Hoe maak je een Bunn-koffiepot schoon (zodat deze langer meegaat)

Niets is beter dan een heerlijk kopje koffie in de ochtend, maar dan begint het een eeuwigheid te duren voordat je koffie zet en bitter smaakt. De reden is dat uw machine minerale kalkaanslag in zich heeft. De oplossing is eenvoudig, u moet de minerale schaal verwijderen.

Het goede nieuws is dat u niet hoeft op te raken om een commercieel kopje koffie te kopen wanneer er een eenvoudige oplossing is om uw residentiële Bunn-koffiezetapparaat te repareren. Dus, hier zijn de aanwijzingen die je nodig hebt over het schoonmaken van een Bunn-koffiezetapparaat om je koffie geweldig te laten smaken.

Hoe maak je een Bunn-koffiezetapparaat schoon met azijn

Lees ook:   shout schoonmaakmiddelen

Maak een reinigingsoplossing van 1 deel azijn en 2 delen water. Voeg dit toe aan het reservoir. Leg de karaf op de hete plaat voordat je aan de brouwcyclus begint. Stop de brouwcyclus wanneer deze ongeveer halverwege de cyclus is. Laat de machine 2 uur staan. Verwijder na 2 uur de sproeikop en controleer of er minerale afzettingen zijn die hem verstoppen. Verwijder ze dan met een tandenstoker. Was en spoel de sproeikop. Vervang de spuitkop niet. Rond de brouwcyclus af. Spoel de machine minstens 2 of 3 keer, totdat je geen azijn meer kunt ruiken. Vervang vervolgens de spuitkop. Je Bunn koffiezetapparaat is nu klaar om je een verse pot koffie te zetten.

Inhoudsopgave
 • Hoe koffiezetapparaat schoon te maken met Bunn Deliming Tool
 • Pro Tips
 • Hoe een Bunn-koffiezetapparaat met azijn te ontkalken
 • Routinematige schoonmaaktips
 • Veelgestelde Vragen over het schoonmaken van een Bunn-koffiezetapparaat
 • Maak een Bunn Koffiepot regelmatig schoon

Hoe koffiezetapparaat schoon te maken met Bunn Deliming Tool

Bunn Koffiezetapparaten worden meestal geleverd met accessoires, waaronder de Bunn-ontkalkingstool. Ontkalking verwijdert de minerale schaal die zich ophoopt in uw koffiezetapparaat. Het ontkalkingsgereedschap verwijdert alle minerale kalkaanslag die zich in de waterbuis van het koffiezetapparaat heeft opgebouwd.

Uw machine werkt beter en gaat langer mee als u uw machine elke 3 maanden laat afkalven. Dit is een eenvoudige taak om te voltooien die ervoor zorgt dat uw koffie snel wordt gezet en geweldig smaakt.

 • Tijd: 2-3 uur
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Bunn Ontkalkingstool
 • Afwasmiddel
 • Tandenstoker
 • Zachte doek

1. Koppel Bunn Koffiezetapparaat los

De eerste stap is om uw Bunn-koffiezetapparaat los te koppelen en het 2 uur of langer te laten afkoelen voordat u probeert uw machine te laten afkalven.

2. Verwijder het brouwfilter en de spuitkop

Je moet de karaf en het brouwfilter verwijderen om toegang te krijgen tot de spuitkop. Verwijder nu de spuitkop door deze tegen de klok in te schroeven. Zodra de spuitkop is verwijderd, zet u deze opzij. Je zou een buis of gat voor water moeten zien.

3. Bunn Deliming Tool invoegen

Productafbeelding van de Bunn 1188 Ontkalkingsveer

Steek de Bunn Deliming Tool in het gat achter de sproeikop. Het moet minstens 6 inch worden ingebracht. Je moet er ook voor zorgen dat 2 centimeter buiten het gat blijft.

U gebruikt deze twee inch om het ontkalkingsgereedschap te bedienen.

4. Verwijder minerale kalkaanslag

Verplaats het ontkalkingsapparaat in en uit de buis. Mogelijk moet u wat zachte kracht uitoefenen en mogelijk het ontkalkingsapparaat draaien om alle minerale kalkaanslag in de buis volledig te verwijderen. Beweeg het minstens 5 keer heen en weer voordat u het ontkalkingsapparaat uit de buis trekt.

5. Spoel uw machine af

Sluit uw machine op dit moment niet aan en vervang de spuitkop niet. Vul je karaf met water en zet het brouwfilter op je machine. Giet het water in je karaf in het reservoir van je koffiezetapparaat.

Sluit het deksel pas nadat u de karaf terug op de kookplaat hebt geplaatst om het water op te vangen. Het water zal uit het reservoir in de karaf weglopen, de buis spoelen en eventuele losse minerale kalkaanslag verwijderen.

6. Schone spuitkop

Was de sproeikop met water en afwasmiddel met een zachte doek. Spoel de sproeikop af. Controleer of een van de gaten in de spuitkop verstopt is. Gebruik dan een tandenstoker om de gaatjes voorzichtig te heropenen. Spoel de spuitkop opnieuw af.

