Handen wassen – wat is het grote probleem? Is het echt zo belangrijk? Misschien ben je de les gelezen over het belang van het wassen van je handen, maar ben je niet echt opgeleid over de feiten en de statistieken.
Daar komen wij om de hoek kijken. We delen 38 belangrijke en interessante statistieken en feiten over handen wassen. We zullen enkele mythes ontkrachten, we zullen wat leuke informatie delen en we zullen ook de voordelen van handen wassen beschrijven. Over het algemeen kun je hier geschokt vertrekken – voordat je rechtstreeks naar de wastafel in de badkamer rent om je handen schoon te schrobben.
We gaan.
Feiten en statistieken over handen wassen
- Handen wassen voorkomt diarree ziekte met 40 procent.
- Regelmatig handen wassen voorkomt door voedsel overgedragen ziekten, vooral als u uw handen wast voor en na het bereiden van voedsel.
- Slechts 58 procent van de Amerikanen wast hun handen met zeep na elke thuisbadkamerreis.
- Antimicrobiële zeep is niet effectiever dan gewone zeep.
- Top 10 Handen wassen statistieken en feiten
- Voordelen van handen wassen
- Handhygiëne Feiten en mythes
- Handhygiëne statistieken in de gezondheidszorg
- Leuke weetjes over handen wassen
- Veelgestelde vragen
- Hygiëne, Gezondheid en handen wassen
Top 10 Handen wassen statistieken en feiten
Van de 38 feiten die we hebben gevonden, zijn hier de top 10.
- Handen wassen kan de verspreiding van verschillende infecties voorkomen, zoals aandoeningen van de luchtwegen.
- We raken ons gezicht gemiddeld 23 keer per uur aan. Regelmatig handen wassen voorkomt de verspreiding van ziekte van voorwerpen naar onszelf.
- Slechts 58 procent van de Amerikanen wast altijd hun handen nadat ze thuis naar de badkamer zijn gegaan.
- Zeep is niet minder hygiënisch dan zeep in flessen.
- Het gebruik van handschoenen is niet hygiënischer dan het niet gebruiken ervan.
- Je handen 20 seconden wassen is het meest effectief.
- Wereldwijd hadden 2,3 miljard mensen vanaf 2020 geen handwasfaciliteiten met water en zeep.
- De CDC ontdekte dat gezondheidswerkers hun handen slechts half zo vaak wassen als ze zouden moeten.
- De CDC vindt dat zorgverleners mogelijk hun handen tot 100 keer per 12-uursdienst moeten wassen.
- De meeste bacteriën op je handen liggen op de loer onder je nagels of op je vingertoppen.
Voordelen van handen wassen
Je ziet waarschijnlijk handwasborden in elk openbaar toilet. Wat is de echte reden? Waarom scrubben voor de duur van het ‘happy birthday’-nummer – twee keer? Dit is waarom handen wassen zo cruciaal is:
- Handen wassen voorkomt ziektes: Wanneer je je handen wast met zeep, verwijder je ziektekiemen uit je handen. Dit voorkomt de verspreiding van diarree, luchtweginfecties en andere schadelijke ziekten die zich van object naar object kunnen verspreiden.
- Wat zijn de cijfers: Handen wassen kan diarreeziekte met 40 procent voorkomen. Het kan luchtwegaandoeningen met 21 procent verminderen. En ten slotte kan het het ziekteverzuim bij schoolkinderen met maximaal 57 procent verminderen.
- Het beschermt kinderen: Over de hele wereld sterven 1,8 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar aan diarree en longontsteking. Regelmatig en goed handen wassen zou 1/3 van de jonge kinderen kunnen beschermen tegen diarree en bijna 20 procent tegen aandoeningen van de luchtwegen.
- Je verwijdert gevaarlijke ziektekiemen: Het is gemakkelijk om gevaarlijke ziektekiemen op je handen te krijgen. Uitwerpselen kunnen infecties zoals Salmonella, norovirus, E. coli, hand-mond-klauwzeer, adenovirus en meer verspreiden. Dit gebeurt waarschijnlijk nadat iemand het toilet gebruikt, een luier verschoont of zelfs rauw vlees behandelt. Wanneer u uw handen wast na dergelijke activiteiten, voorkomt u verspreiding van deze virussen naar de volgende persoon.
