De beste zelfgemaakte tapijtreinigers

Tapijt kan een elegante, luxe uitstraling aan uw huis toevoegen. Tapijten worden echter ook een bloeiende plek voor vuil, stof, kruimels en bacteriën – yuck.

Regelmatig stofzuigen is de beste manier om vuil op afstand te houden, maar soms heeft je tapijt een diepere reiniging nodig. Dit kan snel met behulp van een commercieel product. Maar deze bevatten vaak giftige chemicaliën en agressieve parfums.

Waarom zou je het in plaats daarvan niet proberen te doen met enkele van de beste zelfgemaakte tapijtreinigers?

We hebben acht verschillende zelfgemaakte tapijtreinigers die je kunt proberen. Of je nu iets nodig hebt voor een grondige reiniging, iets om tandvleesvlekken te verwijderen, iets voor lichtgekleurde tapijten en meer, we hebben veel recepten!

Inhoudsopgave
 • Waarom een zelfgemaakte tapijtreiniger gebruiken?
 • Beste zelfgemaakte tapijtreinigers
 • Een tapijt reinigen met een stoommop
 • Dingen om te vermijden bij het reinigen van tapijten
 • Veelgestelde vragen

Waarom een zelfgemaakte tapijtreiniger gebruiken?

Commerciële producten zijn effectief en niet te duur, maar we denken dat zelfgemaakte tapijtreinigers beter zijn. Dit is waarom:

1. Betaalbaar

Een van de belangrijkste redenen om je eigen tapijtreiniger te maken, is om een paar (of veel) dollar te besparen. Toegegeven, u kunt commerciële producten vinden op verschillende prijspunten. Merkproducten hebben echter de neiging om hoger geprijsd te zijn.

Aan de andere kant bestaan zelfgemaakte schoonmaakmiddelen vaak uit producten die al in je voorraadkast staan. Bovendien kunt u in bulk kopen, waardoor u op de lange termijn geld bespaart.

2. Vrij van gevaarlijke chemicaliën

Commerciële tapijtreinigers kunnen lastig te gebruiken zijn, omdat u ze moet testen voordat u ze gebruikt. Het is nog uitdagender als je een gespecialiseerd tapijt hebt, zoals een Perzisch of ruig.

We hebben ontdekt dat u mogelijk meerdere producten moet testen voordat u ‘die ene’ vindt. Dit komt door bepaalde chemicaliën of verborgen bleekmiddelen die de vezels verkleuren en beschadigen.

Wanneer je echter je eigen reiniger maakt, weet je wat je erin stopt. U kunt ervoor zorgen dat het 100 procent vrij is van bleekmiddel dat uw gekleurde tapijt kan beschadigen.

3. Beter in gezinswoningen

Als je kinderen hebt, weet je hoe lastig het kan zijn om het huis grondig schoon te maken terwijl de kinderen thuis zijn. Dit komt door irritante dampen of residuen die in de vezels blijven hangen en uw kinderen kunnen schaden (1).

De meeste zelfgemaakte tapijtreinigers zijn in vergelijking natuurlijk en veilig om rond kinderen te worden gebruikt. Nogmaals, u weet precies wat er in de oplossing zit en u kunt ervoor zorgen dat het veilig is.

4. Allergievriendelijk

Mensen die worstelen met allergieën en astma hebben moeite met het gebruik van bepaalde reinigingsmiddelen. Het is vermeldenswaard dat niet alle “groene” producten noodzakelijkerwijs veilig zijn. Mensen met allergieën moeten dus extra voorzichtig zijn met productingrediënten tijdens het winkelen.

Producten die vluchtige organische stoffen (VOS) bevatten, zijn veel voorkomende triggers voor allergieën en astma. Ze staan ook bekend om het veroorzaken van astmasymptomen bij mensen die meestal geen last hebben van ademhalingsproblemen (2).

Met zelfgemaakte producten kunt u echter aanvaardbare ingrediënten kiezen.

Beste zelfgemaakte tapijtreinigers

Na het zien van de verschillende redenen waarom je je eigen tapijtreiniger zou moeten maken, is het tijd om onze favorieten te onthullen. Sommige zijn origineel, terwijl andere tapijtshampoo en conditioner dupes zijn.

