Hoe kleding te houden van rimpels

Het is interessant om de evolutie van modetrends te bekijken. In 2020 denk ik dat we het allemaal hebben gezien. Gescheurde jeans, visnetten onder korte broeken, zelfs elegante ketelpakken. Maar wat nooit in de mode is geweest – en waarschijnlijk nooit zal zijn – zijn rimpelige kleding.

We leren je hoe je kunt voorkomen dat kleding rimpelt, zelfs na het strijken, zodat je je niet onderscheidt van de massa – om de verkeerde redenen.

Inhoudsopgave
 • Wat veroorzaakt kleding om te rimpelen?
 • Hoe kleding te houden van rimpels
 • Andere tips voor het verminderen van rimpels in kleding
 • Veelgestelde vragen
 • Frisse kleding

Wat veroorzaakt kleding om te rimpelen?

Warmte en water: daarom blijft kleding kreukelen. Warmte en water breken de bindingen af die de stof op zijn plaats houden. Wanneer het kledingstuk afkoelt, vormen zich nieuwe bindingen, waardoor je kleding een nieuwe vorm krijgt. (1).

Er zijn echter sommige stoffen die meer kans hebben om te rimpelen dan andere. Deze omvatten:

 • Katoen.
 • Linnen.
 • Rayon.

De reden dat deze meer vatbaar zijn voor rimpels is omdat dit zeer absorberende materialen zijn. Ze worden bij elkaar gehouden door bindingen die watermoleculen bij elkaar houden (2). Dus wanneer deze materialen nat worden, wordt de stofvorm enigszins gewijzigd. Het water verdampt dan en nieuwe waterstofbruggen sluiten kreukels en rimpels vast.

Je merkt misschien een paar gevallen op waarin je kleding blijft rimpelen.

1. Wassen en drogen

Wassen en drogen is de belangrijkste boosdoener voor het rimpelen van je kleding. Heb je ooit kleren uit de droger gehaald om ze allemaal rimpelig te vinden? Dat komt omdat de droger de rimpels en vouwen op hun plaats heeft gezet met behulp van warmte.

De rimpels ontstonden voor het eerst in de wasmachine, toen het water nieuwe waterstofbruggen formuleerde. De warmte van de droger kan helpen rimpels weg te zappen, maar als je de kleding te lang in de droger laat liggen nadat de cyclus is voltooid, zullen de rimpels weer verdwijnen.

2. Na het strijken

Misschien merk je dat je kleding gerimpeld is na het strijken. De belangrijkste reden hiervoor kan zijn dat je het kledingstuk niet glad hebt gemaakt voor het strijken. Daarom zal de warmte zich vestigen in eventuele rimpels of plooien die je hebt gecreëerd.

Ook het strijken van volledig droge kleding is moeilijk. Je moet proberen de kleding te strijken terwijl ze enigszins vochtig zijn om de meest hardnekkige rimpels eruit te krijgen.

3. In de kast

Het is geen goed begin van je dag als je een shirt uit je kast haalt om te ontdekken dat het daar gerimpeld is. Hoe komt dat eigenlijk?

Nou, eerst moet je ervoor zorgen dat je kleding onmiddellijk na het strijken ophangt. Als je ze vouwt of op een hoopje op de grond legt, kun je nieuwe rimpels creëren!

Ten tweede is je kast misschien te druk. Misschien is het tijd voor een opruiming! De druk van de andere kleding kan kreukels op je kleding creëren en instellen.

Als je de kleding erin stopt terwijl ze nog warm of licht vochtig zijn, kunnen ze gemakkelijk weer kreuken. Zorg er altijd voor dat de kleding volledig droog is en ruimte heeft om te circuleren voordat je ze in de kast achterlaat.

4. Tijdens het reizen

Het proppen van je kleding in bagage of rugzakken is een duidelijke manier om rimpels in je kleding te creëren. Voorkom dat kleding tijdens het reizen rimpelt door georganiseerd te blijven.

Kleding kreukt in koffers en rugzakken omdat de kledingstukken tegen elkaar wrijven en tegen elkaar aan drukken. Dit zorgt voor een beetje warmte die rimpels kan veroorzaken, vooral als je kleding tstevig opgevouwen en erin gepropt.

5. Terwijl je ze draagt

Ten slotte rimpelt kleding soms terwijl je ze draagt. Het is een zeer ongelukkige gebeurtenis en je vraagt je misschien af waarom dat gebeurt. Welnu, je lichaam creëert vocht (door zweet) en warmte gedurende de dag. Wanneer je gaat zitten en de kleding vouwt, kan de hitte of het vocht ervoor zorgen dat de rimpels gaan zitten.

Een andere reden waarom kleding kan kreuken terwijl je ze draagt, is omdat ze niet 100% droog waren toen je ze aantrok. Geloof ons, we zijn er allemaal geweest als we haast hadden. Maar dit is iets dat je wilt vermijden bij het pionieren van je rimpelvrije leven.