- Ziektekiemen gaan door het gezicht: Gemiddeld raakt een persoon zijn gezicht ongeveer 23 keer per uur aan (1). Vierenveertig procent van deze aanrakingen komt in contact met slijmvliezen, dat is hoeveel ziekten worden verspreid. Je hebt minder kans om ziekten te verspreiden wanneer je onvermijdelijk je gezicht aanraakt als je je handen regelmatig wast.
- Voorkomt ziekte op de werkplek: Weet je wanneer iemand op je werkplek binnenkomt met een verkoudheid? Dan één voor één, snappen jullie het allemaal? Welnu, als iedereen regelmatig handen zou wassen, zou de kou zich niet zo wijd en zijd verspreiden. Dit geldt ook voor studenten die dicht bij elkaar wonen.
- Minimaliseer door voedsel overgedragen ziekten: Als u vaak helemaal opnieuw kookt, moet u regelmatig handen wassen om de kans op het krijgen van vreselijke door voedsel overgedragen ziekten te minimaliseren.
- Het houdt kinderen gezond: Kinderen hebben een minder zwaar immuunsysteem dan de meeste volwassenen. Als je kinderen in huis hebt, oefen dan regelmatig handen wassen om ze veilig te houden en te minimaliseren dat ze ziek worden.
Handhygiëne Feiten en mythes
Je hebt misschien een aantal interessante feiten gehoord over het wassen van je handen door de jaren heen. We zijn hier om je te vertellen of het waar is of een mythe.
- Niet iedereen gebruikt handzeep: In Amerika wast slechts 58 procent van de mensen altijd hun handen met zeep nadat ze thuis naar de wc zijn gegaan. (2). Eén procent van de mensen zei dat ze dat nooit doen. Behoorlijk grof!
- Antimicrobiële zeep: Veel mensen grijpen naar antimicrobiële of antibacteriële zeep wanneer ze winkelen. Maar wist je dat het niet nodig is? Gewone zeep en water kunnen net zo goed ziektekiemen verwijderen als antibacteriële zeep (3).
- Zeep: Je zou kunnen denken dat zeep minder hygiënisch is, maar de waarheid is – dat zijn ze niet. Als u liever een stuk zeep gebruikt om plastic afval te verminderen, zult u niet minder hygiënisch zijn dan iemand die een fles zeep gebruikt (4).
- U hoeft geen warm water te gebruiken: Koud water is helemaal prima voor het wassen van je handen. Het is niet nodig om je huid te verbranden! Het is de handeling van oppervlakteactieve stoffen in de zeep die de ziektekiemen verwijdert, dus het maakt niet uit welke temperatuur u onse.
- Handdesinfecterend middel is het volgende beste ding: Wanneer u geen toegang hebt tot water en zeep, moet u in plaats daarvan handdesinfecterend middel gebruiken. Vergeet niet dat het wassen van je handen met water en zeep meer ziektekiemen en chemicaliën verwijdert dan handdesinfecterend middel. (5). Handdesinfecterend middel doodt ziektekiemen bij contact, maar zeepsop verwijdert ze volledig uit je handen. Als u handdesinfecterend middel gebruikt, zorg er dan voor dat het ten minste 60 procent alcohol bevat om ziektekiemen consequent te doden.
- Geen handschoenen nodig: Je denkt misschien dat uitgaan met handschoenen je zal beschermen tegen meer ziektekiemen, maar dat is niet het geval. Een CDC-studie wees uit dat minder mensen hun handen wasten wanneer ze handschoenen droegen, wat leidde tot meer bacteriën, ziektekiemen en vuil (6). Tenzij je zweren of snijwonden op je handen hebt, sla de handschoenen over en oefen regelmatiger handen wassen.
- De tijd van handen wassen is belangrijk: Er is een reden waarom je wordt geleerd om twee keer ‘happy birthday’ te zingen terwijl je je handen wast. Het wassen van je handen gedurende ongeveer 20 seconden is veel effectiever dan ze vijf seconden wassen.
- U moet uw handen drogen: Feit. Natte handen verspreiden ziektekiemen gemakkelijker dan droge handen ziektekiemen verspreiden (7). Droog je handen goed af na het wassen, met een papieren handdoek, handdroger of normale handdoek.