Voordat u een reiniger gebruikt, moet u rekening houden met de kleur van uw tapijt en of er vlekken zijn die moeten worden behandeld. Bij het reinigen van gekleurde tapijten moet je altijd een spot t doenest om verkleuring te voorkomen.

Eerste stappen

Begin altijd met het grondig stofzuigen van uw tapijt om vuil en vuil te verwijderen. Dit zal helpen om het gemakkelijker te maken en het eindresultaat te verbeteren.

Als er vlekken of morsen zijn, reinig deze dan onmiddellijk om te voorkomen dat ze bezinken. Gebruik een schone doek om eventuele morsen te deppen, te beginnen vanaf de randen, om verspreiding te voorkomen.

Wrijf nooit over een morsen

Je eerste instinct kan zijn om de mors zo hard mogelijk te wrijven. Dit zal echter meer kwaad dan goed doen. Het wrijven van een morsen zal het alleen maar verder in de vezels werken, waardoor het moeilijker te verwijderen is. Altijd vlekken!

Misschien vind je dit ook interessant
Tapijtreiniging hacks15 tapijtreinigingshacks die u nu moet proberen

Niet-giftige zelfgemaakte spotreiniger

Als je jonge kinderen of harige vrienden hebt, is een niet-giftige reiniger de beste keuze. Dit recept is gemakkelijk te maken en je hebt waarschijnlijk alles al.

Dit heb je nodig:

 • Twee kopjes water
 • Een kopje gedistilleerde witte azijn
 • Twee theelepels zout
 • 10 tot 15 druppels etherische olie (optioneel)

Hoe te gebruiken

1. Meng de ingrediënten

Begin met het mengen van water en azijn in een spuitfles. Voeg vervolgens zout en essentiële oliën toe en meng goed.

Je kunt elke etherische olie gebruiken die je wilt. Het gaat erom een aangename geur in je tapijt te creëren. Als je van citrus houdt, ga dan voor citroen of grapefruit. Als je een kalmerende geur wilt, ga dan voor lavendel. Wees voorzichtig als je huisdieren hebt, omdat veel essentiële oliën giftig voor hen zijn.

Zout is een mild schurende reiniger die effectief werkt bij het verwijderen van hardnekkige vlekken. In combinatie met azijn creëert het een onstuitbare vlekkenbestrijder. Dit mengsel werkt effectief bij het verwijderen van voedselvlekken zoals vet en zelfs roest (3).

2. Spray

Zoek de smerigste plekken op uw tapijt en geef ze verschillende goede spritzes van uw oplossing. Laat de reiniger even op het tapijt zitten terwijl de ingrediënten hun magie werken.

3. Schrobben

Haal een tapijtborstel of een andere borstel met stijve borstelharen tevoorschijn en schrob met heen en weer bewegingen. Laat het gebied drogen als je klaar bent. Werk vervolgens af met een vacuüm om overtollige oplossing en deeltjes te verwijderen.

Zelfgemaakte spotreiniger voor lichtgekleurde tapijten

Lichtgekleurde of witte tapijten zijn gevoeliger voor vlekken. Gelukkig kun je iets sterkers gebruiken, omdat er geen patronen of felle kleuren zijn om je zorgen over te maken.

Dit heb je nodig:

 • 12 gram water
 • Twee ons waterstofperoxide
 • Vijf druppels etherische olie (bij voorkeur citroen)

Hoe te gebruiken

1. Mengen

Combineer in een spuitfles water en waterstofperoxide. Voeg de etherische olie toe en geef het een goede shake om goed te mengen.

2. Behandel de spot

Spuit een royale hoeveelheid oplossing rechtstreeks op de plek of vlek. Laat het even zitten om te werken.

Waterstofperoxide is een uitstekend alternatief voor hard bleekmiddel zoals chloor. Het werkt effectief bij het verwijderen van vlekken zoals bloed (4). De essentiële olie zal een frisse geur toevoegen en de citroen zal verder helpen om vet te breken.

3. Schrobben

Nadat de oplossing op de vlekken zit, gebruikt u een zachte borstel om het gebied te schrobben totdat de vlekken verdwenen zijn.

