Hoe kleding te wassen met poep erop

Als je je afvraagt hoe je kleding kunt wassen met poep erop, ben je hier aan het juiste adres!

Heeft je kleintje een ongeluk gehad? Of heeft uw huisdier een verrassing achtergelaten in de wasruimte? Misschien is iemand in je familie behoorlijk onwel? Hoe dan ook, het is belangrijk om de kleding goed schoon te maken. Dit zorgt ervoor dat ze kiemvrij en vlekvrij zijn en dat er geen spoor van de poep is.

Inhoudsopgave
 • Zijn er ziektekiemen in poep?
 • Kun je poep uit kleding wassen?
 • Hoe kleding te wassen met poep op hen
 • Hoe diarree van kleding te reinigen
 • Kun je poepachtige kleding in de wasmachine doen?
 • Kun je babypoepkleding wassen met andere kleding?
 • Houd het schoon

Zijn er ziektekiemen in poep?

Kortom, ja, er zitten ziektekiemen in de poep. Menselijke darmen bestaan uit een complex bacterieel ecosysteem (1). Voor het grootste deel zijn dit noodzakelijke en gezonde bacteriën, maar soms zitten er slechte ziektekiemen in. Het is moeilijk om alle bacteriën te kweken, dus dit is vaak een beetje een grijs gebied.

Wat we wel weten is dat sommige vervelende ziektes via uitwerpselen worden verspreid. Het is dus belangrijk om op de hoogte te blijven van het schoonmaken van poep uit kleding. Deze ziekten omvatten (2):

 • Hepatitis.
 • Buiktyfus.
 • Cholera.
 • Norovirus.
 • Polio.
 • E. coli.
 • Lintwormen.
 • Giardia.
 • Rotavirus.

Het schoonhouden van je kleding, vooral je ondergoed, kan de verspreiding van deze ziekten beperken.

Als je kind bijvoorbeeld onwel is en ze dragen stoffen luiers, is het heel gemakkelijk voor die ziekte om zich te verspreiden. Vooral als hun luiers in contact komen met andere kledingstukken in de wasmand of wascyclus.

Over het algemeen is het echter onwaarschijnlijk dat contact met menselijke uitwerpselen een ziekte zal veroorzaken, tenzij een persoon een ziekte heeft.

Dierlijke uitwerpselen zijn er echter een om op te letten. Als je een huisdier hebt, wees dan goed voorzichtig bij het omgaan met hun uitwerpselen. Campylobacter, cryptosporidium, toxoplasmose, E. coli en andere ziekten kunnen bijvoorbeeld worden verspreid via katten- en hondenpoep (3).

Kun je poep uit kleding wassen?

Maak je geen zorgen als er poep op kleding zit. Het is heel goed mogelijk om het eruit te krijgen, waardoor je hygiënische, gedesinfecteerde en zelfs vlekvrije kleding achterlaat. Houd er rekening mee dat het reinigen van poep uit kleding mogelijk een verandering in je wasroutine en enkele nieuwe producten vereist.

Hoe kleding te wassen met poep op hen

Laten we beginnen met schoonmaken!

Wat je nodig hebt

 • Een bad of bassin.
 • Rubberen handschoenen of doggy bags.
 • Enzymatische reiniger.
 • Zachte reinigingsborstel (optioneel).
 • Wasmiddel.
 • Bleekmiddel of gedistilleerde witte azijn.

Stap voor stap instructies

1. Verwijder de Poop

Verwijder eerst zoveel mogelijk poep uit de kleding. U kunt hoge waterdruk, rubberen handschoenen of doggybags gebruiken. Pas op dat je de poep niet verder in het kledingstuk duwt. Het verwijderen van de overtollige poep zal het kledingstuk veel gemakkelijker schoon te maken maken.

2. Onderdompelen kledingstuk

Week het aangetaste kledingstuk in warm water en dompel het er volledig onder. Als het kledingstuk niet in water kan worden ondergedompeld, gebruik dan een spuitfles en breng water aan op het bevlekte gebied. Laat ongeveer 30 minuten weken.

3. Vlekverwijderaar aanbrengen

Omdat poep eiwitten bevat, heb je een enzymatische reiniger nodig om ze af te breken (4). Je kunt enzymatische reinigingsmiddelen vinden die bleekmiddelen bevatten, of je kunt achteraf een apart bleekmiddel gebruiken.

Haal het kledingstuk uit het water en breng voldoende reiniger aan om de poepvlek te bedekken. Laat het de aanbevolen tijd zitten – volgens het advies van de fabrikant – om het in de vezels van het kledingstuk te laten weken. Als er geen advies is, laat het dan ongeveer 15 minuten zitten.

Als je een reinigingsborstel hebt, gebruik deze dan om het wasmiddel in het kledingstuk te verwerken.

4. Wassen

Leg het kledingstuk in de wasmachine. Als er andere met poep bevlekte items zijn, voeg deze dan toe. Wees anders voorzichtig met het toevoegen van andere items, vooral als de persoon ziek is. Het mengen van kledingstukken kan de bacteriën – en mogelijk de vlek – verspreiden.

