drogen.

Hoe handgewassen kleding te drogen

Over het algemeen zijn er drie handige stappen om je handgewassen kleding te drogen. Geen van hen heeft een droger! Als een item met de handen moet worden gewassen, kan het zeker geen wasdroger aan. De kracht van de droger kan delicate stoffen uitrekken of zelfs krimpen.

 1. Knijp het water eruit: Je wilt er zoveel mogelijk water uithalen om de droogtijd te versnellen. Draai of wring de items niet. Knijp het water er voorzichtig uit met de hand of door tegen de zijkant van je bassin te drukken.
 2. Leg op een handdoek: Leg je schone handdoek op een plat oppervlak voordat je het schone kledingstuk erop legt. Zorg ervoor dat je alles glad en vlak houdt om rimpels en hervormen te voorkomen. Rol de handdoek op en druk zachtjes aan om overtollig vocht te verwijderen. Je kunt deze stap herhalen met een tweede schone handdoek, als de eerste te doorweekt raakt.
 3. Aan de lucht drogen: Luchtdrogen is een game-changer als het gaat om het verzorgen van je handgewassen kledingstukken. Gebruik een mesh droogrek of een schone handdoek om het item plat te leggen. Zorg ervoor dat je het kledingstuk om de paar uur omdraait om beide kanten droog te krijgen. Hang of vouw de kleding op zodra ze droog zijn om rimpels te voorkomen.

Hoe vlekken op met de hand gewassen kleding te behandelen

Maar hoe zit het met vlekken? Misschien hou je van je wasmachine om vlekken eruit te halen. Het is moeilijk om te vertrouwen op een nieuwe methode om je kleding te wassen. Maar je kunt er nog steeds zeker van zijn dat je vlekken eruit haalt als je ervoor kiest om met de hand te wassen!

 1. Dep de vlek met tissuepapier of water zodra je het opmerkt.
 2. Werk wasmiddel of vlekkenverwijderaar met je vingertoppen in de vlek.
 3. Week het kledingstuk in koud water. Gebruik nooit heet water, omdat dit de vlekken kan instellen.
 4. Terwijl het doorweekt is, knijp je zachtjes in het bevlekte kledingstuk en zorg je ervoor dat je aan de vlek werkt. Doe dit ongeveer 15 minuten.
 5. Slechte vlekken kunnen langer duren, dus laat ze 15 minuten extra weken om te zien of dat een verschil maakt.

Pro Tip

Behandel vlekken altijd zodra je ze opmerkt. Dit zal uw kansen om de vervelende vlekken eruit te krijgen verbeteren.

Tips voor het wassen van kleding met de hand

Er zijn een paar extra dingen waar je op kunt letten als het gaat om het met de hand wassen van je kleding. Dit zijn onze beste tips.

 • Vul altijd je wastafel voordat je je kleding toevoegt. Je denkt misschien dat je tijd bespaart door alles in één keer toe te voegen. Maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de temperatuur goed is en dat het wasmiddel volledig is opgelost voordat je je kleding toevoegt. Dit voorkomt dat de kracht van het water uw kleding uitrekt en het wasmiddel residu achterlaat op uw stof.
 • Je kunt kleding samen wassen, maar zorg ervoor dat het vergelijkbare materialen en kleuren zijn.
 • Vermijd schrobben en draaien. Je moet altijd voorzichtig zijn bij het wassen van kleding met de hand. Dit zijn meestal delicate stoffen en vereisen een liefdevolle hand.
 • Lees altijd het zorgetiket. Zelfs als je dit artikel leest en weet dat het item van wol is gemaakt, controleer dan het onderhoudsetiket. Het kan “alleen chemisch reinigen” vermelden of u iets specifieks over het item vertellen, zoals de vereiste watertemperatuur.
 • Test je wasmiddel. Zoek een onopvallend gebied op het kledingstuk om je wasmiddel te testen, vooral als je je eigen wasmiddel maakt. Dit voorkomt dat u het item verpest voor het geval de kleur afloopt.
 • Focus op gebieden die meer vatbaar zijn voor bacteriën. Als je bijvoorbeeld panty’s wast, besteed dan wat extra tijd aan het met de hand wassen van het kruis en de voeten.
 • Als je slechte geuren wilt weg zappen, voeg dan 3/4 kopje gedistilleerde witte azijn toe aan je oplossing. Dit zal helpen bij het verwijderen van geuren omdat het bacteriën kan doden (1).
 • Zorg er altijd voor dat uw bad of wastafel schoon is voordat u het gebruikt om uw kleding te wassen. Dit lijkt misschien een vrij voor de hand liggende tip, maar het kan het verschil maken.

