Hoe klittenband schoon te maken (en het weer plakkerig te maken)

Wanneer klittenband vies wordt en vol puin zit, werkt het niet meer goed. Het is moeilijk om het materiaal te laten plakken en gesloten te blijven.

Het is belangrijk dat u weet hoe u klittenband moet reinigen, zodat u kunt voorkomen dat het verslijt. Houd het goed werkend door op de hoogte te blijven van het verwijderen van vuil, haar en ander vuil.

We laten je zien hoe je klittenbandstrips, riemen en rollers in zeven eenvoudige stappen diep reinigt.

Inhoudsopgave
 • Hoe werkt klittenband?
 • Kun je weer klittenbandstick maken?
 • Hoe haar uit klittenband te krijgen
 • Kun je klittenband wassen?
 • Hoe klittenband diep te reinigen
 • Reiniging van verschillende soorten klittenband
 • Hoe klittenband schoon te houden
 • Veelgestelde vragen
 • Klittenband weer plakkerig worden

Hoe werkt klittenband?

Klittenband is een merknaam, maar het verwijst over het algemeen naar een lijm die gebruik maakt van een klittenbandsluiting.

De kleine plastic haakjes zitten aan de onderkant (krassende) van een klittenbandsluiting. Aan de bovenkant – het wazige deel – zijn de lussen. De lussen en haken worden aan elkaar bevestigd en verbinden de twee delen.

Wanneer je de bovenkant naar beneden duwt, raken de haken verstrikt in de lussen. Wanneer je de klittenbandband omhoog trekt, buigen de haken totdat ze de lussen loslaten.

Kun je weer klittenbandstick maken?

Na verloop van tijd zal klittenband van nature slijten. De haken en lussen kunnen moe worden, hun duurzaamheid verliezen en knappen.

Je klittenbandschoenen gaan niet eeuwig mee, maar het regelmatig reinigen van het klittenband kan slijtage sneller voorkomen. Bovendien, wanneer u uw klittenband schoonmaakt met behulp van onze tips, kunt u het opnieuw laten plakken als het niet te laat is.

Hoe haar uit klittenband te krijgen

Als je huisdieren hebt, of zelf lang weelderig haar hebt, is het gebruikelijk dat het verstrikt raakt in klittenband. We hebben verschillende methoden voor het verwijderen van haar, pluis en pluisjes van klittenband.

 • Kam het uit: Gebruik een fijntandige kam om de klittenbandvezels te borstelen. Het haar gaat van het klittenband naar de kam, waar je het kunt verwijderen en weggooien.
 • Pincet: Trek haar, pluis en pluisjes van klittenband met een pincet. Dit is geweldig voor kleine stukjes die te klein zijn om met je hand te verwijderen.
 • Pluisroller: Om pluisjes en pluisjes te verwijderen, probeer je een pluisroller. Het is uitstekend in het verkrijgen van puin op oppervlakteniveau – het kan ook haren opvangen die daar niet super verstrikt in zitten.
 • Duct tape: Door met ducttape op het klittenband te drukken, kunnen pluisjes en pluisjes worden verwijderd, en ook haar dat niet te veel in de lussen is gewikkeld.
 • Stijve tandenborstel: Een tandenborstel met harde borstel kan helpen om opgesloten vuil te verwijderen. Leg het klittenband plat en poets het stevig met de tandenborstel.
 • Tape dispenser: Een leuke hack is het gebruik van de snijmessen van een tapedispenser. Draai het ondersteboven over een plat stuk klittenband en borstel het met de dispenserbladen. De kleine mesjes werken ingebedde pluisjes en pluisjes uit.
 • Specialistische tools: Als je een gereedschap kunt bemachtigen dat speciaal is gemaakt voor het reinigen van klittenband, ga er dan voor. Dit omvat Grip Clean Fastener Cleaner of Redecker Wire Velcro.

Kun je klittenband wassen?

Als je je afvraagt of klittenband compatibel is met een wasmachine, is het antwoord ja. U kunt items met klittenband (zoals schoenen, slabbetjes of jassen) in de wasmachine plaatsen. Er zijn echter een paar voorzorgsmaatregelen die u moet nemen.

Reinig eerst het klittenband handmatig. Verwijder eerst vuil, haar en pluisjes van het klittenband.

