Hoe kussens in de wasmachine te wassen

Wist je dat een kussen elke avond een hoop nare dingen verzamelt? Denk aan vuil, speeksel, zweet – zelfs schimmels en bacteriën. Als je kussen stinkt of bevlekt is, is het tijd om het te wassen.

We zullen niet liegen, kussens wassen is niet de meest opwindende taak. Maar het goede nieuws is dat je ze in je machine kunt wassen!

We hebben het geprobeerd en het werkt als een traktatie. Houd er rekening mee dat ze een tijdje nodig hebben om te drogen. Laten we eens kijken naar onze zesstappenmethode voor het wassen van kussens in de wasmachine.

Inhoudsopgave
 • Hoe vaak moet je kussens wassen?
 • Kun je kussens wassen in de wasmachine?
 • Hoe kussens in de wasmachine te wassen
 • Hoe kussens te wassen zonder een wasmachine
 • Hoe vlekken op kussens te herkennen
 • Tips voor het verzorgen van uw kussens
 • Wanneer moet u uw kussens vervangen?
 • Veelgestelde vragen
 • Ongerepte kussens

Hoe vaak Should U wast kussens?

We raden aan om je kussens om de drie tot zes maanden te wassen. Als u het langer dan zes maanden laat staan, kan de kans op schimmel en meeldauw op uw kussen toenemen.

Als je slechte geuren of vlekken opmerkt, of als je huid elke nacht geïrriteerd is, was dan meteen je kussen.

Kun je kussens wassen in de wasmachine?

Ja, u kunt kussens wassen in de wasmachine. Maar niet elk type kussen is machinewasbaar.

We zullen uiteenzetten welke wel en welke niet, zodat u uw kostbare kussens niet beschadigt.

Kussen Materiaal Wasmachine of Handwas?
Polyester Machinewas op een zachte stand, warm water, met minimaal mild vloeibaar reinigingsmiddel
Dons Veer Machinewas op een zachte stand, warm water, met mild reinigingsmiddel. Voeg een extra spoelcyclus toe.
Traagschuim Alleen handwasplek reinigen
Boekweit Verwijder rompen en was alleen met de hand
Katoen Machinewas op een zachte, zetten, warm water, met mild reinigingsmiddel
Latex Alleen handwasplek reinigen
Decoratieve kussens en kussens Handwas of machinewas volgens het onderhoudslabel
Wol Koude delicate cyclus, extra spoelcyclus, wolwasmiddel

Deskundig advies

Lees altijd het zorgetiket. Uw fabrikant heeft mogelijk andere instructies dan wat over het algemeen wordt aanbevolen.

Hoe kussens in de wasmachine te wassen

Laten we eens kijken naar onze favoriete methode voor het wassen van kussens in een wasmachine. Deze eenvoudige methode kan je kussens weer fris en luchtig maken, met minimaal werk van jou.

We laten je ook zien hoe je de kussens kunt drogen, zodat je ze zo snel mogelijk weer kunt gebruiken.

Voordat we aan de slag gaan, moeten we niet aanraden om een wasmachine met bovenlader met een roerwerk te gebruiken. Het centrale roerwerk kan kussens beschadigen. Gebruik in plaats daarvan een voorladermachine of een bovenladermachine zonder roerwerk.

Als u niet thuis een van deze machines heeft, kunt u deze stappen volgen bij uw plaatselijke wasserette.

 • Tijd: 2 uur (plus droogtijd)
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt:

 • Bad of douche
 • Zacht wasmiddel (vloeistof voor polyester en wolwasmiddel voor wollen kussens)
 • Mesh waszak voor decoratieve kussens
 • Twee droge handdoeken
 • Twee tennisballen of drogerballen
 • Waslijn (optioneel)
 • Wasknijpers (optioneel)

1. Pluis en weken

Voordat u de kussens wast, geeft u ze een goede pluis om overtollig stof en vuil te verwijderen. Hierna kunt u ze in een bad of douche laten weken. Als ze nat zijn, zullen ze wasmiddel beter absorberen en er veel schoner uitkomen.

2. Leg kussens in de machine

We raden aan om slechts twee kussens tegelijk in de machine te leggen. Als je er meer in doet, voorkomt dit dat het wasmiddel en water de kussens goed wassen. Als u echter slechts één kussen plaatst, zal het veel bewegen, wat het kussen kan beschadigen.

