Hoe kleding te stomen

Het stomen van kleding kan een praktische, snelle vervanging zijn voor het gebruik van een traditioneel strijkijzer. Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn.

Het gebruik van een stoffen stomer kan lastig zijn als je niet op de hoogte bent van stoombenodigdheden. Je moet weten welke stoffen wel en niet kunnen worden blootgesteld aan stoom, zodat je je favoriete outfits niet verpest.

Onze stapsgewijze handleiding zal u voorzien van alle feiten over het stomen van kleding.

Inhoudsopgave
 • Kun je elke stof stomen?
 • Hoe kleding te stomen
 • Veelgestelde vragen

Kun je elke stof stomen?

Niet elk type stof is bestand tegen stoom. Water verandert van een vloeistof in een damp (stoom) bij 212 graden Fahrenheit.

Bepaalde materialen kunnen beschadigd raken door hitte, vocht of beide. Deze omvatten:

 • Synthetische stoffen op basis van kunststof: Als je kledingstuk glad en waterdicht aanvoelt, is het waarschijnlijk gemaakt van een synthetische stof (bijvoorbeeld regenjassen). Merk op dat kunstleer meestal is gemaakt van polyvinylchloride (PVC), een soort plastic. PVC kan smelten bij temperaturen zo laag als 167 graden Fahrenheit.
 • Leer: Overmatige hitte kan ervoor zorgen dat je stijlvolle leren jas krimpt. Deze items kun je het beste overlaten aan de experts (bijvoorbeeld stomerijen die met leer werken).
 • Suede: Suède is een soort leerproduct dat is verwerkt en superzacht aanvoelt. Net als bij leer hebben ze zorg nodig en moeten ze professioneel chemisch worden gereinigd.
 • Bevlekte voorwerpen: Grijp niet naar je stoffen stomer als je je kleding bevlekt. De stof zou zich permanent in het materiaal kunnen nestelen.

In de regel kunt u met volle kracht vooruitgaan met de volgende stoffen. Zorg er echter altijd voor dat u eerst het etiket van het individuele kledingstuk controleert:

 • Katoenen.
 • Wol (inclusief kasjmier, hoewel het kreukbestendig is).
 • Zijde (stomen wordt aanbevolen voor dit rimpelgevoelige materiaal).
 • Polyesters.
 • Mixen van de bovengenoemde stoffen, zoals chiffon.

Hoe kleding te stomen

Het stomen van kleding is een eenvoudig karwei om te volbrengen. Sommigen van jullie vinden het misschien zelfs leuk in vergelijking met het geploeter van het strijken.

Hoe je je kleding kunt stomen

 • Tijd: 5-10 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Stoomreiniger (met kledingstuk)
 • Kleerhanger
 • Hangerclips (optioneel)

1. Kies de beste stoffenstomer voor kleding

Je kunt een draagbare stoffen stomer kopen die exclusief voor kleding is. Als je ruimte hebt, kun je een grotere krijgen met een ingebouwde hanger.

Als alternatief kunt u een universele stoomreiniger kopen met een opzetstuk voor het stomen van kleding.

Als u al een van deze gadgets bezit, controleert u of de fabrikant een compatibel accessoire verkoopt. Slanke spuitmonden kunnen het stoomproces eruit trekken. Je kunt ook plekken missen terwijl je werkt. Het heeft dus de voorkeur om een opzetstuk te gebruiken dat bedoeld is voor kledingstukken.

2. Maak de omgeving vrij

Zorg ervoor dat kinderen of huisdieren de kamer uit zijn om ongelukken te voorkomen. Gebruik je gezonde verstand wanneer je een werkgebied kiest. Begin niet te stomen naast je dure make-upcollectie of voor afbladderend behang.

3. Hang je kledingstuk op

Plaats het item dat je wilt stomen op een hanger. Gebruik geen met doek bedekte hangers; kies voor gewoon hard plastic of metaal.

Sommige kleding heeft een hanger met clips nodig, zoals een pantalon of rok. Als de clips van plastic zijn, zorg ervoor dat je de stoom niet te lang op hen richt.

Verwijder altijd kleding

Werk nooit aan welk type kledingstuk dan ook – zelfs zware jassen – terwijl je het draagt. Je riskeert jezelf te verbranden met de stoom (1).

4. Bereid je kledingstomer voor

Vul de watertank van je steamer tot de capaciteit en laat deze opwarmen. Bevestig het accessoire voor kleding (als je er een hebt).

5. Begin met stomen

Het is tijd om je kleding te stomen. We hebben richtlijnen gegeven voor verschillende soorten kleding.

Waarschuwing

Het is het beste om afstand te houden en consistent te bewegen wanneer je delicate stoffen zoals zijde, fluweel of chiffon stoomt om ze niet te overweldigen.