Ten tweede, bedek het haakgedeelte van het klittenband. Dit kun je doen door het klittenband te sluiten of het hele item in een gaas waszak te doen. Je wilt gewoon niet dat de haken zich vastklampen aan andere kledingstukken in de machine.

Top Tips

Gebruik koud of warm water bij het wassen van klittenband. Warm water kan schade veroorzaken. Doe nooit klittenband items in de wasdroger.

Hoe klittenband diep te reinigen

Laten we eens kijken naar de beste methode voor het diep reinigen van klittenband, het verwijderen van vlekken en hopelijk het herstellen van de kleverigheid. Deze methode werkt voor kleding, horlogebanden, schoenen en meer.

 • Tijd: 30 minuten.
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk.

Wat je nodig hebt

 • Pluisroller.
 • Kam.
 • Stijfgeborstelde tandenborstel.
 • Pincet.
 • Kom.
 • Water.
 • Wasmiddel.
 • Microvezeldoek.

1. Gebruik een lintroller

Om te beginnen willen we oppervlaktestof, puin en haar verwijderen. Ga een paar keer over je klittenband met je pluisroller totdat je het grootste deel van het oppervlaktevuil hebt verwijderd.

2. Kam of borstel het klittenband

Vervolgens gebruiken we uw kam om ingebed vuil diep te reinigen. Een fijne kam is het meest effectief, maar een tandenborstel is ook een geweldige optie als je er geen hebt.

Kam over je klittenband in korte voorwaartse en opwaartse bewegingen. Dit verplaatst pluisjes en pluisjes naar de bovenkant van het klittenband.

Gebruik je pluisroller om de losgekomen stukken vuil los te halen. Ga vervolgens met de pluisroller over je kam om pluisjes uit de borstelharen te verwijderen. Zorg ervoor dat je een laag van de pluisroller afpelt wanneer deze vol en vies is.

Ga door met deze methode totdat het klittenband grotendeels schoon is.

3. Verwijder Hardnekkige lint

Nadat u de meeste pluisjes en pluisjes hebt verwijderd, kunt u de komende minuten besteden aan het concentreren op hardnekkig pluis. Gebruik eerst uw kam om u te concentreren op specifieke gebieden met behulp van de bovenstaande methode.

Als dat niet meer werkt, is het tijd om het pincet tevoorschijn te halen. Gebruik the pincet om individuele stukjes pluis en pluisjes van het klittenband te verwijderen. Dit kan even duren, maar het zal de moeite waard zijn, vooral omdat het kan helpen om de kleverigheid te herstellen.

Herhaal de drie stappen aan beide zijden van het klittenband, inclusief de haken en lussen.

4. Maak een reinigingsoplossing

Zelfs als u vuil van klittenband verwijdert, kunt u nog steeds vlekken hebben. Laten we beginnen met het combineren van een paar druppels wasmiddel in een kopje warm water. Meng goed.

5. Schrob het klittenband

Dompel je tandenborstel in de reinigingsoplossing en schrob het klittenband aan beide kanten. Ga door totdat de vlek is opgeheven.

6. Spoel het klittenband af

Bevochtig een pluisvrije microvezeldoek in water en wring deze uit, zodat de doek net iets vochtig is. Spoel het klittenband af met de doek en verwijder alle sporen van zeepachtige resten.

7. Aan de lucht drogen

Laat de sluiting open op een rustige plek in huis om volledig aan de lucht te drogen.

Reiniging van verschillende soorten klittenband

Hoewel onze methoden over de hele linie werken voor klittenband, is het belangrijk om een paar verschillen in de drie variaties op te merken.

Rollen

Kleurrijke haarrollers krultangen in zwarte mand

Haarrollers zijn gemaakt van klittenband. Je kunt een kam gebruiken om haar uit te borstelen en pluisjes om ze schoon te maken.

Kam voorzichtig naar beneden en naar buiten om het haar naar de oppervlakte te trekken. Je kunt het met je hand verwijderen of met de kam eruit trekken.

Zodra je vuil van de rollen hebt verwijderd, spoel en droog je ze af. Om ze te ontsmetten, kun je ze ook weken in een 1: 1-oplossing van gedestilleerde witte azijn en water.

