Hoe maak je een grinder schoon (niet meer plakken)

Wordt je grinder plakkerig van hars? Het is frustrerend om te proberen je wiet te malen met een verstopte en vuile molen. Dus vandaag bespreken we hoe je een onkruidmolen reinigt.

Je zult in staat zijn om een fijne maling te krijgen, de kief te redden en te genieten van het roken van je joint.

Inhoudsopgave
 • Hoe vaak een grinder te reinigen
 • Reinigen van verschillende soorten grinders
 • Hoe een grinder na gebruik te reinigen
 • Hoe een grinder diep te reinigen
 • Onderhoudstips voor grinders
 • Hoe Kief te hergebruiken
 • Veelgestelde vragen

Hoe vaak een grinder te reinigen

Marihuana is een organisch materiaal en dus zal het uiteindelijk schimmels, bacteriën en rot ontwikkelen. Je kunt ziek worden van het roken van rotte wiet. Daarnaast zal een schone grinder je wiet beter malen en ook nog eens veel langer meegaan.

Als je dagelijks rookt, moet je je molen elke week grondig reinigen. Anders is het prima om je molen elke maand of zelfs om de maand grondig te reinigen, afhankelijk van hoe vaak je hem gebruikt.

Het is gunstig om je molen na elk gebruik een lichte reiniging te geven.

Reinigen van verschillende soorten grinders

Tijdens het zoeken naar een grinder, zult u ontdekken dat er verschillende soorten zijn, zoals de wielslijper waaruit u kunt kiezen. Sommige soorten slijpmachines zijn gemakkelijker voor u om schoon te maken en te onderhouden dan andere.

Kunststof of acryl grinders

Plastic, of acrylslijpmachines, zijn goedkoop in aanschaf en hebben meestal slechts twee stuks. De binnenmuren worden snel plakkerig met hars waardoor de molen routinematig moet worden gereinigd. De meeste reinigingsoplossingen op basis van oplosmiddelen zullen het plastic echter beschadigen, waardoor het reinigen van de molen lastig wordt.

U moet de molen reinigen met behulp van een reinigingsmethode, zoals het invriezen.

Metalen slijpmachines

Metalen grinder met wiet op donkere achtergrond

Metalen slijpmachines zijn meestal meerkamerig en kunnen een kiefschermvanger bevatten. Metalen slijpmachines worden niet zo gemakkelijk vies als plastic of acrylslijpmachines. Het is echter nog steeds het beste om ze regelmatig schoon te maken, zodat ze je wiet gelijkmatig blijven raspen.

U kunt metalen molens gemakkelijk reinigen door kokend water te gebruiken of te weken in isopropylalcohol.

Automatische slijpmachines

Automatische molens zijn handig wanneer ze werken, omdat ze automatisch de snelheid, het vermogen en de richting berekenen om het kruid te malen. De hars zal zich echter ophopen, waardoor je automatische molen vast komt te zitten.

Om het schoon te maken, moet u de molen loskoppelen en demonteren. Gebruik dan een zachte borstel om zoveel mogelijk van het kruid te verwijderen. Nadat je de wiet hebt weggeveegd, zet je je molen weer in elkaar.

Meerkamerslijpmachines

Meerkamerslijpmachines hebben verschillende kamers. De bovenste kamer is waar je het kruid plaatst en maalt. Het kruid valt in een tweede kamer die een fijn scherm heeft waardoor de kief door kan vallen in een kiefvanger.

Om de meerkamerige molen schoon te maken, moet je hem uit elkaar halen en alle ongebruikte wiet verwijderen. Week de molen in isopropylalcohol voordat u deze spoelt, droogt en opnieuw in elkaar zet.

Hoe een grinder na gebruik te reinigen

Het is het beste om je molen na elk gebruik schoon te maken. Dit zal u helpen uw molen te onderhouden, te voorkomen dat het organische materiaal binnenin gaat rotten en het later gemakkelijker te reinigen. Hier zullen we de beste manier delen om uw molen schoon te maken.

 • Tijd: 10 minuten + droogtijd
 • Moeilijkheid: BeginnenNer

Wat je nodig hebt

 • Een zachte borstel zoals een tandenborstel
 • Papieren plaat
 • Zeep
 • Handdoek

1. Neem Grinder Apart

Haal je molen uit elkaar zodat je elk onderdeel kunt reinigen. Gebruik een zachte borstel zoals een tandenborstel om overgebleven materiaal op een papieren bord weg te poetsen. Bewaar dit materiaal voor toekomstig gebruik.

2. Wasmolen

Gebruik afwasmiddel en water om je molen te wassen. Je kunt de tandenborstel gebruiken om te helpen schrobben tussen de tanden van de grinder.

3. Spoel- en droogmolen

Spoel uw molen grondig af onder stromend water om er zeker van te zijn dat alle zeepresten zijn verwijderd. Leg je molen op een theedoek om aan de lucht te drogen voordat je hem weer in elkaar zet.