4. Spoelen

Gebruik een licht vochtige doek om het gebied af te spoelen. Dep de plek om het residu dat door de vlek is achtergelaten te verwijderen.

Eenvoudige spotreiniger

Als je per ongeluk vruchtensap op je tapijt hebt gemorst, maak je dan geen zorgen. Probeer dit recept. Dit heb je nodig:

 • Een theelepel afwasmiddel (bij voorkeur helder om vlekken te voorkomen)
 • Een kopje warm water

Hoe te gebruiken

1. Combineer de ingrediënten

Begin met het mengen van water en afwasmiddel in een emmer of container. Geef het een goede mix om goed te combineren.

2. Wrijven

Dompel een spons in het zeepsop en wrijf het gebied grondig in. Probeer de spons zoveel mogelijk te wringen, zodat deze vochtig maar niet druipnat blijft.

Blijf wrijven totdat de vlek weg is. Als de vlekken hardnekkig of droog zijn, laat de oplossing dan 10 minuten zitten voordat u wrijft.

3. Overtollige W verwijderenATER

Gebruik een schone doek of handdoek om overtollig vocht op te ruimen. Je kunt ook papieren handdoeken gebruiken – wees gewoon bereid om veel te gebruiken.

Vlekken verwijderen van gekleurde tapijten

Als je een donkerkleurig tapijt hebt, voel je je misschien een beetje verloren over hoe je een vlek kunt verwijderen. Dit volgende recept is echter volkomen veilig en effectief op gekleurde vezels.

Dit heb je nodig:

 • Zout
 • Koud water

Hoe te gebruiken

1. Verwijder vocht uit vlekken

Als de vlek nog nat is, begin dan met het deppen met een doek of papieren handdoek. Begin bij de randen en werk je een weg naar het midden van de vlek. Dit voorkomt dat de plek zich verspreidt terwijl je aan het vlekken bent.

2. Strooi zout

Strooi een royale hoeveelheid zout op de vlek. Je kunt hiervoor elk type zout gebruiken – fijne korrel, zoals keukenzout, is zeer effectief. Laat het maximaal vijf minuten zitten.

3. Breng koud water aan

Giet een kleine hoeveelheid koud water op het zout en schrob met een zachte borstel. Het zout is licht schurend en zal het meeste werk doen. We ontdekten echter dat het helpen samen met een borstel het beste resultaat oplevert.

4. Afspoelen en drogen

Giet extra koud water op de vlek en werk af door het droge gebied te deppen. Gebruik een schone doek of papieren handdoeken om overtollig water en zout te verwijderen.

Easy Gum en Wax Remover

Het verwijderen van kauwgom of wax van een tapijt hoeft niet ingewikkeld te zijn. Deze problemen kunnen eenvoudig worden verwijderd met behulp van ijs en een saai hulpmiddel.

Hoe te gebruiken

1. Breng IJs aan

Breng een ijspak of zak bevroren erwten aan op het tandvlees of de was. Laat het zitten totdat de stof vastgevroren is.

Vermijden

Gebruik geen ijsblokjes omdat deze smelten en ervoor kunnen zorgen dat de kauwgom of was nog moeilijker te verwijderen is.
2. Schrapen

Gebruik een dof gereedschap zoals een botermes of lepel om de kauwgom of was voorzichtig af te schrapen. Als het een vlek heeft achtergelaten, probeer het dan te deppen met een kleine hoeveelheid waterstofperoxide op een papieren handdoek. Dit moet de vlek opheffen.

Heavy-Duty Spot Remover

Als je bijzonder hardnekkige vlekken zoals bloed tegenkomt, gebruik dan dit recept. Dit heb je nodig:

 • Twee ons ammoniak
 • Twee ons azijn
 • Drie liter water
 • Een eetlepel afwasmiddel

Hoe te gebruiken

1. Mengen

Combineer water, ammoniak, azijn en afwasmiddel in een grote emmer. Roer het een beetje met een lepel om goed te combineren.

