Hoe maak je een aquarium schoon (houd je vissen gezond en gelukkig)

Tropische vissen die rond een schoon aquarium zwemmen, zijn een prachtig gezicht. De felle kleuren van de vissen glimmen in het water tegen de rotsen, planten en decoraties. Het is belangrijk om de gezondheid van uw vissen te kunnen behouden zonder dat uw aquarium begint te stinken of troebel water ontwikkelt als gevolg van algen.

Dus hier is een gids voor beginners over het schoonmaken van een aquarium.

Inhoudsopgave
 • Hoe vaak moet ik mijn aquarium schoonmaken?
 • Haal je de vis uit de tank tijdens het schoonmaken?
 • Kun je zeep gebruiken om een aquarium schoon te maken?
 • Hoe een aquarium schoon te maken zonder de vis te verwijderen
 • Hoe rotsen, planten en decoraties schoon te maken
 • Hoe een aquariumfilter te reinigen
 • Hoe maak je een lege aquarium schoon met azijn
 • Waarom wordt mijn tank zo snel vies?
 • Tips voor het onderhoud van vistanks
 • Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn aquarium schoonmaken?

Een schoon aquarium is belangrijk voor het behoud van de schoonheid van de tank, ervoor te zorgen dat het filtratiesysteem goed werkt en voor de gezondheid van uw vissen.

Hoe vaak u uw aquarium moet reinigen, hangt af van de grootte, het aantal vissen en het filtratiesysteem van uw aquarium. Een gemiddelde grootte of groot aquarium heeft wekelijks gedeeltelijke waterverversingen nodig.

Houd je tank in de gaten. Het moet worden schoongemaakt wanneer u troebel water ziet, uw vissen zich abnormaal gedragen of naar lucht happen.

Controleer de pH-, nitraat- en ammoniakniveaus regelmatig om er zeker van te zijn dat ze op hetzelfde niveau blijven.

Haal je de vis uit de tank tijdens het schoonmaken?

Bij het schoonmaken van een aquarium vervangt u niet al het water in het aquarium, omdat dit nuttige bacteriën verwijdert en de stikstofcyclus reset, waardoor de vis onnodig wordt belast. Het verwijderen van uw vissen loopt ook het risico dat ze schade oplopen en onnodige stress veroorzaken.

U moet de vis dus in het aquarium laten zitten bij het schoonmaken.

Kun je zeep gebruiken om een aquarium schoon te maken?

Zelfs een klein spoor van zeep is dodelijk voor vissen, dus gebruik nooit zeep om de tank schoon te maken. Andere producten zoals luchtverfrissers, handdesinfecterende gels en insecticiden zijn ook gevaarlijk.

Hoe een aquarium schoon te maken zonder de vis te verwijderen

Voordat u begint met het reinigen van de tank, moet u ervoor zorgen dat u de verwarming en het filter loskoppelt. Dit zorgt ervoor dat u de tank veilig kunt reinigen zonder uzelf een elektrische schok te geven. Nadat u klaar bent met het schoonmaken van uw tank, sluit u ze weer aan.

 • Tijd: 1 uur
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Metalen of plastic schraper
 • Schone tandenborstel
 • Grindvacuüm of sifon
 • Emmer
 • Waterconditioner zoals API Tap Water Conditioner
 • Microvezeldoek
 • Een aquariumreiniger gemaakt voor glas zoals Fritz Aquarium Glass Cleaner
 • Kruik

Reinig de glazen wanden

1. Schraap algen

Als je een glazen tank hebt, gebruik dan een metalen schraper om de algen van de binnenwanden van je tank te verwijderen. Een acryltank vereist het gebruik van een plastic schraper, zodat u de zijkanten niet bekrast.

Schraap de muren totdat de algen zijn verwijderd.

2. Deksel spoelen

Als er algen op het deksel zitten, spoel het deksel dan af onder stromend heet water. Gebruik een tandenborstel om het deksel te schrobben en vastzittende stukjes algen te verwijderen.