Hoe kleding te houden van rimpels

Nu je weet waarom kleding rimpelt, hoe voorkom je dat ze rimpelen? We delen tips voor elk scenario.

Hoe te voorkomen dat kleding rimpelt tijdens het dragen

 • Zorg ervoor dat de kleding koel en droog is voordat je ze draagt.
 • Gebruik een beetje zetmeel op je kleding tijdens het strijken voor een meer knapperige afwerking.
 • Trek je kleren aan die je hebt geleerd als je gaat zitten.
 • Zet je kleding niet onder druk (d.w.z. zware boeken of tassen tegen je outfit zetten).
 • Draag de juiste maat kleding. Als het te strak zit, zal je lichaam van nature rimpels in de stof creëren.

Hoe kleding te voorkomen dat het rimpelt na het strijken

 • Gebruik een spuitfles tijdens het strijken. Het dempen van de stof maakt het gemakkelijker om te strijken en gladstrijkt de meest hardnekkige rimpels.
 • Hang de kleding meteen op. Als je ze vouwt terwijl ze nog heet zijn, zet je een vouw waar het kledingstuk wordt gevouwen. Hang ze zo snel mogelijk aan een houten hanger.
 • Gebruik de juiste warmtestand tijdens het strijken. Het stoffen onderhoudslabel op uw kleding vertelt u welke warmte-instelling u moet gebruiken.
 • Trek het kledingstuk strak en strak voor het strijken, zodat je geen nieuwe vouwen creëert.

Hoe te voorkomen dat kleding rimpelt tijdens het inpakken

 • Pak kreukbestendige kleding in. Synthetische materialen zoals zijde, polyester en viscose zullen minder snel rimpelen. Ze zijn waterbestendiger, dus warm water zorgt er niet voor dat ze zo veel van vorm veranderen als katoen en linnen.
 • Rol je kleren op. Als je je kleren rolt, heb je geen harde plooien. Rol je kledingstukken gewoon van boven naar beneden en plaats ze naast elkaar in je koffer.
 • Pak licht in. Je kleding heeft wat ademruimte nodig. Bovendien kan te veel wrijving rimpels creëren en instellen.
 • Als je niet licht kunt inpakken, scheid dan je kleding met wat vloeipapier. Dit minimaliseert wrijving en dus rimpels.
 • Pak een reisstomer in! Als je onderweg bent, kun je niet fout gaan met het meenemen van een reisstomer om snel rimpels en vouwen in je kleding te elimineren.

Hoe kleding te houden van rimpels in de kast

 • Hang de kleding alleen op als ze droog en koel zijn. Vocht en warmte kunnen ervoor zorgen dat rimpels en plooien gaan zitten.
 • Overdrijf je kast niet. Je kleding heeft ruimte nodig om te ademen, vooral als ze vers zijn gestreken. Te veel wrijving kan rimpels veroorzaken en veroorzaken, dus ruim wat oude of ongewenste kleding op. Zorg ervoor dat je ze doneert in plaats van ze weg te gooien.
 • Gebruik geen draadhangers. We raden houten hangers aan, of plastic als je ze hebt. Draadhangers zijn dun en lichtgewicht. Het gewicht van je kleding kan aan de draadhanger trekken en nieuwe vouwen creëren, of ervoor zorgen dat het materiaal puist.
 • Plaats hangers een of twee centimeter uit elkaar. Hierdoor is er een goede ademruimte. De kleding zal niet raken, zodat ze niet tegen elkaar wrijven en nieuwe rimpels creëren.

Hoe te voorkomen dat kleding rimpelt in de droger

 • Haal ze uit de droger zodra de cyclus is voltooid. Als je geluk hebt, zijn ze kreukvrij! Vouw of hang de kleding onmiddellijk op om te blijven rimpelen.
 • Overdrijf je droger niet. Te veel kleding in de droger laat niet genoeg ruimte over om de kleding terug te laten keren naar hun natuurlijke vorm.
 • Droog niet één ding tegelijk. De kleding moet rond de droger tuimelen. Als je er bijvoorbeeld maar één shirt in hebt, kan het zich vastklampen aan de trommel. Hierdoor droogt het in een nieuwe, rare vorm! Voeg ten minste een paar kledingstukken toe voordat je je droger aanzet.
 • Gebruik de juiste droogcyclus voor de kleding. Zorg ervoor dat je hoge of lage temperaturen gebruikt, afhankelijk van de stof. Lees de onderhoudsetiketten om te weten welke het beste is voor uw lading wasgoed.
 • Wanneer u de droger uitlaadt, geeft u elk item een snap-shake. Houd het hoog en schud het scherp om eventuele rimpels te verwijderen. Vouw het netjes op of hang het op. Dit bespaart u veel strijktijd!

Andere tips voor het verminderen van rimpels in kleding

Als je een passie hebt voor kreukvrije kleding, ben je hier aan het juiste adres. We hebben nog een paar tips voor je!