Hoe een grinder diep te reinigen

Het reinigen van een molen kan op verschillende manieren. Je kunt de molen invriezen en vervolgens de kief eruit halen met een tandenstoker of borstel, koken in melk, schrobben met water en zeep of de molen weken in isopropylalcohol. Zorg ervoor dat u overweegt welk type molen u hebt voordat u de reinigingsmethode kiest, omdat plastic molens beschadigd kunnen raken als ze in isopropylalcohol worden gedrenkt.

In de vriezer

Het gebruik van de vriesmethode om uw molen goed schoon te maken, kan moeilijk zijn. De vriezer zal de kief hard maken en broos maken. Het ontdooit echter snel en wordt weer plakkerig.

Het voordeel is dat u met deze methode eventuele vastzittende kief kunt verwijderen, zodat u deze in de toekomst kunt gebruiken.

 • Tijd: 35 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Een munt die in de molen past met ruimte over
 • Vriezer
 • Plaat – bij voorkeur metaal of glas
 • Aluminiumfolie
 • Tandenstoker

1. Open Grinder

Open je grinder en plaats er een munt in het midden. De munt moet niet alleen in de molen passen, maar er moet ook voldoende ruimte zijn om te bewegen. Sluit je molen met de munt erin.

2. Vriesmolen

Zet je molen in je vriezer en laat hem minstens 20-30 minuten invriezen. Het doel is dat de trichomen van het oppervlak vallen waar ze op vastzitten.

3. Shake Molen

Nadat je 20-30 minuten hebt gewacht, haal je je molen uit de vriezer en schud je hem krachtig. De munt stuitert rond de binnenkant van de molen en slaat het vastzittende onkruid van de zijkanten van je molen.

Schud minstens 30 seconden.

4. Open Grinder

Open de molen en giet de inhoud op een bord. Je moet een niet-poreuze plaat zoals metaal of glas gebruiken om de kief te vangen, zodat je er niets van verliest. Bedek anders je bord met aluminiumfolie.

Mogelijk moet u voorzichtig op de molen op het bord drukken om vastzittende kruid los te maken. Werk af met een tandenstoker om alle kief die zich nog in de molen bevindt af te schrapen.

Met melk

Geloof het of niet, je kunt je molen in melk koken. Het vet van de melk helpt de THC af te breken en te absorberen. De melk kan worden vastgehouden en gebruikt op ontbijtgranen of in warme chocolademelk.

Gebruik deze methode echter alleen met een metalen molen.

 • Tijd: 2 uur
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt

 • Dubbele ketel of twee potten van verschillende groottes, zodat de ene in de andere past
 • Volle melk
 • Thermometer
 • Afwasmiddel
 • Handdoek

1. Neem Grinder Apart

Haal je molen uit elkaar zodat je elk stuk apart kunt schoonmaken.

2. Maak een dubbele ketel

Voeg wat water toe aan de grotere pot of de bodem van je dubbele ketel. Voeg melk toe aan de kleinere pot of de bovenkant van je dubbele ketel totdat de pot ongeveer halfvol is.

3. Grinder toevoegen

Plaats je molen in de kleinere pot en dompel de stukjes onder in de melk.

4. Verwarm melk

Plaats uw dubbele ketel op de brander. Zet het vuur op middelhoog of middelhoog vuur en plaats de thermometer in de melk.

Laat de melk niet boven de 150 graden Fahrenheit stijgen.

5. Sudderen

Laat de molen 1-2 uur in de melk pruttelen en zorg ervoor dat deze niet kookt. Houd de temperatuur in de gaten, want u wilt niet dat de temperatuur boven de 150 graden Fahrenheit stijgt.

De THC wordt gedurende deze tijd in de melk opgenomen.

6. Verwijder de Grinder

Haal de stukjes molen uit de melk. Zorg ervoor dat je de melk voor je bewaartSe. Je kunt de melk gebruiken op je ontbijtgranen of in warme chocolademelk.

7. Wasmolen

Was uw molen in een sopje om de melkachtige resten en eventueel organisch materiaal dat op de molen achterblijft te verwijderen.

8. Spoelen en drogen

Spoel je molen grondig af en leg hem op een schone theedoek om te drogen. Zorg ervoor dat het volledig droog is voordat je het opnieuw in elkaar zet.

Met water en zeep

Een andere optie is om afwasmiddel en heet water te gebruiken om een vuile en kleverige molen zonder alcohol schoon te maken.

 • Tijd: 15-20 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Een lang, puntig voorwerp zoals een pincet, een naald of een rechtgetrokken paperclip
 • Niet-poreus gerecht
 • Folie (als je geen niet-poreus gerecht hebt)
 • Zachte borstel zoals een tandenborstel
 • Handdoek

1. Neem Grinder Apart

Haal je molen uit elkaar en leg de onderdelen voor je neer.