Reinig het grind

Het grind in het aquarium reinigen met sifon

1. Hark het Zand

Gebruik je vingers om het zand voorzichtig te harken. Je verplaatst het puin en de uitwerpselen naar de bovenkant van het zand om het gemakkelijker te maken om het puin te verwijderen.

Pas op dat je het zand niet te veel roert. Diepe zandbedden kunnen waterstofsulfidegas ontwikkelen dat uw vis kan doden als het te snel wordt vrijgegeven.

2. Vacuüm of sifon het grind

Gebruik nu een grindvacuüm of sifon om het water en vuil te verwijderen en in een emmer te doen.

Begin met het houden van het uiteinde van je sifon of vacuüm ongeveer 1-2 centimeter boven het zand. Een grindvacuüm heeft een klep om de stroom te regelen. Als u een sifon gebruikt, kunt u in de buis knijpen.

Als het zand stijgt, verplaats je de sifon of zuig je omhoog en weg van het zand. Het zand zal terugkeren naar de bodem van de tank, maar het puin zal worden opgezogen en in de emmer worden gezogen.

Verplaats het vacuüm of de sifon over de hele tank en verwijder het vuil. Stop wanneer je de hele vloer van je tank hebt schoongemaakt of de helft van het water hebt verwijderd.

Maak je geen zorgen als je niet de hele tank hebt schoongemaakt. Begin waar je bent gestopt de volgende keer dat je de tank schoonmaakt.

Vuil water verversen

1. Water verwijderen

Ongeveer de helft van het water van de tank had moeten worden verwijderd. Dit is belangrijk omdat het de nuttige bacteriën in de tank laat achterblijven en de stikstofcyclus niet verstoort.

Giet het oude water uit de emmer. Het is uitstekend geschikt voor het besproeien van binnen- en buitenplanten.

2. Emmer vullen met vers water

Zet de kraan open en pas de watertemperatuur aan totdat deze dezelfde temperatuur heeft als het water in de tank. Omdat mensenhanden temperaturen binnen 1 of 2 graden kunnen detecteren, heb je de juiste temperatuur voor je vissen.

Vul de emmer met het kraanwater.

3. Conditioneer het water

Gebruik een conditioneringsbehandeling om het water te verwijderen. Lees het etiket op uw waterconditioner en volg de instructies om het water te doseren. Dit zorgt ervoor dat het water veilig is voor uw zoetwatervissen.

Let op

De oude aanbeveling was om het kraanwater 24 uur buiten te laten en het chloor te laten verdampen. Chlooramine, een stabielere vorm van chloor, wordt nu echter vaak gebruikt in leidingwater. Het verdampt niet, dus het water moet worden gedoseerd om chloor te verwijderen.

4. Water toevoegen

Voeg voorzichtig en langzaam het water terug in de tank. U kunt een gebleekte en goed gespoelde kruik gebruiken om het water van de emmer in de tank over te brengen, zodat de vissen niet worden gestoord door een plotselinge stroom water.

Reinig de buitenkant van de tank

Mannelijke reiniging van de buitenkant van aquariumvistank

1. Buiten de tankwanden

Spuit een microvezeldoek met een aquariumveilige glas- en acrylreiniger. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de reiniger aquariumveilig is, zodat u uw vissen niet vergiftigt.

Veeg de buitenwanden van de tank af met een vochtige doek.

2. Schrobben

Schrob de watervlekken en vlekken met de microvezeldoek.

3. Schoon deksel, licht en standaard

Gebruik de microvezeldoek om het stof te verwijderen dat zich op het deksel, het licht en de standaard heeft verzameld.

Hoe rotsen, planten en decoraties schoon te maken

Reinig de rotsen, planten en decoraties in je aquarium wanneer ze er vies uit beginnen te zien, omdat de opeenhoping van algen op de items een ongezonde omgeving voor je vissen creëert.

