De ultieme gids voor het reinigen van een elektrische roker

Heb je net je elektrische roker geopend om een vervelend gezicht te vinden? Verbrande voedseldeeltjes, vet, vuil, vervelende vlekken – misschien zelfs schimmel!

We laten u zien hoe u een elektrische roker kunt reinigen met behulp van verschillende reinigingsoplossingen. Deze gids richt zich op het interieur, exterieur, verwijderbare onderdelen en glazen deur. Wij streven ernaar om u te voorzien van een diepe reiniging!

Daarna is uw elektrische roker vrij van smurrie. Dus de volgende keer dat gasten langskomen, heb je een hygiënische en goed functionerende plek om te koken.

Inhoudsopgave
 • Moet ik mijn elektrische roker schoonmaken?
 • Wat is de beste manier om een roker schoon te maken?
 • Hoe een elektrische roker schoon te maken
 • Hoe een elektrische roker met schimmel te reinigen
 • Wat te vermijden bij het schoonmaken van een elektrische roker
 • Onderhoudstips voor elektrische rokers
 • Veelgestelde vragen
 • Elektrische rokers wassen

Moet ik mijn elektrische roker schoonmaken?

Het komt erop neer dat alles wat je gebruikt om je eten mee te koken, schoon moet zijn. Of dit nu een oven, een barbecue, een koekenpan of je elektrische roker is, je moet het altijd schoonmaken.

Elektrische rokers verzamelen voedselresten, zoals vet en vuil. Omdat de elektrische roker buiten zit, wordt hij ook blootgesteld aan vocht. En wat groeit er op vochtige, donkere plekken? Schimmel. Om schimmel- en meeldauwopbouw te bestrijden, moet u uw elektrische roker regelmatig reinigen.

Hoe vaak een elektrische roker schoon te maken

Als je de tijd hebt, raden we je aan om het na elk gebruik schoon te maken. Dit lijkt misschien veel moeite, maar hoe vaker je het doet, hoe sneller het zal zijn om het schoon te maken. Bovendien verwijdert het onmiddellijk vuil en vuil.

Als je geen tijd hebt om dit te doen, raden we je aan om de elektrische roker minstens om de vijf keer te reinigen.

Wat is de beste manier om een roker schoon te maken?

Er is niet slechts één manier om uw elektrische roker schoon te maken en u hoeft geen specifiek product te kopen. Sterker nog, misschien heb je al een paar van deze schoonmakers in huis. Je kunt dus meteen aan de slag.

Met Azijn

Je kunt voor deze methode gedistilleerde witte azijn of appelciderazijn gebruiken. Het zuur zal vet en vuil uitwissen.

Meng gelijke delen warm water en azijn in een spuitfles. Breng de spray aan op de vuile kamer en laat deze 10-30 minuten zitten, afhankelijk van hoe smerig het apparaat is. Veeg het gebied daarna af met een vochtige doek en kijk hoe het losgemaakte vuil opstijgt.

Met afwasmiddel

Dit is een uitstekende methode voor regelmatige reiniging. Als je de roker na elk gebruik gaat schoonmaken, probeer dan afwasmiddel.

Meng vier kopjes warm water en 1/4 kopje afwasmiddel om een zeepoplossing te creëren. Gebruik een doek om de oplossing door de vuile kamer te vegen. Schrob hard om ophopingen en vlekken te verwijderen.

Je kunt het mengsel ook iets meer verdunnen en in een spuitfles doen voor een gemakkelijkere toepassing.

Met ovenreiniger

Ovenreinigers doen wonderen bij het verwijderen van hardnekkig vet, vuil en vuil. U moet de instructies voor uw specifieke reiniger volgen. Maar over het algemeen brengt u de reiniger aan op de roker en laat u deze gedurende de aanbevolen tijd staan voordat u deze met een doek afveegt.