- Er zijn veel redenen waarom u uw handen moet wassen: Naar de wc gaan of eten hanteren zijn niet de enige redenen waarom je je handen moet wassen. Nope. Je moet je handen wassen voor het eten, nadat je hebt niezen, hoesten of je neus hebt geblazen, eerste hulp hebt verleend, huisdieren of voedsel voor huisdieren hebt aangeraakt of de prullenbak hebt verwijderd. Je moet ook je handen wassen wanneer je thuiskomt van een openbare plaats, voordat je je gezicht aanraakt of make-up doet, of voor en na het aantrekken van handschoenen.
- Handen wassen is een goedkope preventie: Handen wassen en hygiëne is de meest kosteneffectieve manier om ziekten te verminderen. Helaas ontbrak het in 2020 2,3 miljard mensen wereldwijd aan een handwasfaciliteit met water en zeep.
Handhygiëne statistieken in de gezondheidszorg
Laten we eens kijken naar de naleving van de handenwaspraktijken bij zorgmedewerkers. Hier zijn enkele belangrijke feiten:
- Zorgmedewerkers wassen zich niet vaak genoeg: De CDC ontdekte dat gezondheidswerkers hun handen niet zo vaak wassen als ze zouden moeten (8). In feite reinigen ze hun handen minder dan de helft zo vaak als ze zouden moeten.
- Gezondheidswerkers verspreiden ziekten: Dagelijks krijgt ongeveer één op de 31 ziekenhuispatiënten een infectie van een zorgmedewerker.
- Hoe te wassen: Gezondheidswerkers moeten een handwrijven op basis van alcohol gebruiken of wassen met handzeep en water voordat ze patiënten aanraken, aseptische taken uitvoeren, werken op een bevuilde lichaamsplaats en onmiddellijk na het verwijderen van handschoenen.
- Gezondheidswerkers moeten handschoenen dragen: Ze zijn de uitzondering op het dragen van handschoenen, omdat ze vaak in contact komen met bloed en andere lichaamsvloeistoffen. Ze moeten handschoenen dragen wanneer ze weten dat ze in contact komen met bloed, infectiematerialen en niet-intacte of besmette huid. Maar zorgmedewerkers moeten nog steeds het protocol voor handhygiëne volgen. Gezondheidswerkers moeten handschoenen wisselen wanneer de handschoenen beschadigd raken, vuil worden of ze naar een nieuwe locatie of patiënt verhuizen.
- Clean Hands Count (CHC) Campagne: De CHC-campagne van de CDC is bedoeld om zorgverleners aan te moedigen om meer handhygiëneprotocollen te volgen (9). Het herinnert zorgverleners eraan dat ze mogelijk hun handen tot 100 keer per dienst van 12 uur moeten reinigen, afhankelijk van de omstandigheden.
- Handhygiëne heeft levensreddende resultaten: De WHO ontdekte dat handhygiëne serieus effectief is in het verminderen van infecties in zorginstellingen (10). Het is ook financieel effectief en bespaart 16 keer de kosten van het implementeren van het handhygiëneprotocol.
- Handhygiënefaciliteiten ontbreken: 25 procent van de gezondheidsfaciliteiten wereldwijd heeft geen basiswatervoorzieningen. Dit resulteert in 1,8 miljard mensen zonder basiswatervoorziening en 712 miljoen zonder stromend water. Drieëndertig procent van de mensen heeft geen handhygiënefaciliteiten bij hun gezondheidszorg. Slechts ongeveer negen procent van de handhygiënepraktijken vindt plaats tijdens de zorg voor ernstig zieke patiënten in lage-inkomenslanden.
- Zorggerelateerde ziekte is hoog: Wereldwijd zal tot 15 procent van de patiënten lijden aan een zorggerelateerde ziekte in ziekenhuizen voor acute zorg. Het is nog hoger in neonatale eenheden; dit kan tot 20 keer vaker voorkomen, vooral in lage-inkomenslanden.
- Schadelijk effect op moeder- en neonatale sterfte: 1 miljoen van de 4,1 miljoen maternale en neonatale sterfgevallen per jaar kan verband houden met onhygiënische praktijken, waaronder een gebrek aan handhygiëne.
