Hoe lang moet een vaatwasser duren om te wassen?

De afwas kost tijd en daarom kiezen veel mensen voor een vaatwasser. Het laden en lossen kost een stuk minder tijd dan het met de hand wassen van de afwas. De cycli zelf zullen echter veel langer duren dan handen wassen. Dus is het de moeite waard? Hoe lang zal het duren? Past het in je schema?

We beantwoorden al uw brandende vragen over hoe lang het moet duren om een vaatwasser te wassen. Vervolgens kunt u beslissen of het geschikt voor u is.

Inhoudsopgave
 • Is het beter om af te wassen of de vaatwasser te gebruiken?
 • Hoe lang moet een vaatwasser duren om af te wassen?
 • Waarom duurt het langer om mijn vaatwasser te wassen?
 • Welke vaatwasser heeft de kortste wascyclus?
 • Bespaart het gebruik van de vaatwasser water?
 • Hoe vaak per week moet je de vaatwasser laten draaien?
 • Is het veilig om de vaatwasser ’s nachts te laten draaien?
 • Kun je een draaiende vaatwasser stoppen?
 • Tijd nemen

Is het beter om af te wassen of de vaatwasser te gebruiken?

Het runnen van een vaatwasser is goedkoper, effectiever en naar onze mening veel gemakkelijker (1).

Hoewel er vooraf kosten van de vaatwasser zelf zijn – en dit kan duur of behoorlijk budgetvriendelijk zijn – bespaart u na verloop van tijd geld. De vaatwasmachinecycli zijn echter lang, dus als u uw dagelijkse vaat in 10 minuten kunt verwerken, is een vaatwasser misschien niet voor u.

Hoe lang moet een vaatwasser duren om af te wassen?

Dit is afhankelijk van de cyclus die je kiest, welk type vaatwasser je hebt en het merk waar je voor gaat.

Over het algemeen zullen draagbare en aanrecht vaatwassers sneller zijn dan ingebouwde vaatwassers. Zware of intensieve cycli zullen iets langer zijn dan normale of ecocycli. Je kunt echter verwachten dat de vaatwasmachinecyclus ergens tussen de 1,5 en vier uur valt.

Raadpleeg de instructies van uw fabrikant om te zien hoe lang elke cyclus moet duren. Als u een vaatwasser op het voorpaneel hebt, kan deze ook de resterende tijd op het LED-scherm lezen.

Waarom duurt het langer om mijn vaatwasser te wassen?

Daar kunnen een paar redenen voor zijn.

 • Het is een oudere vaatwasser. Nieuwe technologie kan de klus sneller klaren.
 • Uw vaatwasser heeft sensoren. De kalibratie van de sensor kan niet goed werken, of als uw vaatwasser nieuw is, is deze waarschijnlijk nog steeds aan het uitzoeken. Laat het zijn cyclus doorlopen.
 • Je vaat is echt vies. Als er sensoren zijn, programmeert deze automatisch een langere cyclus.
 • Je hebt hard water, dat ook de sensoren kan verstoren. U moet uw vaatwasser regelmatig schoonmaken om ophoping te verwijderen.

Als uw vaatwasser extreem lang draait en u zich zorgen maakt, raden we u aan contact op te nemen met de fabrikant voor advies.

Welke vaatwasser heeft de kortste wascyclus?

Als je op zoek bent naar een vaatwasser met een supersnelle cyclus, heb je geluk. De kortste vaatwassers gaan helemaal naar beneden tot 15 minuten, maar je betaalt hiervoor een hoge prijs.

 • Miele PG 8061: Deze vaatwasser heeft een cyclus van 15 minuten, afhankelijk van de stroomomstandigheden, de waterinname en de watertemperatuur.
 • Thermador DWHD870WFP: Deze vaatwasser heeft een Star Speed-cyclus van 20 minuten.
 • Asko D5436XLS: Dit heeft een cyclus van 20 minuten, alleen aanbevolen voor licht bevuilde gerechten.
 • Bosch SHXN8U55UC: Deze vaatwasser heeft een snelcyclus die 30 minuten of minder duurt.
 • Electrolux EI24ID50QS: Deze vaatwasser heeft een cyclus van 30 minuten.

Als u op zoek bent naar iets dat snelle wasbeurten kan doen en u hebt er het budget voor, dan raden we u aan deze modellen te bekijken.

Bespaart het gebruik van de vaatwasser water?

Ja, zeker! Vaatwassers nemen slechts drie liter water per cyclus, terwijl het wassen van de afwas tot 27 liter water kan kosten (2). Dus terwijl je misschien langer wacht op je schone vaat, bespaar je water, energie en geld.

Kooptip

Zoek naar een Energy Star gecertificeerde vaatwasser. Deze verbruiken minder energie en zijn goedkoper om jaarlijks te gebruiken.

Hoe vaak per week moet je de vaatwasser laten draaien?

Dat ligt eraan hoeveel gerechten je hebt! De meeste mensen laten hun vaatwasser één keer per dag draaien, ’s avonds, zodat de vaat schoon is voor de volgende dag.

We raden aan om de vaatwasser minstens om de paar dagen te laten draaien, zodat vuile borden een tijdje niet zitten. Dit veroorzaakt slechte geuren en wanneer het voedsel droogt, zal het voor de vaatwasser moeilijker zijn om het voedsel schoon te maken.

Is het veilig om de vaatwasser ’s nachts te laten draaien?

Hierover is enige discussie, dus neem contact op met uw fabrikant. Sommigen zeggen van niet, omdat het een brandrisico vormt (3).

Het ideale moment om een vaatwasser te laten draaien is net na het avondeten, ’s avonds. De energieprijzen zullen lager zijn en je zult klaar zijn met de meeste maaltijden voor de dag. Bovendien moet het worden gedaan voordat je naar bed gaat, zodat je er kunt zijn als er iets misgaat.

Kun je een draaiende vaatwasser stoppen?

Ja. Selecteer de pauzeknop of annuleer de cyclusknop. Als uw vaatwasser deze niet heeft, of een vaatwasser op het bovenpaneel is, open dan indien nodig de deur. De cyclus stopt, maar de vaat kan nat zijn en bedekt met vaatwasmiddel.


Tijd nemen

Vaatwassers doen er gemiddeld een paar uur over om een cyclus te voltooien. Ze doen het echter veel beter in het afwassen dan we ooit zouden kunnen doen. met de hand door de krachtige waterstralen, het wasmiddel en de hoge hitte!

Als je de tijd hebt om te wachten tot je vaat is gewassen en gedroogd, dan raden we zeker een vaatwasser aan.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?






Wat ging er mis?