Deskundig advies

Controleer altijd bij de fabrikant of de ovenreiniger ook geschikt is voor een elektrische roker. Sommige van de dampen kunnen blijven hangen, waardoor vieze geuren ontstaan of uw roker mogelijk wordt beschadigd.

Met Ontvetter

U kunt gespecialiseerde ontvetteroplossingen, zoals Easy-Off, gebruiken om zwaar vet en vuil van uw elektrische roker te verwijderen. Controleer altijd bij de fabrikant of het geschikt is voor uw roker. Sommige algemene ontvetters zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor grills of roestvrij staal.

De instructies kunnen variëren, maar over het algemeen kunt u de ontvetter op de roker spuiten, de aanbevolen tijd wachten en vervolgens schoonvegen. Herhaal indien nodig.

Hoe een elektrische roker schoon te maken

Weten hoe u uw elektrische roker moet reinigen, is essentieel voor het bezitten van een van deze grills. Deze stappen werken voor alle soorten rokers, waaronder Masterbuilt Gravity, Bradley-rokers en meer. We laten u de beste methoden zien voor het reinigen van het interieur, exterieur, verwijderbare onderdelen en glazen deur.

 • Tijd: 2-3 uur
 • Moeilijkheid: Gemiddeld/Expert

Wat je nodig hebt

 • Krant of zeildoek
 • Vuilnisbak
 • Beschermende handschoenen
 • Houten grill schraper
 • Afwasmiddel
 • Groot bassin
 • Water
 • Azijn (optioneel)
 • Schoonmaakdoekjes
 • Borstel met borstels
 • Handdoek
 • Keukenpapier

Binnenste

Laten we beginnen met het interieur, dat het meest smerige deel van je roker is. Wacht tot je roker is afgekoeld voordat je verder gaat.

1. Bereid het gebied voor en verwijder onderdelen

Leg krantenpapier of zeildoek rond uw elektrische roker om vuil en puin op te vangen dat zal vallen wanneer u schoonmaakt. Het laatste wat je nodig hebt is meer vlekken op je vlonder of oprit!

Verwijder vervolgens verwijderbare onderdelen van de roker. Dit omvat de roosters, planken en pan.

2. Leeg de As

Verwijder de frietbak of rookdoos uit de roker. Het zal vol zitten met as, verbrand puin en ander vuil. Leeg de lade in een vuilnisbak.

3. Verwarm de roker weer op

Het is gemakkelijker om de elektrische roker schoon te maken terwijl deze binnen warm is. Verwarm de rook tot de maximale temperatuur, laat het een uur lopen en laat het dan iets afkoelen voordat je doorgaat naar de volgende stap.

Zorg ervoor dat u hittebeschermende handschoenen draagt voor de volgende paar stappen.

4. Schraap vet af

Gebruik een houten grillkrabber om aangekoekt vet en vuil te verwijderen. Het is typisch voor vet en vuil om dik op de binnenmuren van je roker te koek.

5. Diep reinigen met oplossing

U hoeft geen duur schoonmaakmiddel te kopen. Je kunt je eigen maken met afwasmiddel of azijn.

Als je afwasmiddel gebruikt, meng dan een verhouding van vier kopjes warm water met ongeveer 1/8 kopje afwasmiddel. U kunt ook een verhouding van 1:1 van gedestilleerde witte azijn en warm water mengen.

Bevochtig een reinigingsdoekje in uw oplossing en schrob de binnenkant van de roker. Verwijder alle vet, vuil en opbouw. Als er hardnekkige stukjes zijn, gebruik dan een borstel om het vuil eraf te werken.

Als u zich specifiek afvraagt hoe u een Masterbuilt-roker kunt reinigen, raadt de fabrikant de azijnoplossing aan. Dus dat is het proberen waard!

6. Droge roker

Gebruik een aparte droge doek om het binnenste van de roker af te vegen.

Verwijderbare onderdelen

U moet de lade, roosters, planken en pannen tijdens het reinigingsproces van het interieur hebben verwijderd. We laten je zien hoe je die onderdelen diep kunt reinigen.