 • Gebruik de permanente persinstelling op uw droger. Het heeft een afkoelperiode aan het einde, zodat je kleding hun cyclus niet in een superhete toestand afmaakt. Dit geeft je een beetje extra tijd om ze ook uit de droger te halen, zonder dat de rimpels instellen.
 • Strijk kleding rechtstreeks uit de wasmachine. Je kunt kleding strijken terwijl ze een beetje nat zijn. Het helpt om alle rimpels glad te strijken. Droog buiten aan de lucht als je klaar bent. De zwaartekracht zal helpen om eventuele extra rimpels eruit te halen, en het zal zeker geen nieuwe creëren.
 • Gebruik een ontsleutelingsspray. Dit is geweldig voor mensen die op reis zijn! Deze sprays helpen om de kledingvezels te ontspannen. Ze zijn een redelijk goed strijkalternatief.
 • Strijk je kleding goed. Wist je dat er een goede en foute manier is om een overhemd te strijken? Leer hoe je verschillende kledingstukken strijkt. Dit voorkomt dat de kleding opnieuw rimpelt terwijl je ze draagt.
 • Gebruik een zetmeel of maatvoering voor een meer knapperige, rimpelvrije afwerking. Zetmeel helpt om kleding harder te maken, zodat je er zeker van kunt zijn dat ze de hele dag niet zullen kreuken.
 • Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel. Te veel wasmiddel kan zich aan je kleding hechten, waardoor ze moeilijker te drogen zijn. Dit kan rimpels en plooien op je kleding vergroten.

Veelgestelde vragen

Vastbesloten om te voorkomen dat kleding rimpelt? Lees verder voor meer tips en antwoorden op uw veelgestelde vragen.

Waarom rimpelt mijn droger mijn kleding?

Sorry dat ik het je breek. Maar het is niet de droger – jij bent het.

De reden dat je kleding gerimpeld uit de droger komt, kan te wijten zijn aan een paar redenen:

 • Je hebt ze daar te lang laten zitten.
 • De droger is te vol.
 • De droger is niet vol genoeg.
 • U gebruikt niet de juiste warmte- en tuimelinstellingen.

Stem de drogerinstellingen af op de instructies van het onderhoudsetiket. Als u nog steeds problemen ondervindt, neem dan contact op met de fabrikant van uw wasdroger.

Hoe voorkom ik dat mijn voorlader droger rimpelt?

Als je voorste laaddroger je gerimpelde kleding geeft, probeer dan de bovenstaande tips. Er zijn ook nog een paar dingen die je zou kunnen doen.

Probeer eerst een delicate drogerinstelling te gebruiken. Dit geeft je een lagere spincyclus die het probleem van gerimpelde kleding kan helpen.

Ten tweede moet je geen stofsoorten mengen. Droog je werkkleding niet met je delicate kleding. Deze kleding vereist verschillende droogcycli.

Ten slotte, wanneer je je kleding wast, gebruik dan koud of warm water. Heet water kan rimpels veroorzaken. Wanneer je ze in de droger doet, kan de warmte van de droger deze nieuwe rimpels op hun plaats zetten!

Hoe rimpels uit kleding in de droger te krijgen?

Bij correct gebruik kan uw wasdroger rimpels verwijderen.

 1. Bevochtig het kledingstuk. Als het al droog is, besprenkel het dan met wat water. Je kunt het ook in de droger gooien met een ander vochtig kledingstuk.
 2. Laat het 10 minuten in de droger draaien. Dit zal stoom creëren om rimpels uit je kleding te zappen.
 3. Onmiddellijk verwijderen.

Wat voor soort materiaal kreukt niet?

Het soort materiaal dat niet kreukt, omvat stoffen met complexe weefsels, natuurlijke wol en kunststoffen die meer kreukbestendig zijn dan linnengoed en katoen.

Voorkomen drogervellen rimpels?

Drogerlakens voorkomen rimpels bij het drogen van je wasgoed. Zoek naar drogervellen met weekmakers zoals deze Bounce Dryer Sheets met wasverzachter. Het werkt door stoffen te ontspannen, zodat de rimpels verdwijnen.

Wat is de beste zelfgemaakte rimpelverwijderaar?

Een van de beste zelfgemaakte rimpelverwijderaars is om azijn aan water toe te voegen en op de vouwen aan te brengen. Als je geuren wilt verbeteren, voeg dan een paar druppels van je favoriete etherische olie toe.


Frisse kleding

Iedereen wil er zijn best. Wat je stijl ook is, rimpels zijn op dit moment niet trendy. Volg dus deze tips en trucs om kleding te allen tijde kreukvrij te houden!

Vergeet niet om kleding zo snel mogelijk uit de droger te halen om rimpels te voorkomen. Gebruik zetmeel als je een mega-knapperige afwerking wilt. En tot slot, als al het andere faalt, koop dan een dewrinking spray die je te allen tijde bij je kunt houden.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Kunt u uw tapijten mothproof maken?