Hoe een MacBook-scherm schoon te maken (10-stappenmethode)

Apple MacBooks heeft een prachtig liquid retina-display met heldere foto’s en levendige kleuren. Maar als je scherm besmeurd en vies is, zul je daar helemaal niet de vreugde van ervaren.

Het schoonmaken van je MacBook-scherm kan een beetje eng zijn. Wat als je het verpest? Wat als de vlekken er voor altijd zijn? Welke schoonmaakmiddelen gebruik je eigenlijk?

Daar komen wij om de hoek kijken. We leren je hoe je thuis een MacBook-scherm kunt schoonmaken met behulp van de meest effectieve producten en methoden.

Inhoudsopgave
 • Wat macbook-scherm schoon te maken met
 • Wat te vermijden bij het schoonmaken van uw scherm
 • Hoe vingerafdrukken van een MacBook-scherm te verwijderen
 • Hoe MacBook-schermvlekken op te schonen
 • Hoe een nano-textuur glazen scherm schoon te maken
 • Hoe een MacBook-toetsenbord schoon te maken
 • Veelgestelde vragen
 • Laatste gedachten

Wat macbook-scherm schoon te maken met

Gebruik niet het eerste schoonmaakmiddel dat u ziet om uw MacBook schoon te maken. De beste manier om een MacBook-scherm schoon te maken, zijn specifieke en veilige producten.

Hier is een lijst met de producten die u kunt en moet gebruiken:

 • Zeefspray: Gebruik een spray die speciaal is gemaakt voor schermen. Deze zijn geschikt voor MacBooks, maar ook voor telefoons, tv’s en camera’s. Ze laten een streeploze afwerking achter, terwijl ze ervoor zorgen dat ze superzacht zijn voor uw kwetsbare producten. Wat je ook gebruikt, zorg ervoor dat het geen allesreiniger, op basis van bleekmiddel of alcohol is en geen schurende reinigingsmiddelen bevat. Deze kunnen het scherm beschadigen.
 • Scherm wissen: Als u geen spray wilt gebruiken, zijn schermdoekjes superefficiënt en snel te gebruiken.
 • Microvezeldoek: Je kunt dit gebruiken in combinatie met een screen spray, maar soms is een microvezeldoekje op zichzelf al voldoende. Soms zitten deze in een schoonmaakset als je een screenspray koopt. Deze doeken zijn geweldig in het verwijderen van stof, vlekken en vlekken. Apple verkoopt zijn eigen poetsdoek als je iets wilt gebruiken dat specifiek gericht is op Apple-producten.

Wat te vermijden bij het schoonmaken van uw scherm

U moet bepaalde reinigingsmiddelen vermijden om uw MacBook Pro- en Air-scherm te beschermen. Dit omvat:

 • Bepaalde sprays: Gebruik geen schermsprays op basis van bleekmiddel of bepaalde op alcohol gebaseerde schermsprays. Dit zal het materiaal na verloop van tijd afbreken.
 • Schurende reinigingsmiddelen: Je zult krassen op het scherm krijgen als je schurende reinigingsmiddelen gebruikt, zelfs natuurlijke zoals zout of zuiveringszout. We raden ook aan om papieren handdoeken of toiletpapier te vermijden. Gebruik altijd een microvezeldoekje.
 • Overmatig vocht: Gebruik niet veel water of een enorme hoeveelheid reinigingsvloeistof. Dit kan de elektronica in de laptop beschadigen. Spuit de doek altijd eerst in en breng deze vervolgens aan op het scherm. Spuit het scherm nooit rechtstreeks.
 • Corrosieve reinigingsmiddelen: Corrosieve reinigingsmiddelen, waaronder waterstofperoxide en meer, kunnen de antireflectiecoating op uw scherm beschadigen en wazige afwerkingen achterlaten.