Deze delen moeten gemakkelijk rechtstreeks uit uw roker kunnen worden geschoven. Als u moeite heeft om ze te verwijderen, zoekt u de instructies op in uw gebruikershandleiding.

1. Stop ze in de vaatwasser

Veel verwijderbare onderdelen zijn vaatwasmachinebestendig. Je kunt ze in de vaatwasser doen terwijl je de rest van de roker schoonmaakt. Als uw onderdelen echter niet vaatwasmachinebestendig zijn, gaat u verder met de volgende stappen.

2. Schraap vet af

Verwijder met uw houten grillkrabber zoveel mogelijk overtollig vet en vuilophoping.

Wanneer u zich concentreert op het schoonmaken van een Masterbuilt elektrische roker, zorg er dan voor dat u het gat op de lekpan altijd onbelemmerd laat. Vet kan zich gemakkelijk ophopen over dit gat, waardoor toegang tot de lekbak wordt voorkomen.

3. Weken in een sopje

Combineer in een groot bassin heet water en 1/2 kopje afwasmiddel. Week de verwijderbare delen ongeveer een uur in het water om het vet en vuil los te maken.

4. Verwijder los residu

Na een uur weken moeten het vet en vuil los zijn. Gebruik een spons of doek om het te verwijderen. Schrob goed voor een diepe reiniging. Maak je geen zorgen als de grill en andere onderdelen verkleurd zijn. Dit is normaal voor een roker.

5. Droog

Droog goed af met een theedoek of laat de onderdelen aan de lucht drogen op een warme luchtige plek.

Buitenkant

Aan de buitenkant van de roker laten we je zien hoe je de billen en zijkanten van een elektrische roker kunt wassen. Het kan verleidelijk zijn om je roker ondersteboven te kieperen om de bodem te bereiken, maar houd de roker altijd verticaal.

1. Maak zeepsop

Combineer heet water en 1/2 kopje afwasmiddel in een bassin.

2. Buitenkant vegen

Zorg er bij het reinigen van de buitenkant van de elektrische roker voor dat u deze nooit met water verzadigt. Bevochtig een doek in je zeepoplossing en veeg de buitenkant van de roker af. Vergeet de deurafdichting niet, want daar kan opbouw optreden. Laat de roker aan de lucht drogen.

Glazen deur

Last but not least moet u het glazen raam schoonmaken. Dit zorgt ervoor dat alle opbouw wordt verwijderd, waardoor het een mooie schone afwerking krijgt. Bovendien zie je hoe het eten kookt als het glas schoon is.

Je bent bijna klaar met het leren schoonmaken van een elektrische roker, dus blijf erbij!

1. Schraap overtollig vet af

Gebruik een houten grillkrabber om overtollig vet en vuil te verwijderen. Dit bouwt zich snel op aan de binnenkant van het raam. Gebruik nooit een metalen schraper, omdat dit het glas kan krassen.

2. Afvegen met zeepsop

Met behulp van uw zeepsop van het reinigen van de buitenkant van de roker, kunt u ook de glazen deur schoonmaken. Verzadig een spons in het zeepsop en reinig beide zijden van de glazen deur. Mogelijk moet u extra tijd aan de binnenkant doorbrengen, omdat het veel vetter zal zijn.

3. Droog met keukenpapier

Gebruik een papieren handdoek om de glazen deur te drogen. Het gebruik van een doek kan strepen veroorzaken, dus gebruik altijd een papieren handdoek of krant.

4. Verwarm de roker weer op

Zodra je de hele roker grondig hebt gereinigd, is het een goede gewoonte om hem weer op te warmen. Zet het op de hoogste temperatuur en laat het 30 minuten gaan. Dit verdampt overtollig water zodat de roker droog en vrij van vocht is. Als u van plan bent om het opslaan van de roker, deze stap is 100 procent noodzakelijk. Anders kan vocht in de roker blijven hangen, wat kan leiden tot schimmel.

