Hoe maak je een gietijzeren koekenpan schoon (bescherm de kruiden)

Gietijzeren koekenpannen zijn een droom om mee te koken. Je kunt ze gebruiken op het fornuis en in de oven. Eten smaakt heerlijk als het wordt gekookt op een ijzeren koekenpan.

Een gietijzeren koekenpan vereist echter meer zorg dan alleen het spoelen en het gooien van de pan in de vaatwasser. Dus vandaag praten we over het schoonmaken van een gietijzeren koekenpan.

Inhoudsopgave
 • Moet je na elk gebruik een gietijzer schoonmaken?
 • Beste manier om een gietijzeren koekenpan schoon te maken
 • Hoe maak je een gietijzeren koekenpan na gebruik schoon
 • Hoe een roestige gietijzeren koekenpan te herstellen
 • Hoe een koekenpan diep te reinigen met vastzitten op voedsel
 • Hoe een gietijzeren koekenpan te kruiden
 • Hoe een gietijzeren koekenpan te onderhouden
 • Veelgestelde vragen

Moet je na elk gebruik een gietijzer schoonmaken?

Ja, de gietijzeren pan moet na elk gebruik worden schoongemaakt om voedselresten die in de pan achterblijven te verwijderen. Soms is een lichte spoeling en een veegbeurt voldoende. Andere keren moet je je gietijzeren koekenpan schrobben om al het voedsel te verwijderen.

Beste manier om een gietijzeren koekenpan schoon te maken

Gietijzeren koekenpan met houten lepel en doek op rustieke tafel

Wanneer je een gietijzeren koekenpan of bakplaat schoonmaakt, kun je deze afvegen met een papieren handdoek zodra deze is afgekoeld. Vervolgens kunt u uw pan spoelen en drogen of met de hand wassen om eventuele resterende voedseldeeltjes te verwijderen. Droog je gietijzeren pan onmiddellijk om te voorkomen dat deze roest.

Kun je een gietijzeren koekenpan weken?

Nee, het is het beste om geen gietijzeren koekenpan te weken. Hierdoor gaat de pan roesten. In plaats daarvan moet u de pan met de hand wassen met een nylon borstel of panschraper om het voedsel te verwijderen.

Kun je afwasmiddel gebruiken op Gietijzer?

Ja, je kunt je gietijzeren koekenpan schoonmaken met afwasmiddel. De zeep zal de kruiden die op de pan zitten niet verwijderen, omdat de olie zich aan het oppervlak van het metaal heeft gehecht.

Kun je staalwol gebruiken op gietijzer?

Nee, gebruik geen staalwol op uw gietijzeren pannen, tenzij u staalwol van fijne kwaliteit gebruikt om roest erop te verwijderen. De staalwol stript de kruiden op je pannen weg.

Beste scrubborstel voor gietijzer

Het beste type schrobborstel voor gietijzer is er een met nylon borstelharen. De nylon borstelharen zijn zacht genoeg om de kruiden op je gietijzeren pan niet te beschadigen. Ze zullen echter alle voedseldeeltjes verwijderen die op de pan zijn geplakt.

Zoek naar een borstel zoals de Full Circle Tenacious C Cast Iron Brush en Scraper. Het verwijdert de verbrande voedseldeeltjes zonder de kruiden op je pan te verwijderen.

Hoe maak je een gietijzeren koekenpan na gebruik schoon

Gietijzeren koekenpan op fornuis

Een vuile gietijzeren koekenpan moet na het koken met de hand worden gewassen in plaats van in de vaatwasser te worden geplaatst. De vaatwasser laat water langere tijd op de pan staan, waardoor het risico op roestvorming van je gietijzeren koekenpan toeneemt. Hier leest u hoe u een gietijzeren koekenpan goed wast.

 • Tijd: 5-10 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Zachte of milde afwasmiddel
 • Nylon borstel
 • Donkergekleurde handdoeken
 • Papieren handdoekjes
 • Plantaardige olie

1. Spoel de Koekenpan af

Zodra je gietijzeren koekenpan is afgekoeld, moet je je pan spoelen om alle resterende voedselresten te verwijderen. Een andere optie is om je pan af te vegen met een papieren handdoek om de voedseldeeltjes te verwijderen.

Soms ziet een pan eruit alsof het voedsel stolt en moeilijk te verwijderen is als het voedsel op je pan afkoelt. Als dat het geval is, kunt u een glas heet water in de pan gieten terwijl de pan op het fornuis afkoelt om te voorkomen dat het voedsel stolt.

