Hoe tennisschoenen schoon te maken (canvas, leer, suède of breisel)

Tennisschoenen worden modderig – vooral als je ze draagt voor sport, hardlopen en wandelen door modder. Wanneer je geld uitgeeft aan stijlvolle tennisschoenen, is vuil het laatste wat je ze wilt verpesten.

Gelukkig is het vrij eenvoudig om te leren hoe je tennisschoenen moet schoonmaken. U kunt ze met de hand of in de wasmachine wassen om tijd te besparen.

We zullen je door beide methoden leiden, evenals hoe je je stinkende schoenen kunt drogen en ontgeuren. Blijf lezen om je tennisschoenen er weer helemaal nieuw uit te laten zien.

Inhoudsopgave
 • Kun je tennisschoenen in de wasmachine stoppen?
 • Hoe tennisschoenen in de wasmachine schoon te maken
 • Hoe sneakers met de hand schoon te maken
 • Hoe tennisschoenen te drogen
 • Hoe stinkende tennisschoenen te ontgeuren
 • Schoonmaken van verschillende soorten tennisschoenen
 • Tips voor het onderhouden van tennisschoenen
 • Veelgestelde vragen
 • Hallo Glimmende Schoenen

Kun je tennisschoenen in de wasmachine stoppen?

U kunt bepaalde soorten tennisschoenen schoonmaken in de wasmachine. Dit omvat:

 • Canvas schoenen.
 • Stoffen schoenen.
 • Pleather schoenen.
 • Nylon schoenen.
 • Polyester schoenen.
 • Plastic schoenen (op een zachte, koude cyclus).
 • De meeste sneakers en hardloopschoenen.
 • Katoenen schoenen.

Voordat u uw schoenen in de wasmachine gooit, controleert u de onderhoudsinstructies van de schoen of de website van de fabrikant.

Hoe tennisschoenen in de wasmachine schoon te maken

Omdat de meeste tennisschoenen machinewasbaar zijn, is dit de beste en gemakkelijkste methode om schoon te maken. U moet deze instructies echter correct volgen om schade te voorkomen.

 • Tijd: Eén tot twee uur.
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk.

Wat je nodig hebt:

 • Borstel met zachte borstel.
 • Drie handdoeken.
 • Kom.
 • Groot bassin.
 • Mesh waszak (of kussensloop).
 • Mild wasmiddel.
 • Water.
 • Doek.

1. Borstel overtollig vuil weg

Borstel de schoenen met een borstel met zachte borstel om overtollig vuil te verwijderen. Gebruik zachte slagen over de schoenen en klap ze vervolgens samen om het losgekomen residu af te schudden.

2. Veters en inlegzolen verwijderen

Verwijder de veters en inlegzolen – deze zijn niet het beste voor de wasmachine, dus we zullen ze met de hand wassen.

Plaats ze in een grote bak met een 5:1 oplossing van water en wasmiddel.

Laat ze 20 minuten weken voordat je ze met je borstel schrobt. Werk hard aan bevlekte gebieden. Spoel ze goed af en leg ze vervolgens plat op een handdoek om aan de lucht te drogen.

3. Spot-Clean Schoenen

Voordat we de schoenen in de wasmachine gooien, moeten we ze spot-clean maken om vlekken te verwijderen.

Meng water en een paar druppels wasmiddel in een kom. Dompel je borstel met borstel in de reinigingsoplossing en breng deze aan op de bevlekte gebieden. Beweeg voorzichtig in cirkelvormige bewegingen.

Bevochtig een doek met schoon gewoon water en veeg de schoenen af om overtollige zeepresten te verwijderen.

Top Tip

Deze methode werkt ook voor hardnekkige vlekken op de zolen van de schoenen.

4. Was de tennisschoenen

Het is tijd om de schoenen in de wasmachine te doen. Maar eerst – stop ze in een gaas waszak. Als je er geen hebt, gebruik dan een kussensloop en knoop deze strak.

Zet de machine op een zachte cyclus met een lage draaisnelheid en koud water. Als u een front-loading machine hebt, voegt u de schoenen toe. Voor machines met bovenlader wacht u tot de trommel 3/4 vol is met water voordat u de schoenen toevoegt.