Hoe vingerafdrukken van een MacBook-scherm te verwijderen

U hebt misschien geen volledige diepe reiniging nodig. Misschien moet u gewoon enkele vingerafdrukmarkeringen van uw scherm wissen. Dat kan met een microvezeldoekje. Dit magische materiaal elimineert vingerafdrukken in een handomdraai.

 • Tijd: 5-10 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Microvezeldoek
 • Water

1. Schakel de computer uit

Omdat je te maken hebt met elektronica en water, is het altijd een goed idee om de computer uit te schakelen en los te koppelen. We houden ervan om dingen hier veilig te doen!

2. Bevochtig de doek

Bevochtig de microvezeldoek met koud water. Uitwringen, zodat het niet druipnat is.

3. Het scherm opschonen

Veeg het scherm in zachte horizontale en verticale bewegingen. Wrijf niet over het scherm, want druk kan schade veroorzaken. Mogelijk moet u dit proces maximaal vijf minuten herhalen voor taaie en hardnekkige vingerafdrukvlekken.

Als je vettige vingerafdrukken hebt, heb je misschien een diepere reiniging nodig. Blijf lezen voor de beste methode om dit te doen.

Hoe MacBook-schermvlekken op te schonen

Je MacBook-scherm is dus echt vies. Dat is nooit leuk. Maar het is heel eenvoudig om het probleem op te lossen en uw scherm schoon te maken. Onze methode laat je zien hoe je je Mac-scherm kunt schoonmaken, zodat het sprankelend schoon, super glanzend en vrij van alle groezelige vlekken is.

Deze methode is rechtstreeks van Apple zelf, dus je weet dat je erop kunt vertrouwen.

 • Tijd: 10-15 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Microvezeldoek (pluisvrij)
 • Water
 • 70 procent isopropylalcoholoplossing (of andere schermreinigingsspray)

1. Schakel de computer uit

Schakel de MacBook uit en koppel deze los voordat u deze schoonmaakt. Dit is belangrijk omdat je water gebruikt. Water en elektriciteit gaan niet samen.

2. Reinigen met water

Om te beginnen zullen we alleen met water schoonmaken. Soms is dat genoeg voor een schone.

Bevochtig een pluisvrije microvezeldoek met koud water. Spuit het water niet rechtstreeks op het scherm.

Als u in horizontale en verticale lijnen beweegt, veegt u het MacBook-scherm schoon. Wrijf niet, want dit kan schade veroorzaken.

Laat het drogen voordat je beoordeelt of je door moet gaan naar de volgende stap.

3. Schoon met Alcovakantie

Veel experts zullen aanbevelen om op alcohol gebaseerde reinigingsmiddelen te vermijden, maar Apple heeft het zelf op hun MacBooks toegestaan.

Ze suggereren een 70 procent isopropylalcoholoplossing. Maar als je een favoriete schermreiniger hebt, kun je die in plaats daarvan gebruiken.

Bevochtig een doek met de alcohol of spray. Veeg het scherm in horizontale en verticale lijnen schoon om taaie vlekken en vlekken te verwijderen.

Laat het aan de lucht drogen voordat je het weer aansluit en inschakelt.

Extra tip

Op MacBook Pro-modellen vanaf 2016 zie je een Touch Bar en Touch ID. U kunt deze opschonen volgens dezelfde methoden uit stap één en twee. Gebruik echter geen alcohol of sprays op deze delen, alleen water.

Hoe een nano-textuur glazen scherm schoon te maken

Sommige Apple-producten hebben glas met nanotextuur, een matachtig scherm dat verblinding vermindert. Je moet voorzichtig zijn bij het schoonmaken hiervan. In feite is er maar één manier die we voorstellen, en dat is met de Apple Polishing Cloth.

Dit materiaal is zeer uniek en breekbaar. Omdat het je waarschijnlijk een bom heeft gekost om het te kopen, heeft het geen zin om het te verpesten met andere schoonmakers. Geloof ons als we zeggen – gebruik de Apple poetsdoek.

