hoe lang moet je je piercing schoonmaken

Hoe lang moet je je piercing schoonmaken?

Als je net een piercing hebt laten zetten, is het belangrijk om deze goed schoon te houden om infecties te voorkomen. Maar hoe lang moet je je piercing schoonmaken en hoe doe je dit op de juiste manier? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het schoonmaken van je piercing.

Waarom is het belangrijk om je piercing schoon te maken?

Een piercing is eigenlijk een wond en moet daarom goed verzorgd worden om infecties te voorkomen. Door je piercing schoon te maken, verwijder je vuil en bacteriƫn die zich rondom de piercing kunnen ophopen. Zo kan de wond sneller genezen en voorkom je ontstekingen.

Hoe lang moet je je piercing schoonmaken?

Hoe lang je je piercing moet schoonmaken, hangt af van het type piercing en hoe snel deze geneest. Over het algemeen moet je je piercing minstens twee keer per dag schoonmaken, gedurende de hele genezingsperiode.

De genezingsperiode verschilt per piercing. Zo genezen oorlel piercings bijvoorbeeld sneller dan tongpiercings. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde genezingsperiodes per piercing:

  • Oorlel piercing: 4-6 weken
  • Neuspiercing: 6-8 weken
  • Tongpiercing: 4-6 weken
  • Lip piercing: 6-8 weken
  • Navel piercing: 6-12 maanden
  • Genitale piercing: 4-12 weken

Houd er rekening mee dat dit slechts gemiddelden zijn en dat de genezingstijd per persoon kan verschillen. Overleg daarom altijd met de piercer hoe lang je je piercing moet schoonmaken en wanneer deze volledig genezen is.

Hoe maak je je piercing schoon?

Als je je piercing gaat schoonmaken, is het belangrijk om je handen goed te wassen met zeep. Gebruik vervolgens een zoutoplossing om de piercing schoon te maken. Deze kun je zelf maken door een theelepel zeezout op te lossen in een kopje gekookt water.

Lees ook:   Beste Ionische luchtreinigers van 2023

Doop een schoon wattenstaafje of gaasje in de zoutoplossing en breng dit voorzichtig aan op de piercing. Draai het sieraad voorzichtig rond zodat de zoutoplossing overal goed bij kan. Dep vervolgens de piercing droog met een schoon gaasje of tissue.

Gebruik geen alcohol of peroxide om je piercing schoon te maken, deze middelen kunnen de huid uitdrogen en het genezingsproces vertragen. Ook is het belangrijk om niet te veel aan de piercing te zitten, dit kan zorgen voor irritatie en ontstekingen.

Wat moet je doen als je piercing ontstoken is?

Als je piercing ontstoken is, is het belangrijk om deze extra goed schoon te maken. Gebruik hiervoor een zoutoplossing en maak de piercing minstens drie keer per dag schoon. Als de ontsteking niet binnen een paar dagen afneemt, neem dan contact op met je piercer of huisarts. Zij kunnen je adviseren over verdere behandeling.

Conclusie

Het is belangrijk om je piercing goed schoon te maken om infecties te voorkomen. Hoe lang je je piercing moet schoonmaken, hangt af van het type piercing en hoe snel deze geneest. Over het algemeen moet je je piercing minstens twee keer per dag schoonmaken, gedurende de hele genezingsperiode. Gebruik hiervoor een zoutoplossing en vermijd het gebruik van alcohol en peroxide. Bij een ontstoken piercing is het belangrijk om deze extra goed schoon te maken en indien nodig advies te vragen aan een piercer of huisarts.

FAQs

1. Hoe lang duurt het voordat een piercing genezen is?

De genezingsperiode verschilt per piercing en kan variƫren van enkele weken tot enkele maanden.

Lees ook:   Hoe houten meubels schoon te maken (zonder schade te veroorzaken)

2. Wat moet ik doen als mijn piercing bloedt?

Als je piercing bloedt, is het belangrijk om deze direct schoon te maken met een zoutoplossing. Als het bloeden niet stopt, neem dan contact op met je piercer of huisarts.

3. Kan ik mijn piercing schoonmaken met alcohol?

Nee, het gebruik van alcohol kan de huid uitdrogen en het genezingsproces vertragen. Gebruik in plaats daarvan een zoutoplossing.

4. Hoe weet ik wanneer mijn piercing volledig genezen is?

Overleg hierover altijd met je piercer. Zij kunnen je adviseren over wanneer je je piercing niet meer hoeft schoon te maken en wanneer je het sieraad kunt vervangen.

5. Kan ik mijn piercing laten zetten tijdens de zwangerschap?

Het wordt afgeraden om een piercing te laten zetten tijdens de zwangerschap, omdat de wond langer kan duren om te genezen en er meer risico is op infecties.