 • Tijd: 2 uur
 • Moeilijk: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Warm water
 • Bleken
 • Schone tandenborstel
 • Emmer
 • Waterconditioner zoals API Tap Water Conditioner

1. Verwijderen

Verwijder de stenen, planten en decoraties uit de tank. Wees voorzichtig bij het verwijderen van planten, zodat je de wortels niet beschadigt.

2. Schrobben

Schrob de rotsen en decoraties onder heet water. Gebruik een schone tandenborstel om in de spleten te komen en de algen te verwijderen.

Spoel de planten voorzichtig af onder lauw water en schrob ze voorzichtig met je vingers om eventuele algen op de planten te verwijderen.

3. Weken

Als je niet in staat bent om de algen van de rotsen, decoraties en planten te verwijderen, kun je ze weken in een verdund mengsel van bleekmiddel en water om de hardnekkige algenophoping te verwijderen.

Meet 19 kopjes water in een emmer en voeg 1 kopje bleekmiddel toe. Voeg de decoraties toe en laat ze 15 minuten in de oplossing weken voordat je ze verwijdert.

4. Spoelen

Spoel de items zorgvuldig af onder stromend kraanwater. Laat de decoraties aan de lucht drogen.

5. Weken in gedechloreerd water

Vul de emmer met water en voeg de juiste hoeveelheid waterconditioner toe. Volg de instructies op het etiket. Dit zorgt ervoor dat het chloor is verwijderd.

6. Vervangen in tank

Vervang de items in uw aquarium zorgvuldig.

Hoe een aquariumfilter te reinigen

Uw aquariumfilter moet ongeveer één keer per maand of elke 4 weken worden gereinigd.

 • Tijd: 30 minuten
 • Moeilijk: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Emmer
 • Waterconditioner zoals API Tap Water Conditioner
 • Algen pad zoals Seachem Algae Pad

1. Filter inspecteren

Koppel het filter los en verwijder het. Voordat u begint met schoonmaken, inspecteert u het filter om er zeker van te zijn dat alle onderdelen goed werken.

2. Soak Filter

Vul de emmer met koud water. Volg de instructies op het etiket om waterconditioner aan het water toe te voegen.

U moet ervoor zorgen dat het water koel is en dat al het bleekmiddel en de chemicaliën zijn verwijderd, anders zal het water de nuttige bacteriën doden die moeten worden onderhouden voor de gezondheid van uw aquarium.

Verwijder het filter uit het aquarium en plaats het in de emmer met gedechloreerd water.

3. Scrub Filter

Gebruik een algenkussen en het gedechloreerde water of water uit het aquarium om gebieden met algenopbouw op niet-mediadelen van het filter te schrobben.

Als u een biologische filtratie heeft, mogen de media niet worden vervangen, gespoeld of verstoord, omdat dit de nuttige bacteriën erin kan vernietigen.

Sponsfilters en filterpads kunnen worden gespoeld of vervangen.

Chemische filtratiesystemen zoals koolstof moeten elke 3-4 weken worden vervangen.

4. Filter vervangen

Vervang het filter in de tank en sluit het aan.

Hoe maak je een lege aquarium schoon met azijn

Als je op het punt staat om een leeg aquarium op te slaan, kun je het een goede scrub met azijn geven. Zorg ervoor dat u geen zeep gebruikt, omdat elk spoor van zeep dat in de tank is achtergebleven, toekomstige vissen zal doden.

 • Tijd: 1 uur
 • Moeilijk: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Spons
 • Keukenzout
 • Badkuip of slang
 • Scheermesje (optioneel)
 • Gedistilleerde witte azijn
 • Kom

1. Lege tank

Zorg ervoor dat de tank leeg is.

2. Spoeltank

Bevochtig de spons met kraanwater. Veeg de binnen- en buitenkant van de tank schoon om eventuele algen en calciumafzettingen los te maken en te verwijderen. Zorg ervoor dat u uw tank niet bekrast, vooral als het een acryltank is.

