Hoe lampenkappen te reinigen (leer de juiste techniek)

Lampenkappen voegen textuur, kleur en stijl toe aan uw huis. Ze zijn er ook in verschillende stijlen en stoffen, van vintage tinten tot prachtige zijdetinten. Lampenkappen trekken echter ook insectenvlekken, stof, vuil, schimmel en meeldauw aan.

Om je huis er mooi uit te laten zien, is het noodzakelijk om te weten hoe je lampenkappen moet schoonmaken.

Hoe lampenkappen schoon te maken

 1. Rol een pluisroller voorzichtig langs de lampenkap om al het vuil en spinnenwebben te verwijderen.
 2. Voeg voor een stoffen lampenkap een spuitje afwasmiddel toe aan een grote gootsteen of kuip gevuld met warm water.
 3. Draai het water totdat de afwasmiddel in het water is gemengd.
 4. Laat de lampenkap in het bad zakken en laat deze 10 minuten weken.
 5. Veeg de schaduw voorzichtig af met een zachte spons totdat deze schoon is.
 6. Giet het water af in het bad en vul het opnieuw met vers water.
 7. Laat de kap in het water zakken en draai hem rond om de lampenkap af te spoelen.
 8. Verwijder de lampenkap en veeg deze voorzichtig af met een schone handdoek om het overtollige vocht te verwijderen.
 9. Laat het drogen.
Lees ook:   Beste RV-luchtontvochtigers van 2023

Inhoudsopgave
 • Kunnen lampenkappen worden gewassen?
 • Hoe lampenkappen te reinigen
 • Hoe lampenkappen met plooien te reinigen
 • Hoe om bruine vlekken op lampenkappen te reinigen
 • Veelgestelde vragen
 • Hoe maak je lampenkappen schoon?

Kunnen lampenkappen worden gewassen?

Ja, je kunt oude lampenkappen in water en zeep schoonmaken zonder de stof te verpesten. U moet de verzorgingstag lezen om specifieke reinigingsproducten te vermijden. Ook als je delicate of waardevolle lampenkappen hebt die zijn geborduurd, kralen, antiek of geverfd, raadpleeg dan een professional voordat je de tinten schoonmaakt.

Hoe lampenkappen te reinigen

 • Tijd: 20-30 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Pluisroller
 • Vacuümbevestiging met een meubelborstel
 • Diepe gootsteen, kuip of emmer
 • Afwasmiddel
 • Water
 • Zachte spons of microvezeldoek
 • Tandenborstel
 • Schone handdoek
 • Afplaktape
 • Haardroger (optioneel)

Lampenkappen afstoffen

Lampenkappen zijn een magneet voor stof en dierenhaar. De beste manier om te beginnen met het reinigen van lampenkappen is om het stof en dierenhaar te verwijderen met een pluisroller.

1. Vacuüm

Gebruik voorzichtig een vacuümhulpstuk met een meubelborstel om de stoffige lampenkap te stofzuigen. Je doel is om zoveel mogelijk spinnenwebben en zoveel mogelijk stof te verwijderen.

2. Gebruik een lintroller

Rol de pluisroller voorzichtig op en neer in de lampenkap en pas op dat je hem niet scheurt. Wanneer het bovenste vel gevuld raakt met vuil en haar, verwijder het dan en blijf op en neer rollen in de schaduw.

Reinig de lampenkap totdat je zoveel mogelijk van het vuil en haar hebt verwijderd.

Stoffen lampenkappen

U kunt linnen en andere stoffen waarvan uw lampenkap is gemaakt veilig reinigen met water en zeep. Het is altijd het beste om uw onderhoudslabel te controleren voordat u begint, om er zeker van te zijn dat uw lampenkap geen speciale instructies heeft.

1. Lampenkap verwijderen

Koppel de lamp los en verwijder de lampenkap van de lampvoet. Zorg er dan voor dat al het vuil, stof en haar uit je lampenkap is verwijderd met behulp van een pluisroller.

2. Een container vullen

Vul een diepe gootsteen, een badkuip of een grote emmer met warm water. Je hebt het water diep genoeg nodig om minstens 1/2 van de lampenkap te bedekken.

3. Voeg afwasmiddel toe

Voeg een spuit of 1 theelepel afwasmiddel toe aan het water. Kolk het water vervolgens met je handen om het te mengen totdat er sop verschijnt. Als je denkt dat je een sterkere zeep nodig hebt dan afwasmiddel, kun je in plaats daarvan een wasmiddel gebruiken dat zuurstofbleekmiddel bevat.