2. Verwijder Kief

Gebruik je puntige voorwerp om de kief voorzichtig van de stukken van de molen en op een niet-poreuze schaal zoals een metalen of glazen schaal te kloppen. Als je er geen hebt, kun je een stuk folie over je gerecht doen.

Blijf werken totdat je zoveel mogelijk van de kief uit elk deel van de molen hebt verwijderd.

3. Wasmolen

Was je molen met heet water en afwasmiddel. Schrob elk stuk van de grinder met de tandenborstel en het zeepsop totdat het volledig schoon is.

4. Spoelen en drogen

Spoel de molendelen af onder stromend heet water en leg de stukjes op een handdoek om te drogen. Wacht tot de onderdelen volledig droog zijn voordat u uw molen weer in elkaar zet.

Met isopropylalcohol

Het weken van een verstopte metalen molen in isopropylalcohol is een uitstekende manier om een metalen molen schoon te maken. U moet echter een andere reinigingsmethode gebruiken voor plastic of acrylmolens, omdat de isopropylalcohol ze kan beschadigen.

 • Tijd: 30-45 minuten
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Niet-poreuze schaal gemaakt van materialen zoals glas of metaal
 • Folie (als je geen niet-poreus gerecht hebt)
 • Een puntig voorwerp zoals een naald, pincet of een rechtgetrokken paperclip
 • Glazen pot of kom
 • Isopropylalcohol
 • Zachte borstel of tandenborstel

1. Neem Grinder Apart

Demonteer je slijpmachine en leg de onderdelen voor je neer.

2. Verwijder Kief

Gebruik een puntig voorwerp of maak een zachte borstel schoon om zoveel mogelijk van de kief uit de verschillende delen van je molen te verwijderen. Borstel de kief op je niet-poreuze schaal. Als je geen niet-poreus gerecht hebt, kun je je gerecht bedekken met een stuk folie.

Blijf werken totdat je zoveel mogelijk van de kief hebt verwijderd.

3. Week Grinder

Plaats de verschillende onderdelen van je molen in een glazen pot of kom. Giet isopropylalcohol over de molen totdat de stukken volledig zijn ondergedompeld. Laat het 20-30 minuten weken. Draai de kom regelmatig rond om materiaal dat aan de onderdelen vastzit los te maken.

4. Schrobmolen

Giet de alcohol eraf. Pak elk onderdeel van de molen om de beurt op en schrob het stuk met de zachte borstel om al het organische materiaal uit het stuk te verwijderen. Blijf schrobben totdat alle stukjes schoon zijn.

5. Spoel- en droogmolen

Spoel de molen af onder heet water om er zeker van te zijn dat al het organische materiaal en de alcohol zijn verwijderd. Leg de molen op een theedoek om te drogen. Zorg ervoor dat het volledig droog is voordat u het opnieuw in elkaar zet.

Onderhoudstips voor grinders

Hier zijn enkele tips om uw molen soepel te laten werken:

 • Breng olie aan op de molen om deze soepeler te laten draaien.
 • Houd het schoon om te voorkomen dat het blijft plakken en verstoppen.
 • Vul je molen niet te vol.
 • Ondersteboven malen voor een fijnere maling.

Hoe Kief te hergebruiken

Er zijn verschillende manieren waarop je de kief kunt gebruiken die je grinder heeft behouden.

 • Strooi de kief in een kom cannabis om de potentie te verbeteren.
 • Voeg wat van de kief toe aan een joint.
 • Een andere optie is om van de kief hasj te maken door de kief te verzamelen en er stenen van te maken.

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn molen reinigen met heet water?

Ja, dat kan. Haal gewoon je molen uit elkaar en doe de stukjes in een kom gevuld met heet water. Week je molen een paar minuten in het hete water. Gebruik vervolgens een borstel met stijve borstel en afwasmiddel om het residu van je molen te schrobben.

Spoel je molen grondig af na het wassen van de stukken. Zorg ervoor dat de stukken volledig droog zijn voordat je je molen weer in elkaar zet.

Kan azijn een molen reinigen?

Ja, azijn kan een molen schoonmaken. Voeg een paar eetlepels azijn toe aan een kopje water om uw reinigingsoplossing te creëren.

Is het veilig om uw molen te koken?

Ja, het is veilig om je molen te koken. Haal je molen uit elkaar en doe de stukjes in een kleine pot. Voeg voldoende water toe om de delen te bedekken en breng het water aan de kook. Zodra de pan kookt, haal je de pan van het vuur en laat je hem 10 minuten staan.

Reinig met een borstel met stijve borstel en laat de onderdelen aan de lucht drogen voordat u uw molen opnieuw in elkaar zet.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Caravan wassen? Simpel stappenplan om de caravan schoon te maken