Voeg 1/4 van de hoeveelheid wasmiddel toe die je gewoonlijk gebruikt. Gooi er twee oude handdoeken in voor extra vulling en agitatie – dit zorgt voor extra reinigingskracht en bescherming.

Begin de cyclus.

Hoe sneakers met de hand schoon te maken

Als je tennisschoenen niet machinewasbaar zijn, zal het wassen met de hand nog steeds resulteren in een verbazingwekkende netheid! We leggen uit hoe je elk onderdeel van de tennisschoen met de hand moet wassen.

 • Tijd: Een uur.
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk.

Wat je nodig hebt

 • Kom.
 • Water.
 • Wasmiddel.
 • Zachte reinigingsborstel.
 • Handdoeken.
 • Doeken.
 • Magische gum.

Veters en inlegzolen

Laten we beginnen met het verwijderen van de veters. De beste manier om tennisschoenveters schoon te maken is eenvoudig maar super effectief.

 1. Weken: Week de veters in een kom met een 5:1 oplossing van water en wasmiddel gedurende 20 minuten.
 2. Schrobben: Gebruik een zachte reinigingsborstel om de zolen en veters schoon te schrobben. Breng extra elleboogvet aan op vlekken.
 3. Spoelen: Spoel de veters en zolen af onder schoon, warm water.
 4. Droog: Leg de veters en zolen plat op een handdoek om aan de lucht te drogen.

Buitenkant

 1. Borstel: Gebruik een zachte reinigingsborstel om de buitenkant af te vegen. Dit zal overtollig vuil en puin verwijderen.
 2. Vlekken: Behandel vlekken voordat je de schoen wast. Dep een kleine hoeveelheid mild wasmiddel op het bevlekte gebied. Wrijf het in met een doek of borstel en laat het vervolgens 30 minuten weken.
 3. Handwas: Vul een grote wastafel, gootsteen of bad met koud water en een eetlepel mild wasmiddel. Dompel je borstel met zachte borstel in de oplossing en breng deze aan op de buitenkant van de schoen. Beweeg in zachte, lineaire bewegingen.
 4. Spoelen: Bevochtig een doek met gewoon water en veeg de buitenkant schoon om wasmiddelresten te verwijderen.

Buitenzolen

Als de buitenzolen (onderkant van je schoenen) na bovenstaande methode nog vies zijn, kunnen we ze met wat extra kracht aanpakken. Dit is een uitstekende methode voor wekelijkse reiniging.

 1. Borstel: Gebruik een borstel met zachte borstel om overtollig vuil, zand en gruis af te vegen.
 2. Reinigingsoplossing bereiden: Combineer in een kom warm water met een druppel of twee van mild wasmiddel. Meng goed.
 3. Breng reinigingsoplossing aan: Gebruik een borstel of doek om de reinigingsoplossing royaal op de buitenzolen aan te brengen. Schrob goed op bevlekte gebieden.
 4. Spoelen: Bevochtig een doek in gewoon water en veeg de buitenzolen af om vuil en zeepresten te verwijderen.

Tussenzolen

Dit deel van de schoen is meestal wit, dus het vereist een reinigingsmethode die het zal opfleuren.

 1. Borstel: Begin met het borstelen van de tussenzool met een zachte reinigingsborstel om vuil te verwijderen.
 2. Magic Eraser: Gebruik een magische gum om de tussenzool schoon te maken. Bevochtig het met water, knijp erin en veeg vervolgens over de tussenzool. Wrijf tot het wit en helder wordt.

Hoe tennisschoenen te drogen

Na het schoonmaken van tennisschoenen, met de hand of in de machine, moeten we ze drogen. De beste methode is om ze aan de lucht te drogen, omdat het alle schade voorkomt.

Leg ze gewoon op een oude handdoek en vul ze met vodden of sokken. Laat ze 24 uur aan de lucht drogen of totdat ze 100 procent droog zijn voordat je ze weer draagt.

Als je een wasdroger hebt, is er een manier om die te gebruiken voor het drogen van je schoenen. Uw wasdroger moet echter een plastic bak bevatten waarmee u de schoenen tijdens de cyclus stil kunt houden.

Als je droger dat heeft, kun je het bakje plaatsen en de schoenen erin plaatsen. Gebruik de koude of warme lucht instelling om de schoenen snel te drogen zonder schade.