Veelgestelde vragen

Laten we onze meest gestelde vragen over het wassen van kleding met de hand bekijken.

Kun je gewoon wasmiddel gebruiken om kleding met de hand te wassen?

Was je een t-shirt of jeans met de hand? Gewoon wasmiddel is prima als je uit je milde wasmiddel bent. Maar we raden altijd een mild wasmiddel aan of een die speciaal is gemaakt voor delicate stoffen.

Gewoon wasmiddel bevat sterke enzymen die vezels in delicate stoffen daadwerkelijk kunnen afbreken (2). Een zacht wasmiddel helpt delicate kledingstukken te beschermen.

Kan ik kleding met de hand wassen met shampoo?

Als je geen wasmiddel meer hebt of op reis bent, kun je shampoo gebruiken om je kleding met de hand te wassen.

Voeg gewoon een theelepel zachte shampoo toe – zoals een babyshampoo – aan lauw water. Roer het rond om goed op te lossen. Handwas zoals normaal.

Shampoo Waarschuwing

Doe geen shampoo in je wasmachine, want het zeept veel in en kan je wasmachine overlopen.

Wat als het water in mijn wastafel verkleurt?

Raak niet in paniek als het water gekleurd wordt. Sommige stoffen kunnen hun kleurstof afgeven, maar dat is niet erg. De items verliezen hun kleur niet. Zorg er echter voor dat je items wast die vanzelf bloeden, zodat ze geen vlekken maken op andere kledingstukken.

Hoe maak je kleding gemakkelijker met de hand te wassen?

Misschien lees je deze stappen en denk je dat het te moeilijk is. Het is makkelijker dan het klinkt, dat beloven we! Maar je kunt wat extra advies volgen om het nog gemakkelijker te maken.

 • Gebruik altijd de juiste maat bassin: Het gebruik van een kleine gootsteen voor grote jeans zal de taak altijd uitdagender maken. Kies er zeker voor om je bad te gebruiken als je veel kleding met de hand gaat wassen.
 • Stel uw wasruimte in: Houd al je benodigdheden bij de hand, zodat je niet door je huis rent op zoek naar het volgende hulpmiddel.
 • Stel het drooggebied in: We raden een mesh droogrek aan waarin je kleding plat kunt leggen. Dit zal helpen om de kleding in de juiste vorm te houden. Het gaas zorgt voor een goede luchtcirculatie voor een snellere droogtijd.
 • Sorteer je kleding: Wassen op stoftype en kleur helpt de kleding in topconditie te houden.
 • Knijp al het overtollige water uit voordat je het te drogen hangt: Dit versnelt de droogtijd. Bovendien voorkomt het die yucky vochtige geur die optreedt van kleding die te lang duurt om te drogen.

Wat is de gemakkelijkste manier om kleding te wringen?

Je kleren droog wringen is een gemakkelijke manier om overtollig water te verwijderen. Met delicate handgewassen kleding moet je ze echter nooit droogwringen.

Het draaien van delicate stoffen kan het item beschadigen en mogelijk je favoriete kleding verpesten. Druk in plaats daarvan de natte kleding voorzichtig tegen de zijkant van het bad. Rol het tussen een handdoek om nog meer water te verwijderen voordat je het op een gaasrek droogt.

Is het wassen van kleding met de hand beter voor het milieu?

Handen wassen kost minder water, minder wasmiddel en minder energie. Bovendien bespaar je energie omdat je je droger niet gebruikt. Als je een milieuvriendelijke verandering voor je kleding wilt maken, kies dan voor het wassen van de handen wanneer je in staat bent.

Hoe lang moet het wassen van kleding met de hand duren?

Het wassen van kleding met de hand duurt slechts drie tot vier minuten. Weersta het overweektsen ervan, omdat dit krimp kan veroorzaken. Wrijf ook niet te krachtig over de kleding, want dit zorgt ervoor dat de vezels uit elkaar vallen en de kleur vervagen.


Handen wassen helpt

Het wassen van je kleding met de hand is om vele redenen een nuttige beslissing! Zoals besproken is het goed voor het milieu. Het is de beste beslissing voor delicate items. En het stelt je in staat om met de hand aan vlekken te werken om ervoor te zorgen dat ze worden verwijderd.

Zorg er altijd voor dat je een mild wasmiddel gebruikt, lees het onderhoudsetiket van je stof en wring de kleding nooit droog.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?