Hoe een elektrische roker met schimmel te reinigen

Hoe gênant een schimmelprobleem op een elektrische roker ook kan zijn, het komt eigenlijk vrij vaak voor. Schimmel bouwt zich op op donkere, vochtige plaatsen, wat precies is wat een elektrische roker kan zijn. Laten we u uitleggen hoe u een elektrische roker met schimmelproblemen kunt reinigen.

 • Tijd: 1 uur
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt

 • Smoker veilige kom.
 • Kokend water.
 • Beschermend masker.
 • Houten grill schraper.
 • Vochtige doeken.

1. Opwarmen met kokend water

Plaats een rookveilige kom met kokend water in het apparaat. Verwarm het tot de maximale stand gedurende een uur. De stoom uit het kokende water zal de schimmel doden en hardnekkige stukjes schimmel losmaken.

Zorg ervoor dat u uw beschermende masker draagt als u in de buurt wacht. De schimmelsporen kunnen je ogen, longen en huid irriteren.

2. Koelen en schrapen

Laat de roker helemaal afkoelen zodat je jezelf niet verbrandt. Als het koel genoeg is, gebruik dan een houten grillkrabber om de losgemaakte schimmel en het puin af te schrapen.

Leeg al het losgekomen puin en stop het in de vuilnisbak. Zorg ervoor dat u de lade ook leegt, omdat er wat vuil in kan vallen.

3. Afvegen met doek

Gebruik een vochtige doek om het interieur af te vegen nu de schimmel en het puin zijn losgekomen. Het zou supereenvoudig schoon te vegen moeten zijn, omdat het kokende water al het hardnekkige vuil en de schimmel heeft losgemaakt.

Wat te vermijden bij het schoonmaken van een elektrische roker

Als het gaat om schoonmaken, is het belangrijk om te weten wat niet om dit te doen zodat u uw roker niet beschadigt.

Hier zijn enkele belangrijke waarschuwingen die u moet opmerken:

 1. Controleer uw schoonmaakmiddelen: Controleer altijd of de schoonmaakmiddelen die u gebruikt veilig zijn voor rokers. Sommige ovenreinigers zijn bijvoorbeeld niet geschikt.
 2. Verkleuring is oké: Het interieur van de roker zal na verloop van tijd donkerder worden. Probeer bij het schoonmaken niet de donkere kleuren of verkleuring af te schrobben. Het zal waarschijnlijk nooit meer teruggaan naar de zilveren kleur die het was toen je het kocht. Dit is oké! In feite is het een goede zaak omdat het roestvorming voorkomt.
 3. Geen natronloog: Vermijd agressieve reinigingschemicaliën, waaronder natronloog. Het kan het interieur beschadigen en in de roker blijven hangen, wat uw voedsel kan beïnvloeden de volgende keer dat u kookt.
 4. Opbergtip: Bewaar uw elektrische roker nooit terwijl deze nog vochtig is. Dit kan leiden tot schimmel. Zorg er altijd voor dat het 100 procent droog is voordat u het opbergt.

Onderhoudstips voor elektrische rokers

Onderhoud is cruciaal, of u nu een elektrische roker, een offsetroker of een andere soort koopt.

Naast het weten hoe elektrische rokers te wassen, let op deze praktische tips. Ze zullen uw roker helpen langer mee te gaan en zo goed mogelijk te werken.