Top Tip

Controleer altijd het advies van de fabrikant of uw schoenen veilig zijn voor de droger. Nike raadt het bijvoorbeeld niet aan. Tot slot – doe nooit leren of suède schoenen in de droger.

Hoe stinkende tennisschoenen te ontgeuren

Als je schoenen behoorlijk schoon zijn maar mega stinken, moet je ze misschien ontgeuren. Er is een manier om dit te doen zonder de hele schoen te wassen, zodat je de stinkende inlegzolen snel kunt aanpakken. Dit is een must-have methode om onder je riem te hebben voor zweterige gymschoenen.

 1. Maak deodorizer: Meng een kopje maïzena, 1/2 kopje zuiveringszout en 1/2 kopje bakpoeder door elkaar. Voeg een paar druppels etherische olie toe.
 2. Sprenkelen: Strooi deze deodorizer in je schoenen.
 3. Wachten: Laat de ontgeurenisator in de schoenen voor eight uur.
 4. Afdanken: Dump de ontgeurder in de prullenbak voordat je de binnenkant van de schoenen stofzuigt.
 5. Schudden: Schud overtollige mengsels eruit. Je schoenen moeten nu heerlijk ruiken.

Schoonmaken van verschillende soorten tennisschoenen

De meeste sportschoenen zijn gemaakt van canvas dat eenvoudig te wassen is. Maar je vindt er ook leren, suède en gebreide schoenen. Hier leest u hoe u tennisschoenen van verschillende materialen kunt wassen.

Leren Schoenen

Gebruik een tandenborstel om overtollig vuil op het oppervlak van de schoenen te verwijderen.

Maak een oplossing van koud water en een druppel afwasmiddel in een kom. Dompel een microvezeldoek in de oplossing en wrijf de leren tennisschoenen in cirkelvormige bewegingen. Droog de schoenen onmiddellijk met een andere doek om overtollig vocht te verwijderen.

Breng een lederen conditioner aan als de schoenen er gebarsten en droog uitzien. Poets de schoenen daarna met een microvezeldoek.

Suède Schoenen

Verwijder overtollig vuil met een suède borstel of oude tandenborstel. Gebruik vervolgens een suède rubber (of een schone potloodgum) om vlekken en vlekken op de schoenen te verwijderen.

Voor hardere vlekken giet je witte azijn of ontsmettingsalcohol in een kleine kom. Bevochtig een hoek van een microvezeldoek in de oplossing en dep de vlekken. Beweeg vervolgens voorzichtig heen en weer om aan de vlek te werken totdat deze weg is.

Zodra de schoenen schoon en droog zijn, breng je een suède beschermer aan als je toekomstige vlekken wilt voorkomen.

Gebreide schoenen

Maak een oplossing van warm water en mild wasmiddel in een kleine kom. Dompel een schone doek of handdoek in de oplossing en breng deze royaal aan op de gebreide schoen. Schrob goed om vlekken te verwijderen.

Spoel de schoen af met een doek die is bevochtigd in schoon gewoon water. Verwijder alle resten van de zeepoplossing. Laat de schoenen vervolgens aan de lucht drogen.

Canvas Schoenen

U kunt canvas schoenen reinigen met behulp van onze bovenstaande methode – hetzij in de machine of met de hand. Canvas is gemakkelijk schoon te maken, dus als je op zoek bent naar nieuwe tennisschoenen, wil je dit materiaal misschien overwegen.

Tips voor het onderhouden van tennisschoenen

Het is gemakkelijk om je tennisschoenen te verslijten, vooral als je ze regelmatig draagt. Maar het is belangrijk om voor hen te zorgen met behulp van onze beste tips:

 • Draag altijd sokken: Het dragen van sokken met schoenen voorkomt geuren, schimmels en schimmels.
 • Lucht je schoenen uit: Zet je schoenen pas in een kast of kast nadat je ze hebt gelucht. Wanneer je je schoenen uittrekt, laat ze dan op een goed geventileerde plek staan of vul ze met krantenpapier. Dit lucht de geuren uit of absorbeert ze, waardoor je schoenen frisser worden.
 • Vermijd regen: Vermijd het dragen van tennisschoenen op regenachtige dagen. De regen, modder en vocht kunnen ze beschadigen. Draag in plaats daarvan waterdichte schoenen, zoals laarzen.
 • Maak je schoenen waterdicht: Als je ergens woont waar het altijd regent, dan kun je overwegen om je schoenen waterdicht te maken. Hierdoor zijn ze beter bestand tegen regen, vocht en vlekken. Een goed waterdichtingsproduct is KIWI Shoe Protector.
 • Regelmatig schoonmaken: We raden u aan uw schoenen te reinigen wanneer u een vlek opmerkt. Reinig ze diep wanneer je meer vuil, vlekken en geuren opmerkt. Maar maak je schoenen ongeveer één keer per maand schoon als je ze regelmatig draagt.
 • Borstel vaak: Borstel je schoenen eens per week met een zachte reinigingsborstel om overtollig vuil te verwijderen. Dit voorkomt dat het vuil zich in uw schoenen nestelt en hardnekkige vlekken veroorzaakt.

Veelgestelde vragen

Hoe krijg je kauwgom uit tennisschoenen?

Een van de meest effectieve manieren om kauwgom te verwijderen, is door het in te vriezen. Doe de schoenen in een plastic zak en druk deze over de kauwgom, zodat deze blijft plakken. Zet de schoenen twee uur in de vriezer.

De kauwgom moet worden ingevroren aan de zak, zodat u deze kunt verwijderen wanneer u de schoenen uit de zak haalt. Misschien moet je wat residu afschrapen met een tandenstoker.

Wat is de beste zelfgemaakte schoenreiniger?

Als je vloeibaar wasmiddel hebt, is het gemakkelijk om een schoenreiniger te maken door een paar druppels aan warm water toe te voegen. Niet iedereen heeft echter vloeibaar wasmiddel in huis. Hier is een alternatief recept om te proberen:

 • Acht ons warm water.
 • Een theelepel afwasmiddel.

Nog een optie is:

 • Een eetlepel zuiveringszout.
 • Twee eetlepels gedistilleerde witte azijn.
 • Acht ons warm water.

Moet ik mijn witte schoenen wassen in warm of koud water?

Evenmin! Gebruik in plaats daarvan warm water. Water rond 70-90 graden Fahrenheit zal vriendelijk zijn op de schoenen terwijl vlekken worden losgemaakt, zodat de schoenen gemakkelijker worden schoongemaakt.

Kun je tennisschoenen in de droger doen?

Als uw droger wordt geleverd met een plastic bakje dat tijdens de droogcyclus stil blijft staan, ja. Zo niet, dan raden we aan om de schoenen 24 uur aan de lucht te drogen.

Er is echter één geheime hack die u kunt proberen als uw wasdroger een optie heeft voor lage temperaturen. Bind de veters van je schoen samen met een strakke knoop aan het einde. Plaats de bovenkant van de veters buiten de deur van de wasdroger, zodat ze niet in de machine kunnen vallen.

Sluit de deur en de schoenen hangen in de droger en raken de trommel niet aan. Stel het apparaat in op laag of niet-warm. De machine zal draaien, maar de schoenen blijven stil, waardoor ze niet beschadigd raken.

Wassen mensen hun schoenen in de vaatwasser?

Dat is geen slim idee. Het vaatwasmiddel is erg hard en het kan je schoenen verpesten. Bovendien gebruikt de vaatwasser hoge temperaturen, waardoor je schoenen kunnen krimpen of smelten.

Kan ik mijn schoenen wassen in de wasserette?

Als de schoenen machinewasbaar zijn, moet je ze in je wasserette kunnen wassen. Neem echter contact op met de regels van de wasserette, omdat dit mogelijk tegen hun beleid is.


Hallo Glimmende Schoenen

Als je tennisschoenen er versleten en vies uitzien, is de beste manier om ze schoon te maken eenvoudig. Afhankelijk van het materiaal van de schoen kunt u de wasmachine gebruiken of met de hand schoonmaken.

Beide methoden duren ongeveer een uur en gebruiken materialen die je waarschijnlijk al in huis hebt. Controleer altijd de schoenverzorgingsinstructies om te bepalen of uw schoenen machinewasbaar zijn.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   hoe zwart zilver schoonmaken