- Er is hoop: Het nalevingspercentage neemt toe met meer protocollen en voorschriften. Een studie vond een toename van het nalevingspercentage van 47,5 naar 81 procent, die gedurende 11 maanden werd volgehouden (11).
Leuke weetjes over handen wassen
Wil je nog een paar feiten leren? Je zult mensen verbazen op je volgende trivia-avond met je nieuwe kennis.
- Vrouwen zijn schoner dan mannen: Slechts 31 procent van de mannen wast hun handen na het gebruik van een openbaar toilet versus 65 procent van de vrouwen (12).
- We nemen duizenden ziektekiemen per dag in contact: Als het feit dat je 60.000 ziektekiemen per dag in contact brengt, je nu niet je handen wilt wassen, weten we niet wat er zal gebeuren. (13).
- Zevenennegentig procent van de mensen wast zijn handen niet goed: Slechts drie procent van de mensen uit één onderzoek waste hun handen correct, met water en zeep, gedurende 20 seconden en ging vervolgens verder met het drogen van hun handen (14).
- Reinig je nagels: De meeste bacteriën op onze handen verbergen zich onder onze vingernagels of op onze vingertoppen (15). Wanneer je snel je handen wast, mis je enkele van de meest vitale ziektekiemen.
- Zing in plaats daarvan dit: Als je het beu bent om ‘happy birthday’ te zingen, kun je ook het refrein van ‘Sweet Caroline’, ‘Jolene’ of misschien ‘Love Shack’ zingen!
- Uw keukenhanddoeken zijn vies: Als u uw handen wast en ze vervolgens op uw theedoek droogt, moet u ze mogelijk opnieuw wassen. Je theedoek zit vol met bacteriën. Je moet ernaar streven om het elke dag of twee te ruilen met een nieuwe.
- Was uw handen na het aanzetten van de oven: Die kleine knopjes op je oven zijn bacteriebunkers. Denk na over hoe je ze vaak aanraakt na het omgaan met rauw voedsel. Probeer deze elke avond schoon te maken terwijl je je aanrecht afveegt.
- Handdesinfecterende middelen reinigen geen vuile handen: Handdesinfecterende middelen doden bacteriën, maar ze verwijderen geen vuil en aarde uit je handen. Als je onder de modder of verf zit, moet je je handen reinigen met water en zeep.
- Fecale materie overal: Er is fecale materie over meer dingen dan we graag toegeven. Studies vonden het op 10 procent van de creditcards, 14 procent van de bankbiljetten en 16 procent van de mobiele telefoons (16).
- Zes seconden: De meeste mensen wassen hun handen slechts zes seconden. Zes! Streef naar 20.
Veelgestelde vragen
Hoeveel infecties worden verspreid door handen?
Onze handen zijn verantwoordelijk voor de verspreiding van 80 procent van de infecties (17). U moet ernaar streven om uw handen minstens vijf keer per dag te wassen om de verspreiding van verkoudheid en andere virussen, zoals de griep, te stoppen.
Wat is de gemiddelde tijd dat mensen hun handen wassen?
De meeste mensen wassen hun handen zes seconden lang. Je moet 20 seconden mikken.
Hoe effectief is handdesinfecterend middel versus handen wassen?
Handdesinfecterend middel en handen wassen zijn beide effectief, maar handen wassen moet altijd uw eerste keuze zijn. Wanneer je toegang hebt tot water en zeep, kies daar dan voor omdat het veel meer ziektekiemen uit je handen verwijdert. Handdesinfecterend middel kan ziektekiemen doden wanneer het lang genoeg contact maakt met de huid van je handen, maar het zal geen vuil verwijderen.
Over het algemeen raden we altijd aan om de handen te wassen wanneer het beschikbaar is.
Hygiëne, gezondheid en handen wassen
Kortom, het wassen van je handen is mega belangrijk. Het kan letterlijk levens redden.
U moet uw handen minstens vijf keer per dag gedurende 20 seconden wassen met water en zeep. Was altijd je handen na het gebruik van de badkamer en voor en na het bereiden van eten of eten.
Met deze 38 oogverblindende handhygiënefeiten en -statistieken, weet je zeker dat je de huid vaker scrubt met behulp van de juiste handwastechnieken.
Informatief
Gemakkelijk te begrijpen
Ander
Onnauwkeurig
Ontbrekende informatie
Ander