3. Schrobtank

Spoel je spons af en strooi er vervolgens keukenzout over. Veeg de tank nogmaals voorzichtig schoon met het zout. Richt je aandacht op hardnekkige vlekken.

Je kunt het zout een paar minuten op de vlek laten zitten om het van de tank te laten tillen, maar zorg ervoor dat je het zout niet volledig laat drogen voordat je het verwijdert.

4. Spoeltank

Zet je aquarium in de badkuip of buiten op het gras. Spoel de tank volledig uit in de kuip of met een slang.

5. Verwijder hardnekkige vlekken

Als je een glazen tank hebt, kun je een scheermesje gebruiken om hardnekkige vlekken voorzichtig af te schrapen. Zorg ervoor dat je jezelf niet snijdt. Sla deze stap over als uw tank acryl is of als u grasvlekken erop heeft.

6. Reinig met azijn

Reinig je aquarium met azijn door 1 deel kraanwater en 1 deel azijn in een kom te mengen. Dompel de spons in de oplossing en knijp deze eruit. Schrob de hele tank, van binnen en van buiten, om alle algen- en calciumvlekken te verwijderen.

7. Spoelen

Spoel de tank grondig af. Laat het volledig aan de lucht drogen voordat u de tank opbergt.

Waarom wordt mijn tank zo snel vies?

Soms zul je merken dat je aquarium extreem snel vies wordt. Dit kan het gevolg zijn van de volgende voorwaarden.

 • Je aquarium is te klein voor het aantal vissen. De vissen raken gestrest en creëren meer afval dan normaal.
 • Je hebt niet het juiste filtersysteem. Het moet groot genoeg zijn om de tank te filteren.
 • De vis kan overvoed zijn. Hierdoor zorgt de vis voor meer afval. Bovendien blijft het overtollige voedsel in het water hangen en bevordert het de algengroei.
 • De tank krijgt te veel licht of je bent het licht te lang laten branden. Licht stimuleert ook de algengroei.
 • De pH-balans kan te laag zijn waardoor de algen gedijen en zich vermenigvuldigen.

Tips voor het onderhoud van vistanks

 • Zorg ervoor dat je de juiste maat aquarium gebruikt voor het aantal vissen dat je hebt.
 • Voer je vissen niet te veel.
 • Ververs het water regelmatig.
 • Reinig uw tank met een filter en zorg ervoor dat dit de beste is die beschikbaar is.
 • Voeg een slak of garnaal toe aan uw aquarium om algen te helpen verwijderen.
 • Houd een regelmatig reinigingsschema voor uw aquarium aan.

Veelgestelde vragen

Hoe groot moet uw aquarium zijn?

De grootte van de tank is afhankelijk van de grootte en het aantal van uw vissen. Hier is een ruwe gids die u kunt gebruiken.

 • 1 kleine vis heeft een tank van 5 gallon nodig.
 • 5 kleine vissen hebben een tank van 10 gallon tot een tank van 20 gallon nodig.
 • 6-12 kleine vissen hebben een tank van 21-40 gallon nodig.

Hoe reinig je aquariumgrind zonder vacuüm?

Gebruik een sifon in plaats van een grindstofzuiger om het grind in uw aquarium schoon te maken.

Hoe houd ik mijn aquarium op natuurlijke wijze schoon?

U kunt garnalen, slakken of oesters gebruiken om uw aquarium op natuurlijke wijze schoon te houden. Ze eten de algen in de tank en helpen deze schoon te houden.

Is het ok om 2 filters in een aquarium te hebben?

Ja, u kunt 2 filters in uw aquarium hebben als uw aquarium groot genoeg is.

Waarom is mijn aquarium zo stinkend?

Een aquarium kan extreem stinkend worden als gevolg van de geur van ontbindend materiaal in de tank. Dit kan het gevolg zijn van een dode vis, een rottende plant of het overvoeren van uw vis.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Dettol - Allesreiniger - Power & Fresh - Katoenfris - 1L x6