Stel de cyclus in op het heetst mogelijke water op de zwaar vervuilde stand, als je die hebt.

Voeg wasmiddel toe zoals gewoonlijk.

Begin de cyclus.

5. Cheque

Wanneer de cyclus is voltooid, controleert u of de vlekken verdwenen zijn. Zo niet, dan kunt u nog een cyclus doen om vlekken te verwijderen. Gebruik een lauwe temperatuur, normale cyclus en voeg uw wasvlekkenverwijderaar toe.

We raden aan om een kopje gedistilleerde witte azijn of de aanbevolen dosis bleekmiddel toe te voegen. Meng deze twee ingrediënten echter niet, omdat u chloorgas kunt maken (5).

Voer een cyclus uit met een extra spoeling.

6. Droog

Zolang de vlekken weg zijn (of als je de vlekken niet erg vindt), kun je het kledingstuk drogen. Het gebruik van een wasdroger kan helpen om het item verder te desinfecteren, maar je kunt het item ook buiten ophangen om te drogen.

Vergeet niet

Vergeet niet om het bad of bassin te desinfecteren dat je hebt gebruikt om het met poep bevlekte item te weken.

Hoe diarree van kleding te reinigen

Diarree kan iets moeilijker te verwijderen zijn dan poep, omdat je het teveel niet zo gemakkelijk kunt verwijderen. Maar we hebben een methode die het mogelijk maakt! Daarna kunt u dezelfde stappen volgen als hierboven.

 • Overtollige verwijderen: Gebruik toiletpapier om overtollige poep indien mogelijk te verwijderen. Gooi het toiletpapier in het toilet en spoel het weg.
 • Spoel het kledingstuk door: Houd het kledingstuk stevig vast, dompel het onder in het toilet en spoel het een paar keer door. De waterdruk zal overtollige uitwerpselen wegtrekken.
 • Weken: Week het kledingstuk 30 minuten in warm water.
 • Behandel de vlek: Breng een enzymatische reiniger aan op het bevlekte gebied en laat het 15 minuten zitten.
 • Wassen: Was het kledingstuk in de wasmachine met wasmiddel, heet water en de zwaar vervuilde stand.
 • Cheque: Controleer op vlekken. Als er nog over is, kunt u bleekmiddel of gedistilleerde witte azijn gebruiken en een extra cyclus uitvoeren.
 • Droog: Droog de kleding in de droger of aan de lucht.

Houd er rekening mee

Diarreevlekken kunnen extremer zijn dan poepvlekken, dus het is niet altijd mogelijk om ze eruit te krijgen. Je zou het item naar een professionele schoonmaker kunnen brengen, of sommige mensen geven er de voorkeur aan om het kledingstuk gewoon weg te gooien.

Kun je poepachtige kleding in de wasmachine doen?

Het is prima als de kleding een beetje poep bevat, maar te veel kan ervoor zorgen dat de ontlasting zich gedurende de cyclus verspreidt. We raden altijd aan om de poepkleding eerst te spoelen. Sommige mensen doen dit in de wasmachine, maar we raden aan om het apart te doen. Het houdt de boel net wat hygiënischer en voorkomt poepophoping in je machine of op andere kleding.

Top Tip

Koop een apart bassin of bad voor het schoonmaken van poepachtige kleding, vooral als je stoffen luiers hebt. Dit voorkomt kruisbesmetting.

Kun je babypoepkleding wassen met andere kleding?

Als u aan de minimale capaciteit van uw machine moet voldoen, of gewoon geen halflege cyclus wilt uitvoeren, kunt u uw babypoepkleding wassen met andere kleding. Maar wees voorzichtig. Dit is wat je de kleren van je baby niet moet wassen:

 • Kleding met vet of chemicaliën: Als dit op de kleding van de baby blijft zitten, kan het hun huid irriteren.
 • Delicaten: Het klittenband of de lussen op stoffen luiers kunnen vastlopen op delicate stoffen.
 • Kleding die is voorbehandeld met andere vlekkenverwijderaars: De chemicaliën kunnen zich mengen en opbouw veroorzaken.
 • Donkere kleuren: Omdat je heet water gaat gebruiken, kan dit ervoor zorgen dat donkere kleuren bloeden. Dit kan vlekken maken op je andere kleding.

Blijf consistent

Als je andere items toevoegt aan je wascyclus voor babykleding, verander dan niet de reinigingsmethode. Blijf enzymreiniger, heet water en gebruik een zwaar vervuilde omgeving gebruiken. In dat geval moet u ervoor zorgen dat de kleding die u aan de cyclus toevoegt, deze instellingen aankan.


Houd het schoon

Als je kleding hebt met poep erop, is het belangrijk om ze goed schoon te maken. Dit voorkomt dat eventuele ziektes zich verspreiden, verwijdert vlekken en frist de kledingstukken op. Met poep bevlekte kleding zal de meeste mensen op een gegeven moment overkomen.

Dus wapen jezelf met deze informatie en je zult geen probleem hebben met het schoonmaken van deze kledingstukken!

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?