Pantalons voor jurken

 1. Clip up broek: Vouw je broek in de lengte en klem hem vast aan de hanger, met de onderkant naar boven.
 2. Stoom van boven naar beneden: Beginnend aan de bovenkant (de onderkant van je broek), stoom naar beneden in langzame, vloeiende bewegingen. Je kunt je hand gebruiken om de pantalon van achteren vast te zetten, maar pas op dat je jezelf niet verbrandt.
 3. Verwaarloos zakken niet: Zorg ervoor dat alle zakken netjes en onverpakt zijn.
 4. Schakelzijden: Herhaal het proces aan de andere kant van de broek.
Misschien vind je dit ook interessant
Vrouw strijken jurk broekHoe een jurkbroek te strijken (7 eenvoudige stappen)

Pak Jasje

 1. Begin bovenaan: Stoom de jas van boven naar beneden. Vergeet niet om onder de revers door te gaan om ze recht te trekken.
 2. Stoom de achterkant: Draai het jasje om of ga er achteraan en doe de rug. Herhaal dezelfde procedure als bij de voorkant.
 3. Stoom de armen: Houd één voor één de armen van de jas bij de manchetten uit en stoom ze. U kunt de armen voor of na het lichaam doen, afhankelijk van wat voor u het beste uitkomt.

Overhemden

 1. Werk je een weg naar beneden: Vanaf de schouders naar beneden laat je de stoomboot zo dicht mogelijk bij het shirt lopen. Misschien wil je de onderkant van het shirt vastpakken en naar je toe trekken om het plat te maken. Rimpels in overhemden kunnen notoir koppig zijn, dus neem de tijd.
 2. Doe de achterkant: Stoom de achterkant zoals je deed met de voorkant, naar beneden werkend.
 3. Stoom de armen: Houd elke arm uit bij de manchet en stoom deze. Beweeg de stomer langzaam om een schone plooi te krijgen.
 4. Stijve kraag en manchetten: Laat de stoffen stomer over de kraag en manchetten van je shirt lopen om ze recht te trekken.

Dampende overhemden

Je krijgt misschien niet de schone, zetmeelrijke lijnen met een stomer die je wel krijgt met strijken. Het kost echter minder tijd om een shirt te stomen dan om het te strijken.

Blouses, tanktops, T-shirts, jassen en truien

 1. Rechten: Trek de onderkant van het shirt of de trui naar buiten om het recht te houden.
 2. Stoom voor en achter: Laat de stoomboot aan beide zijden van boven naar beneden lopen.
 3. Stoommouwen: Houd de manchetten van lange mouwen naar buiten en stoom ze. Voor kortere mouwen hoef je ze niet uit te pakken om ze te stomen.

Jurken en Rokken

 1. Stoom naar beneden: Werk vanaf de bovenkant van het kledingstuk en beweeg de stomer in vloeiende bewegingen naar beneden.
 2. Werk eronder voor plooien: Het passeren van de voorkant van de stof is mogelijk niet voldoende voor geplooide rokken (op jurken of alleen). Houd de rok of jurk omhoog en ga eronder om het interieur te stomen, van boven naar beneden.

6. Laat de stof volledig drogen en afkoelen

Spring niet meteen in je vers gestoomde kleding. Geef de stof de tijd om af te koelen (minstens 15 minuten) en droog af voordat je hem draagt of weglegt.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van stomende kleding?

De voordelen van stoomreinigingskleding zijn dat je een diepe reiniging krijgt, het werkt als een alternatief voor een stoomstrijkijzer en het verwijdert geurveroorzakende bacteriën. Het is ook een geweldig alternatief voor het chemisch reinigen van alleen kleding.

Is het beter om kleding te strijken of te stomen?

Het is beter om kleding te strijken dan ze met stoom schoon te maken, omdat het strijkijzer ontworpen om op de meeste stoffen te werken en zelden kreukels veroorzaakt. Een stoomreiniger kan te veel vocht aanbrengen, waardoor kleding kreukt. Het is ook moeilijker om te controleren waar de stoom naartoe gaat.

Kun je jeans stomen?

Je kunt jeans stomen in plaats van een strijkijzer te gebruiken. Een andere methode is om ze in de badkamer te hangen en de zachte douchestoom de rimpels te laten gladstrijken. Het is ook geweldig om vlekplooien te behandelen met vocht en een haardroger om de denim te drogen.

Zet je de steamer direct op kleding?

U kunt de stoomreiniger direct op kleding plaatsen als uw model die faciliteit heeft. Sommige stoomreinigers hebben geen toegang tot de stoom als ze rechtstreeks op de stof worden gelegd, dus het is beter om de stomer net boven het kledingstuk te houden.

Hoe stoom je stof zonder een steamer?

Er zijn verschillende methoden voor het stomen van stof zonder een stomer. Je kunt kokend water in een metalen pot gieten, water op de kleding spuiten en de warmte gebruiken om rimpels te verwijderen. Een andere methode is om je kleding in de badkamer te hangen als je gaat douchen.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Graffiti verwijderen? 4 tips om uw gevel weer brandschoon te krijgen