 1. Regelmatig schoonmaken: Geef het na elk gebruik een snelle reiniging als je de tijd hebt. Volg onze dieptereinigingsroutine om de vijf keer.
 2. Olie omhoog: Olie de planken voor het koken om te voorkomen dat voedsel eraan blijft plakken. Plantaardige olie is een goede keuze.
 3. Schraap na elk gebruik: Gebruik na het koken, terwijl de planken nog warm zijn, een draadborstel om voedselresten en vet te verwijderen om te voorkomen dat het zich vastklampt. Als u deze stap overslaat, is het later moeilijker schoon te maken.
 4. Doofpot: Gebruik een beschermhoes tussen het gebruik door, vooral als u uw roker buiten houdt. Dit beschermt het tegen verschillende weerselementen en minimaliseert vochtophoping, wat schimmel kan voorkomen.
 5. Reinig verwijderbare onderdelen vaak: Als u niet de hele roker na elk gebruik kunt reinigen, probeer dan de verwijderbare componenten, zoals de lade en grills, schoon te maken.
 6. Temperatuur sonde: Vergeet niet om de temperatuurvoeler schoon te maken. Verzadig het nooit met water. Veeg het in plaats daarvan af met een vochtige doek.

Veelgestelde vragen

Hoe schoon moet een elektrische roker zijn?

Je weet hoe je een elektrische roker moet schoonmaken, maar hoe ver moet je gaan?

Je roker heeft drie belangrijke vijanden: roest, teerafzettingen en vetophoping. U wilt deze ten koste van alles vermijden, daarom raden we aan om elke vijf keer te reinigen.

Roestophoping kan je roker ruïneren. De beste manier om roestvorming te voorkomen, moet u uw roker regelmatig schoonmaken en ervoor zorgen dat deze 100 procent droog is tussen gebruik.

Teerafzettingen komen voor bij bepaalde houtsoorten die bij een roker worden gebruikt. Wanneer de roker opwarmt, kunnen de teerafzettingen weer in de lucht komen en vervolgens uw voedsel. Niet goed!

De laatste tijd kan vet ook combineren met de warmte in de roker. Dit kan je eten aantasten maar ook leiden tot roest. Vet kan zelfs in de lade zitten, dus je moet ernaar streven om dat na elk gebruik te legen.

Dus hoe schoon moet een roker zijn? Behoorlijk schoon als je roestvorming en vervelend voedsel wilt voorkomen.

Hoe reinig je maden uit een elektrische roker?

Als je je roker niet vaak schoonmaakt, zullen vocht, vet en olie zich ophopen, wat de hemel van een made is. U kunt dezelfde stappen gebruiken voor het wegwerken van schimmel om maden kwijt te raken.

Als extra maatregel kunt u bleekmiddel, wasmiddel en heet water combineren in een spuitfles. Gebruik een kopje water, een eetlepel wasmiddel en een eetlepel bleekmiddel.

Spuit het interieur van de roker in en laat het 15 minuten zitten voordat je het schrobt met een vochtige doek. Verwarm de roker gedurende een uur weer tot de maximale temperatuur om de kamer te ontsmetten.

Kun je rookrekken in de vaatwasser plaatsen?

Sommige fabrikanten staan u toe om de rekken in de vaatwasser te wassen. Controleer altijd uw gebruikershandleiding. Je kunt een diepere reiniging krijgen door ze met de hand te wassen, omdat het weken in een oplossing echt effectief is.

Wanneer u bijvoorbeeld leert hoe u uw Masterbuilt-roker moet reinigen, is de roestvrijstalen spruitstukafdekkingskit vaatwasmachinebestendig. Het is een goede optie als je op zoek bent naar iets dat een beetje gemakkelijker schoon te maken is!


Elektrische rokers wassen

Nu jullie allemaal op de hoogte zijn van het schoonmaken van elektrische rokers, kun je aan de slag.

U moet ernaar streven om uw elektrische roker na elk gebruik schoon te maken. Maar we raden aan om elke vijf keer een diepe reiniging uit te voeren. Dit omvat het glas, grills, raam., rekken en roosters.

U kunt een speciale ontvetter, azijn, afwasmiddel of een veilige ovenreiniger gebruiken. Hoewel het diepe reinigingsproces een paar uur kan duren, is het cruciaal voor het onderhoud van uw elektrische roker.

Bovendien betekent een schone roker veel lekkerder eten! Met alle kennis van het schoonmaken van een elektrische roker, waarom niet vandaag beginnen?

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?