Waarschuwing: giet geen koud water in je pan, want dit kan de pan schokken waardoor deze kromtrekt of barst. Zorg er ook voor dat je de pan niet met water erin laat zitten of de pan in een gootsteen met water plaatst, want een gietijzeren pan is niet roestbestendig en zal roesten als deze te lang in contact is met water.

2. Scrub Koekenpan

Nadat je je gietijzeren koekenpan hebt gespoeld, gebruik je afwasmiddel, een nylonborstel en elleboogvet om alle hardnekkige stukjes voedsel te verwijderen. Gebruik geen schuursponsjes of staalwol om deze stukjes voedsel te verwijderen, omdat dit de kruiden op uw koekenpannen zal verwijderen.

3. Droge Koekenpan

Zodra de koekenpan schoon is gewassen, moet u deze zo snel mogelijk goed drogen. Laat het niet op een rek drogen, omdat dit de kans op roesten van de pan vergroot.

Gebruik een donkergekleurde handdoek om je pan droog te vegen, want een lichtgekleurde handdoek kan worden gekleurd door de gietijzeren pan. Zorg ervoor dat er geen druppels water op de pan achterblijven.

4. Olie je pan

Olie je pan door een lichte laag plantaardige olie aan te brengen met een papieren handdoek. Wrijf je koekenpan over de binnen- en buitenkant van de pan inclusief het handvat. Pas op dat je niet te veel aanbrengt, want je hebt de oliepooling op je pan niet nodig.

Gebruik een schone papieren handdoek om overtollige olie te verwijderen.

Hoe een roestige gietijzeren koekenpan te herstellen

Ondanks je beste zorg kan een gietijzeren koekenpan soms roestig worden. Als dit gebeurt met je favoriete pan, kun je de roest van de koekenpan verwijderen, opnieuw kruiden en je koekenpan in de toekomst opnieuw gebruiken.

De beste manier om roestvorming op uw gietijzeren koekenpan te voorkomen, is door het contact met water te minimaliseren. Droog je koekenpan direct na het wassen en laat hem nooit weken in de gootsteen.

 • Tijd: 1-2 uur
 • Moeilijkheidsgraad: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Roest gum
 • Afwasmiddel
 • Donkergekleurde handdoek
 • Plantaardige olie

1. Verwijder de roest

Wrijf de gum voorzichtig over de roestige gebieden totdat de roest is verwijderd. Duw niet te hard, want je zou ervoor kunnen zorgen dat je koekenpan er microscheuren in ontwikkelt. De microscheuren zorgen ervoor dat je pan in de toekomst meer kans heeft om te breken.

Blijf de roest wegwrijven totdat alle roest weg is.

2. Was de pan

Was je pan met week en heet water.

3. Droog de pan

Droog je pan met een donkergekleurde handdoek en zorg ervoor dat alle waterdruppels zijn verwijderd.

4. Reseason de Pan

Breng je ijzeren koekenpan opnieuw op smaak door plantaardige olie over de hele pan te wrijven, inclusief de buitenkant en te hanteren met een papieren handdoek. Gebruik vervolgens een schoon keukenpapier om alle overtollige olie te verwijderen. Je wilt niet te veel olie op je koekenpan, want dan wordt je pan plakkerig en vettig.

Bak je pan 1 uur ondersteboven op 350 graden.

Hoe een koekenpan diep te reinigen met vastzitten op voedsel

Soms heb je voedsel vastgeplakt aan je koekenpan of een zwart residu dat niet loskomt. De beste manier om je koekenpan schoon te maken is met zout, een nylon borstel en wat water.

 • Tijd: 15 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Koosjer zout
 • Nylon borstel

1. Verwarm de pan

Je pan moet warm zijn, maar niet heet, om het vastzittende voedsel te verwijderen. Als het nog niet op het fornuis staat, plaats het daar en verwarm de pan.

2. Strooi koosjer zout

Strooi 1/4 kopje koosjer zout over je koekenpan en voeg een paar druppels water toe.

3. Schrob de pan

Gebruik je nylon schrobborstel om de ijzeren koekenpan te schrobben en verwijder het vastzittende voedsel van het oppervlak. Het zout beschadigt de kruiden van je pan niet en lost op in het water.

4. Wassen en drogen

Wanneer de ijzeren koekenpan schoon is, wast, droogt en oliet u uw pan zoals u normaal zou doen.

Hoe een gietijzeren koekenpan te kruiden

Het is belangrijk om je gietijzeren koekenpan op smaak te brengen met olie. De olie bezinkt in de poriën van het metaal. Wanneer het wordt verwarmd, reageren de vetzuren in de olie met het metaal en vormen grotere moleculen die zich met elkaar en met het metaal binden.