7. Retour spuitkop

Schroef de spuitkop terug op zijn plaats als je klaar bent met schoonmaken en vervang vervolgens het brouwfilter. Sluit je Bunn koffiezetapparaat weer aan en zet het aan. Geef uw machine 15 minuten om het water opnieuw op te warmen voordat u koffie zet.

Pro Tips

 1. Als je ontdekt dat het langer duurt om je druppelkoffie te zetten of dat het geen water pompt, heb je misschien hard water. Dit betekent dat u uw machine vaker dan elke 2 of 3 maanden moet dekaliëren. In plaats daarvan moet u mogelijk uw Bunn-koffiezetapparaat elke maand of twee keer per maand dekalvrij maken als uw water erg hard is.
 2. Als de karaf niet schoon wordt met afwasmiddel en warm water, probeer dan problemen op te lossen door ijs, zout en citroensap te gebruiken. Vul eerst de karaf halverwege met gemalen ijs. Strooi 2 of 3 eetlepels zout op het ijs en een scheutje citroensap. Laat het een nacht zitten. Was ’s ochtends de karaf. Het moet sprankelend schoon zijn.

Hoe een Bunn-koffiezetapparaat met azijn te ontkalken

Water laat een fijne laag mineralen achter in de machine elke keer dat je een kopje koffie zet. Deze mineralen zorgen ervoor dat je koffie bitter wordt en kunnen de lengte van je zettijd verlengen. U moet uw machine dus elke 2 tot 3 maanden ontkalken om de minerale schaal te verwijderen.

Witte azijn is een uitstekend reinigingsmiddel om te gebruiken, omdat het goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar is. Het enige dat u hoeft te doen, is het verdunnen met water om uw reinigingsoplossing te maken.

 • Tijd: 3 uur
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Spraykopreinigingstool of tandenstokers
 • Witte azijn
 • Gedestilleerd of gezuiverd water
 • Afwasmiddel

1. Mix Oplossing & Toevoegen aan Reservoir

Meng gelijke delen witte azijn en water in de karaf. Voeg het mengsel toe aan je karaf. Giet deze oplossing in het reservoir van uw koffiezetapparaat en plaats vervolgens de karaf terug op de kookplaat om de reinigingsoplossing op te vangen.

Sluit nu het deksel.

2. Start een brouwcyclus

Start de zetcyclus van je koffiezetapparaat, maar laat het slechts de helft van de tijd zetten. Zet je koffiezetapparaat uit. De reinigingsoplossing zit nu in alle onderdelen in uw machine.

Laat je koffiezetapparaat 2 uur zitten. Dit geeft de reinigingsoplossing de tijd om minerale afzettingen op te lossen en eventuele bacteriën in uw machine te doden.

3. Reinigingsoplossing weggooien

Uw karaf wordt nu gevuld met een vuil uitziende reinigingsoplossing. Gooi deze oplossing weg door deze in je gootsteen te gieten.

4. Schone spuitkop en fittingen

Verwijder het brouwfilter om toegang te krijgen tot de spuitkop van uw machine. Verwijder de spuitkop door deze tegen de klok in te draaien.

Controleer of er minerale afzettingen zijn die het verstoppen. Gebruik nu het puntige uiteinde van het reinigingsgereedschap van de sproeikop om eventuele minerale afzettingen uit de gaten te verwijderen. Gebruik het lange uiteinde van het spuitkopgereedschap om de spuitkop en bypass-fittingen schoon te maken.

Als u het reinigingsgereedschap van de spuitkop niet hebt, gebruikt u in plaats daarvan een tandenstoker om de spuitkop schoon te maken en fittingen te omzeilen.

Nadat je de sproeikop hebt schoongemaakt, was je deze met warm zeepsop. Laat het op het aanrecht drogen. Breng het nog niet terug naar de machine.

5. Brouwcyclus voltooien

Zorg ervoor dat de karaf en het brouwfilter weer op hun plaats op uw machine zijn voordat u de machine inschakelt om de brouwcyclus te voltooien. Gooi de azijnoplossing in de karaf weg wanneer de brouwcyclus is voltooid.

6. Spoelmachine

Maak je karaf schoon door hem te wassen in een warm zeepsop en een spoeling. Vul het vervolgens met water en giet het water in je reservoir. Brouw het water.

U zult 2 of 3 van deze spoelcycli uitvoeren totdat de geur verdwenen is. Zo proef je de azijn niet als je een verse kop koffie zet.

7. Spraykop vervangen

Nadat je je Bunn koffiezetapparaat hebt gespoeld, verwijder je de karaf en zet je het filter. Vervang de spuitkop.

Uw machine is nu klaar om een heerlijk kopje koffie te zetten.

Pro Tip

Citroensap kan worden gebruikt in plaats van azijn. Beide zijn zure vloeistoffen die kalk- en minerale afzettingen oplossen en alle bacteriën doden die op de loer liggen in uw machine.