Dus leg twee kussens in de machine en leg ze naast elkaar rond de omtrek van de trommel, in plaats van op elkaar te stapelen. Ze zullen tijdens de cyclus bewegen, maar dat is niet erg.

3. Voeg wasmiddel toe en stel de cyclus in

U kunt vloeibaar of poederwasmiddel gebruiken voor de meeste machinewasbare kussens. Als u poederwasmiddel gebruikt, los het dan op in warm water voordat u het aan de dispenser toevoegt. Dit zorgt ervoor dat het volledig is opgelost en geen residu achterlaat op je kussens.

Vergeet niet om slechts één eetlepel vloeibaar wasmiddel te gebruiken voor polyester kussens. Deze kussens zijn meer absorberend, dus ze hebben niet zoveel wasmiddel nodig.

Zet de cyclus op een warme, zachte cyclus. Voeg een extra spoeling toe als je dat wilt. Dit is belangrijk voor donzen en veren kussens om ervoor te zorgen dat alle wasmiddelresten uit het kussen verdwijnen.

Voor decoratieve kussens, doe het kussen in een mesh waszak om ervoor te zorgen dat het veilig is. Je wilt niet dat pailletten tijdens de cyclus worden opgelicht!

Begin de cyclus.

Zodra de cyclus is voltooid, controleert u of de wasmiddelresten allemaal verdwenen zijn. Zo niet, voer dan nog een spoelcyclus uit.

4. Droog in de machine

Als op je onderhoudsetiket staat dat het veilig is in de droger, stop je de kussens erin met een paar droge handdoeken. Deze handdoeken absorberen het water om de kussens sneller te drogen.

Voeg twee tennisballen of drogerballen toe. Deze zorgen ervoor dat je kussens weer pluizig worden, waar je later die avond blij mee zult zijn!

Stel het apparaat in op warm lucht voor een uur. Gebruik voor donzen verenkussens een cyclus zonder warmte of koude lucht.

Controleer de kussens elk uur. Pluis ze op en wissel de handdoeken indien nodig uit voor droge. Ga door tot het droog is.

Disclaimer: Toen we dit in onze droger deden, waren de kussens na een paar uur nog steeds niet helemaal droog. We hebben een ruime, hoogwaardige droger, maar het had moeite om verenkussens grondig te drogen. Uiteindelijk hebben we ze aan de lijn gehangen en een paar dagen later (ja, dagen!), waren ze droog. Houd er dus rekening mee dat het drogen ervan behoorlijk wat kan duren. Zorg ook voor extra kussens voor het geval die van jou een tijdje duren.

5. (Optioneel) Droog aan de lijn

Als je je kussens niet in de droger kunt drogen, kun je ze op de drooglijn leggen als het een droge dag is. Hang ze op met kleding en laat ze een paar uur staan. Draai ze ondersteboven en pluis ze een beetje, herhaal. Doe dit om de paar uur totdat de kussens droog zijn.

6. Pluis en terug naar bed

Wanneer de kussens 100 procent droog zijn, pluis je ze op en breng je ze terug naar je bed.

Als je de kussens een beetje vochtig laat, kan dit de kans op schimmel en meeldauw in je kussens vergroten, wat nooit leuk is!

Hoe kussens te wassen zonder een wasmachine

Als je geen wasmachine hebt, of als je kussens niet machinewasbaar zijn, is het nog steeds belangrijk om de kussens regelmatig te wassen. Je moet ze echter met de hand wassen. Maak je niet druk; dit kan nog steeds zorgen voor een diepe reiniging!

Laten we u laten zien hoe u kussens met de hand kunt wassen en drogen.

 • Tijd: 1 uur (plus droogtijd)
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt:

 • Vacuüm
 • Mild wasmiddel
 • Water
 • Zachte doek
 • Bad of wastafel
 • Waspaard of waslijn
 • Kom (voor boekweitkussens)
 • Zeef (voor boekweitkussens)
 • Handdoek (voor boekweitkussens)

1. Scheid de onderdelen

Als uw kussen wordt geleverd met een hoes (de meeste traagschuimkussens doen dat), was dat dan apart volgens het onderhoudslabel. De meeste van deze hoezen kunnen in de wasmachine.