Dit vormt een stevige coating die uw gietijzeren koekenpan beschermt tegen roesten wanneer deze in contact komt met lucht en water. De coating wordt dikker elke keer dat je hem op smaak brengt, waardoor de pan glad, glad en anti-aanbaklaag wordt.

Wat is de beste olie om gietijzer te kruiden?

De beste olie om een gietijzeren koekenpan op smaak te brengen is een olie die weinig verzadigde vetten bevat, zoals druivenpitten, lijnzaad, koolzaad of plantaardige olie.

 • Tijd: 1 1/2 uur
 • Moeilijkheidsgraad: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Afwasmiddel
 • Donkergekleurde handdoek
 • Plantaardige olie
 • Keukenpapier

1. Was de Koekenpan

Was de koekenpan met afwasmiddel en heet water om eventuele voedseldeeltjes of vuil op de pan te verwijderen.

2. Droog de Koekenpan

Droog de koekenpan af met een donkergekleurde handdoek om al het water uit je pan te verwijderen.

3. Olie de Koekenpan

Leg een kleine hoeveelheid olie op je koekenpan en wrijf deze over je pan. Zorg ervoor dat je de buitenkant en het handvat bedekt met de olie.

Gebruik niet te veel olie, want dit zal de smaakmaker van je koekenpan niet verbeteren. In plaats daarvan eindig je met een kleverige en vette pan.

4. Buff de Koekenpan

Poets de koekenpan om de overtollige olie te verwijderen. Je wilt niet dat je koekenpan er vettig of vettig uitziet als je klaar bent met polijsten.

5. Bak de Koekenpan

Je kunt je koekenpan op de kookplaat verwarmen, maar dit kan een ongelijke afwerking creëren omdat de pan niet gelijkmatig op de brander zal verwarmen. Zet in plaats daarvan je koekenpan 1 uur op 350 graden in de oven. Misschien wilt u een koekjesvel of aluminiumfolie onder de pan plaatsen om te voorkomen dat olie op de bodem van uw oven druppelt.

6. Herhaal om een nieuwe koekenpan te kruiden

Een nieuwe pan moet 3 of 4 keer geolied en gebakken worden om je pan goed op smaak te brengen. Laat je pan iets afkoelen voordat je hem inoliet en bak hem vervolgens opnieuw. Elke keer dat je je pan oliet en bakt, krijg je een sterkere coating op je pan.

Hoe een gietijzeren koekenpan te onderhouden

Een beetje dagelijks onderhoud stelt u in staat om uw gietijzeren koekenpan in goede conditie te houden.

 • Reinig je gietijzeren koekenpan na elk gebruik.
 • Laat geen waterdruppels op je koekenpan achter wanneer je hem weglegt.
 • Als je je koekenpan stapelt met andere pannen, plaats dan een papieren handdoek tussen elke pan wanneer je ze stapelt
 • Bewaar geen voedsel in je gietijzeren koekenpan.
 • Kruid je koekenpan 2-3 keer per jaar.
 • Verwijder eventuele roestplekken onmiddellijk.
 • Vermijd het gebruik van schurende scrubbers, omdat ze je kruiden zullen wegschrapen.

Wanneer moet u uw gietijzeren koekenpan vervangen?

U moet uw gietijzeren koekenpan vervangen wanneer de basis wiebelig wordt en de koekenpan niet stevig op het fornuis zal zitten. Het moet ook worden weggegooid als het ook een chip, gat of scheur ontwikkelt.

Veelgestelde vragen

Hoe krijg je kleverig vet van gietijzer?

Te veel olie op je gietijzeren pan kan het plakkerig en vettig maken om aan te raken. Was je pan met zeep en heet water om het kleverige vet te verwijderen. Breng vervolgens je pan opnieuw op smaak en zorg ervoor dat je maar een kleine hoeveelheid olie gebruikt.

Hoe weet ik of mijn gietijzer gekruid is?

Een gietijzeren pan die gekruid is, zal geen roest of doffe plekken bevatten. In plaats daarvan heeft het een donkere, semi-glanzende afwerking zonder plakkerig of vettig te zijn.

Kan ik mijn gietijzeren pan in de oven kruiden?

Ja, je kunt je gietijzeren pan op smaak brengen in de oven. Plaats een vel aluminium op de bodem van je oven of leg een koekjesvel onder waar je je pan gaat plaatsen. Bedek vervolgens je pan met een lichte glans olie. Bak het ondersteboven in de oven op 350 graden gedurende een uur voordat je het laat afkoelen.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Miele Complete C3 Silence EcoLine Lotuswit