Blijf veilig

Ammoniak kan schadelijke dampen veroorzaken die uw longen, ogen en huid kunnen beschadigen. Bescherm jezelf met handschoenen, een bril en een plastic schort. Houd de ruimte goed geventileerd (5).
2. Behandel de vlekken

Dompel een borstel of spons in de oplossing en wring overtollig vocht uit. Schrob de vlekken grondig totdat je ziet dat ze beginnen te verdwijnen.

U kunt ook een deel van de oplossing in een spuitfles gieten om het aanbrengen gemakkelijker te maken.

3. Spoelen

Gebruik een schone spons gedoopt in water om overtollige ammoniak van de vezels af te spoelen. Gebruik dan een vlek en liftbeweging om het meeste eruit te halen. Tot slot afdrogen met een schone doek of papieren handdoekjes.

Zelfgemaakte Tapijt Deodorizer

Vuil, stof en bacteriën kunnen een opeenhoping van verschillende geuren in de vezel van uw tapijt veroorzaken. U kunt een muffe geur of zure geur opmerken in de kamer met vloerbedekking.

Deze methode doet ook wonderen bij ongevallen met huisdieren, zoals urine. De twee poeders zullen de urine effectief absorberen terwijl ze de penetrante geur neutraliseren.

Dit is wat je nodig hebt om een eenvoudige tapijtontgeur te maken:

 • Acht ons maïszetmeel
 • Acht ons zuiveringszout
 • Vijf gemalen laurierbladeren

Hoe te gebruiken

1. Ingrediënten combineren

Begin met het combineren van alle ingrediënten in een container of kom. Je kunt ze ook mengen in een shaker om het aanbrengen gemakkelijker te maken. De laurierbladeren moeten echter in orde zijn om de gaten niet te verstoppen.

2. Toepassen

Strooi de poederachtige combo in een dun laagje op het tapijt. Voeg een beetje extra toe aan vette of olieachtige vlekken. Het zuiveringszout en maïzena absorberen morsen en geuren, terwijl de gemalen laurierbladeren een lekkere geur toevoegen (6).

3. Laten werken

Laat de poederachtige oplossing één tot twee uur op het tapijt liggen. Hierdoor kunnen de twee poeders elke geur die in uw tapijt blijft hangen absorberen.

4. Vacuüm

Het zuiveringszout en de maïzena moeten eventuele vlekken hebben uitgedroogd en een vorm van korst hebben gecreëerd. Zodra de tijd om is, gebruik je een sterk vacuüm om poeder en mogelijke vlekken te verwijderen.

Zelfgemaakte deep cleaner voor tapijten

De volgende methode is uitstekend voor wanneer u uw tapijt grondig moet reinigen. U kunt dit met de hand doen of een tapijtreiniger gebruiken voor de gemakkelijkste resultaten.

Dit heb je nodig:

 • Twee ons van een allesreiniger, zoals Lysol
 • Een eetlepel vloeibaar wasmiddel
 • Een theelepel wasverzachter
 • Een schepje OxiClean
 • Een liter warm water

Hoe te gebruiken

1. Ingrediënten combineren

Begin met het mengen van alle ingrediënten behalve het water in een emmer. Meng goed tot de poederige OxiClean volledig is opgelost. Voeg langzaam het hete water toe – doe dit langzaam om bubbels te voorkomen.

De allesreiniger helpt om hardnekkige vlekken zoals vet te verwijderen. OxiClean helpt ook om vuil en vuil dat aan de tapijtvezels kleeft op te tillen en op te lossen.

De wasverzachter voegt een heerlijke geur toe aan het tapijt terwijl de vezels worden gekalmeerd, waardoor een beter resultaat ontstaat.

2. Voeg de Cleaner toe aan het apparaat

Haal je tapijtreiniger tevoorschijn. Er zijn meerdere apparaten om te gebruiken. Een uitstekende keuze is de Hoover PowerDash.

Voeg de oplossing toe aan de tank van de machine en sluit deze aan op een stopcontact.

Beweeg over het tapijt, spuit de oplossing terwijl u vooruitgaat en haal deze eruit wanneer u achteruit gaat. Een tapijtreiniger is een uitstekend hulpmiddel voor het grondig reinigen van tapijten, omdat ze uw tapijt bijna droog achterlaten.

Als u geen tapijtreiniger heeft, kunt u er een huren bij uw plaatselijke bouwmarkt.