Voor boekweitkussens moet je de rompen van het kussen verwijderen. Was de hoes apart.

2. Stofzuig het kussen

Stel je stofzuiger op de proef door beide kanten van het kussen te hooveren. Dit zal stof, puin en bacteriën eruit halen. Dit is vooral nodig voor traagschuimkussens, omdat klein stof en vuil zich in de materialen kunnen verzamelen.

Je kunt deze stap overslaan voor boekweitkussens.

3. Spot Reinig het kussen

Meng een eetlepel mild wasmiddel in drie kopjes warm water. Dompel een doek in je reinigingsoplossing voordat je hem uitwringt. Vlekken lichtjes vlekken. Zorg er bij het wassen van traagschuim voor dat het kussen niet te nat wordt. Het schuim kan scheuren.

Voor traagschuimkussens is dit zoveel als je ze kunt wassen. Ga verder met stap vijf voor de volgende instructies.

Voor boekweitkussens is dit het moment waarop je de rompen wilt wassen. Vul een ondiepe kom met lauw water en voeg de rompen toe. Draai ze een paar minuten rond voordat je ze met een zeef leegdrinkt.

4. Handwas in een bad (geen traagschuim)

Voor handwaskussens (geen traagschuim of latex), kunt u uw bad of gootsteen gebruiken om het kussen onder te dompelen. Dit is ideaal als je geen toegang hebt tot een wasmachine, maar wel veer, polyester of andere wasmachinevriendelijke materialen wast.

Vul een bad of gootsteen met lauw water en een eetlepel wasmiddel per kussen. Mix om te combineren. Dompel de kussens onder in het water en masseer en knijp ze zachtjes, zodat ze het zeepsop absorberen.

Blijf dit doen totdat het vuil los begint te komen en je voelt dat de kussens schoon zijn. Spoel af met vers water tot het sop op is.

Druk het kussen tegen de zijkant van het bad om zoveel mogelijk water te verdrijven.

5. Droog de kussens

Voor traagschuimkussens leg je ze plat op een waspaard om ze grondig aan de lucht te drogen.

Voor boekweitkussens leg je de rompen op een handdoek in de zon. Spreid ze uit elkaar zodat ze sneller drogen en wacht minstens 24 uur voordat je ze in het kussen vervangt.

Als u andere materialen aan de lucht droogt, hang ze dan aan een waslijn op een droge plek met een fatsoenlijke luchtstroom. Draai de kussens elk uur en pluis ze omhoog om overtollig water te verwijderen.

Vergeet niet dat het een tijdje kan duren, maar wees geduldig. Je wilt de kussens niet terug op je bed leggen totdat ze 100 procent droog zijn.

Hoe vlekken op kussens te herkennen

Maak een oplossing met een eetlepel zacht wasmiddel en drie kopjes water. Bevochtig een doek in de oplossing en dep de vlekken lichtjes op je kussen. Ga hiermee door totdat de vlek optrekt.

Top Tip

Het helpt als u een wasmiddel of vlekbehandeling kiest die speciaal is ontworpen om het type vlek dat u aanpakt aan te pakken. Als u bijvoorbeeld zweetvlekken aanpakt, zorg er dan voor dat het product gericht is om die te verwijderen. We raden Seventh Generation aan, die drievoudige enzymen gebruikt om dergelijke vlekken te bestrijden.

Tips voor het verzorgen van uw kussens

Nu weet je hoe je kussens in de wasmachine moet wassen, en het is niet al te moeilijk! Maar om te voorkomen dat de rotzooi verergert, is er iets dat je kunt doen? Zeker! Hier zijn onze beste tips voor het beschermen van uw kussens:

 • Koop een kussenbeschermer: Kussenbeschermers zijn als matrasbeschermers. Het zijn waterdichte hoezen die je onder je kussensloop legt. Dit voorkomt dat vervelende stoffen in de vezels van je kussen terechtkomen, waardoor ze veel gemakkelijker en sneller te wassen zijn. Deze zijn vooral belangrijk voor traagschuimkussens die niet machinewasbaar zijn.
 • Pluis en lucht de kussens: Zelfs als je je kussens niet wast, is het belangrijk om ze om de paar weken te pluizen en te luchten. Pluizen houdt ze in vorm. Door ze op een zonnige dag een paar uur aan een waslijn te luchten, kom je van huisstofmijt af.
 • Houd kussens van de vloer: Als je je bed opmaakt, gooi je kussens dan niet op de grond. Dit is een van de plaatsen waar kussens de neiging hebben om stof op te nemen. Je ademt ’s nachts het stof in, wat niet leuk is voor je longen.
 • Houd huisdieren uit de buurt: Er is niet veel schattiger dan een donzige hond opgerold in je bed. Maar als ze op je kussen liggen, kunnen hun haar, stof en andere vervelende dingen die ze kunnen dragen, op je kussen terechtkomen.

Wanneer moet u uw kussens vervangen?

Het hangt af van het type kussen dat je hebt, maar je moet je kussen vaker vervangen dan je denkt.

Vervang polyester kussens om de 1-2 jaar (1).

Vervang polyfoam of traagschuim kussens om de 2-3 jaar.

Latex kussens kunnen tot vier jaar meegaan.

We raden aan om dons, veren en andere natuurlijke kussens om de 1-3 jaar te vervangen.

Probeer dit

Als je niet zeker weet of het tijd is voor een nieuw kussen, vouw je het kussen doormidden. Als het opgevouwen blijft en niet vanzelf weer opengaat, is het tijd voor een nieuw kussen.

Veelgestelde vragen

Waarom wordt je kussen geel?

Het korte antwoord: vuil en zweet.

Vocht van zweet, speeksel en nat haar kan gele vlekken op je kussen veroorzaken.

Het vocht uit je oliën en lotions kan je kussens na verloop van tijd ook geel maken.

Over het algemeen kun je niet veel doen aan gele vlekken. Daarom is het belangrijk om je kussens regelmatig te wassen.

Voorzichtigheid

U kunt in de verleiding komen om gele vlekken te bleken. Maar bleekmiddel kan je delicate kussens verpesten, vooral de vulling. Het verhoogt ook de kans dat je kussen versnippert en scheurt. Vermijd bleekmiddel en gebruik in plaats daarvan zachte wasmiddelen.

Hoe was je kussens zonder te klonteren?

Toen we voor het eerst probeerden een kussen in een machine te wassen, klonterde het samen. Maar dat is normaal, dus maak je geen zorgen! De vulling klontert samen als het nat is. De beste manier om dit aan te pakken is door het kussen goed te drogen. Pluis het weer omhoog en de klonten zullen zich verspreiden.

Als u een wasdroger gebruikt, voeg dan een paar tennisballen of drogerballen toe om het samenklonteren te elimineren.

Kun je kussens in de droger op hoog vuur zetten?

Onze ervaring is dat lage warmte of geen warmte het beste is. Lees altijd het onderhoudsetiket voor de beste warmte-instelling. Over het algemeen kan hoge hitte de materialen beschadigen, vooral synthetische materialen.

We weten dat het een eeuwigheid kan duren voordat een kussen droogt op een lage temperatuur, maar uiteindelijk zal het drogen. Blijf gewoon de handdoeken in de droger vervangen, de kussens elk uur pluizen en wees geduldig. Vergeet niet dat het hebben van reservekussens voor één nacht een must is!

Als je ziek bent geweest, is een goede manier om een kussen te desinfecteren om het 30 minuten op hoog vuur door de droger te doen. Dit doodt virussen en bacteriën. Houd er rekening mee dat dit uw kussen kan beschadigen, dus het kan de moeite waard zijn om having back-up kussens in het geval.


Ongerepte kussens

Het is belangrijk om je kussens minstens om de zes maanden te wassen. Kussens herbergen veel walgelijke deeltjes zoals zweet, stof, bacteriën en mijten. Je kunt je kussens met de hand wassen, maar het is gemakkelijker nu je weet hoe je kussens in de wasmachine moet wassen.

U kunt polyester, donsveren, katoenen of wollen kussens in uw machine wassen. Het duurt slechts een paar uur – plus droogtijd.

Vergeet niet om altijd het onderhoudsetiket te lezen, een mild reinigingsmiddel te gebruiken en altijd in de droger te drogen op laag vuur of geen hitte.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?