Laten we er eens in gaan met de instructies voor het veilig reinigen van MacBook-schermen met nanotextuur.

 1. Schakel MacBook uit: Als je hardnekkige vlekken hebt, moet je mogelijk een reinigingsoplossing gebruiken, dus laten we beginnen met het uitschakelen van de MacBook en het loskoppelen ervan.
 2. Pools: Gebruik de poetsdoek om stof en vlekken voorzichtig van het scherm weg te vegen.
 3. Verwijder vlekken: Als dat niet alle vlekken op uw scherm heeft weggepoetst, bevochtigt u de doek met 70 procent isopropylalcoholoplossing en herhaalt u stap twee.
 4. Aan de lucht drogen: Laat het scherm aan de lucht drogen voordat u de MacBook weer aansluit en inschakelt.

Hoe een MacBook-toetsenbord schoon te maken

Als uw scherm nu brandschoon is, is het gemakkelijk om te merken dat uw toetsenbord ook een goede schrobbeurt nodig heeft. We laten u zien hoe u uw toetsenbord kunt reinigen met perslucht.

 1. Houd de MacBook omhoog: Ten eerste moet je de MacBook in een hoek van ongeveer 75 graden houden, dus hij is gekanteld maar niet helemaal verticaal.
 2. Perslucht spuiten: Begin met het toepassen van perslucht op het toetsenbord en beweegt van links naar rechts, van rechts naar links. Zorg ervoor dat u het rietje gebruikt met uw perslucht, houd het rietje 1/2 inch verwijderd van het toetsenbord.
 3. Roteren en herhalen: Draai de MacBook en houd hem zijwaarts maar nog steeds in een lichte hoek. Herhaal stap twee. Dit verwijdert stof en puin van elke sleutel en daartussenin.
 4. Roteren en herhalen: Draai de MacBook weer om, zodat je hem nog steeds zijwaarts houdt, maar nu aan de andere kant. Herhaal stap twee.
 5. Verwijder vlekken: Als uw toetsenbord nog steeds vuil is of vlekken vertoont, veegt u de toetsen af met een 70 procent isopropylalcoholdoekje of Clorox Desinfecterend doekje. Krijg geen vocht tussen of onder de toetsen.

Veelgestelde vragen

Kun je Glass Cleaner gebruiken op een MacBook-scherm?

Apple raadt het af. In feite raden ze alle huishoudelijke schoonmakers af wanneer u uw MacBook-scherm schoonmaakt.

Kan ik mijn MacBook-scherm schoonmaken met handdesinfecterend middel?

Nee. Handdesinfecterend middel is te nat en plakkerig om op uw MacBook-scherm aan te brengen. Het kan schade veroorzaken en sporen achterlaten.

Kunnen babydoekjes worden gebruikt om een laptopscherm schoon te maken?

Vermijd het schoonmaken van uw laptopscherm met babydoekjes. Door dit te doen, kunt u de antireflectielaag van uw laptop verwijderen en ervoor zorgen dat de kleuren vervormen. Ten tweede bevatten babydoekjes vaak oliën die een wazige film op je scherm achterlaten.


Laatste gedachten

Het duurt slechts ongeveer 10 minuten om uw MacBook-scherm goed schoon te maken. Nu u weet hoe u het scherm moet reinigen, kunt u schade voorkomen terwijl u geniet van een sprankelende schone afwerking.

Het is van cruciaal belang om alleen aanbevolen reinigingsmiddelen te gebruiken, zoals isopropylalcohol of specifieke zeefreinigers. Een microvezeldoek is een andere must-have.

Last but not least, gebruik alleen deze tips voor Apple MacBooks. Andere laptopmerken suggereren andere reinigingsmiddelen en velen stellen voor om op alcohol gebaseerde reinigingsmiddelen helemaal te vermijden.

Feedback: Was dit Article behulpzaam?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?