4. Plaats schaduw in het water

Houd je lampenkap bij het frame en plaats de kap in het water. Laat het ongeveer 10 minuten weken. Zorg ervoor dat u de lampenkap draait zodat alle zijkanten doorweekt zijn.

5. Schaduw wissen

Dompel je spons of microvezeldoek in het water. Veeg je schaduw voorzichtig van boven naar beneden. Wrijf niet over de stof, omdat dit de kleur kan beschadigen.

Als je merkt dat je een aantal taaie vlekken hebt, kun je een tandenborstel en extra zeep gebruiken om de vlekken te deppen. Nogmaals, wrijf niet over de stof of vlekken, omdat dit de kleur van uw stof kan beschadigen.

6. Schaduw verwijderen

Trek de lampenkap uit de container en laat het water aflopen. Vul de gootsteen, kuip of emmer opnieuw met vers water waaraan geen zeep is toegevoegd.

7. Spoel schaduw

Houd je lampenkap bij het frame om de schaduw in het water te dopen en te zwaaien. Dit zal helpen om het zeepsop uit de lampenkap te verwijderen.

8. Aftappen en drogen

Trek de lampenkap uit het water en schud deze voorzichtig om overtollig water te verwijderen. Veeg de schaduw af met een schone handdoek om te drogen. Giet het bad af.

Geef je lampenkap de tijd om te drogen voordat je hem op de lampvoet vervangt.

U kunt ook een haardroger op een lage stand gebruiken om uw lampenkap te drogen. Voordat u de haardroger inschakelt, moeten uw handen en voeten droog zijn. Richt de haardroger op de lampenkap en houd deze ongeveer 8-10 centimeter uit de buurt van de lampenkap.

9. Opnieuw bevestigen

Wanneer de lampenkap volledig droog is, bevestigt u deze opnieuw aan de lampvoet. Steek de lamp weer in het stopcontact.

Pro Tip

Als je gele nicotinevlekken op je stoffen lampenkap hebt, voeg dan 1 kopje azijn toe aan het zeepwaterbad.

Lampenkappen van papier of perkament

Papier en perkament lampenkappen kunnen niet in water worden ondergedompeld, omdat het water het papier zal vernietigen. Ook als uw lampenkap bij elkaar wordt gehouden met lijm, moet u deze methode gebruiken om uw lampenkap schoon te maken.

1. Trek handschoenen aan

Zet on handschoenen voordat u begint te werken met een papieren of perkamenten lampenkap. De tinten zijn gevoelig voor de oliën op je handen en dit voorkomt dat je per ongeluk olie op de schaduw achterlaat.

2. Schaduw verwijderen

Koppel de lamp los en verwijder de lampenkap van de voet van uw lamp.

3. Veeg de schaduw schoon

Veeg met een droge microvezeldoek de binnen- en buitenkant van je lampenkap voorzichtig af. Je doel is om al het vuil en spinnenwebben van je lamp te verwijderen. Pas op dat je de lampenkap niet scheurt.

U kunt ook een vacuümhulpstuk gebruiken met een meubelborstel. Nogmaals, werk langzaam en voorzichtig, zodat je de lampenkap niet scheurt.

Verwijder vlekken met een art gum gum gum. Wrijf de vlek voorzichtig terwijl u het papier aan de andere kant ondersteunt, zodat u het papier niet buigt of scheurt.

Pro Tip

Gebruik een stuk wit brood in plaats van een microvezeldoek om je perkamenten lampenkap schoon te maken.

Plastic of glazen lampenkappen

Plastic en glazen lampenkappen worden meestal afgeveegd met een doek gedoopt in een sopje om ze schoon te maken.

1. Lampenkap verwijderen

Koppel de lamp los en verwijder de lampenkap van de voet.

2. Stof verwijderen

Verwijder het stof en vuil van uw lamp met een microvezeldoek of vacuümbevestiging met een borstel.

3. Meng zeepsop

Vul een kom met warm water en voeg een paar druppels afwasmiddel toe. Zwenk het om er zeker van te zijn dat de afwasmiddel in het water is gemengd.

4. Vegen

Om je lampenkap schoon te maken met een reiniger, dompel je eerst je microvezeldoek in het zeepsop en veeg je je lampenkap voorzichtig helemaal af.

5. Droog

Zodra je lampenkap schoon is, laat je hem drogen en poets je eventuele strepen uit met een droge microvezeldoek.

6. Vervangen

Vervang je lampenkap op de basis en sluit deze aan.

