hoe kunstgebit schoonmaken

Hoe kunstgebit schoonmaken

Als je een kunstgebit hebt, is het belangrijk om het goed schoon te houden. Op deze manier voorkom je dat er bacteriën ontstaan die kunnen leiden tot tandvleesontstekingen en andere gezondheidsproblemen. In dit artikel geven we je tips en tricks om je kunstgebit op de juiste manier schoon te maken.

Hoe vaak moet je je kunstgebit schoonmaken?

Het is aan te raden om je kunstgebit minimaal één keer per dag grondig schoon te maken. Het beste moment hiervoor is ’s avonds, voordat je gaat slapen. Op deze manier verwijder je alle bacteriën en voedselresten die gedurende de dag zijn achtergebleven.

Welke producten kun je gebruiken om je kunstgebit schoon te maken?

Er zijn verschillende producten die je kunt gebruiken om je kunstgebit schoon te maken. Denk hierbij aan:

 • Kunstgebitreiniger
 • Tandpasta
 • Zout
 • Baksoda
 • Zeep

Let op: gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen zoals bleekwater of schuurmiddelen. Deze kunnen het materiaal van je kunstgebit beschadigen.

Hoe maak je je kunstgebit schoon?

Volg deze stappen om je kunstgebit op de juiste manier schoon te maken:

 1. Maak je handen goed schoon voordat je begint met het schoonmaken van je kunstgebit.
 2. Maak je kunstgebit los en spoel het af onder de kraan. Hierdoor worden voedselresten en andere vuiligheid verwijderd.
 3. Maak een glas of bakje schoon en vul deze met lauwwarm water.
 4. Voeg kunstgebitreiniger toe aan het water en roer goed door.
 5. Leg je kunstgebit in het water en laat het minimaal 10 minuten weken.
 6. Haal je kunstgebit uit het water en spoel het grondig af onder de kraan.
 7. Poets je kunstgebit met een zachte tandenborstel en tandpasta. Spoel het daarna nogmaals af onder de kraan.
 8. Droog je kunstgebit af met een schone handdoek en bewaar het in een schoon en droog bakje of glas.
Lees ook:   Miele Complete C3 PowerLine Grafietgrijs

Wat te doen bij problemen met je kunstgebit?

Als je problemen hebt met je kunstgebit, zoals pijn of irritatie, is het belangrijk om contact op te nemen met je tandarts. Deze kan controleren of je kunstgebit nog goed past en eventueel aanpassingen doen om de problemen te verhelpen.

FAQs

1. Hoe vaak moet ik mijn kunstgebit vervangen?

Je kunstgebit gaat gemiddeld zo’n vijf tot tien jaar mee. Het is echter belangrijk om regelmatig langs te gaan bij de tandarts om te controleren of je kunstgebit nog goed past en eventueel aanpassingen te laten doen.

2. Kan ik mijn kunstgebit ook schoonmaken met alleen water?

Nee, alleen water is niet voldoende om je kunstgebit goed schoon te maken. Het is belangrijk om kunstgebitreiniger of tandpasta te gebruiken om alle bacteriën en voedselresten te verwijderen.

3. Kan ik mijn kunstgebit ook schoonmaken met bleekwater?

Nee, gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen zoals bleekwater of schuurmiddelen. Deze kunnen het materiaal van je kunstgebit beschadigen.

4. Wat moet ik doen als mijn kunstgebit niet goed past?

Als je kunstgebit niet goed past, is het belangrijk om contact op te nemen met je tandarts. Deze kan controleren of je kunstgebit nog goed past en eventueel aanpassingen doen om de problemen te verhelpen.

5. Kan ik mijn kunstgebit ook ’s nachts inhouden?

Het is aan te raden om je kunstgebit ’s nachts uit te doen. Hierdoor kan je tandvlees rusten en herstellen. Als je je kunstgebit toch ’s nachts wilt inhouden, overleg dan eerst met je tandarts.

Conclusie

Lees ook:   Hoe verticale jaloezieën in 6 eenvoudige stappen te reinigen

Het is belangrijk om je kunstgebit op de juiste manier schoon te maken om gezondheidsproblemen te voorkomen. Volg de stappen die we in dit artikel hebben beschreven en gebruik de juiste producten om je kunstgebit schoon en fris te houden. Als je problemen hebt met je kunstgebit, neem dan contact op met je tandarts.