U kunt deze oplossing ook met de hand gebruiken – dompel gewoon een zachte borstel in de oplossing en werk deze in het tapijt. Spoel af met een vochtige spons en werk af door het hele tapijt te drogen met handdoeken en een ventilator.

Een tapijt reinigen met een stoommop

Stoommoppen zijn uitstekende hulpmiddelen voor het desinfecteren van oppervlakken en het verwijderen van vuil (7). Deze tool kan echter het beste worden gebruikt op harde oppervlakken zoals tegels en werkbladen.

Wanneer u een stoommop op tapijten gebruikt, hebt u een tapijtzweefvliegtuig nodig om zonder weerstand te navigeren.

Voordat u een stoommop op uw tapijt gebruikt, raden we u ten zeerste aan de handleiding te raadplegen. De stoom kan verkleuren of schade veroorzaken – dit is vooral belangrijk als je een Berbertapijt hebt.

Een voordeel van een stoommop is dat er geen reinigingsoplossing voor nodig is. Het enige dat u hoeft te doen, is het waterreservoir vullen met kraan-, gedestilleerd of gedemineraliseerd water.

Een groot verschil tussen stoommoppen en tapijtreinigingsmachines is de hoeveelheid vocht die achterblijft. Tapijtreinigers zullen de meeste vloeistoffen extraheren, waardoor uw tapijt bijna droog blijft. Een stoommop heeft die functie echter niet – je moet het tapijt daarna grondig drogen.

Dingen om te vermijden bij het reinigen van tapijten

Hoewel het eenvoudig is om thuis uw eigen reinigingsoplossing te maken, moet u nog steeds voorzichtig zijn. Bepaalde ingrediënten mogen nooit op tapijten worden gebruikt om schade te voorkomen. Hier zijn een paar dingen om te vermijden:

 • Schuurgereedschappen: Stijve borstels of staalwol mogen nooit op een tapijt worden gebruikt. Hoewel je misschien geneigd bent om zo hard mogelijk te schrobben wanneer je aan een vlek werkt, moet je even op adem komen. Schuurgereedschappen kunnen de vezels beschadigen en beschadigen.
 • Bleken: Als je gekleurd of donker tapijt hebt, vermijd dan bleekmiddel. De sterke chemicaliën zullen de vezels verkleuren en uw tapijt ruïneren.
 • Overbevochtiging: Wanneer u uw tapijt schoonmaakt, vermijd dan het gebruik van te veel water. Als water in de achterkant of het kussen van het tapijt trekt, kan het krimpen (8). Het achteraf drogen van het tapijt wordt ook een enorme klus die je binnen 48 uur moet doen om schimmel te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste zelfgemaakte tapijtvlekkenverwijderaar?

De beste zelfgemaakte tapijtvlekkenverwijderaar combineert azijn, water en zuiveringszout. Meng alle ingrediënten in een fles en spuit het royaal op de vlek. Dep vervolgens de vlek met een papieren handdoek totdat deze optilt.

Hoe kan ik mijn tapijt thuis grondig reinigen?

De beste manier om je tapijt thuis grondig schoon te maken, is door witte azijn te mengen met water in een spuitfles en de vlek te coaten. Dep het schoon en kijk hoe de smet stkunst verdwijnt. Als je extra punch nodig hebt, probeer dan zuiveringszout aan de mix toe te voegen.

Hoe lang laat je zuiveringszout en azijn op tapijt liggen?

Je moet zuiveringszout en azijn niet langer dan 20 tot 60 minuten op je tapijt laten liggen. Nog langer, en de reinigingsoplossing beschadigt de tapijtvezels en achterkant.

Maakt scheren schuim tapijten schoon?

Scheerschuim reinigt tapijten en is hard op weg een populaire optie te worden onder huisreinigingsmiddelen.

Kan ik wasverzachter in mijn tapijtreiniger doen?

U kunt wasverzachter in uw tapijtreiniger doen. Voeg een half kopje weekmaker toe aan elke reservoirvulling, wat helpt de tapijtvezels te scheiden en de huidschilfers van het huisdier los te maken, waardoor het gemakkelijker wordt om te stofzuigen.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Eufy RoboVac X8 Pro+