Haak en lus

Klittenband gekleurde nylon klittenbandsluiting

U kunt de hierboven gedeelde zevenstappenmethode gebruiken om klittenband (zoals die op een schoen) schoon te maken. Zorg ervoor dat u aan beide zijden herhaalt om vuil en vuil van de haken en de lussen te verwijderen.

Haak en Haak

Je vindt er ook haak-en-haak klittenband, dat aan beide zijden is opgebouwd met haken. Dit heeft geen lussen, maar werkt eerder wanneer beide zijden van de haakband tegen elkaar worden gedrukt om stevig vast te maken.

U kunt de zevenstappenmethode gebruiken voor het reinigen van dit type klittenband. Als dat niet werkt, wilt u onze tapedispensermethode uitproberen. Gebruik de messen van een tapedispenser om pluisjes en vuil uit de klittenbandhaken te trekken.

Zorg ervoor dat je in de richting van de haken beweegt om alles effectief maar voorzichtig te verwijderen. Herhaal dit totdat de haken schoon zijn.

Hoe klittenband schoon te houden

Nu je weet wat de beste manier is om klittenband schoon te maken, hoe houd je het dan in de eerste plaats schoon? Hier zijn onze top hacks:

 • Houd het gesloten: Wanneer u het klittenbanditem niet gebruikt, houdt u de riemen gesloten. Trek bijvoorbeeld je schoenen uit en sluit de riemen om te voorkomen dat stof en vuil zich in de haken en lussen nestelen.
 • Voor het wassen: Voordat u een klittenbanditem wast, sluit u de riem. Dit voorkomt dat het vezels oppikt tijdens de wascyclus.
 • Gebruik antistatische spray: U kunt een antistatische spray op klittenband aanbrengen om te voorkomen dat stof en vuil zich in de haken en lussen nestelen. Pas dit toe na diep reinigend klittenband.
 • Regelmatig schoonmaken: Maak klittenband schoon zodra je pluisjes en pluisjes in de vezels opmerkt. Laat het niet te lang staan. Anders duurt het veel langer om schoon te maken. Bovendien krijg je de plakkerigheid misschien nooit meer terug.

Veelgestelde vragen

Hoe lang gaat klittenband mee?

Klittenbandsluitingen zijn ontworpen om tot 20.000 keer mee te gaan (1). Dus als je de klittenbandbanden op een paar schoenen 10 keer per dag zou aanpassen, zouden de riemen ongeveer vijf jaar meegaan. De rest van de schoenen zou echter waarschijnlijk voor die tijd slijten, waardoor de klittenbandband een van de meest duurzame elementen is!

Kun je klittenband strijken?

Als je klittenband op een bestaand kledingstuk hebt, strijk dan niet het klittenbandgedeelte. De hitte kan het plastic doen smelten.

Als u echter klittenband aan een kledingstuk wilt bevestigen, kunt u smeltbaar klittenband kopen. Hierdoor wordt het klittenbandstuk zonder schade aan de stof bevestigd. Lees bij twijfel altijd de instructies van de fabrikant.

Hoe bevestig je los klittenband?

Als je klittenband niet meer zo goed plakt, maak het dan grondig schoon met behulp van onze instructies. Als je niet veel tijd hebt, kun je het snel poetsen met een tandenborstel die in de tussentijd zal helpen.

Kan klittenband worden vervangen?

Natuurlijk – als je klittenband niet meer plakkerig is, kun je een nieuw stuk klittenband op het kledingstuk naaien. Deze handige hack bespaart u geld omdat u niet langer het hele kledingstuk hoeft te vervangen.


Klittenband weer plakkerig worden

Klittenband is gemaakt om tot 20.000 keer mee te gaan. Met andere woorden, het zou nog jaren moeten duren.

Als je klittenband niet langer plakkerig is, is het geen tijd om het eruit te gooien. Het is tijd voor een diepe reiniging. Gebruik onze tips om vuil, pluisjes en haar van je klittenband te borstelen. Een pincet is handig voor kleine stukjes puin.

Schrob na het verwijderen van vuil het klittenband schoon met een oplossing van warm water en wasmiddel. Daarna afspoelen en aan de lucht drogen.

Een laatste hack om te onthouden is altijd het sluiten van de klittenbandband wanneer het item niet in gebruik is. Dit voorkomt dat stof, pluisjes en puin zich in de haken en lussen nestelen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?