Citroensap heeft het voordeel dat het niet de sterke geur heeft die azijn heeft, noch zal het een vreemde smaak aan je koffie toevoegen als het niet volledig uit je machine wordt gespoeld.

Routinematige schoonmaaktips

Routinematige reiniging moet elke dag dat u uw machine gebruikt worden uitgevoerd. Dit om ervoor te zorgen dat je koffiezetapparaat goed blijft werken. Het zorgt er ook voor dat je koffie geweldig blijft smaken tussen de ontkappingen. Bovendien zal routinematige reiniging helpen om uw machine te onderhouden.

 • Tijd: 15-20 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Zachte doek
 • Afwasmiddel
 • Tandenstokers
 • Buisreinigingstool

1. Schakel het apparaat uit

Schakel uw apparaat uit voordat u begint met het schoonmaken van uw Bunn-koffiezetapparaat.

2. Filter verwijderen

Verwijder het zetfilter en gooi het overgebleven koffiedik weg. Was het brouwfilter met een sopje en spoel af. Laat het op je aanrecht drogen.

3. Buitenkant afvegen

Veeg de buitenkant van je koffiezetapparaat af met een zachte vochtige doek.

4. Reinig en week de karaf

Was de karaf met een sopje en spoel deze af. Als er opgebouwde koffie is, kun je de karaf vullen met een sopje en een beetje laten weken. Dit zal helpen om de koffieopbouw los te maken en het gemakkelijker te verwijderen.

5. Schone sproeikop

Verwijder de sproeikop (of sproeikop) en onderzoek deze op afzettingen. Als je er een paar ziet, gebruik dan een tandenstoker om de afzettingen te verwijderen. Gebruik een vochtige doek om de sproeikop te wassen met een sopje. Spoel het mondstuk af.

6. Schone spuitbuis

Terwijl de sproeikop en de brouwtrechter worden verwijderd, is dit een goed moment om de sproeibuis schoon te maken. Steek de meeste buisreinigingsgereedschappen in de buis. Je wilt 2 inch laten buiten de buis om vast te houden.

Duw nu het reinigingsgereedschap heen en weer terwijl u het langzaam draait. Als je klaar bent, trek je het schoonmaakgereedschap eruit. Vervang de sproeikop en de brouwtrechter van uw machine.

Pro Tip

Als er veel vuil aan de buitenkant van je koffiezetapparaat zit, kun je een baking soda-pasta maken met gelijke delen zuiveringszout en water. Wrijf vervolgens met een vochtige doek voorzichtig over de buitenkant van je koffiezetapparaat met deze zelfgemaakte reiniger.

Zuiveringszout is een zacht schuurmiddel dat het vuil verwijdert. Als je klaar bent, gebruik je een schone vochtige doek om de pasta te verwijderen.


Veelgestelde Vragen over het schoonmaken van een Bunn-koffiezetapparaat

Hoe vaak maak je een Bunn koffiezetapparaat schoon?

Je zult de reguliere schoonmaak dagelijks willen voltooien of wanneer je een pot koffie maakt. Je hoeft je koffiebrouwer echter maar om de 3 maanden grondig schoon te maken, te ontkalken en te dekaleren, tenzij je hard water hebt. Hard water bevat meer mineralen waardoor machines vaker gereinigd moeten worden.

Hoe maak je een Bunn koffiezetapparaat schoon zonder azijn?

Zuiveringszout kan worden gebruikt om een Bunn koffiezetapparaat zonder azijn schoon te maken. Voor elke kop water moet je 1/4 kopje zuiveringszout toevoegen. Volg vervolgens de instructies voor het reinigen van een koffiezetapparaat met azijn.

Je moet ervoor zorgen dat je het zuiveringszout volledig uit je machine hebt gespoeld wanneer je klaar bent met schoonmaken, omdat het een vreemde smaak in je koffie zal veroorzaken.

Een ander alternatief is om citroensap te gebruiken om een Bunn koffiezetapparaat zonder azijn schoon te maken. Vervang de azijn eenvoudig door citroensap en volg de instructies. Het koffiezetapparaat zal veel gemakkelijker te spoelen zijn omdat de citroen geen vreemde smaak in je koffie achterlaat.

Hoe weet je of je koffiezetapparaat moet worden schoongemaakt?

Je kunt zien of je koffiezetapparaat moet worden schoongemaakt als het lang duurt voordat koffie wordt gezet of als je koffie bitter smaakt. Het is tijd om je koffiezetapparaat grondig schoon te maken en te ontkalken.

Maak een Bunn Koffiepot regelmatig schoon

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je Bunn koffiepot regelmatig wordt schoongemaakt. Door het regelmatig schoon te maken, zorg je ervoor dat je alle minerale afzettingen hebt verwijderd en dat je koffie ’s ochtends heerlijk smaakt. Door uw machine regelmatig te ontkalken, gaat uw druppelkoffiepot ook langer mee.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?