Hoe lampenkappen met plooien te reinigen

Als je een lampenkap met accordeonplooien hebt, weet je dat het een uitdaging kan zijn om tussen de plooien schoon te maken. Hier zijn een paar hacks die u kunt gebruiken.

Gebruik de borstelbevestiging op uw stofzuiger om langs en langs de plooien te stofzuigen om het stof te verwijderen.

Een andere goedkope optie is om voorzichtig afplaktape in de plooien te plaatsen, maar niet naar beneden te duwen. Je doel is om het stof voorzichtig uit de plooien te tillen met de afplaktape.

Gebruik een haardroger op een lage stand die 12-14 inch verwijderd is van de geplooide lampenkap. Dit zal helpen om stof en vuil van de plooien van je lampenkap te blazen.

Gebruik een kleine kwast om de plooien te borstelen en het stof te verwijderen.

Hoe bruine vlekken op lampenkappen te reinigen

Als je problemen hebt met bruine vlekken op je lampenkappen, zijn er een paar hacks die je kunt proberen.

Gebruik K2r Spotlifter om de donkere vlekken op uw bevlekte lampenkappen te verwijderen.

Je kunt ook bleekmiddel gebruiken om meeldauwvlekken van je lampenkappen te verwijderen. Vernevel eerst de lampenkap zodat deze licht vochtig is. Maak een oplossing van 1/4 kopje bleekmiddel in 1 liter water. Dompel een spons of een microvezeldoek in de bleekoplossing en veeg de hele schaduw af met de oplossing.

Gebruik een tandenborstel om eventuele vlekken voorzichtig te schrobben. Wacht 5 minuten. Spoel de kap af met zoet water, voordat u de lampenkap depluim met een schone witte handdoek droogt.

Om insectenvlekken met azijn te verwijderen, maak je een zelfgemaakte oplossing van 1 deel azijn tot 1 deel water in een kleine kom. Dompel een papieren handdoek in de azijn en dep de vlek voorzichtig totdat deze is verwijderd.

Veelgestelde vragen

Kun je lampenkappen in de vaatwasser wassen?

Hoewel de meeste lampenkappen niet in de vaatwasser kunnen worden gewassen, kunnen glazen lampenkappen dat wel. Om je glazen tinten in de vaatwasser te wassen, plaats je de tinten op het bovenste rooster en vervang je het afwasmiddel door azijn.

Hoe maak je een kwastje op een lampenkap schoon?

Je moet voorzichtig zijn wanneer je een kwastje op een lampenkap schoonmaakt, omdat ze delicaat zijn en gemakkelijk kunnen ontrafelen.

Spreid het kwastje uit elkaar op een klein rubberen matje of stukje plastic zoals een plastic zak. Gebruik een droge tandenborstel om het kwastje voorzichtig naar beneden te borstelen en verwijder handmatig al het vuil, spinnenwebben en vuil van de kwast.

Als de kwasten nog steeds vies zijn, kunt u een reinigingsoplossing maken door een spuitfles te vullen met bruisend water op kamertemperatuur. Voeg 1 eetlepel van een mild wasmiddel toe.

Spuit dan een drop van de reinigingsoplossing aan de bovenkant van het kwastje. Borstel de reinigingsoplossing voorzichtig naar beneden op het kwastje om het schoon te maken. Droog het kwastje af met een schone handdoek door het voorzichtig te deppen.

Werk aan één kwastje tegelijk totdat alle kwasten schoon zijn.

Wat veroorzaakt bruine vlekken op lampenkappen?

De bruine vlekken op een lampenkap kunnen worden veroorzaakt door schimmel en meeldauw die zich ontwikkelen op uw lampenkap, vooral als u in een vochtige omgeving woont. De bruine vlekken kunnen ook vlekken zijn die door insecten zijn achtergelaten.

Wat kan ik doen met oude lampenkapframes?

Oude lampenkapframes kunnen een nieuwe bestemming krijgen. U kunt het oude frame bijvoorbeeld veranderen in een sappige plantenhouder voor buiten, een knutselstandaard, ze veranderen in een speelgoedmand voor de speelkamer of zelfs een tijdschrifthouder.


Hoe maak je lampenkappen schoon?

De meeste lampenkappen kunnen worden gereinigd door een pluisroller te gebruiken om al het stof, vuil en spinnenwebben uit uw lampenkap te verwijderen. Dit zal een dramatische verbetering van het uiterlijk van uw schaduw. Controleer anders het onderhoudsetiket en reinig uw lampenkap met een methode die geschikt is voor het materiaal waaruit het is gemaakt.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?